Skip to main content

Alsace, Bourgogne & Chablis

Alsace, Bourgogne, Chablis. Namn som får vinentusiaster och livsnjutare världen över att sukta och brista ut i lovsång. I dessa regioner finner man inte bara flera av världens främsta vinhus, utan också ett storslaget landskap. Ett landskap där böljande vinfält och sömniga vingårdar här och var lämnar plats för idylliska medeltidsstäder. Städer genomsyrade av genuin byggnadskonst och romantiska tavernor. Tavernor som tar besökaren till gastronomiska höjder.

Colmar, Riquewihr och Beaune är några av städerna vi möter. Välkommen till en njutbar resa i vinets tecken!

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Celle. (M)
Dag 2: Färd längs Rhen och kommer så småningom till Colmar. (F,M)
Dag 3: Nedslag längs "Route du Vin". Vi besöker vinhus för provsmakning. (F)
Dag 4: Beaune med provsmakning av några utsökta Bourgogneviner. (F,M)
Dag 5:Côte d’Or, besök Clos De Vougeot & vinprovning. (F)
Dag 6: Chablis, besök hos lokal vinproducent och lunch. Ankomst Trier. (F,L,M)
Dag 7: Vi reser orrut via Moseldalen och kommer till Bremen. (F,M)
Dag 8: Vi får tillfälle att komplettera med godsaker från gränsbutiken. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Höjdpunkter

 • Intressanta och välsmakande viner med duktig vinguide
 • Att färdas längs Alsace Route de Vin
 • Bourgognes världsberömda vindistrikt Côte d’Or
 • De torr och friska vinerna i Chablis
 • De romantiska byarna i Moseldalen
 • Fler bilder
 • Efter att under åren gjort ett 30-tal liknande resor anser jag att Lena varit den bästa guiden
 • Vår kunskap om vin har ökat. En mycket bra vinresa
 • Andra gången på den här resan p.g.a. bra vinprovningar, speciellt den i hos Regnard
 • Lena var både kompetent och kunnig. Berättade så att alla förstod, även de som inte tidigare hade så mycket kunskap om vin och Frankrike. Välbalanserade pauser och bra info om platser som vi passerade, vilket gjorde att vi fick en mycket bra behållning av vår resa.
 • Chauffören Roger var fantastiskt bra! Lugn och trygg, man var inte orolig för trafiken en sekund med honom bakom ratten.

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Bro-, väg- & färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Celle, 2 Colmar, 2 Beaune, 1 Trier, 1 Bremen)
 • 7 frukostar
 • 1 lunch
 • 5 middagar
 • 5 vinprovningar (Alsace, Cöte de Beaune, Chassange-Montrachet & Chablis)
 • Inträde Le Château du Clos de Vougeot

Tillägg

 • Enkelrum 3.295 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Celle

  Med sydligare breddgrader i sikte lämnar vi tidig morgon Göteborg och västkusten för Skåne, där fler resenärer väntar. Via Öresundsbron och Rødbyfärjan kommer vi till Puttgarden och vi fortsätter i rask takt söderut genom Schleswig-Holstein och Niedersachsen.

  Tidig kväll räknar vi med att vara framme vid vårt hotell, TRYP by Wyndham Celle, där vi även serveras middag.
  Ca 78 mil fr Göteborg & 48 mil fr Malmö.

 • DAG 2: Celle-Colmar

  Välkända städer som Frankfurt och den omsjungna studentstaden Heidelberg passeras på vår väg mot den franska gränsen. Längs med vägen gör vi uppehåll för lunch och bensträckare. Parallellt med Rhen och förbi Alsace huvudstad Strasbourg, som också är säte för Europaparlamentet, närmar vi oss slutligen charmiga Colmar.

  I denna ”Alsacevinernas huvudstad” ska vi bo två nätter på Best Western Grand Hotel Bristol, beläget mitt i centrum. Säkert förlägger man en kvällspromenad till det idylliska kanalkvarteret Petite Venise, ”Lilla Venedig”, på vars vattenvägar vinhandlarna förr i tiden skeppade sitt vin.

  Slå dig ner och njut av de blommiga vita Alsacevinerna på någon mysig ”winstub”! Middag på hotellet.
  Ca 66 mil.

  ColmarColmar
 • DAG 3: Alsace Route du Vin

  I Alsace harmonierar böljande vinfält med djupa skogar och medeltida byar. Ludvig XIV kallade området för Frankrikes trädgård. De tyska influenserna är tydliga, men så har ju också Alsace vandrat fram och tillbaka mellan Tyskland och Frankrike genom hela sin historia.

  Under dagen gör vi små nedslag längs ”Route du Vin”, som är själva livsnerven i bygden. Här i gränslandet mellan Vorgesernas bördiga sluttningar och Rhen ligger de idylliska vinbyarna som på ett pärlband. En självklar anhalt på vinvägen är Riquewihr, den kanske vackraste orten i Alsace. Trånga, vinglande, kullerstensgränder, och vackra korvirkeshus med pelargonieprydda balkonger ger en ljuvlig inramning.

  Ribeauvillé, känd för sin Riesling, och Kaysersberg, missionsläkaren Albert Schweizers födelseort, är andra byar som säkert känns bekanta. Vi kommer även att besöka ett välrenommerat vinhus för provsmakning och lärdomar om framställningen och får förstås också tillfälle att botanisera i vinbutiker i byarna vi möter.

  Man brukar säga att vin som görs i Alsace är tyska viner gjorda på franskt vis. Efter ytterligare en vinprovning återvänder vi till Colmar, där vi får vi tillfälle att se mer av vår gemytliga ”värdstad”.

  Alsace Route du VinBy i Alsace Foto: www.tourisme-alsace.com
 • DAG 4: Colmar-Beaune

  Efter frukost lämnar vi Alsace och Colmar för Beaune, beläget i hjärtat av Bourgogne och centrum för handeln med regionens berömda viner. Strax efter lunchtid räknar vi med att vara framme vid vårt hotell, Mercure Beaune Centre, som ligger på ca 10 minuters promenadavstånd från stadens ”pièce de resistance”, Hôtel-Dieu. Detta berömda hospis med sitt vackra, geometriska, färgstarka taktegel, grundades av kanslern Nicolas Rolin och hans hustru 1443 för att mildra fattigdomen och svälten som drabbade området efter det hundraåriga kriget.

  Under vår gemensamma stadspromenad i stadens äldre delar, som skyddas av en ringmur, får vi veta mer om detta och mycket annat. Som sig bör i Beaune, besöker vi också ett vinhus för att smaka på några av de utsökta Bourgognevinerna. På kvällen avnjuter vi gemensamt en god middag på en restaurang på stan. Ca 26 mil.

  Colmar-BeauneHôtel-Dieu
 • DAG 5: Utflykt Côte d’Or, Chateau Du Clos De Vougeot

  Förmiddagen är fri för egna strövtåg - kanske passar du på att besöka vinmuseet? Efter lunch gör vi en utflykt till Bourgognes världsberömda vindistrikt Côte d’Or som sträcker sig 50 km mellan huvudstaden Dijon och Satenay i söder. Från Dijon till Beaune kallas området Côte de Nuits och här dominerar de röda, dyra vinerna på druvan Pinot Noir, söder om Beaune; Côte de Beaune, som har en blandning av röda och vita viner.

  Vi färdas utmed ”Route des Grands Crus”, som passerar flera av världens främsta vinproducenter. I Chassange-Montrachet provar vi några av regionens goda viner.

  Vår utflykt tar oss också till 1500-talsslottet Clos De Vougeot, som är den största vingården i Côte de Nuits med beteckningen Grand Cru. Efter ett spännande besök på slottet, som är högkvarter för ett brödraskap för bourgogneentusiaster, vänder vi åter mot Beaune. Kvällen är fri för att på egen hand äta middag på någon av stadens trivsamma restauranger. Måhända avrundar du med en bit Epoisses till dessert?

  Utflykt Côte d’Or, Chateau Du Clos De VougeotChateau du Clos de Vougeot Foto: JL Bernuy
 • DAG 6: Beaune-Trier via Chablis

  Vi tar farväl av Beaune, men blir kvar i Bourgogne - för att besöka ytterligare ett berömt vindistrikt, Chablis, som breder ut sig nordväst om Dijon. Vinerna här är torra och friska och görs uteslutande av druvan Chardonnay. Friskt som en porlande vårbäck. Gracilt som Audrey Hepburn. Ja, mycket gott har sagts om vinerna från kullarna kring den sömniga staden Chablis. Efter vår provning hos en lokal vinproducent instämmer vi sannolikt i superlativen!

  En välanrättad lunch avslutar vår visit i Chablis och vi fortsätter norrut mot den tyska gränsen. Genom Champagne, det mousserande vinets vagga, och Luxemburg går färden mot Tysklands äldsta stad Trier. Hör föddes Karl Marx. Övernattning och middag på 4-stjärniga Vienna House Easy Trier, i närheten av lämningarna efter de väldiga kejsartermerna från 300-talet.
  Ca 55 mil.

  Beaune-Trier via ChablisVinprovning
 • DAG 7: Trier-Bremen via Moseldalen

  Vi lämnar efter frukost Trier och beger oss norrut via den ljuvliga Moseldalen med sina romantiska byar och vinodlingar på sluttningarna. Förbi Köln och Münster går färden vidare mot Bremen och 4-stjärniga Atlantic Hotel Universum. En välanrättad middag avrundar dagen på bästa sätt.
  Ca 52 mil.

  Trier-Bremen via MoseldalenMoseldalen
 • DAG 8: Bremen-Hemorten

  På snabba vägar går färden norrut mot färjeanslutningen i Puttgarden. Innan vi lämnar Tyskland har vi fått tillfälle att komplettera eventuella inköp av vin och ost i Frankrike med godsaker från gränsbutiken. En smakrik och lustfylld resa närmar sig sitt slut. Vid 17-tiden räknar vi med att vara åter i Malmö, ca fem timmar senare i Göteborg. ´
  Ca 48 mil till Malmö & ca 75 mil till Göteborg.

Karta

Hotell

Atlantic Hotel Universum, Bremen
Atlantic Hotel Universum ligger bredvid vetenskapscentret Universum Bremen och Teknologiparken, vid Bremens universitet. Hotellet har en restaurang som heter Campus, stort fokus är på aromer och krydd...
Grand Hotel Bristol, Colmar
Grand Hotel Bristol är beläget mittemot Colmars tågstation. Tack vare hotellets centrala läge har du möjlighet att utforska de gamla delarna av Colmar som bara ligger ett par minuters promead bort. Gr...
Mercure Beaune Centre, Beaune
Mercure Beaune Centre ligger precis som namnet avslöjar i hjärtat av Beaune. Härifrån har du ca fem minuters promenad till stadens ”pièce de resistance”, Hôtel-Dieu. För den som vill släcka sin...
TRYP Celle Hotel, Celle
TRYP Celle Hotel erbjuder moderna rum, en fin a la Carte-restaurang med internationell meny. För hotellets gäster finns fri tillgång till bastu. TRYP Celle Hotel Fuhrberger Str. 6 29225 Celle Tyskland...
Vienna House Easy, Trier
Vienna House Easy ligger vid det stora romerska badkomplexet Kaiserthermen och endast en promenad på ca 10 minuter från centrala Trier. Hotellets restaurang serverar lokala specialiteter samt andra in...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Frankrike - Pass & visum

  Nordiska medborgare behöver inget visum för resor till Frankrike. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Frankrike - Vaccinationer & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Frankrike - Väder & klimat

  I norra delen av landet är klimatet typiskt nordatlantiskt med mycket nederbörd under hela året och måttliga skillnader mellan årstiderna. Längst söderut är det typiskt Medelhavsklimat med mindre nederbörd och varma somrar.

 • Frankrike - Valuta, växling & kreditkort

  Frankrikes valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Frankrike. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Frankrike - Transport & kommunikationer

  Frankrike har ett av de största vägnäten i hela världen. Det motsvarar cirka 80 000 mil varav 710 mil är motorväg. Merparten av Frankrikes motorvägar, sett till kilometerantal, är betalmotorvägar med vägtullar. Tågtrafiken är väl utbyggd och konkurrerar med flyget på många sträckor. Ännu är inte trafiken avreglerad (även om sådana förslag finns) utan drivs framförallt av statliga SNCF. Höghastighetståget TGV är populärt på sträckor som Paris-Lyon. Man kan också resa med tåg från Paris till andra europeiska städer som London och Bryssel. Historiskt har Paris även utgjort en av de centrala stationerna för Orientexpressen.

 • Frankrike - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Frankrike är +33. Behöver du ringa hem så kontrollera gärna ev. avgifter med din mobiloperatör gällande täckning och olika priser. Frankrike låg länge efter andra utvecklade länder men är nu på väg att komma i kapp och bredbandsutbyggnaden går i full fart. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Frankrike - Shopping

  Frankrike är ett trevligt och anrikt shoppingland där exklusiva lyxbutiker blandas med små souveniraffärer. Butikerna finner du såväl i gallerior som längs med gatorna. I Frankrike finns det en välutvecklad ostkultur och man kan shoppa ostar av alla dess slag.

 • Frankrike - Elekricitet

  I Frankrike är det 220 V, samma som i Sverige. Dock kan eluttagens utformande variera, ibland passar våra kontakter och ibland inte. Ett tips är därför att ha med en adapter. De finns ibland att låna på hotellen annars brukar de finnas i närmsta elaffär.

 • Frankrike - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Frankrike och Sverige.

 • Frankrike - Allmänt & blandat

  Dricks: En serviceavgift är oftast inbakad i priset men är du nöjd med servicen kan du avrunda notan uppåt med 5-10%.
  Språk: Franska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 6this is a picture of the number 1this is a picture of the number 9this is a picture of the number 8