Skip to main content

Beethoven 250-årsjubileum

med Bonn & Köln

2020 var det 250 år sedan den store tyske kompositören Ludwig van Beethoven föddes i Bonn, vilket firas med en rad olika arrangemang under 2021. JÖRNS uppmärksammar händelsen med en specialkomponerad resa med Beethoven som ledmotiv och Bonn som bas. Vår resa är lagd så att den sammanfaller med invigningsdagarna för årets upplaga av Beethovenfest. Vi har biljetter till Beethovens fjärde och sjätte symfoni - en konsert på World Conference Center! Dessutom finns möjlighet att köpa biljett till Beethovens första och tredje symfoni! Besök i Beethoven-Haus, båttur på Rhen, vinprovning, slottsbesök mm, förgyller också resan.

Leder resan gör vår populäre guide Martin Törnebohm, som är väl förtrogen med Tyskland och tysk kultur, och dessutom har ett stort intresse för, och kunskap om, klassisk musik.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Bremen. Promenad i stadskärnan. (M)
Dag 2: Ankomst Bonn. Guidad stadsrundtur. Guidad visning av Beethoven-Haus. (F,L)
Dag 3: Utflykt till Siebengebirge. Guidad visning av Schloss Drachenburg. Biljett Beethoven. (F,M)
Dag 4: Båttur på Rhen. Vinprovning. Biljett Beethoven (tillägg). (F,L)
Dag 5: Stadspromenad i Köln. Besök i Kölner Dom. Ankomst till Bremen. (F,M)
Dag 6: Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Höjdpunkter

 • Stadsmusikanter i Bremen
 • Besök i Beethoven-Haus
 • Tysklands äldsta bergsjärnväg
 • Konsert på World Conference Center
 • Kölnerdom
 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro- och färjavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1+1 natt i Bremen, 3 Bonn)
 • 5 frukostar
 • 2 luncher (dag 2, 4)
 • 3 middagar (dag 1, 3, 5)
 • Guidad stadsrundtur i Bonn med lokalguide
 • Kortare stadspromenader i Köln med besök i Kölner Dom och i Bremen
 • Biljett kat. 3 till konsert Beethovens fjärde och sjätte symfoni på World Conference Center
 • Inträde till Beethovenhaus, Nibelungenhalle Königswinter, Schloss Drachenburg, Haus der Geschichte der BR Deutschland
 • Guidade visningar på Schloss Drachenburg och Haus der Geschichte der BR Deutschland
 • Tåg bergsjärnvägen Königswinter-Schloss Drachenburg t/r
 • Båttur på Rhen
 • 1 vinprovning
 • Närvaro invigningsdagarna Beethoven-fest med konserter

Tillägg

 • Enkelrum 1.595 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr
 • Biljett kat. 3 till konsert Beethovens första och tredje symfoni på World Conference Center 795 kr

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Bremen

  Tidig morgon lämnar vi Göteborg och beger oss ner genom Halland mot Skåne. Via Öresundsbron och färjan från Rödby, där vi får tillfälle att äta en bit mat, tar vi oss snabbt och smidigt till Puttgarden. Vår resa går därefter vidare söderut förbi Lübeck och Hamburg mot Bremen vid floden Weser.

  Innan vi checkar in på vårt fina hotell, Atlantic Hotel Universum, stannar vi till för en promenad i Bremens vackra stadskärna, som domineras av den praktfulla domkyrkan och det magnifika, världsarvsklassade rådhuset i Weserrenässans. Här på Marktplatz ståtar också Rolandstatyn, en symbol över Bremenbornas frihetsvilja, och även den ett världsarv, liksom flera rikt smyckade borgarhus som påminner om det välstånd handeln med andra länder gav Bremen. Självklart "hälsar" vi också på Bremens berömda stadsmusikanter. Vi strosar även in i de pittoreska Schnoor-kvarteren, där små hus från 1400-1700-talet pryder de trånga gränderna. Middag på hotellet. Ca 74 mil fr Göteborg & 47 mil fr Malmö.

  Hemorten-BremenBremen
 • Dag 2: Bremen-Bonn

  Efter frukost sätter vi kurs mot resans huvudmål Bonn. Förbi Osnabrück och universitetsstaden Münster tar vi oss i rask takt ner genom Niedersachsen och Nordrhein-Westfalen. Vi passerar Köln och nalkas mitt på dagen så Bonn, där vi ska bo tre nätter på 4-stjärniga President Hotel Bonn, beläget i stadsdelen Poppelsdorf, 15 minuters promenad från Bonns centralstation. Alldeles i närheten ligger också barockslottet Clemenssruhe från 1700-talets första hälft.

  Efter en gemensam lunch ska vi under en stadsrundtur bekanta oss med Bonn, som från maj 1949 till Tysklands återförenande var huvudstad i Västtyskland. Några departement har fortfarande sitt huvudsäte här. På Münsterplatz reser sig Bonns katedral, Münster St. Martin, ett enastående exempel på romansk arkitektur i Rhendalen. Här står även en staty över stadens store son Ludwig van Beethoven. Det vackra kurfurstepalatset i barockstil, en bit bort, huserar Bonns universitet. Många sevärdheter, däribland operahuset, ligger också samlade längs Rheinufer, som löper längs med Rhens vänstra strand. Markt, Bonns centrala torg, pryds av rådhuset i senbarock och Marktbrunnen, en fontän i form av en obelisk.

  Vi avrundar stadsrundturen på Bonngasse 20 med ett besök i Beethoven-Haus, platsen där Beethoven föddes och bodde tills han var 22 år gammal. Födelsehemmet är ett museum, som inför 250-årsjubileet försetts med nya utrymmen och upplevelser - ett musikrum, en skattkammare med originalmanuskript och ett utrymme för temporära utställningar, som tillsammans ger en omfattande bild av den store kompositören.

  Med start idag är det också ett tre dagar långt invigningsevent för Bonns årligen återkommande Beethovenfest.

  Bremen-BonnBeethoven Denkmal i Bonn Foto: Michael Sondermann, Presseamt Stadt Bonn
 • Dag 3: Konst, bergsjärnväg till Schloss Drachenburg & Beethoven-konsert

  Första halvan av dagen tillägnar vi Bonns närområde. Vi korsar Rhen och följer flodens högra strand till pittoreska Königswinter, beläget mitt i Siebengebirge, ett naturskönt område med små skogsbeklädda berg. I Nibelungenhalle, som öppnades 1913 på hundraårsdagen av Richard Wagners födelse, tar vi del av Hermann Hendrichs målningar av Richard Wagners berömda operacykel "Nibelungens ring" och hans episka opera "Parsifal". Museet kompletterades på 30-talet med "Drakgrottan", i vars botten en jättelik stendrake står - en referens till draken som Siegfried dräpte i eposet Nibelungenlied. Senare tillkom också ett reptilzoo.

  Vi ska därefter åka en tur med Tysklands äldsta bergsjärnväg uppför Siebengebirges mest kända berg, Drachenfels - "drakklippan", en sägenomspunnen plats. På sluttningarna på bergets nedre del växer och frodas druvorna som blir till regionens viner. Här i trakterna kring Königswinter har det odlats vin ända sedan romersk tid. Längre upp tar träden över och på toppen (321 meter) vilar ruinerna av det gotiska Drachenburg från 1100-talet. Här bodde enligt sägnen draken som föll för Siegfrieds svärd. På vägen upp passerar vi också det nygotiska Schloss Drachenburg, uppfört 1879-1884 och omgivet av uråldriga träd och rhododendron. Här ska vi få en spännande rundvisning och vi njuter förstås också av panoramat över Rhen.

  Med järnvägen tar vi oss åter ner till Königswinter, där vi ges tillfälle att äta lunch. Vi vänder därefter tillbaka till Bonn för ytterligare ett spännande besök. På Haus der Geschichte der BR Deutschland belyses med olika teman och utställningar Tysklands historia efter andra världskriget. En guide visar oss runt. Det var den forne förbundskanslern Helmut Kohl som initierande detta välbesökta museum.

  Tillbaka i Bonn äter vi middag på hotellet. Vi avrundar dagen med en verklig höjdpunkt - en konsert på World Conference Center. Beethovens fjärde och sjätte symfoni står på repertoaren! Vi har biljetter i kategori 3. Ca 3,5 mil

  Konst, bergsjärnväg till Schloss Drachenburg & Beethoven-konsertSchloss Drachenburg
 • Dag 4: Båttur på Rhen, vinprovning i Ahrdalen & Beethoven-konsert

  Vi inleder dagen med en härlig båttur på Rhen, från Bonn till pittoreska Linz am Rhein. I stilla mak glider vi fram på den romantiska floden; på vår vänstra sidan breder Siebengebirge med sina vulkaniska toppar, bokskogar och vinodlingar ut sig, på den högra tronar fästningen Godesburg från 1200-talet. Vi bjuds på nya vyer av Schloss Drachenburg och passerar den forna kurorten Bad Honnef och den i legender höljda Rolandsbogen - resterna av en gång ståtlig borg, liksom den praktfulla Apollinariskirche, uppförd på platsen för ett romerskt tempel, innan vi slutligen angör Linz. Här intar vi en läcker lunch tillsammans.

  Med färjan tar vi oss så över till Remagen på Rhens vänstra flodstrand, där vår buss möter upp. Vi följer nu floden Ahr in i den djupa Ahrdalen, på vars branta sluttningar vindruvor växer i terrasser ner mot floden i en jordmån som består av skiffer. Det var franska munkar som planterade de första vinrankorna här. I detta lilla vindistrikt - Ahr, produceras Tysklands främsta rödviner. Vårt mål är vinorten Mayschoß, där världens första vinkooperativ grundades. Idag tillhör 90% av Ahrdistriktets vinproducenter kooperativ. På Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr provar vi några av regionens hyllade viner.

  Senare på eftermiddagen är vi tillbaka i Bonn. På kvällen finns det möjlighet att följa med till World Conference Center för att ta del av Beethovens första och tredje symfoni (tillägg 795:-) Ca 6 mil med buss.

  Båttur på Rhen, vinprovning i Ahrdalen & Beethoven-konsertLinz
 • Dag 5: Bonn-Köln-Bremen

  Efter frukost tar vi farväl av Bonn och beger oss till grannstaden Köln, som grundades redan 50 e.Kr. då kejsar Claudius gjorde sin makas födelseplats vid Rhen till stad. Kölns 12 bevarade romanska kyrkor vittnar om att kyrkan haft stor betydelse under stadens framväxt. Det är dock en annan kyrka, den väldiga gotiska katedralen Kölner Dom, som är Kölns verkliga ”pièce de resistance”. Det tog över 600 år att färdigställa detta, majestätiska 156 meter höga byggnadsverk, som är klassat som Unesco världsarv. Efter en kortare stadspromenad besöker vi domen.

  Vi ges tillfälle att äta lunch och sätter därefter kurs mot Bremen Atlantic Hotel Universum, där vår resa också tog sin början. Här ska vi övernatta och äta middag. Ca 35 mil.

 • Dag 6: Bremen-Hemorten

  Vi låter oss väl smaka av frukosten och tar oss därefter med paus för lunch och inköp till färjelägret i Puttgarden. Genom Lolland och Själland går färden vidare mot Sverige och vår resa, som bjudit på såväl ljuva toner och goda smaker som vackra vyer och spännande historia, närmar sig så smått sitt slut. Ca 46 mil till Malmö & 73 mil till Göteborg.

  © JÖRNS RESOR

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Tyskland - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Tyskland. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Tyskland - Vaccinationer & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Tyskland - Väder & klimat

  Hela Tyskland ligger i den tempererade klimatzonen förutom området vid de tyska Alperna där det råder fjällklimat med mycket kallare och regnrikare väder än i övriga Tyskland. Landets västra del domineras av Atlanthavsströmmen. I öster påminner klimatet om det kontinentala med kalla och våta vintrar och varma och torra somrar.

 • Tyskland - Valuta, växling & kreditkort

  Tysklands valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Tyskland. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Tyskland - Transporter & kommunikationer

  Det är lätt att ta sig fram med lokaltrafiken i de större städerna och även mellan städerna. På landsbygden är trafiken mer begränsad.

 • Tyskland - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Tyskland är +49. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Tyskland - Shopping

  Varje region i Tyskland har sin egen specialitet. T.ex folkkonst från bergskedjan Erzgebirge Nussknacker och Rüchermänner (nötknäckare och rökare), Lübeck har sin marsipan, Hamburg sin Hummelfigur, Berlin sin björn och sina "Ampelmännchen (Herr Gårman). 

 • Tyskland - Elektricitet

  220V, ingen adapter behövs.

 • Tyskland - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Tyskland.

 • Tyskland - Allmänt & blandat

  Dricks: Serviceavgift är inbakat i priset men är du nöjd med servicen kan du avrunda notan uppåt 5-10%.
  Språk: Tyska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 1this is a picture of the number 6this is a picture of the number 4this is a picture of the number 3