Skip to main content

Vintermarknad i norska Röros

med Funäsdalen

Ur gruvbrytningen av kopparmalm föddes 1644 den lilla norska bergsstaden Røros, belägen i Trøndelag fylke nära den svenska gränsen. I 333 år bröt man här malmen innan gruvan togs ur drift. Några år senare utsåg UNESCO den unika gruvstaden och dess gamla trähusbebyggelse till världsarv. Numera lockar Røros turister i stora skaror, inte minst genom sin årligen återkommande vintermarknad - Rørosmartnan, som hade premiär redan 1854. JÖRNS är med på invigningen, då forbönderna enligt gammal tradition anländer med hästdragna slädar - en alldeles speciell händelse! Vi bor på fint fjällhotell i Funäsdalen och besöker utöver marknaden även ett myskoxhägn. Välkommen till den 168:e upplagan av vintermarknaden i Røros!

Programmet i korthet

Dag 1: Tåg till Hallsberg och vidare med buss till Funäsdalen. (M)
Dag 2: Guidning i Myskoxhägnet i Tännäs & ledig em. (F,M)
Dag 3: Besök på vintermarknaden Rörosmartnan! (F,M)
Dag 4: Ledig dag - åk skidor, gör en skoterutflykt eller njut på hotellets SPA. (F, M)
Dag 5: Hemresa efter frukost. Buss till Hallsberg, vidare med tåg. (F)

F=Frukost    M=Middag

 

Höjdpunkter

 • Den stämningsfulla vintermarknaden i Röros
 • Gemytliga Eriksgårdens Fjällhotell
 • Att uppleva myskoxar i naturlig miljö
 • Ett vackert vinterlandskap
 • En avkopplande ledig dag
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,5 av 5
: 4 av 5 stjärnor
 • Trevlig kunnig guide, mån om sina gäster.
 • Fantastisk mat, service, trevlig/glad personal, sköna sängar, fint spa,
 • Jättefint hotell och serviceinriktad personal.
 • Hotellet hade utmärkta rum, mat, service, läge.
 • Mycket fint hotell, god mat och trevlig personal.

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Tåg till Hallsberg t/r
 • Resa med helturistbuss fr Hallsberg
 • Logi i 2-bäddrum med dusch/wc (4 nätter Funäsdalen)
 • 4 frukostar
 • 4 middagar
 • Utflykt till Röros Marknad i Norge
 • Besök med guidning på Myskoxcentrum

Tillägg

 • Enkelrum 1.295 kr (annex - Eriks Villa)
 • Avbeställningsskydd 500 kr
 • Slädtur med häst & vagn i Röros (45 min) ca 575 kr
 • Hyra av skoter halvdag 1.700:-, heldag 2.400 kr
 • Skoterutflykt halvdag med guide 2.100 kr (min 5 skotrar)

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Hallsberg-Funäsdalen

  Med tåg tar vi oss snabbt och smidigt till järnvägsknuten Hallsberg i Närke, där vår buss möter upp. Genom Värmland och Dalarna går färden, med uppehåll för lunch och bensträckare, vidare norrut. Vi passerar den välkända vintersportorten Sälen och nalkas på kvällen slutligen Funäsdalen, beläget i Härjedalen, nära den norska gränsen. Här ska vi bo tre nätter på gemytliga Eriksgårdens Fjällhotell, som är utrustat med såväl pool och jacuzzi som bastu och ångbad. En god middag avrundar en lång dag på resande fot.

  Tåg fr hemorten & ca 50 mil med buss från Hallsberg.

  Hemorten-Hallsberg-FunäsdalenBlå himmel över Röros Foto: Svein Eggan
 • Dag 2: Funäsdalen med Myskoxcentrum

  Efter frukost beger vi oss till det unika myskoxhägnet utanför Tännäs i Funäsfjällen för att se myskoxar i deras naturliga miljö. Från en hög ramp i visningshänget får vi möjlighet att studera dessa imponerande "jättar", som mäter 200-250 cm på längden och 130-165 cm på höjden och väger 250-500 kg. En välinitierad guide berättar mer om djuren och syftet med verksamheten.
  Ca 3 mil.

  Eftermiddagen disponeras på egen hand. Vi rekommenderar hotellets 250 kvm stora SPA med pool, bubbelpool, ångbastu och vanlig bastu. Kontakta hotellet om du önskar boka behandlingar!

  Funäsdalen med Myskoxcentrum
 • Dag 3: Utflykt till Röros vintermarknad

  Denna dag viger vi åt resans huvudnummer - den 168:e upplagan av vintermarknaden Rörosmartnan! Den lilla norska bergsstaden Röros grundades 1644 i samband med att man hittade kopparmalm i området, och har behållit mycket av sin ursprungliga prägel. Stadens trähusbebyggelse är bland de äldsta i Europa. Just Röros autentiska trähus och dess unika karaktär som tidig gruvstad bidrog till att UNESCO gjorde staden till världsarv 1980. På den vackra Bergmannsgata bodde de välbärgade och överst, utefter Kjerkgata, reser sig Röros landmärke, den enastående barockkyrkan "Bergstadens Ziir". Efter gruvepokens slut - kopparverket togs ur drift 1977 - har turismen tagit över som huvudnäring och Röros är numera officiellt certifierad som hållbar destination.

  Kopparverkets grundande 1744 skapade ett behov av mat och diverse andra varor, vilket förvandlade Röros från en liten bergsort till en livlig handelsstad. Då samhället saknade vägar var man beroende av gott slädföre för att få fram varorna. Till en början hade verket monopol på handeln, men den illegala handeln växte och frodades - även efter det att ortens köpmän tilldelats handelsprivilegier. Slutligen kom så en kunglig resolution om att det från och med 1854 varje år skulle anordnas en marknad i Röros, från den näst sista tisdagen i februari till påföljande fredag. Rörosmartnan var född!

  Vi är med på den stämningsfulla invigningen på Malmplassen då kyrkklockan ljuder och Röros-sången framförs. Ett 80-tal hästekipage anförda av forbönder i traditionella dräkter ankommer på gammeldags vis med släde efter att ha tillryggalagt många mil för att nå fram med sina varor. Ca 250 marknadsstånd i marknadshallen och på gator och bakgårdar lockar med lokala och internationella godsaker - Röros är känd som Norges lokalmathuvudstad, kläder, hantverk och mycket annat. Vi ges gott om tid att botanisera på egen hand och äta en bit mat på någon av de många restaurangerna eller caféerna. Sång, folkmusik och Rörospols och annan traditionell dans förgyller marknaden. Efter en festlig dag i Röros beger vi oss på kvällen åter till Funäsdalen och en väntande middag. Ca 15 mil.

  RörosmartnanRörosmartnan Foto: Kurt Näslund, Frontal Media AS
 • Dag 4: Funäsdalen - ledig dag

  En ledig dag att njuta av vackra Funäsdalen! Här finns mycket att se och göra.

  JÖRNS erbjuder en specialdesignad skoterutflykt med guide (halvdag). Vi fikar och lunchar på fjället. Om man har problem med rörlighet kan man ändå följa med tack vare ”panoramapulkan”.
  Pris ca 2.100 kr inkl guide, fika, lunch och bensin (min. 5 skotrar) .

  För ett storslaget panorama ta gondolen uppför Funäsdalsberget till Toppstugan, 977 m.öh.! Här kan du njuta av en bit mat med utsikt.

  Den aktive väljer kanske att åka lite utförsåkning alterntivt en tur i längdåkningsspåren - genom dalgångar och över högfjällsterräng ringlar sig 300 kilometer preparerade längdspår?

  Ett annat gott förslag är att besöka Härjedalens fjällmuseum, där du får ta del av fina samlingar och utställningar om fjällbönder, samer och bruksarbetare.

  SkoterturSkotertur på fjället
 • Dag 5: Funäsdalen-Hallsberg-Hemorten

  Efter frukost är det så dags att farväl av Funäsdalen och vi beger oss mot Hallsberg. På lämpliga platser längs med vår färdväg gör vi uppehåll för lunch och fika. Från Hallsberg fortsätter vi med tåg till våra respektive hemorter.

  Ca 50 mil med buss till Hallsberg och tåg till hemorten.

Väder

jan feb mar apr maj jun
Dag-10-6-621012
Natt-12-7-43810
jul aug sep okt nov dec
Dag141281-4/8
Natt1073-5-7-11

Karta

Hotell

Eriksgårdens Fjällhotell, Funäsdalen
Eriksgårdens Fjällhotell ligger i skidorten Funäsdalen, hotellets restaurang har en vacker panoramautsikt över Funäsdalssjön. Under 2018 och 2019 byggdes det en helt ny spa avdelning på 250kvm med 3 o...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 6this is a picture of the number 2this is a picture of the number 9this is a picture of the number 8