Dagsprogram

  • Dag 1: Hemorten-Hallsberg-Funäsdalen

    Med tåg tar vi oss snabbt och smidigt till järnvägsknuten Hallsberg i Närke, där vår buss möter upp. Genom Värmland och Dalarna går färden, med uppehåll för lunch och bensträckare, vidare norrut. Vi passerar den välkända vintersportorten Sälen och nalkas på kvällen slutligen Funäsdalen, beläget i Härjedalen, nära den norska gränsen. Här ska vi bo fyra nätter på gemytliga Eriksgårdens Fjällhotell, som är utrustat med såväl pool och jacuzzi som bastu och ångbad. En god middag avrundar en lång dag på resande fot.

    Tåg fr hemorten & ca 50 mil med buss från Hallsberg.

    Hemorten-Hallsberg-FunäsdalenBlå himmel över Röros Foto: Svein Eggan
  • Dag 2: Funäsdalen med Myskoxcentrum

    Efter frukost beger vi oss till det unika myskoxhägnet utanför Tännäs i Funäsfjällen för att se myskoxar i deras naturliga miljö. Från en hög ramp i visningshänget får vi möjlighet att studera dessa imponerande "jättar", som mäter 200-250 cm på längden och 130-165 cm på höjden och väger 250-500 kg. En välinitierad guide berättar mer om djuren och syftet med verksamheten.
    Ca 3 mil.

    Eftermiddagen disponeras på egen hand. Vi rekommenderar hotellets 250 kvm stora SPA med pool, bubbelpool, ångbastu och vanlig bastu. Kontakta hotellet om du önskar boka behandlingar!

    Myskoxar vid MyskoxcentrumMyskoxar vid Myskoxcentrum Foto: Emeli Nilsson Fjelltopp
  • Dag 3: Utflykt till Röros vintermarknad

    Denna dag viger vi åt resans huvudnummer - vintermarknaden Rörosmartnan som startade redan 1854! Den lilla norska bergsstaden Röros grundades 1644 i samband med att man hittade kopparmalm i området, och har behållit mycket av sin ursprungliga prägel. Stadens trähusbebyggelse är bland de äldsta i Europa. Just Röros autentiska trähus och dess unika karaktär som tidig gruvstad bidrog till att UNESCO gjorde staden till världsarv 1980. På den vackra Bergmannsgata bodde de välbärgade och överst, utefter Kjerkgata, reser sig Röros landmärke, den enastående barockkyrkan "Bergstadens Ziir". Efter gruvepokens slut - kopparverket togs ur drift 1977 - har turismen tagit över som huvudnäring och Röros är numera officiellt certifierad som hållbar destination.

    Kopparverkets grundande 1744 skapade ett behov av mat och diverse andra varor, vilket förvandlade Röros från en liten bergsort till en livlig handelsstad. Då samhället saknade vägar var man beroende av gott slädföre för att få fram varorna. Till en början hade verket monopol på handeln, men den illegala handeln växte och frodades - även efter det att ortens köpmän tilldelats handelsprivilegier. Slutligen kom så en kunglig resolution om att det från och med 1854 varje år skulle anordnas en marknad i Röros, från den näst sista tisdagen i februari till påföljande fredag. Rörosmartnan var född!

    Vi är med på den stämningsfulla invigningen på Malmplassen då kyrkklockan ljuder och Röros-sången framförs. Ett 80-tal hästekipage anförda av forbönder i traditionella dräkter ankommer på gammeldags vis med släde efter att ha tillryggalagt många mil för att nå fram med sina varor. Ca 250 marknadsstånd i marknadshallen och på gator och bakgårdar lockar med lokala och internationella godsaker - Röros är känd som Norges lokalmathuvudstad, kläder, hantverk och mycket annat. Vi ges gott om tid att botanisera på egen hand och äta en bit mat på någon av de många restaurangerna eller caféerna. Sång, folkmusik och Rörospols och annan traditionell dans förgyller marknaden.

    Det finns också chans att följa med på en slädtur med häst.

    Pris 650 kr/person. Man sitter 4 personer i varje släde och turen varar ca 45 minuter.

    Efter en festlig dag i Röros beger vi oss på kvällen åter till Funäsdalen och en väntande middag. Ca 15 mil.

    RörosmartnanRörosmartnan Foto: Kurt Näslund, Frontal Media AS
  • Dag 4: Funäsdalen - ledig dag

    En ledig dag att njuta av vackra Funäsdalen! Här finns mycket att se och göra.

    Jörns erbjuder en specialdesignad skoterutflykt med guide (halvdag). Vi fikar och lunchar på fjället. Om man har problem med rörlighet kan man ändå följa med tack vare ”panoramapulkan”.
    Pris 2.400 kr inkl guide, fika, lunch och bensin (min. 5 skotrar) .

    Du kan också hyra skoter och se dig omkring på egen hand i det fantastiska landskapet.                 

    Pris halvdag: 2.000 kr. Väldigt bekväm och lättkörd skoter som man kan åka 2 på om man vill!
    Försäkring, ledkort, overaller, hjälmar, skor ingår.

    Pris heldag: 2.700 kr. Väldigt bekväm och lättkörd skoter som man kan åka 2 på om man vill!
    Försäkring, ledkort, overaller, hjälmar, skor ingår.


    För ett storslaget panorama ta gondolen uppför Funäsdalsberget till Toppstugan, 977 m.öh.! Här kan du njuta av en bit mat med utsikt.

    Den aktive väljer kanske att åka lite utförsåkning alterntivt en tur i längdåkningsspåren - genom dalgångar och över högfjällsterräng ringlar sig 300 kilometer preparerade längdspår?

    Ett annat gott förslag är att besöka Härjedalens fjällmuseum, där du får ta del av fina samlingar och utställningar om fjällbönder, samer och bruksarbetare.

    SkoterturSkotertur på fjället
  • Dag 5: Funäsdalen-Hallsberg-Hemorten

    Efter frukost är det så dags att farväl av Funäsdalen och vi beger oss mot Hallsberg. På lämpliga platser längs med vår färdväg gör vi uppehåll för lunch och fika. Från Hallsberg fortsätter vi med tåg till våra respektive hemorter.

    Ca 50 mil med buss till Hallsberg och tåg till hemorten.

Väder

jan feb mar apr maj jun
Dag-10-6-621012
Natt-12-7-43810
jul aug sep okt nov dec
Dag141281-4/8
Natt1073-5-7-11