Skip to main content

Fira nyår i Riga på 5-stjärnigt hotell!

Lettlands praktfulla huvudstad Riga och 5-stjärniga Grand Poet Hotel välkomnar oss till ett riktigt festligt avslut på 2021 med nyårsmiddag och spännande aktiviteter! Vi går på upptäcktsfärd i stadens virrvarr av måleriska gator och torg, där charmerande packhus från medeltiden samsas med holländsk renässansstil, och en magnifik jugendbebyggelse som saknar motstycke i världen.

En orgelkonsert i domkyrkan, liksom besök i Svarthuvudenas hus och på den väldiga Centralmarknaden står också på programmet. Och om du vill så gör vi en utflykt till medeltidsslotten Sigulda och Turaida. Vår resa till och från Riga sker med flyg!

Höjdpunkter

 • Jugendarkitekturen i Riga - världsarv
 • Spännande historia där även Sverige är involverad
 • Festlig nyårsmiddag i vacker miljö
 • Guidad tur i Svarthuvudenas hus
 • Marknaden i Riga - Europas största
 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide och whispers

 • Flyg till Riga t/r inkl flygskatt

 • Bussresor i Riga

 • Logi i 2-bäddsrum (3 nätter i Riga)

 • Tillgång till hotellets wellnesavdelning

 • 3 frukostar

 • 2 middagar

 • Stadspromenad Jugend-distriktet & Gamla Stan i Riga

 • Inträde och guidning Jugend-museum & Svarthuvudbrödernas husOrgelkonsert i Riga domkyrka

 • Smakning av Riga Old Balsam

Tillägg

 • Enkelrum 2.300 kr
 • Utflykt till Sigulda & Turaida ca 400 kr

 • Ev tillägg för underhållning på nyårsafton (program ej klart)

 • Avbeställningsskydd 600 kr

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Riga

  Vi inleder vår vistelse i Riga med en guidad rundtur i stadens berömda jugendkvarter, som breder ut sig i Centrs (centrum), strax nordöst om Gamla stan. Ingen annan stans i världen finns det en sådan stor koncentration av jugendbebebyggelse som här i Riga, vilket förärat kvarteren tillsammans med Gamla stan en plats på Unecsos världsarvslista. De lekfulla fasaderna med sina udda utsmyckningar och finurliga torn, ger uttryck för såväl den böljande jugendstilen, som kännetckans av asymmetri, symbolisk ornamentik och former hämtade från naturen, som den geometriska stilen och den nationalromantiska, som införlivade folkliga motiv.

  Vår guidning på jugendtemat avslutas med ett besök på museet Rīgas Jūgendstila centrs, som visar en autentisk interiör av en jugendvåning och en digital utställning. Vi beger oss därefter till Gamla stan för incheckning på det 5-stjärniga designhotellet, vårt "hem" de kommande dagarna. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Vi kröner dagen med en välkomstmiddag på en medeltida restaurang.

 • Dag 2: NYÅRSAFTON. Riga - Gamla stan, kort orgelkonsert & nyårsfirande

  Under en guidad stadspromenad ska vi efter frukost lära känna Gamla stan - Vecriga, som vecklar ut sig vid floden Daugavas högra strand och omges av en ring av boulevarder och parker som tillkom sedan stadsmuren rivits på 1800-talets mitt. Här samas charmerande packhus från medeltiden med bostadshus i holländsk renässansstill, och en magnifik jugendarkitektur.

  Riga grundades formellt 1201 i samband med att den tyske korsfararen biskop Albert von Buxhoeveden lät uppföra en borg på platsen där Rigas slott ligger idag. Med inträdet i Hansan 1282 blev Riga en välmående stad och tre hantverksskrån grundades. Från 1621 till 1710 styrdes staden av Sverige, vilket vi påminns om vid Svenskporten, den enda av de åtta stadsportarna som återstår. Domkyrkan, grundad av biskop Albert, är en blandning av olika stilar och den största helgedomen i Baltikum. Vid Rådhustorget ligger flera pietetsfullt restaurerade och återuppbyggda byggnader, däribland det imponerande Svarthuvudenas hus med sin trappgavel, och Peterskyrkan.

  Vi lyssnar till en kort orgelkonsert i domkyrkan och får också provsmaka den lettiska specialiteten Svart Balsam, en likör på 24 örter, som serveras med varm svartvinbärsjuice. Efter en "ledig" eftermiddag samlas vi på kvällen på hotellet för en påkostad nyårsmiddag, som bjuder på flera kulinariska höjdpunkter. 2021 går mot sitt slut och ett nytt, spännande år med nya upplevelser och utmaningar ligger framför oss!

 • Dag 3: NYÅRSDAGEN. Fri tid i Riga/Utflykt till Sigulda/Turaida (tillägg)

  Efter gårdagens festligheter sover man sannolikt lite längre än vanligt och njuter i lugn och ro av den digra hotellfrukosten. Dagen disponeras fritt i Riga om man inte föredrar att följa med på en utflykt (ca 400 kr) till medeltidsborgarna Sigulda och Turaida i Gaujus nationalpark, några mil nordost om Riga. Hälften av parken, som sträcker sig 100 km utmed Gaujas floddal, täcks av skog och här finns också ca 900 växtarter och 150 fågelarter, liksom flera arter av däggdjur.

  Vi gör uppehåll i Sigulda, som från 1562 under 150 år styrdes omväxlande av Polen och Sverige, tills staden erövrades av ryssarna i stora nordiska kriget. Bakom Siguldas nya slott från 1800-talet finner man ruinerna av Svärdsriddarordens borg, som uppfördes på 1200-talet efter att liverna kuvats. Vår lokalguide visar oss runt.

  I vackra omgivningar strax norr om staden ligger Turaidas museiområde med sin borg från 1214, Dainuberget, en herrgård och en av Lettlands äldsta träkyrkor, samt monumentet Turaidas Ros, som ruvar på en legend. På de forna Turaidainvånarnas språk betyder platsen Guds trädgård. Fram till 1500-talets slut fungerade borgen som residens för Rigas ärkebiskopar, som styrde över regionen. Under en rundvisning får vi veta mer. Middag på egen hand i Riga. Ca 12 mil t/r.

 • Dag 4: Riga-hemorten

  Vi låter oss väl smaka av en sista frukost på hotellet och beger oss därefter till Svarthuvudenas hus för ett spännande besök. Detta magnifika hus uppfördes ursprungligen 1334 för stadens gillen och började på 1400-talet användas av Svarthuvudena, ett skrå för utländska, ogifta köpmän, som var känt för sina vilda fester. Huset skadades svårt under bombanfall 1941 och revs några år senare av de sovjetiska myndigheterna. Lagom till Rigas 800-årsjubileum 2001 återuppbyggdes det i gammal prakt. Under vårt besök ser vi bl a de gamla källarvalven och den praktfulla festsalen och tar också del av aktuell utställning.

  Vi fortsätter därefter till den särpräglade Centralmarknaden, en av Europas största marknader, som breder ut sig i fem luftskeppshangarer. Här får vi tillfälle att äta lunch innan det så småningom är dags att bege sig till flygplatsen för hemresa.

Karta

Hotell

Grand Poet by Semarah Hotels, Riga
Grand Poet är ett design hotell som ligger mitt i stadens hjärta. Den fantastiska designen är en blandning mellan modern konst och bohemisk lyx. Med gångsavstånd till det mesta är detta 5-stjärniga en...
Costa Smeralda
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 3this is a picture of the number 8this is a picture of the number 6this is a picture of the number 6