Skip to main content

Hurtigruten och Bergenbanan med Frösön & Åre

med Den Gyllene Omvägen

Här presenterar vi en gyllene resa med en storslagen kombination! Hurtigruten, även kallad "Världens vackraste sjöresa",  kombineras med Bergenbanan, "Världens vackraste tågresa". Vi kryddar sen resan med unika upplevelser i Jämtland och Tröndelag, två regioner som vårdar sina traditioner väl och vi upptäcker den lokala mat- och dryckeskulturen. Vi förädlar resan med besök på Wilhelm Peterson-Bergers drömhem på Frösön, Åre Chokladfabrik och "Den Gyllene Omvägen", där vi finner innovativ lokal mat, konst och kulturupplevelser längs med vägen. Välkomna till en oförglömlig resa!

Programmet i korthet


Dag 1: Buss till Mora och lunch Wikners i Persåsen. (L,M)
Dag 2: Besök på Peterson-Berger Sommarhagen, Frösön. Östersund. (F,L,M)
Dag 3: Besök i Åre, Gamla Åre kyrka mm. Sveriges största vattenfall. (F,L,M)
Dag 4: Utflykt "Den Gyllene Omvägen". Snapsprovning. Trondheim.(F,L,M)
Dag 5: Vi reser med Hurtigruten. Stopp i Kristiansund & Molde. Övernattning ombord. (F,M)
Dag 6: Flera stopp under båtfärden. Bergen 14.45. Promenad i Bergen. (F)
Dag 7: Tåget Bergenbanan hela dagen, från Bergen - Oslo. (F,M)
Dag 8: Med buss åter till Sverige och hemresa. (F)

F=Frukost  L=Lunch M=Middag

Höjdpunkter

 • Peterson-Bergers drömhem Sommarhagen på Frösön
 • Sveriges största vattenfall, Tännforsen
 • Trevlig utflykt Den Gyllene Omvägen
 • Storslagna vyer på Hurtigruten
 • Tågresan med magiska vyer som ständig följeslagare
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,1 av 5
: 4 av 5 stjärnor

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Båtresa med Hurtigruten Trondheim-Bergen
 • Tågresa med Bergenban Bergen - Fredriksstad
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Mora, 1 Östersund, 1 Levanger, 1 Trondheim, 1 ombord Hurtigruten, 1 Bergen, 1 Oslo)
 • 7 frukostar
 • 3 luncher (dag 2, 3, 4)
 • 6 middagar
 • Snapsprovning på Berg Bränneri
 • Inträde Sommarhagen på Frösön
 • Besök i Åre & Tännforsen (heldag)
 • Utflykt "Den Gyllene Omvägen" i Tröndelag (heldag)
 • Promenad i Trondheim & Bergen
 • Stadsrundtur Oslo

Tillägg

 • Enkelrum  3.345 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten - Mora

  Under dagen lägger vi många mil av vårt sköna land bakom oss. Färden går till Dalarna via Dalsland och Värmland - genom vackra trakter och längs med Vänerns västra strand. Tidig kväll nalkas vi slutligen vårt mål, Mora. På Hotel Moraparken finner vi husrum och serveras middag.
  Ca 74 mil f Malmö & 53 mil fr Göteborg.

  Hemorten - Mora
 • DAG 2: Mora - Östersund via Frösön

  Efter frukost fortsätter vår färd norrut genom Finnbygderna i Dalarna. Vi äter en god lunch hos Leif WIkner i Persåsen och fortsätter vår resa norrut. Längs Storsjön kommer vi till Jämtlands ”huvudstad” Östersund. Under eftermiddagen besöker vi kompositören Wilhelm Peterson-Bergers drömhem Sommarhagen på Frösön, inspirerat av nationalromantik och engelsk villastil. Huset ligger med strålande utsikt över skogar, sjöar och fjäll. Vi bor på Clarion Hotel Grand, med utmärkt läge i Östersund. Gemensam middag. 
  Ca 32 mil.

  Mora - Östersund via Frösön
 • DAG 3: Östersund - Levanger via Åre

  Vi åker till den anrika fjällbyn Åre där det finns ett trevligt utbud av shopping, restaurager och caféer. Varför inte starta vistelsen med en kopp kaffe på Åre kafferosteris kaffebar, beläget mitt i Åre? Här serveras specialkaffe från hela världen. Gamla Åre kyrka är unik och värd ett besök och härstammar från 1100-talet. Vi får en stund på egen hand i fjällbyn, innan lunch serveras på en gemytlig restaurang. Under dagen besöker vi Åre chokladfabrik, känd över hela landet för sina handgjorda praliner, tryfflar och kolor. Genom butikens fönster ser vi delar av tillverkningen inne i fabriken. 

  Resan fortsätter, men innan vi kommer in norska Tröndelag, stannar vi till vid vattenfallet Tännforsen som är en del av Indalsälven. Vattnet faller nästan 40 meter ner mot sjön Noren och skapar en 60 meter bred brusande vägg som är ett mäktigt skådespel. Tännforsen brukar kallas Sveriges största vattenfall! Vi passerar Stiklestad, känt för ett ryktbart slag, slaget vid Stiklestad 1030, där den norske kungen, Olav den helige, stupade. Vårt mål är Hotel Backlund i Levanger, där middag och sköna sängar väntar. 
  Ca 25 mil.
   

  Östersund - Levanger via Åre
 • DAG 4: Levanger - Trondheim med Den Gyllene Omvägen

  Idag åker vi till halvön Inderöy där en guide visar oss runt längs vägen som kallas Den Gyldne Omvei, den gyllene omvägen. Genom oerhört vackert landskap färdas vi i hjärtat av Tröndelag. Här hittar man en ljuvlig blandning av traditionell innovativ mat, konst och kulturupplevelser längs med vägen. Vi besöker konsthantverkare, gårdsbutik, gallerier och en skulpturpark. Lunchen intas på restaurang Öyna i en härlig miljö i det vackra naturlandskapet. Under dagen besöker vi också Stiklestad Nationella Kulturcenter och provar snaps på Inderöy Bränneri. 

  Framåt eftermiddagen fortsätter vi söderut till Trondheim, där vi bor på Clarion Hotel som ligger vackert vid Trondheimsfjorden. Om tid finns kan vi ta en kvällspromenad och titta på Nordens näst största domkyrka Nidarosdomen, där Olav den helige ligger begravd. Staden är mer än 1000 år gammal och  var norsk huvudstad fram till 1217.
  Ca 30 mil.

  Levanger - Trondheim med Den Gyllene Omvägen
 • DAG 5: Med Hurtigruten från Trondheim

  Kl 09.30 glider vi ut på Trondheimsfjorden i sakta mak och sätter kurs mot färgglada Kristiansund. Vi njuter vi av "Världens vackraste sjöresa", Hurtigruten, under 1,5 dygn. Premiärturen gick redan 1893, mellan Trondheim och Hammerfest. Sedan dess har miljontals människor fascinerats av storslagna vyer med orörd natur och trånga fjordar som snirklar sig fram mellan branta fjäll. I Kristiansund gör vi uppehåll en timme. Strax söder om Kristiansund börjar den spektakulära Atlanterhavsveien, utsedd till världens vackraste bilväg. Vi håller oss dock kvar ombord och fortsätter vår sjöresa mot Molde, ”Rosornas stad”. Här möts vi av storslagna vyer mot de berömda Romsdalsalper. Gemensam middag ombord. 

  Med Hurtigruten från Trondheim
 • DAG 6: Med Hurtigruten till Bergen

  Under natten seglar vi vidare till jugendstaden Ålesund, belägen på ett flertal öar sammankopplade av broar. På morgonen lägger vi till i Norges västligaste stad Florø och reser därefter söderut genom den vackra skärgården. Vi intar en lunch och korsar strax den mäktiga Sognefjordens mynning. Kl 14:30 angör vi slutligen den gamla hansastaden Bergen, resans ändhållplats.

  Under en gemensam promenad bekantar vi oss lite med "Staden med de sju fjällen". En självklar sevärdhet är den världsarvsklassade träbebyggelsen Bryggen på nordsidan av hamnen (Vågen). Vårt hotell, Clarion Hotel Admiral, ligger i hjärtat av Bergen med en fantastisk utsikt mot Bryggen. Middag på egen hand. Kanske hinner du även med en tur med Fløybanen upp på det 325 meter höga Fløyfjellet?

  Med Hurtigruten till Bergen
 • DAG 7: Bergenban tåg från Bergen - Oslo

  Idag ska vi uppleva Norges storslagna panorama med tåg (första sträcken melland Bergen-Voss åker vi buss). Vi reser från Bergen till Oslo, en sträcka som anses vara världens vackraste järnväg! Vi färdas över den väldiga högfjällsplatån Hardangervidda, där banan når sin högsta punkt, 1237 m.ö.h. och genom den 10 km långa Finsetunneln. Vid 15-tiden är vi framme i Oslo och vi checkar in på Thon Hotel Europa, med utmärkt läge i Oslo. Efter middagen gör vi en gemensam kvällspromenad och får en introduktion till Oslo. 

  Bergenban tåg från Bergen - Oslo
 • DAG 8: Oslo - Hemorten

  En guidad stadsrundtur, som visar oss det bästa av Oslo, inleder dagen. Vi kör upp till Holmenkollen med den berömda hoppbacken och vi strövar på paradgatan Karl Johan gate upp till slottet. Utmed Karl Johan ligger flera andra av Norges viktigaste institutioner, så som stortinget, universitetet och Nationaltheatret. Vi beger oss även ut till trivsamma Aker Brygge och Oslos nyaste kvarter, Tjuvholmen, där den moderna arkitekturen står i centrum. 

  Det är dags för hemfärd och via Svinesundsbron kommer vi till Sverige och fortsätter därefter ner genom Bohuslän och Halland.  En lyckad expedition närmar sig sitt slut och vi summerar så smått intrycken av vårt bedårande grannland.
  Ca 29 mil till Gbg & 56 mil till Malmö.

Karta

Hotell

Hotell Mora Parken, Mora
Hotell Mora Parken är naturskönt beläget i dalastil. Samtliga rum ligger på markplan och har fritt WiFi. Från hotellet har du gångavstånd till Mora centrum. Hotell Mora Parken Parkvägen 792 37 Mora Lä...
Clarion Hotel Grand, Östersund
Clarion Hotel Grand är beläget mitt Östersund. Ett levande hotell med närhet till restauranger och butiker. På hotellet finner restaurang, bar samt relaxavdelning med pool och bastu. Clarion Hotel Gra...
Clarion Hotel Admiral, Bergen
Clarion Hotel Admiral ligger i centrala Bergen med utsikt över hamnen, bergen och fiskmarknaden. Byggnaden är en gammal lagerlokal som byggdes 1904 men år 1987 välkomnade man in hotellets första gäste...
Clarion Hotel Trondheim
Clarion Hotel Trondheim är ett modernt designhotell, beläget vid Trondheimsfjorden. Från skybaren kan du beundra utsikten. Rummen har antingen utsikt över staden eller fjorden. Gratis WiFi, fri entré...
Thon Hotel Backlund Levanger
Hotel Backlund är ett modernt och färgglatt hotell i centrala Levanger, precis bredvid parken som delar centrum i två delar. Galleri Fenka ligger 250 m från hotellet. Här råder en trevlig atmosfär med...
Thon Hotel Europa, Oslo
Thon Hotel Europa ligger centralt i Oslo. Hotellet har 9 våningar. Receptionen är öppen dygnet runt, engelsktalande personal. Hotell är byggt 1985. Thon Hotel Europa St Olavs gate 31 Oslo Läs mer om T...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 3this is a picture of the number 8this is a picture of the number 6this is a picture of the number 5