Skip to main content

Julmarknad i Zagreb

Kroatiens huvudstad Zagreb är en spännande smältdegel av forna och nutida Europa, Medelhavet och Balkan - en mötesplats för det östeuropeiska och det västeuropeiska. Den gamla Övre staden med små torg, kullerstensgränder och palats från barockeran kontrasterar mot den moderna Nedre staden med sina många parker. Så här i adventstider kläs Zagreb i vacker julbelysning och lockar med en julmarknad kryddad med konserter och andra kulturevenemang. Faktum är att Zagrebs julmarknad vid inte mindre än tre tillfällen röstats fram till Europas främsta!

 

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Zagreb. Promenad till Zagrebs utsiktstorn. Middag på restaurang.(M)
Dag 2: Stadspromenad med besök. Egen tid på julmarknad. Livemusik i Zrinjevacparken. (F,L)
Dag 3: Besök på Arkeologiska museet. Fri eftermiddag. Avslutningmiddag på restaurang. (F,M)
Dag 4: Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Höjdpunkter

 • Zagreb i vacker julskrud
 • Europas främsta julmarknad?!
 • Bergbana till Gornji Grad med medeltida gränder
 • Ett glas vin på 17:e våningen med panoramautsikt
 • Intressant visning på Arkeologiska muséet
 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide

 • Whispers

 • Flyg Zagreb t/r inkl flygskatt

 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter i Zagreb)

 • 3 frukostar

 • 1 lunch (dag 2)

 • 2 middagar

 • Rundtur med lokalguide i Zagreb

 • Besök Zagrebs Katedral

 • Inträde till Zagrebs utsiktstorn

 • Inträde och guidning Arkeologiska museet

Tillägg

 • Enkelrum 1.190 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till Zagreb

  Mitt på dagen beräknas vi landa i Zagreb, som breder ut sig mellan berget Medvednicas sluttningar och floden Sava. På flygplatsen väntar en buss på att ta oss in till centralt belägna Hotel Jadran, där vi ska bo under vår trivsamma adventsvistelse. Efter incheckning beger vi oss till Zagreb 360º Observation Deck, beläget på 17:e våningen av en skyskrapa, där vi försedda med ett glas vin bjuds på ett strålande panorma över staden. Vi avrundar kvällen med middag på en trevlig restaurang.

  Julkänslan är påtaglig på Ban Jelačićs torg! Foto Zagrebs tourist board
 • Dag 2: Zagreb - stadsrundtur, julmarknad & konsert

  Ackompanjerade av en lokalguide bekantar vi oss under första halvan av dagen med Zagreb, som från början var två skilda medeltida städer på var sin höjd. Vi börjar i Donji Grad - den lägre staden, som växte fram efter 1830 runt en hästskoformad serie av parker och öppna platser. Navet i den lilla stadskärnan är 1600-talstorget Ban Jelačić, som kantas av klassicistiska och modernistiska hus.

  Med den 66 meter långa, kulturminnesmärkta bergbanan tar vi oss upp till Zagrebs historiska hjärta, Gornji Grad - den övre staden, med de två stadsdelarna Gradec och Kaptol. De asymmetriskt utformade kvarteren genomsyras av medeltida gränder och böljande kullerstensgator och rymmer flera institutioner som spelat en betydande roll i stadens och Kroatiens historia. En del av de gamla adelspalatsen hyser numera museer. Av de fem portar som en gång i tiden fanns i muren runt Gradec återstår bara en, Stenporten, byggd på 1200-talet. Alldeles i närheten står parlamentsbyggnaden och den gotiska Markuskyrkan med sina vackra, färgade takpannor. Katedralen S:t Stefan komplett med två höga spiror fick sitt nuvarande utseende efter jordbävningen 1880 och dominerer Kaptol, som under det ungerska styret blev biskopssäte och centrum för kyrkans makt.

  Vår rundtur, som avslutas med en gemensam 3-rätters lunch, tar oss även till Mirogoj-kyrkogården, där många av Kroatiens främsta berömdheter vilar. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg och besök på Zagrebs fina julmarknad, som lockar med lokala delikatesser och ett rikt kulturprogram. För den raske rekommenderas en tur upp i Lotrščaktornet, en av stadens äldsta byggnader, som bjuder på fina vyer. Varje dag klockan tolv avfyras det härifrån en kanonsalut. En annan god idé är ett besök på det innovativa Brustna relationers museum, tillägnat brustna kärleksrelationer, eller De gamla mästarnas museum.

  På kvällen promenerar vi vid intresse till den i adventstider vackert smyckade Zrinjevacparken för att lyssna på julig livemusik från musikpaviljongen. I de små marknadsbodarna kan man köpa hantverk från utvalda lokala hantverkare och godsaker som den för Zagreb typiska anrättningen krpice sa zeljem (pasta med kål) och strudel.

  Markuskyrkan har ett vackert glaserat tegeltak med två vapensköldar. Foto: Zagreb Tourist Board
 • Dag 3: Zagreb med arkeologiska museet

  Efter frukost kan vi se framemot en guidad visning på Arkeologiska museet, som visar över 400 000 föremål, främst från Kroatien, men även från andra platser, indelat i fem avdelningar - förhistoria, Egypten, antiken och medeltiden, samt mynt och medaljer. Här ser vi allt från Vučedolduvan, en förhistorisk keramikkanna daterad till 2800-2400-talet f.Kr., till fantastiska målade grekiska vaser, stenar med inskrifter och föremål från de många romerska städer som byggdes under kejsartiden.

  Eftermiddagen disponeras på egen hand - säkert lockar såväl julmarknad och shopping som museibesök och promenader. En gemensam avslutningsmiddag på en gemytlig restaurang kröner dagen.

  Julbåsen står tätt i den vackra Zrinjevac-parken under advent. Unika juldekorationer och handgjorda souvenirer lockar till inköp. Foto Zagrebs tourist board
 • Dag 4: Flyg hem från Zagreb

  Vi låter oss väl smaka av hotellfrukosten och beger oss så småningom ut till flygplatsen. Efter en mellanlandning kommer vi tidig kväll åter till Sverige/Köpenhamn.

  © JÖRNS RESOR

Karta

Hotell

Hotel Jadran, Zagreb
Hotel Jadran är beläget i centrala Zagreb, bara några mintuers promenad från Zagrebs Katedral och Ban Jelačićs torg. Hotellet ligger väldigt nära stadens stora utbud av sevärdheter och aktiv...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Kroatien - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Kroatien kortare än 90 dagar. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Kroatien - Vaccinationer & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Kroatien - Väder & klimat

  I de södra kustområdena vid Adriatiska havet råder subtropiskt Medelhavsklimat, medan resten av landet har tempererat fastlandsklimat.

 • Kroatien - Valuta, växling & kreditkort

  Kroatiens valuta är Kuna.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Kroatien. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Kroatien - Transport & kommunikationer

  I vissa storstäder finns det taxistationer. Dessa är markerade med blå taxiskyltar. Ett tips: Har du åkt taxi tidigare kan du be att få chaufförens visitkort med hans mobilnummer så du kan ringa honom direkt.

 • Kroatien - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Kroatien är +385. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Kroatien - Shopping

  Kroatien är känt för handgjorda kläder och accessoarer. Hantverkarna tar denna konst på allvar eftersom detta har pågått i århundraden. Kravatten har sitt ursprung i området och så småningom utvecklades detta till den moderna slipsen. Det finns dock mer än kläder och accessoarer. Några av de mest populära produkterna är olivolja, vin och ost.

 • Kroatien - Elektricitet

  I Kroatien är det 220V med tvåstiftskontakter, samma som i Sverige. Ingen adapter behövs.

 • Kroatien - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Kroatien.

 • Kroatien - Allmänt & blandat

  Dricks: Serviceavgift är inbakat i priset men det är ändå brukligt att ge dricks. Vanligtvis ca 10% eller att man avrundar priset uppåt. Åker man taxi avrundar man även här priset uppåt. På rundresor är det också vanligt att man lägger lite dricks till chaufför och lokalguide.
  Språk: Kroatiska

Costa Smeralda
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 9this is a picture of the number 5this is a picture of the number 3this is a picture of the number 2