Skip to main content

Kroatien - de 1000 öarnas land

med Dubrovnik, Split och Korcula

"De som söker himmelen på jorden måste komma till Dubrovnik". Det menade den nobelprisbelönte irländske författaren George Bernard Shaw. Och just Dubrovnik och Trogir, en annan av Adriatiska havets pärlor, är utgångspunkten när vi öppnar porten till Kroatien. Bakom den hemlighetsfulla fasaden möter vi en nation fylld av kulturella skatter och praktfulla naturupplevelser.

Vi utforskar världsarven Split, Dubrovnik och Trogir, kryssar i den kroatiska arkipelagen, njuter av salta bad och provar vin. Välkommen till Dalmatien!

Nu kan du förlänga din resa med 3 extranätter inkl halvpension i Trogir.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Split. (M)
Dag 2: Vandring runt Dubrovniks gamla stad. Linbana uppför berget Srđ. (F,M)
Dag 3: Utflykt till Korčula för att utforska orten. (F,L)
Dag 4: Buss till Bosnien-Hercegovina. Besök i Mostar. Buss till Trogir. (F,L,M)
Dag 5: Guidad stadsvandring i Trogir och Split. (F,M)
Dag 6: Besök i nationalparken Krka. Vinprovning på en privat vingård. (F,L,M)
Dag 7: Heldag till sjöss. Små strandhugg görs. (F,L,M)
Dag 8: Avfärd mot hemort. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

 

Höjdpunkter

 • Världsarven Split, Dubrovnik Trogir
 • Linbana uppför berget Srđ
 • Den gamla delen på ön Korčula
 • Bad under vattenfallet i Krka
 • Vinerna på Bibićs vingård
 • Fler bilder
 • Fick uppleva en del av det vackra Kroatien, som vi inte skulle gjort annars.
 • Guiden var Outstanding - we love her!
 • Mycket bra information inför resan, skriftligt. Guiden ringde innan resan dessutom och frågade om vi undrade över något. Har aldrig varit med om det tidigare!

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Split t/r inkl flygskatter.
 • Bussresor i Kroatien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter Dubrovnik, 4 Trogir)
 • 7 frukostar
 • 3 luncher inkl 1 glas öl/vin
 • 5 middagar inkl 1 glas öl/vin 
 • 1 4-rätters middag inkl 4 viner och musikunderhållning (dag 6)
 • 1 vinprovning med lättare lunch
 • Utflykt till Mostar, Korcula och nationalparken Krka
 • Färja t/r ön Korcula
 • Båtutflykt från Trogir längs kusten
 • Stadspromenader i Dubrovnik, Korcula stad, Mostar, Split, Trogir och nationalparken Krka.
 • Inträde till linbanan i Dubrovnik, Turkiskt hus och moské i Mostar och nationalparken Krka.

Tillägg

 • Enkelrum 2.990 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr 
 • 3 extra nätter med halvpension på Hotel Rotondo 2.500 kr/p i dubbelrum

Förlängd resa

Förläng din resa med 3 extranätter inkl halvpension i Trogir.

Vår guide ingår endast i den ordinarie resan, ej i förlängningen.

Bra att veta

Valuta: Kroatiska Kuna, HRK

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Split

  Under dagen landar vi i Split, där en buss väntar på att ta oss vidare till Hotel Uvala, vårt hotell de kommande tre nätterna. En god middag avrundar dagen.
  Ca 23 mil med buss.

 • DAG 2: Dubrovnik

  Förmiddagen tillägnar vi Dubrovniks gamla stad, Stari Grad, som "gömmer sig" bakom medeltida stadsmurar. Terrakottafärgade tegeltak, murgrönebeklädda väggar, kyrkkupoler och vindlande kalkstensgränder sätter sin prägel på denna den vackraste delen av Dubrovnik. Vi strosar längs den marmorbelagda huvudgatan Stradun, som fram till 1100-talet var en kanal, och slås av stadens tjusiga arkitektur. Jordbävningen 1667 ödelade många vackra byggnader som den lyckosamma sjöfarten på 1400-1500-talen lagt grunden för. Men staden reste sig – då och igen 325 år senare. Nya palats byggdes och de gamla restaurerades pietetsfullt.

  Vi ges förstås även tillfälle att vandra på den 2 km långa stadsmuren (ca 90 kuna), som bjuder en svårslagen vy över staden och Adriatiska havets azurblå vatten. Efter lunch på egen hand tar vi linbanan uppför berget Srđ, där vi belönas med ett vidunderligt panorama över Dubrovnik och de omkringliggande öarna. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. Middag.

  DubrovnikDubrovnik Foto: Shutterstock
 • DAG 3: Utflykt Korčula

  Efter frukost beger vi oss ut på halvön Pelješac. Från Orebić tar vi färjan till Korčula, huvudort på ön med samma namn. Täta skogar och resliga berg pryder denna en av Adriatiska havets största öar. Korčula tillhörde under flera århundraden republiken Venedig, men striderna om herraväldet var många. Under en, sjöslaget mellan Venedig och Genua 1298, tillfångatog genuesarna en viss Marco Polo, som lär vara från ön.

  Tillsammans utforskar vi den pittoreska huvudorten, som omgärdas av en kraftig mur från 1200-talet. En mångfald av vackra hus i gotisk-renässansstil kantar de smala gränderna, som har konstruerats så att de ska mildra boravindens framfart. Den gamla delen är liksom Dubrovniks Stari Grad upptagen på världsarvslistan. Under dagen avnjuter vi gemensamt en god lunch.
  Ca 23 mil med buss.

  Utflykt KorčulaUtflykt till ön Korcula Foto: Shutterstock
 • DAG 4: Dubrovnik-Trogir via Mostar

  Efter frukost tar vi farväl av Dubrovnik och tar oss in i Bosnien-Hercegovina, där vi ska göra ett besök i Mostar. En lokalguide visar oss runt och berättar mer om den vackra staden och dess turbulenta nutidshistoria. Kriget till trots har Mostar fortfarande en viss orientalisk karaktär med gammal ottomansk arkitektur, såsom den berömda bron Stari Most, som återuppbyggts. Vi besöker en moské och ett av de ståtliga husen fran den ottomanska eran och får även tillfälle att upptäcka på egen hand och botanisera i de mysiga butikerna.

  Efter lunch sätter vi kurs mot Kroatien och Trogir, som delvis ligger på en liten ö alldeles utanför fastlandet. Här ska vi övernatta fyra nätter på Hotel Rotondo. Middag.
  Ca 35 mil.

  Dubrovnik-Trogir via MostarMostar i Bosnien-Herzegovina
 • DAG 5: Split och Trogir

  Tillsammans med en lokalguide ska vi idag lära känna såväl Trogir som Split. Vi inleder i Split, vars charmiga gamla stadskärna växte fram runt kejsar Diocletianus stora romerska palats – ett av de största och mest välbevarade palatsen från romartiden. I palatset, som uppfördes på 200-talet, tillbringade Diocletianus sin ålders höst efter 20 år som härskare. Som mest tros över 9000 personer ha bott på palatsområdet. Berikade och välinformerade om Split beger vi oss så småningom åter mot Trogir.

  Större delen av den gamla, världsarvsklassade stadskärnan ligger pa en ö och omgärdas av en mur. En bro förbinder ön med fastlandet, en annan leder till ön Ciovo. Det strategiska läget gjorde Trogir attraktivt för flera härskare, vilket avspeglar sig i ett rikt kulturarv – såväl de gamla grekernas som romarnas och venetianernas inflytande på staden är tydligt. Kyrkor och gamla stenhus med fantasifulla arkitektoniska detaljer kantar de trånga kullerstensgränderna och fångar betraktarens uppmärksamhet. Middag.

  Split och TrogirHamnen i Trogir Foto: Shutterstock
 • DAG 6: Utflykt till Krka

  Först delen av dagen tillbringar vi i den natursköna nationalparken Krka, som har ett rikt fågelliv med "semestrande" fågelarter. Stillsamma vattendrag, forsande vattenfall i trappstegsform och romerska lämningar genomsyrar parken och lämnar oss mållösa. Vår rundtur avrundas med en behaglig båttur på floden Skradin.

  Innan vi vänder åter till Trogir gör vi ett besök på äkta paret Bibićs vingård för att prova några av traktens goda viner och inta en lättare lunch.

  Kvällens middag, som består av fyra rätter med matchande viner, serveras på en genuin restaurang och ackompanjeras av klape, traditionell dalmatisk musik.
  Ca 14 mil.

  Utflykt till KrkaNationalparken Krka Foto: Shutterstock
 • DAG 7: Båtutflykt

  Idag njuter vi av en heldag till sjöss! Trogirs bedårande arkipelag vecklar ut sig framför stäven. Med van hand styr vår skeppare oss mellan öar och skär. Små strandhugg görs. En ljum vind smeker våra kinder, ett vackert "porträtt" målas upp framför våra ögon. En god lunch avnjutes. Kanske svalkar Du dig med ett dopp? Lunch ombord, middag på hotellet.

  BåtutflyktHeldag till havs
 • DAG 8: Flyg hem från Split

  På förmiddagen lämnar vi så Trogir och beger oss till Splits flygplats - under dagen lyfter våra flyg.
  Ca 5 km med buss.

  Flyg hem från SplitSplit

Karta

Hotell

Hotel Rotondo, Trogir
Hotel Rotondo är beläget i Seget Donji i Trogir. Hotellet är familjeägt och har 54 rum fördelet på 2 byggnader. På hotellet finns restaurang och bar, samt en spa och fitnessavdelning. Hotel Rotondo Ul...
Hotel Uvala, Dubrovnik
Hotel Uvala är beläget vid stranden omgivet av pinjeskog i ett lugnt område. Antingen kan du koppla av i den uppvärmda poolen eller så kan du ta dig den korta promenaden ner till stranden. Under somma...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Kroatien - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Kroatien kortare än 90 dagar. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Kroatien - Vaccinationer & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Kroatien - Väder & klimat

  I de södra kustområdena vid Adriatiska havet råder subtropiskt Medelhavsklimat, medan resten av landet har tempererat fastlandsklimat.

 • Kroatien - Valuta, växling & kreditkort

  Kroatiens valuta är Kuna.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Kroatien. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Kroatien - Transport & kommunikationer

  I vissa storstäder finns det taxistationer. Dessa är markerade med blå taxiskyltar. Ett tips: Har du åkt taxi tidigare kan du be att få chaufförens visitkort med hans mobilnummer så du kan ringa honom direkt.

 • Kroatien - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Kroatien är +385. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Kroatien - Shopping

  Kroatien är känt för handgjorda kläder och accessoarer. Hantverkarna tar denna konst på allvar eftersom detta har pågått i århundraden. Kravatten har sitt ursprung i området och så småningom utvecklades detta till den moderna slipsen. Det finns dock mer än kläder och accessoarer. Några av de mest populära produkterna är olivolja, vin och ost.

 • Kroatien - Elektricitet

  I Kroatien är det 220V med tvåstiftskontakter, samma som i Sverige. Ingen adapter behövs.

 • Kroatien - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Kroatien.

 • Kroatien - Allmänt & blandat

  Dricks: Serviceavgift är inbakat i priset men det är ändå brukligt att ge dricks. Vanligtvis ca 10% eller att man avrundar priset uppåt. Åker man taxi avrundar man även här priset uppåt. På rundresor är det också vanligt att man lägger lite dricks till chaufför och lokalguide.
  Språk: Kroatiska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 2this is a picture of the number 7this is a picture of the number 5this is a picture of the number 4