Skip to main content

Kryssning i Andalusien

med Sevilla, Córdoba, Cadiz, El Puerto de Santa Maria, Isla Minima & Granada

Förläng sommarkänslan med en kryssning i sköna Andalusien! Vi har kombinerat en bekväm kryssning från Sevilla till Cadiz och retur, med sagolika städer såsom Granada, Córdoba och huvudstaden Sevilla. Sagopalatsen Alhambra och katedralen i Sevilla är bara några av "underverken" vi möter. Du får många unika upplevelser samtidigt som du njuter av flodkryssningens alla fördelar med mat och dryck inkluderat och inga hotellbyten - det räcker att packa upp en gång. Tänk dig själv sippandes på ett glas vin i skuggan på soldäck, medans du njuter av det andalusiska landskapets färger och dofter, som präglats av det varma och soliga klimatet. En eldig flamenco sätter extra krydda på vår andalusiska resa. 

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till Sevilla. Drink och middag ombord. (M)
Dag 2: Med buss åker vi på guidad tur till Córdoba. (F,L,M)
Dag 3: Guidning Sevilla. Båt genom Doñana Nat. Park. Cadiz "by night". (F,L,M)
Dag 4: Utflykt Jerez & Cádiz. Besök stuteri. Flamenco ombord. (F,L,M)
Dag 5: Besök vinkällare med provsmak. Besök hacienda & ridshow. (F,L,M)

Dag 6: Ank Sevilla.Utflykt till Granada med Alhambra. (F,L,M)
Dag 7: Fri em Sevilla. Galamiddag ombord. (F,L,M)

Dag 8: Efter frukost lämnar vi båten. Flyg från Sevilla. (F)

F= Frukost    L=Lunch    M=Middag

Helpension ombord under hela kryssningen! Även dryck är inkluderat i samband med måltider och i baren. 

Höjdpunkter

 • Bekväm kryssning med mat & dryck inkluderat
 • De vackra andalusiska hästarna på stuteriet
 • Provsmakning av lokala specialiteter
 • Sagolika palatset Alhambra
 • Charmiga gamla stan i Sevilla
 • Fågelskådning i naturreservat
 • Fler bilder

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Sevilla

  Under dagen anländer vi med flyget till Sevilla, där vår spanske busschaufför väntar på att ta oss vidare mot Croisi-Europes fartyg MS La Belle de Cadix, som ligger för ankar i Sevilla. Vi tilldelas våra hytter och samlas så småningom för en välkomstdrink och gemensam middag ombord. Ca 1 mil.

  • Helpension ombord ingår under hela kryssningen! Även dryck är inkluderat i samband med måltider och i baren. 
  • Programmet kan ändras beroende på väder, vatten-nivå i floden osv. Det är kaptenen som ansvarar för säkerheten och bestämmer över anläggningsplatser, samt var, när och hur båten seglar. 
  Flyg till SevillaPlaza de Espana, Sevilla
 • DAG 2: Utflykt till Córdoba

  Genom ett landskap berikat med olivträd och moriska lämningar går färden idag med buss till Córdoba, som är en stad präglad av sitt fängslande förflutna. Under moriskt styre på 900-1000-talen var Córdoba en av de främsta städerna i världen och det var också då den magnifika moskén La Mezquita, Europas största, uppfördes. Sedan Córdoba 1236 återerövrats av de kristna kom La Mezquita att fungera som kyrka, vilket kulminerade med byggandet av en katedral mitt i moskén! Vi får en guidad rundtur i staden och givetvis gör vi ett besök i La Mezquita. Efter en gemensam lunch får vi tid att på egen hand strosa i de idylliska judiska kvarteren. Missa inte de blomstersmyckade patiorna!
  Ca 28 mil.

  Utflykt till CórdobaCorcoba
 • DAG 3: Stadsvandring Sevilla - kryssning till Cádiz

  Under förmiddagen gör vi en guidad rundtur till fots i Sevilla, som börjar med Plaza de España - ett majestätisk halvmåneformat komplex arrangerat runt ett centralt torg som byggdes 1929 för den Ibero-amerikanska utställningen. Vi fortsätter till romantiska Santa Cruz’ virrvarr av pittoreska gränder, undangömda torg, slingrande kullerstensgator, vitkalkade hus och blommande patior. Vi avslutar rundturen med att besöka Sevillas praktfulla katedral, en av världens största, med klocktornet La Giralda, som ursprungligen var en morisk minaret. 

  Runt lunchtid lämnar vi Sevilla och påbörjar kryssningen på floden Guadalquivir som är Spaniens femte längsta flod men den enda farbara floden. Den är ca 657 km lång och rinner genom Jaén, Cordoba och Sevilla. Namnet kommer från arabiskan Wadi al-Kabir, vilket betyder stora floden. Mycket har utkämpats på dess vatten såsom belägringar, försvar och erövringar och floden har haft en ledande roll i många historiska ögonblick. Under vår färd på Guadalquivir  kryssar vi förbi nationalparken Doñana, utsedd som ett världsarv och biosfärreservat av UNESCO.

  Slutligen når vi Cádiz på kvällen och får under en rundtur se staden i kvällsljus.
   

  Stadsvandring Sevilla - kryssning till CádizPlaza de America, Sevilla
 • DAG 4: Besök stuteri i Jerez & stadspromenad Cádiz

  Vi startar dagen med en utflykt till Jerez, som är känt för sina viner, flamenco, hästar och tjuruppfödning. Jerez är också Sherryns huvudstad, det var för övrigt engelsmännens förvanskning av ”Jerez” som gav drycken dess namn. Under vår tur med buss kan du se katedralen som byggdes 1695 över ruinerna av den gamla moskén i Jerez och den tidigare Salvadorkyrkan. Klocktornet utanför byggdes troligen över moskéns minaret. Vi ser också Alcázar de Jerez de la Frontera, ett före detta moriskt fort som nu innehåller en park. Man kan fortfarande se lämningar från dess tidiga konstruktion på 1100-talet av almohaderna.

  Vi besöker därefter ett stuteri som föder upp magnifika andalusiska hästar och vi får njuta av en presentation av ridkonsten som landet är känt för. Vi är åter ombord på fartyget för att avnjuta vår lunch.
  Ca 7 mil.

  På eftermiddagen går vi återigen av fartyget för att beundra Cadiz till fots på en guidad rundtur. Cadiz är en av de äldsta städerna i Europa, anlagd omkring år 1100 f.Kr. Staden förbinds med fastlandet via en tunn sandbank som är helt omgiven av havet. Under vår promenad kommer du att kunna beundra Castillo de Santa Catalina, Castillo de San Sebastián och många fler av de monument som Cristobal de Rojas lät bygga. Nära hamnen ligger Plaza de España som bla har monument som uppfördes 1912 för att högtidlighålla 100-årsdagen av Konstitutionen 1812. Vi avslutar vid Plaza de las Flores som är ett av de mest färgstarka och livliga torget i Cadiz. På torget finns ett stort utbud av butiker, restauranger, barer och kaféer. Var beredd på att bli förtrollad av denna underbara stad!

  På kvällen serveras middag ombord och du kan också njuta av en traditionell flamencodans. Sen kväll lämnar vi så Cadiz för att kryssa mot El Puerto de Santa Maria.
   

  Besök stuteri i Jerez & stadspromenad Cádiz
 • DAG 5: Besök Bodega & en hacienda

  När vi vaknar på morgonen har vi under natten ankommit till El Puerto de Santa Maria. Under förmiddagen tar vi oss till fots till Osborn Bodega som är en av de äldsta vingårdarna i regionen, de började tillverka vin redan 1772. Den ikoniska siluetten av en tjur har blivit en del av landskapet i området. Vi kommer att njuta av en provning av tre olika viner tillsammans med vissa regionala produkter.

  Vid lunchtid avgår fartyget igen och vi kryssar vidare mot Isla Minima där vi ligger för ankar ett par timmar. Vi får då besöka en typisk andalusisk hacienda som ligger vid strandkanten av floden Guadalquivir. Där får vi avnjuta en ridshow innan det är dags att återgå till fartyget.
   

  Besök Bodega & en haciendaOsborn Bodega
 • DAG 6: Heldagsutflykt till Granada med Alhambra

  Fartyget ligger åter för ankar i Sevilla och idag väntar en heldag med en guidad rundtur i Granada med Alhambra. Med Sierra Nevadas vita toppar som tjusig dekor ankommer vi till Granada, som först genom morernas erövring på 700-talet blev en betydande ort. Storhetstiden inföll dock under nasriderna, den sista islamiska dynastin i Spanien, 1238-1492, då bl a Alhambra uppfördes och filosofer, vetenskapsmän m fl sökte sig till staden. 1492 intogs Granada så av de katolska regenterna, Ferdinand och Isabella, som även lade grunden till kungariket Spanien. Morerna fördrevs förvisso, men än idag bär Granada på ett rikt arabiskt arv som starkt bidrar till stadens charm.

  Vi startar med en rundtur på Alhambra, direkt översatt som "det röda", vilket återspeglar färgen på väggarna vid solnedgången. Kaliferna ville med Alhambra förverkliga sin föreställning av paradiset på jorden. Rymd, ljus, vatten och utsmyckningar i perfekt harmoni gör palatset till ett veritabelt underverk. Panoramat över Granada är betagande! Turen fortsätter med ett besök på Generalife, som var Nasrid-emirernas sommarresidens, och dess underbara 1300-talsträdgårdar, där vatten utnyttjades för att fräscha upp varje innergård och trädgård.

  Efter en gemensam lunch kommer du under eftermiddagen att kunna njuta av Granada på egen hand. En lämplig utgångspunkt är den gamla stadskärnan, en labyrint av smala gator och gränder. Här ligger bl a katedralen, där Ferdinand och Isabella ligger begravda, och basaren Alcaicería. På kvällen är vi tillbaka ombord på fartyget i Sevilla.
  Ca 50 mil.
   

  Heldagsutflykt till Granada med AlhambraAlhambra
 • DAG 7: Besök naturreservat och ledig em i Sevilla

  Efter en god frukost ombord åker vi med buss till ett naturreservat där vi får en guidad rundtur. Vi kommer till ett helt oförstört naturområde som har lyckats bevara sin mycket specifika karaktär. Vi besöker också en fågelskådningsplats där vi får chans att upptäcka en fantastisk variation av fågelarter. 

  Under eftermiddagen får du tid att på egen hand bekanta dig med Sevilla. Kanske strosar du på eleganta gågatan Calle Sierpes eller avlägger visit i adelspalatset Casa Pilatos? Eller så lockar ett besök på kungliga palatset Real Alcázar. Härifrån skickade Isabella I ut sjöfarare för att upptäcka Nya världen. En av de främsta, Christofer Columbus, ligger begravd i katedralen. Från 1503 och drygt 200 år framåt hade Sevilla monopol på Amerikahandeln.

  Under kvällen bjuds vi en ljuvlig galamiddag ombord på fartyget.
   

  Besök naturreservat och ledig em i SevillaNationalparken Doñana
 • DAG 8: Sevilla - flyg hem

  Vår vistelse i Spanien närmar sig sitt slut och efter en avslutande frukost är det dags att lämna MS La Belle de Cadix. Under dagen lyfter våra flyg mot hemorten.
  Ca 1 mil.

  Sevilla - flyg hem

Väder

jan feb mar apr maj jun
Dag161720222731
Natt678101316
Soltimmar56781011
jul aug sep okt nov dec
Dag353532262016
Natt1819171396
Soltimmar12119755

Hotell

MS La Belle de Cadix
Välkommen ombord på MS La Belle de Cadix, ett bekvämt premium flodfartyg byggt 2005 och renoverat 2010. Kapacitet för 176 passagerare som upptar 88 hytter. Restaurangen ligger på huvuddäck och lounge/...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Spanien - Pass & visum

  Nordiska medborgare behöver inget visum för att resa till Spanien. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.
  OBS! Vid utflykt till Gibraltar gäller pass!

 • Spanien - Vaccination & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett. Leveranstid är för närvarande cirka 10 dagar.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Spanien - Väder & klimat

  Iberiska halvön där Spanien ligger har mycket varierat klimat vilket gör att det går att resa till Spanien året runt. Längs norra kusten mot Biscayabukten är vädret milt och regnrikt under vintern och lite kyligt under sommaren. Det bergsrika inlandet där Madrid ligger kan vara mycket kallt och torrt på vintern men varmt och fuktigt på sommaren. Skillnad på dag- och nattemperatur i Madrid är hög utom sommartid då värmen sträcker sig över hela dygnet. Området längs Medelhavet och öarna i Medelhavet har ett subtropiskt klimat, med milda vintrar.
  Viktigt är bekväma skor under utflyktsdagar.

 • Spanien - Valuta & växling

  Spaniens valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Spanien. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa.
  Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger i Spanien. Kom ihåg att kredit kort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Frankrike - Transporter & kommunikationer

  Att åka runt i Madrid och andra stora städer i Spanien fungerar bra med kollektivtrafik (minibuss/buss/metro). Taxi tas vid taxistånden eller från gatan. Priset är betydligt högre om man åker nattetid på lördagar, söndagar eller helger.

 • Spanien - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Spanien är +34. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Spanien - Shopping

  Många affärer har siesta, dvs. att de håller stängt mellan 14:00 till 17:00. De flesta stora varuhusen har inte stängt för siesta utan de har öppet hela dagen. Spaniens största varuhuskedja är El Corte Ingles som finns i många av de större städerna. På den lokala marknaden finner du gott om matvaror, färska frukter, kryddor och lokala viner.

 • Spanien - Elektricitet

  I Spanien är det 230 V. Uttagen ser likadana ut som i Sverige så adapter behövs inte.

 • Spanien - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Spanien och Sverige (undantag Kanarieöarna, -1 timma).

 • Spanien - Allmänt & blandat

  Dricks: Vanligtvis lämnar man dricks om man är nöjd med servicen och bemötandet. Vanligtvis brukar man lämna ca 10% i dricks.
  Språk: Spanska, katalanska, galiciska och baskiska är officiella språk.

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 3this is a picture of the number 8this is a picture of the number 6this is a picture of the number 5