Skip to main content

Vinkryssning på Rhone från Provence till Lyon

För dig som tycker om vin...och det gör vi väl alla?

Ljumma höstvindar smeker oss när vi landar i Nice, där vår resa tar sin början. I Martigues embarkerar vi lyxiga MS Van Gogh för en härlig 7 dagars kryssning i vinets tecken - upptäck den fantastiska världen av vinstockar och viner.  Vi lär och njuter av vin från bl a Cassis, Côtes de Provence, Côtes du Rhône, Tain l'Hermitage och Beaujolais. Du får många unika upplevelser samtidigt som du mår gott av flodkryssningens fördelar med all mat inkluderad. Förläng sommarkänslan när du kryssar fram i stilla mak genom mjuka krökar och lummiga stråk sippandes på ett glas franskt vin.

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till Nice. Incheckning Nice. (M)
Dag 2: Rundtur Nice & egen tid. Buss till Martigues. Cocktail & middag ombord. (F,M)
Dag 3: Utflykt till Cassis & Côtes de Provence. 2 vinprovningar (VP). (F,L,M)
Dag 4: Promenad i Van Goghs Arles & utflykt Saint-Rémy-de-Provence (VP). (F,L,M)
Dag 5: Utflykt till Tain-l'Hermitage (VP) & skön kryss till Lyon. (F,L,M)
Dag 6: Besök i Gamla Lyon & matmarknad med provsmak. Vintävling ombord. (F,L,M)
Dag 7: Utflykt Beaujolais-regionen (VP) Besök vinpark (VP). Galamiddag ombord. (F,L,M)
Dag 8: Vi turistar i Lyon. Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag     VP=Vinprovning

Höjdpunkter

 • Njuta av Rhônedalen, från Provence vid Medelhavet till Lyon
 • Att smaka sig fram bland de franska vinerna
 • Att följa Van Goghs fotspår i Arles
 • Bekväm kryss med mat & utflykter inkluderade
 • Massor av god mat, läckra viner och bra sällskap!
 • Den unika matmarknaden Les Halles de Lyon Paul Bocuse
 • Fler bilder

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Nice

  Efter ankomst till Nice, tjusigt beläget vid Änglabukten på Côte d'Azur, åker vi den korta sträckan med buss till vårt hotell. Vi bor Hôtel Univers, i hjärtat av Nice, bara två minuters promenad från Place Massena. En gemensam middag på stan avrundar dagen. Ca 0,8 mil med buss.

  Nice vid Änglabukten på Côte d AzurNice vid Änglabukten på Côte d Azur.
 • DAG 2: Nice - Martigues

  Under en stadspromenad bekantar vi oss med Nice, grundat av de gamla grekerna och senare koloniserat av romarna, som lät sina pensionerade soldater dra sig tillbaka här. Det behagliga klimatet har länge lockat besökare och tidigt upptäcktes Nice av såväl den engelska som den ryska aristokratin. Även Matisse förälskade sig i Nice och han kom att bli kvar i staden ända till sin död. I det förnämliga Matissemuseet, inrymt i en vacker italiensk 1600-tals villa i stadsdelen Cimiez, kan man beskåda en av världens främsta samlingar med hans verk.

  Via Place Masséna, stadens hjärta, tar vi oss in i gamla stan, "Vieux Nice" med sina snirkliga gränder och pastellfärgade fasader som minner om stadens italienska förflutna. I Vieux Nice finner man bl a gågatan Cours Saleya, berömd för sin blomstermarknad. Vi promenerar också på paradgatan Promenade des Anglais, som löper längs med stranden - kanske kostar man på sig en lunch på berömda Hotel Négresco?

  På eftermiddagen lämnar vi Nice och reser med chartrad buss till Martigues, där vår kryssningsbåt MS Van Gogh (premium fartyg) väntar på oss. Här bor vi bekvämt kommande sex nätter. Vi tilldelas våra hytter och samlas så småningom för en välkomstdrink och gemensam middag ombord. 

  • Helpension ombord ingår under hela kryssningen (ej dryck)!
  • Programmet kan ändras beroende på väder, vatten-nivå i floden osv. Det är kaptenen som ansvarar för säkerheten och bestämmer över anläggningsplatser, samt var, när och hur båten seglar. 
  Martigues, ProvenceMartigues, Provence.
 • DAG 3: Utflykt Côtes de Provence & promenad i Arles

  På förmiddagen hälsar vi på i regionen Côtes de Provence, som ligger mellan Medelhavet och Alperna. Vin har gjorts här i över 2600 år, vilket gör Provence till den äldsta vinproducerande regionen i Frankrike. Från Provence kommer ett stort antal av Frankrikes mest prestigefyllda viner. Idag sträcker sig vingårdar längs kusten och djupt in i landet. De starka mistralvindarna är nyckeln till dess stora framgång. Vi besöker en lokal vingård för provsmakning.

  Eftermiddagen tillägnar vi Arles, som en gång i tiden var huvudstad i Gallien och av romarna byggdes ut till ett "lilla Rom". De smala gränderna tycks kontemplera en svunnen storhet. Minnena är många; det mest påtagliga, den magnifika amfiteatern, ett av de största romerska monumenten i Provence. Inte bara romarna gör sig påminda i Arles utan även Vincent van Gogh – en av expressionismens främsta föregångare, som tog sin tillflykt hit. Arles är också "porten" till Camargue – det säregna naturreservat som breder ut sig mellan Rhônes båda flodarmar. Vi gör en vandringstur i Arles i Van Goghs fotspår och vi går till de platser där han satte upp sitt staffli som Place du Forum, Quai du Rhône och Place Lamartine. 

  Staden Arles, som många associerar med Vincent van Gogh.Staden Arles, som många associerar med Vincent van Gogh.
 • DAG 4: Utflykt Saint-Rémy-de-Provence & kryss till Viviers

  Idag ger vi oss ut på en rundtur som tar oss till det vackra Alpilles Natural Region Park och vinstockarna som producerar de klassiska Baux-de-Provence vinerna. De röda och rosévinerna produceras mestadels av Grenache, Syrah och Mourvèdre, vilket ger dem aromer som björnbär, viol, svarta oliver och örter. Vi besöker också den lilla bedårande byn Saint-Rémy-de-Provence, en typisk provensalsk by full av fransk charm. Under utflykten besöker vi en lokal vingård för provsmakning.

  Vi får en härlig eftermiddag ombord då vi kryssar vidare till Viviers.

  Utflykt Saint-Rémy-de-Provence & kryss till Viviers
 • DAG 5: Utflykt Tain l'Hermitage - mot Lyon

  Vi inleder dagen med en utlykt till Tain-l'Hermitage, ett namn synonymt med utmärkt vin. Vi besöker en lokal vinproducent och får höra allt om fat, förråd och vinframställning. Efteråt smakar vi ett vitt vin (Côte du Rhône Samorens) samt två röda viner. 

  Vi får en skön eftermiddag på båten då vi kryssar mot Lyon, som vi anländer till under kvällen. 

  Utflykt Tain l'Hermitage - mot Lyon
 • DAG 6: Matmarknad i Lyon, Vieux Lyon & vintävling

  Vi inleder dagen med guidad rundtur i Lyon med besök på Lyons mytomspunna matmarknad, Les Halles de Lyon - Paul Bocuse. Matmarknaden har ett internationellt rykte om sig att de erbjuder den allra finaste gourmetmaten och marknaden är faktiskt en av anledningarna till att Lyon kallas Frankrikes gastronomiska huvudstad. Vi provsmakar några godsaker och sköljer ner med ett glas vin. Vi fortsätter genom staden och uppför Fourvière Hill, till den vita basilikan. Belöningen är en fantastisk vy över staden. Vi beger oss till Vieux (gamla) Lyon, med utsikt över renässansens herrgårdar med dolda innergårdar och tegeltak i terrakotta. Guiden berättar om de diskreta dörröppningarna som leder till genvägar, kända som traboules, som går från gata till gata. Kulliga, medeltida gator leder till fina restauranger och eleganta barer som säljer Beaujolaisviner. 

  På eftermiddagen kryssar vi vidare till Mâcon, som vi beräknar nå under kvällen. Ombord arrangeras en demonstrations- och vinprovningstävling tillsammans med en vinexpert. Finalisterna kommer att delta i en blindprovning. Vinnaren kommer att få titeln Bacchus under resten av kryssningen, och de kommer att gå därifrån med det gyllene priset - en matälskares kryssning på Rhen med den franske toppkocken Marc Haeberlin. 2022 var det en av våra gäster som tog hem priset och vi hade flera gäster i finalen!

  Musée des Confluence i LyonMusée des Confluence i Lyon.
 • DAG 7: Utflykt Beaujolais, Hameau Duboeuf & Lilla Toscana

  Morgonens utflykt kommer att vara i Beaujolais-regionen – uppkallad efter Lords of Beaujeu, som styrde område fram till 1400-talet. Beaujolais sträcker sig mellan Mâcon och Lyon, där tre floder sägs sammanflyta – Rhône, Saône och Beaujolais. Beaujolais svarar för nära hälften av hela Bourgognes vinproduktion. Vi korsar charmiga, vindominerade byar innan vi anländer till Hameau Duboeuf, ett unikt musuem som innehåller en samling gamla och sällsynta föremål från över 2000 år av vinodlingshistoria. Besöket inkluderar en rundtur i vintillverkningscentret, där vi lär oss om traditionella och moderna tekniker. Fördjupa dig sedan i fina aromer och härliga dofter under en promenad genom trädgårdarna "Oenoparc", en sann fristad för vinälskare utspridd på 30.000 m². Innan vi lämnar Hameau Duboeuf har vi fått smaka på några av regionens viner. 

  De klippiga området söder om Lyon är känt för de vackra gyllene nyanserna som lyser annorlunda beroende på hur solen förflyttar sig. På eftermiddagen utforskar vi de gyllene byarna och när vi färdas längs vinvägen kommer du att förstå varför regionens smeknamn är "Lilla Toscana". Vi stannar till i Oingt, en pittoresk medeltida by som ligger på en kulle med utsikt över Azergues Dalen. Vi besöker en lokal vingård för provsmakning.

  Vår kryssningsbåt tar sig tillbaka till Lyon under kvällen (ankomst 22:30) och ombord har vi en festlig galakväll!
   

  Utflykt Beaujolais, Hameau Duboeuf & Lilla Toscana
 • DAG 8: Flyg hem från Lyon

  Vi njuter av en sista frukost ombord innan vi går iland och beger oss till Lyons flygplats. 

  Varför inte njuta av en kopp kaffe i solen?Vem vill inte njuta av en kaffe i solen?

Karta

Hotell

MS Van Gogh
Kryssningsfartyget MS Van Gogh erbjuder ljusa och bekväma utrymmen. Till ära av den berömda konstnären som fartyget är uppkallat efter visas några av hans målningar. Mönstren på tygerna samt klädseln...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Frankrike - Pass & visum

  Nordiska medborgare behöver inget visum för resor till Frankrike. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Frankrike - Vaccinationer & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Frankrike - Väder & klimat

  I norra delen av landet är klimatet typiskt nordatlantiskt med mycket nederbörd under hela året och måttliga skillnader mellan årstiderna. Längst söderut är det typiskt Medelhavsklimat med mindre nederbörd och varma somrar.

 • Frankrike - Valuta, växling & kreditkort

  Frankrikes valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Frankrike. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Frankrike - Transport & kommunikationer

  Frankrike har ett av de största vägnäten i hela världen. Det motsvarar cirka 80 000 mil varav 710 mil är motorväg. Merparten av Frankrikes motorvägar, sett till kilometerantal, är betalmotorvägar med vägtullar. Tågtrafiken är väl utbyggd och konkurrerar med flyget på många sträckor. Ännu är inte trafiken avreglerad (även om sådana förslag finns) utan drivs framförallt av statliga SNCF. Höghastighetståget TGV är populärt på sträckor som Paris-Lyon. Man kan också resa med tåg från Paris till andra europeiska städer som London och Bryssel. Historiskt har Paris även utgjort en av de centrala stationerna för Orientexpressen.

 • Frankrike - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Frankrike är +33. Behöver du ringa hem så kontrollera gärna ev. avgifter med din mobiloperatör gällande täckning och olika priser. Frankrike låg länge efter andra utvecklade länder men är nu på väg att komma i kapp och bredbandsutbyggnaden går i full fart. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Frankrike - Shopping

  Frankrike är ett trevligt och anrikt shoppingland där exklusiva lyxbutiker blandas med små souveniraffärer. Butikerna finner du såväl i gallerior som längs med gatorna. I Frankrike finns det en välutvecklad ostkultur och man kan shoppa ostar av alla dess slag.

 • Frankrike - Elekricitet

  I Frankrike är det 220 V, samma som i Sverige. Dock kan eluttagens utformande variera, ibland passar våra kontakter och ibland inte. Ett tips är därför att ha med en adapter. De finns ibland att låna på hotellen annars brukar de finnas i närmsta elaffär.

 • Frankrike - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Frankrike och Sverige.

 • Frankrike - Allmänt & blandat

  Dricks: En serviceavgift är oftast inbakad i priset men är du nöjd med servicen kan du avrunda notan uppåt med 5-10%.
  Språk: Franska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 2this is a picture of the number 7this is a picture of the number 5this is a picture of the number 4