Skip to main content

Möt våren på Algarvekusten - långtidssemester på den portugisiska sydkusten

Den vackra, drygt 15 mil långa Algarvekusten i södra Portugal är som gjord för en avkopplande vintersemester. Det varma havet och luftströmmarna från Afrika gör att det här råder ett milt klimat året runt. Dramatiska klippor övergår i gyllene sandstränder och pittoreska byar och städer med vitkalkade hus. Mandelträd, korkek, blom- och citronodlingar draperar landskapet. Under tre härliga vårveckor laddar vi här batterierna och roar oss med spännande utflykter! Vi bor på det 4-stjärniga Hotel Vila Gale Cerro Alagoa i den gemytliga kuststaden Albufeira.

Programmet i korthet


Dag 1: Ankomst till Albufeira. (M)
Dag 2: Guidad stadspromenad i Albufeira. (F,M)
Dag 3-21: Under vistelsen gör vi utflykter – vissa ingår, andra kan man köpa till. (F,M)
Utflykter som ingår:
- Utflykt till Olhão och Tavira. Besök på en olivplantage.
- Halvdagsutflykt till Faro och korkfabrik i São Brás.
- Utflykt till Silves. Besök på det arkeologiska museet. Rundvisning och provsmakning på en vingård.
- Heldagsutflykt till Lagos. Besök i städerna Sagres och Cabo de São Vicente.
Dag 22: Hemresa. (F)

F=Frukost  L=Lunch M=Middag

Höjdpunkter

 • Den charmiga kuststaden Albufeira, vår bas
 • Sol, värme och avkoppling
 • Att sätta sig vid dukat bord i 3 veckor!
 • Trevliga utflykter
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
3,4 av 5
: 3 av 5 stjärnor

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till Faro-Albufeira

  Under dagen landar vi på flygplatsen i Faro, Algarves huvudort sedan 1756. Här väntar en buss på att ta oss vidare västerut till den charmiga kuststaden Albufeira och Vila Galé Cerro Alagoa, vår bas under hela vår Algarvevistelse. Här kommer vi även att inta våra frukostar och middagar. Hotellet har två utomhuspooler (ej uppvärmda) och erbjuder fri wifi. Ca 4 mil med buss.

  Flyg till Faro-Albufeira
 • Dag 2: Stadspromenad i Albufeira

  Under en guidad stadspromenad ska vi idag lära känna Albufeira, som i forna dagar var en betydande fiskeort. Romarna uppförde en borg här och gav platsen namnet Baltum. Därefter kontrollerades staden under en lång period av morerna, som kallade den al-Buhar, "borgen vid havet". Genom handel med Nordafrika fick de staden att blomstra. På 1200-talet drevs morerna så på flykten av kristna riddare från Santiago. Den stora jordbävningen i Lissabon 1755 fick stora efterverkningar även på Algarvekusten men Albufeira reste sig åter, mycket tack vare den expanderade fiskeindustrin.

  Vi strosar längs Gamla stans kullerstensbelagda gränder, som kantas av vitkalkade hus och mysiga restauranger och barer. I den pittoreska hamnen ligger färgglada båtar för ankar, längre österut på Praia dos Pescadores, tar fiskarna hand om dagens fångst, varav en del kan avnjutas nygrillad på någon närbelägen restaurang.

  Stadspromenad i Albufeira
 • Dag 3-21: Avkoppling och utflykter

  Albufeira har ett milt och behagligt klimat även vintertid med en medeltemperatur på ca 17ºC i mars. Staden har två fina sandstränder och ett brett utbud av restauranger, varav flera som serverar goda fisk- och skaldjursrätter. Prova t ex en cataplana, en portugisk fisk- och skaldjursgryta som serveras i en speciell koppargryta.

  Njut av härliga promenader längs med havet och i stadskärnan, som till stora delar är bilfri, och friska dopp i pool och hav (medeltemperaturen ligger på ca 16ºC). Under vår vistelse gör vi flera spännande utflykter – några ingår, andra kan man köpa till.

  Avkoppling och utflykter
 • Faro & São Brás med korkfabrik & likör (ingår)

  Vi inleder i Faros historiska centrum, som ramas in av delar av en gammal ringmur. Från bågen Arco da Vila, uppförd på 1800-talet på resterna av den gamla moriska ingången till staden, leder kullerstensgränder till det eleganta biskopspalatset från 1700-talet och katedralen Sé.

  Efter att ha bekantat oss med Faro fortsätter vi inåt landet, till byn São Brás de Alpotel, ett centrum för landets korkindustri. Här besöker vi en korkfabrik och en korkeksodling och lär oss bl a mer om skörden – avskalning av ekens bark görs ungefär vart tionde år, och tillverkningen. Portugal är för övrigt världens största producent av kork. Vi tittar in i fabriksbutiken, som bl a erbjuder fina produkter i korkskinn. Under vårt besök i São Brás provsmakar vi också en av Algarves specialiteter, likören mendronheira, som görs på smultronträdets söta frukt. Ca 11 mil.

  Faro & São Brás med korkfabrik & likör (ingår)
 • Olhão, Tavira och olivplantage (ingår)

  Vi strosar en stund i det lilla fiskesamhället Olhão i hjärtat av Ria Fermosas naturreservat. Olhãos vitkalkade hus med platta takterrasser och minareter känns igen från den moriska arkitekturen och har gett staden epitetet "kubiststaden".

  Vår färd går vidare till Montcarpacho, där vi ska få en rundvisning på en olivplantage och ta del av processen att utvinna olivolja av högsta kvalitet. Säkert bjuds vi även på ett smakprov. Vi avrundar dagens utflykt i den vackra staden Tavira, som ligger på bägge sidor om Gilaõ-floden och förenas med en bro av romerskt ursprung. Ca 16 mil.

  Olhão, Tavira och olivplantage (ingår)
 • Silves med vinprovning (ingår)

  Idag beger vi oss västerut och upp i bergen. Vår första anhalt är Silves, som blickar ut över en bördig dalgång med apelsinlundar. Romarna byggde en borg här, men blomstringen inföll under morernas tid då staden blev den moriska huvudstaden Xelb och hyllades för sin skönhet. Från borgen, en av de bäst bevarade moriska borgarna i landet, har vi en fin utsikt över staden. Vi gör även ett besök i det arkeologiska museet och får tid att äta lunch innan vi så småningom fortsätter till en lokal vingård för en guidad rundvisning. Avslutningsvis provar vi några av de goda vinerna. Ca 12 mil.

  Det finns även möjlighet att anmäla sig till andra spännande utflykter (se nedan, minst 20 deltagare) och/eller hyra bil för egna "avstickare". Algarve är en av Europas allra främsta golfregioner, så golfentusiasterna har en rad högklassiga banor att välja bland.

  Silves med vinprovning (ingår)
 • Loulé med marknad & vandring (ca 70 €)

  På lördagar är det stor marknadsdag i den lilla staden Loulé, ett blomstrande hantverkscentrum. Här får vi tillfälle att handla hantverk, färska grönsaker, frukt, mm. Ackompanjerade av en guide gör vi därefter en vandring (ca 10 km - 5 h, lätt-medelsvår) genom ett grönskande kulturlandskap, som bjuder på tjusiga vyer. Ca 7 mil.

  Loulé med marknad & vandring (ca 70 €)
 • Lagos & Sagres (ingår)

  Vackra Lagos hade sin storhetstid under de portugisiska upptäckarnas era då Henrik Sjöfararen gjorde staden till ett viktigt sjöfartscentrum. I Lagos låg Europas första slavmarknad. Vår färd tar oss även till staden Sagres och till Cabo de São Vicente, "världens ände", som har Europas kraftigaste fyr. Ca 19 mil.

  Lagos & Sagres (ingår)
 • Båtutflykt till Benagilgrottan - Algar de Benagil (ca 40 €)

  Idag njuter vi av en härlig båttur (ca 3 h) från Albufeira Marina längs med den vackra kuststräckan till Algar de Benagil (Benagilgottan), en av Europas mest imponerande havsgrottor. Vår besättning delar med sig av kustens historiska, kulturella och etnografiska hemligheter medan vi kryssar förbi härliga sandstränder och spektakulära klippformationer och in i grottan, som endast nås från vattnet. OBS! Beroende av goda väderförhållanden.

 • Algarve med vinprovning, keramik och grottor (ca 60 €)

  Vi inleder vår utfärd i den lilla staden Porches, som är känd för sin vackra och originella keramik. Här får vi se när skickliga hantverkare formar lera till fina keramikföremål, som sedan målas för hand. Vi fortsätter därefter till fiskebyn Benagil, som breder ut sig ovanför Atlanten och en pittoresk strand.

  Strax innan byn Carvoeiro stannar vi för att besöka Algar Secos fantasifulla klippformationer och fantastiska grottor, ett resultat av havets möte med kustlinjens kalksten. Vår färd går så vidare till Ferragudo, där vi strosar längs kullerstensbelagda gränder till den lilla hamnen med utsikt över floden Arades mynning och stranden Praia da Rocha. En guidad rundvisning och vinprovning på en lokal vingård avrundar en trevlig dag på vift i Algarve. Ca 8 mil.

  Algarve med vinprovning, keramik och grottor (ca 60 €)
 • Dag 22: Albufeira-Faro-flyg hem

  Vår härliga vistelse i Albufeira går mot sitt slut och vi beger oss åter mot Faros flygplats, under dagen lyfter våra flyg med destination Skandinavien. Ca 4 mil med buss.

  Albufeira-Faro-flyg hem

Karta

Hotell

Vila Galé Cerro Alagoa, Albufeira
Vila Galé Cerro Alagoa är beläget i hjärtat av Albufeira, endast en promenad på 20 minuter från gatan Oura och gamla stan. Hotellet har 310 rum, alla med balkong. De erbjuder också 2 utomhuspooler, 1...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Portugal - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Portugal. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Portugal - Vaccination & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Portugal - Väder & klimat

  Portugal har ett medelhavsklimat och är ett av de varmaste länderna i Europa. I Azorerna och Algarve varierar klimatet från subtropiskt till tropiskt, medan bergsområdena i norr har snö.

 • Portugal - Valuta, växling & kreditkort

  Portugals valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Portugal. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Portugal - Transport & kommunikationer

  I Portugals större städer kan du enkelt ta dig runt med kollektivtrafik. Taxi tas vid taxistånden eller från gatan. Priset är betydligt högre om man åker nattetid på helger.

 • Portugal - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Portugal är +351. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Portugal - Shopping

  De mest köpta souvenirerna i Portugal är sardiner, snyggt förpackade konserverade sardiner, sardiner sydda i tyg och den portugisiska Dalahästen – Barcelostuppen. De stora varuhusen har vanligvis öppet hela dagarna medan mindre butiker kan hålla stängt mitt på dagen för siesta.

 • Portugal - Elektricitet

  230V samma som i Sverige, Adapter behövs inte.

 • Portugal - Tidsskillnad

  Portugal ligger en timma efter Sverige.

 • Portugal - Allmänt & blandat

  Dricks: Vanligtvis lämnar man dricks om man är nöjd med servicen och bemötandet. Ett riktmärke kan vara att lämna 1-2€ per person.
  Språk: Portugisiska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 1this is a picture of the number 9this is a picture of the number 8this is a picture of the number 7