Skip to main content

Midsommar i Schwerin

med båttur och sektprovning

Upplev Schwerin i sommarskrud! Tillsammans har vi en trivsam midsommarhelg och njuter av allt Schwerin har att erbjuda. Vi bekantar oss med omgivningarna genom en båttur på Schweriner See, en av många sjöar som omger Schwerin. Ett besök i Wismar med sektprovning sätter också guldkant på resan! Möjlighet finns att följa med till Schwerins musikfestival Schlossfestspiele och se Shakespeares komedi "Som ni behagar".

Programmet i korthet

Dag 1: Buss från Sverige. Färja till Tyskland, via Lübeck till Schwerin. (M)
Dag 2: Guidning Schwerin & båttur Schweriner See. Midsommarfirande. (F,M)
Dag 3: Wismar med besök i sektkällare. Schlossfestspiele (tillägg). (F,M)
Dag 4: Promenad i Rostock. Möjlighet till bad i Warnemünde. Hemresa. (F)

F=Frukost    M=Middag

Höjdpunkter

 • Schwerins historiska stadskärna
 • Svenskminnen i Wismar
 • Trevligt midsommarfirande
 • Provsmakning av sekt
 • Sommarfagert Tyskland
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
3 av 5
: 3 av 5 stjärnor

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro- och färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (3 nätter i Schwerin)
 • 3 frukostar
 • 3 middagar (varav en med smak av midsommar)
 • Stadspromenader i Schwerin, Lübeck & Wismar
 • Båttur på Schweriner See (1,5 h)
 • Guidad rundvisning hos sektproducent
 • Provsmakning sekt (3 sorter)
 • Midsommaraktivitet
 • Besök i Rostock

Tillägg

 • Enkelrum 850 kr
 • Biljett kateori 1 "Som ni behagar" 450 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Lübeck-Schwerin

  Genom Själland och Lolland går färden under förmiddagen mot Rödby-färjan som ska ta oss över Fehmarn Bält till Puttgarden. Väl på tysk mark fortsätter vi ner till Hansastaden Lübeck för ett trevligt uppehåll. Under en guidad promenad i den idylliska stadskärnan, som kantas av idel ädel tegelbebyggelse, lär vi oss mer om staden och dess historia. Stadsporten Holstenstor, Heiliger-Geist-Hospital, rådhuset och Marienkirche är välkända inslag i stadsbilden, liksom Buddenbrookhuset - nära förknippat med nobelpristagaren Thomas Mann, och Niederegger - den världsberömda marsipantillverkaren, som försett såväl kungligheter och andra digniteter som vanliga gottegrisar med marsipan i över 200 år. Säkert unnar man sig en läcker tårtbit här!

  Vi lämnar så Lübeck och Schleswig-Holstein och sätter kurs mot Schwerin, Mecklenburg-Vorpommerns förtjusande huvudstad. Här ska vi inkvartera oss på 4-stjärniga Plaza Schwerin, beläget vid den vackra sjön Ostorfer See, på promenadavstånd från Schwerins historiska stadskärna. En god middag avrundar dagen. Ca 63 mil fr Göteborg & 36 mil fr Malmö.

  Hemorten-Lübeck-SchwerinLübeck
 • Dag 2: Schwerin. Midsommarfirande

  Till sjöss och till fots ska vi efter frukost bekanta oss med Schwerin, som grundades av hertigen Henrik Lejonet år 1160. Ett flertal sjöar omger staden, vilket givit den epitetet "de sju sjöarnas stad". Under en behaglig båttur, som tar oss ut på Schweriner Innensee och via kanaler till tre mindre sjöar, njuter vi av de tjusiga perspektiven. Ombord finns det möjliget att inta kaffe och en bit tårta. Innan vi åter lägger till passerar vi alldeles intill stadens sagolika nyrenässansslott, som tronar på en liten ö. Schweriner Schloss, komplett med tinnar och torn, uppfördes på mitten av 1800-talet med inspiration från franska Château Chambord och kallas ofta för "Mecklenburgs Neuschwanstein" efter det berömda bayerska slottet.

  Den måleriska stadskärnan kantas av nyklassicistiska och historiska byggnader, som överlevde andra världskriget relativt oskadda. Domkyrkan Sankt Maria und Sankt Johannes anses vara den gotiska tegelarkitekturens främsta verk i Östersjöregionen. Mitt emot slottet, vid det vackra torget Alter Garten, ligger Staatliches Museum, som rymmer fina konstsamlingar. Efter en gemensam promenad får vi tid att strosa på egen hand. Kanske lockar ett slottsbesök eller en shoppingrunda?

  På eftermiddagen samlas vi åter på hotellet för en liten midsommaraktivitet innan vi så småningom sätter oss till bords för att avnjuta en middag med smak av midsommar.

  Schwerin. MidsommarfirandeDet sagolika slottet i Schwerin Foto: DZT
 • Dag 3: Wismar med sektprovning. Föreställning Som ni behagar (tillägg)

  Efter frukost beger vi oss ett stycke norrut, till vackra Wismar vid Wismarbukten. Efter det trettioåriga kriget etablerade sig svenskarna i staden och gjorde den till en av Europas mäktigaste fästningsstäder. Wismar pantsattes 1803 till Mecklenburg för hundra år framåt, men när tiden för återlösen var inne avstod svenskarna sina anspråk. Ännu återstår en del minnen från svensktiden, t ex Tyghuset, som den svenska garnisonen hade som vapenarsenal, och den svenska överdomstolens praktfulla byggnad. Ett annat "svenskt" inslag är die Schwedenköpfer, "svenskskallarna", som ursprungligen satt på pålar vid hamninloppet. På torget Am Markt står det magnifika borgarhuset Alter Schwede från 1380, som sedan 1878 rymmer en trevlig krog.

  Vi avslutar vår stadspromenad med en guidad rundvisning i Tysklands nordligaste sektkällare. Här får vi prova tre olika sorters sekt och bröd därtill. Därefter ges vi tid att äta lunch och flanera i de mysiga kvarteren vid den gamla hamnen alternativt besöka något museum. Åter i Schwerin får vi en stunds vila innan vi äter middag. För den som önskar finns möjlighet att följa med till Schlossfestspiele och se Shakespears komedi Som ni behagar (tillägg 450:- per person, biljett kategori 1). Föreställningen framförs på tyska, ingen översättning. Efter föreställningen tar oss bussen åter till hotellet. Ca 9 mil med buss.

  Wismar med sektprovning. Föreställning Som ni behagar (tillägg)Schloss Schwerins orangeri Foto: DZT
 • Dag 4: Schwerin-Hemorten

  Vi tar farväl av Schwerin och beger oss mot Rostock, som hade etablerade handelsförbindelser med avlägsna hamnar redan på 1400-talet och var en av de rikaste och mäktigaste städerna i Hansan. Stadens universitet, grundat 1419, är Nordeuropas äldsta. På 1400- och 1500-talen studerade många svenskar här, liksom en världsberömd dansk astronom med sargad näsa...

  Djuprött lysande tegelstensbyggnader från hansatiden reser sig i Gamla stan; vid Neuer Markt ståtar rådhuset med sina sju gotiska torn och en barockfasad som tillkom på 1720-talet. Strax söder om ligger Steintor, den mest kända av de tre återstående portarna i stadsmuren, som ursprungligen rymde 22. Ett annat självklart riktmärke är den mäktiga Mariakyrkan, vars främsta sevärdhet är det astronomiska uret från 1472. Vid fint väder, och om tiden tillåter det, kör vi även ut till mysiga Warnemünde, Rostocks egen badort, som lockar med en härlig sandstrand och massor med atmosfär. Efter ett stopp för inköp kör vi så ombord på färjan till Gedser och fortsätter våra resa mot våra respektive hemorter. En härlig midsommarhelg som bjudit på ljuva toner går mot sitt slut. Ca 32 mil till Malmö & 59 till Göteborg.

  Schwerin-HemortenRostock

Karta

Hotell

Plaza Schwerin
Plaza Schwerin ligger precis vid den vackra sjön Ostorfer See. Schwerin Castle ligger bara en promenad på ungefär 15 minuter bort. De har en restaurang med en stor terrass som ger en helt fantastisk p...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Tyskland - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Tyskland. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Tyskland - Vaccinationer & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Tyskland - Väder & klimat

  Hela Tyskland ligger i den tempererade klimatzonen förutom området vid de tyska Alperna där det råder fjällklimat med mycket kallare och regnrikare väder än i övriga Tyskland. Landets västra del domineras av Atlanthavsströmmen. I öster påminner klimatet om det kontinentala med kalla och våta vintrar och varma och torra somrar.

 • Tyskland - Valuta, växling & kreditkort

  Tysklands valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Tyskland. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Tyskland - Transporter & kommunikationer

  Det är lätt att ta sig fram med lokaltrafiken i de större städerna och även mellan städerna. På landsbygden är trafiken mer begränsad.

 • Tyskland - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Tyskland är +49. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Tyskland - Shopping

  Varje region i Tyskland har sin egen specialitet. T.ex folkkonst från bergskedjan Erzgebirge Nussknacker och Rüchermänner (nötknäckare och rökare), Lübeck har sin marsipan, Hamburg sin Hummelfigur, Berlin sin björn och sina "Ampelmännchen (Herr Gårman). 

 • Tyskland - Elektricitet

  220V, ingen adapter behövs.

 • Tyskland - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Tyskland.

 • Tyskland - Allmänt & blandat

  Dricks: Serviceavgift är inbakat i priset men är du nöjd med servicen kan du avrunda notan uppåt 5-10%.
  Språk: Tyska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 9this is a picture of the number 5this is a picture of the number 3this is a picture of the number 2