Skip to main content

Nice, Provence & Barcelona - konst, vin & anrika städer

Glamorösa Côte d'Azur - den Franska rivieran och Provence har i århundraden lockat såväl aristokrater och andra celebriteter som konstnärer och njutningslystna. Här fann storheter som Matisse, Cézanne, van Gogh mfl inspiration till flera av sina mästerverk. Vår resa tar sin början i charmiga Nice och går via provencalska pärlor som Arles och Avignon till Katalonien och världsmetropolen Barcelona. Vi spisar konst och provar vin, äter gott och lär känna flera platser som förundrar och förför - vilda vackra Camargue, Girona mm!

Guide på resan är Lena Persson.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Nice. Promenad i byn St-Paul-de-Vence. Besök på Fondation Maeght. (M)
Dag 2: Stadspromenad i Nice. Egen tid för egna strövtåg. (F)
Dag 3: Utflykt till Aix-en-Provence. Ankomst Arles. Stadspromenad. (F,M)
Dag 4: Utflykt till Avignon. Guidning i påvepalatset. Stadspromenad. Vinprovning. Besök till Pont du Gard. (F,L,M)
Dag 5: Besök i Aigues-Mortes. Båttur i Petite-Camargues floddelta. Ankomst Figueres. (F,M)
Dag 6: Besök till Dahlí-museet. Stadspromenad och egen tid i Girona. Ankomst Barcelona. (F)
Dag 7: Guidad stadsrundtur i Barcelona. Besök i bl. a. La Sagrada Familia och Camp Nou. (F,M)
Dag 8: Fri förmiddag till att njuta av Barcelona. Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Nice och från Barcelona inkl flygskatt
 • Bussresor i Frankrike och Spanien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (2 nätter i Nice, 2 Arles, 1 Figueres, 2 Barcelona)
 • 7 frukostar 
 • 1 lunch med vin (dag 4)
 • 5 middagar (dag 1, 3-5, 7) 
 • 1 vinprovning (Chateauneuf-du-Pape)
 • Guidade stadsrundturer/promenader i Nice, Arles, Girona och Barcelona
 • Lokalguide i Girona
 • Inträde till Fondation Maeght, La Chapelle du Rosaire, Påvepalatset i Avignon, Dalí-museet i Figueres och Park Güell
 • Båttur i Camargue med uppvisning i tjurfösning
 • Besök i Avignon, Chateauneuf-du-Pape och Figueres

Tillägg

 • Enkelrum 3.995:-
 • Avbeställningsskydd 800:-

Dagsprogram

 • Dag 1: Dag 1 Flyg till Nice. Saint Paul de Vence med konst

  Efter ankomst till Nice, tjusigt beläget vid Änglabukten på Côte d'Azur, åker vi med buss till den medeltida bergsbyn St-Paul-de-Vence, som varit en magnet för konstnärer under hela 1900-talet. Här promenerar vi på kullerstensgator bland konstnärers alster. Kanske unnar man sig en matbit på värdshuset Colombe d’Or, där celebriteter som Jean-Paul Sartre, Greta Garbo, m fl brukade dinera. På väggarna hänger verk av bl a Picasso, Miró och Braque! Vi gör därefter ett besök på Fondation Maeght, ett av Europas främsta museer för modern konst. På vägen ner till Nice tittar vi in i kapellet Chapelle du Rosaire, smyckat av Henri Matisse. I Nice ska vi bo två nätter. En gemensam middag avrundar dagen. Ca 3,5 mil med buss.

  Den medeltida bergsbyn St-Paul-de-Vence, en magnet för konstnärer under hela 1900-talet.
 • Dag 2: Nice

  Under en stadspromenad bekantar vi oss med Nice, grundat av de gamla grekerna och senare koloniserat av romarna, som lät sina pensionerade soldater dra sig tillbaka här. Det behagliga klimatet har länge lockat besökare och tidigt upptäcktes Nice av såväl den engelska som den ryska aristokratin. Även Matisse förälskade sig i Nice och han kom att bli kvar i staden ända till sin död. I det förnämliga Matissemuseet, inrymt i en vacker italiensk 1600-tals villa i stadsdelen Cimiez, kan man beskåda en av världens främsta samlingar med hans verk.

  Via Place Masséna, stadens hjärta, tar vi oss in i gamla stan, "Vieux Nice" med sina snirkliga gränder och pastellfärgade fasader som minner om stadens italienska förflutna. I Vieux Nice finner man bl a gågatan Cours Saleya, berömd för sin blomstermarknad. Vi promenerar också på paradgatan Promenade des Anglais, som löper längs med stranden - kanske kostar man på sig en lunch på berömda Hotel Négresco?

  Resten av dagen är fri att på egen hand njuta av Nice och andra guldkorn på Franska rivieran. Den konstintresserade besöker med fördel Musée Matisse och/eller Marc Chagall-museet, dedikerat den store rysk-franske konstnären. Ett annat gott förslag är att ta tåget till glamorösa Cannes med lyxiga strandpromenaden La Croisette, alternativt pittoreska Antibes, som förförde både Taube och Picasso, eller furstendömet Monaco. Avstånden är små, tågförbindelserna utmärkta!

  Den välkända marknaden på Cours Saleya i Vieux Nice.
 • Dag 3: Nice - Aix-en-Provence - Arles

  Efter frukost lämnar vi så "Rivierans drottning" och beger oss västerut genom det ljuva Provence. Vi närmar oss under förmiddagen måleriska Aix-en-Provence, beläget vid foten av det dramatiska bergsmassivet Mont St Victoire, som inspirerat Paul Cézanne till så många målningar. Här strosar vi under månghundraåriga plataner längs den tjusiga boulevarden Cours Mirabeau, och utforskar de trånga gränderna i gamla stan. Praktfulla palats och vackert utmejslade fontäner smyckar staden och inger en känsla av lyx och rikedom. Kanske hinner du även med ett besök i Cézannes hus med ateljé innan vår färd går vidare?

  Vi nalkas efter en timme så Arles, som förenar alla Provence behag. Här ska vi bo tre nätter på Best Western Atrium, två minuters promenad från stadens historiska centrum. Arles var en gång i tiden huvudstad i Gallien och byggdes av romarna ut till ett ”lilla Rom”. De smala gränderna tycks kontemplera en svunnen storhet. Minnena är många; det mest påtagliga, den magnifika amfiteatern - Les Arènes, ett av de största romerska monumenten i Provence. Under sommaren är arenan skådeplats för tjurfäktningar. Inte bara romarna gör sig påminda i Arles utan även Vincent van Gogh – en av expressionismens främsta föregångare, som tog sin tillflykt hit. Efter en guidad stadspromenad äter vi middag. Ca 25 mil.

  Lavendelfält i Provence. Foto: Atout France/Michel Angot
 • Dag 4: Avignon, Chateauneuf-du-Pape med vinprovning & Pont du Gard

  Vi inleder dagens utflykt i den medeltida staden Avignon, som omges av massiva murar. Av bron som besjungs i den gamla barnvisan ”Sur le pont d’Avignon” återstår bara delar, men en gång i tiden fungerade den som länk mellan påvepalatset och kardinalens område på andra sidan Rhône. Efter inre stridigheter i Rom flyttade påve Clemens V det påvliga hovet till Avignon 1309. De stora salarna gapar idag förvisso tomma, men efter att ha fått palatsets historia berättad är det en upplevelse att ströva igenom de praktfulla paradrummen.

  Efter en liten stadspromenad tar vi oss parallellt med floden Rhône norrut till Châteauneuf-du-Pape, en gång påvarnas sommarresidens, idag berömt för sitt utsökta vin. Längs med floden växer och frodas sedan urminnes tid druvorna som blir till de eleganta Rhônevinerna, från Vienne i norr till Avignon i söder. Vingårdarna är otaliga, kvaliteten indelad i tre nivåer. I toppen finns 13 enskilda s k "appellations", av vilka Châteauneuf-du-Pape är en. Under ett besök hos en välrenommerad vinproducent provar vi några av de goda vinerna från distriket. I samband med detta serveras vi även en läcker provensalsk lunch.

  Vi korsar så Rhône och fortsätter ett stycke sydvästerut. Snart avtecknar sig konturerna av den enorma Pont du Gard, som med sina 48 meter är den högsta av alla romerska akvedukter. De smäckra gyllengula valven inbäddade i den vilda provensalska naturen gör ett starkt intryck. Efter ett spännande besök här vänder åter till Arles. Middag på egen hand. Ca 14 mil.

  Påvepalatset i Avignon, säte för den västerländska kristendomen på 1300-talet. Foto: Atout France/Martine Prunevieille
 • Dag 5: Arles-Figueres med Camargue

  Arles är känt som ”porten” till Camargue – efter frukost ställer vi färden till detta säregna naturreservat som breder ut sig mellan Rhônes båda flodarmar. Från den fascinerande, muromgärdade staden Aigues-Mortes, där tiden tycks ha stått stilla, ska vi ge oss ut på en behaglig båttur i Petite-Camargues floddelta. Vidsträckta saltängar, betesmarker och sjöar - étangs, präglar det praktfulla landskapet. Denna, den franska ”vilda västern”, är inte bara de vita hästarnas och svarta tjurarnas kungarike, utan även ett veritabelt fågelparadis med rosa flamingor i tusental! De svarta tjurarna ser vi mer av under en uppvisning i tjurfösning med Camargues skickliga "cowboys" s k gardians.

  Vi ges tillfälle att äta lunch och lämnar därefter Camargue och snart även Provence för Occitanien. Universitetsstaden Montpellier passeras liksom Narbonne, där romarna grundade sin första koloni i Gallien, och fransk-katalanska Perpigan, innan vi slutligen nalkas den spanska gränsen. Väl i Katalonien har vi inte långt kvar till vårt slutmål, Figueres, där vi ska övernatta på 4-stjärniga Hotel Empordà, som även serverar kvällens goda middag. Ca 28 mil.

  Flamingos i Camargue.
 • Dag 6: Figueres-Barcelona med Dalí-museet & Girona

  Förmiddagen tillägnar vi Figueres, Salvador Dalís födelseort. 1974 förvandlade den excentriske konstnären stadsteatern till Teatre-Museu Dalí och fyllde den med konstverk. Här ligger han också begravd. Under ett besök på museet ser vi flera av den store surrealistens verk och lär oss mer om hans liv och gärning.

  Efter en kortare promenad lämnar vi Figueres till förmån för Girona, en verklig klenod med ett ursprung i förromersk tid. Spåren efter ibererna, romarna, morerna och framförallt det judiska folket är tydliga i den gamla delen av staden. Än idag kan man se enorma romerska grundstenar som markerar sträckningen för Via Augusta, vägen till Rom. En lokalguide visar oss runt, men innan dess ges vi tillfälle att äta lunch. Vi inleder vid Riu Onyars strand, där pastellfärgade hus speglar sig i floden, och tar oss via en bro in i Gamla staden. Här reser sig den mäktiga gotiska katedralen. Alldeles intill löper det gytter av gränder och trappor som en gång utgjorde El Call, det judiska gettot där stadens judar bodde fram till deras förvisning 1492. Den som sett den omåttligt populära TV-serien Game of Thrones känner sannolikt igen miljöerna!

  På eftermiddagen vi sätter vi så kurs mot Kataloniens huvudstad, världsmetropolen Barcelona, där vi ska bo de två avslutande nätterna på våra resa. Efter incheckning på Oriente Atiram Hotel, beläget mitt i centrum på självaste La Rambla, stadens mest berömda gata, disponeras kvällen fritt. Ca 15 mil.

  Den förtjusande staden Girona. Foto: Peter Olséni
 • Dag 7: Barcelona

  Barcelona ligger för våra fötter! Under en guidad stadsrundtur lär vi känna denna härliga stad, som man inte kan närma sig utan att nämna den store katalanske arkitekten Antoni Gaudí. Gaudí företrädde modernismen, en variant av jugend, som föddes i Barcelona mot slutet av 1800-talet och blev ett uttrycksmedel för katalansk nationalism. Under vår rundtur, som sker med buss och till fots, ser vi flera prov på arkitektens storhet – t ex ”droppstenshuset” La Pedrera och Casa Batlló på den tjusiga boulevarden Passeig de Gracia. Vi inleder dock vid en annan av hans skapelser - den säregna parken Park Güell, som ritades och konstruerades av Gaudí och hans assistent Josep Maria Jujol åt den förmögne affärsmannen Eusebi Güell.

  Vi flanerar på berömda La Rambla, där det dag som natt råder ett sprudlande folkliv. Gatan löper från stadens ”hjärta” Plaça Catalunya förbi det vackra torget Plaça Reial ner till monumentet över Colombus, som från sin plats blickar ut över Barcelonas färgrika hamn. Inför de olympiska spelen 1992 revs stora delar av de ruffiga hamnkvarteren för att ge plats åt dagens flotta strandpromenad. Vi "förlorar" oss i en labyrint av gränder i det mysiga Barri Gòtic, stadens äldsta stadsdel, där ett myller av små butiker och tapasbarer samsas med ståtliga byggnader, däribland stadens mäktiga gotiska katedral, uppförd mellan 1298 och 1459. Det var här som bröllopet mellan Prinsessan Christina av Spanien och den på senare år skandalomsusade fd handbollsspelaren Iñaki Urdangarín stod.

  Vår guide ger också tips om vad du kan upptäcka på egen hand. Med fördel besöker man kyrkan La Sagrada Familia, Gaudís livsverk, som aldrig tycks bli färdigställd – bygget finansieras endast av allmosor. Berget Montjuïc med sina museer och konstgallerier och det pampiga torget Plaça d’Espanya som breder ut sig framför, är andra självklara sevärdheter. Den fotbollsintresserade tar sig med största sannolikhet till Camp Nou, där "Barça", som storlaget FC Barcelona populärt kallas, med Leo Messi i spetsen spelar sina hemmamatcher. En påkostad middag på en trevlig restaurang på stan förgyller kvällen.

  Barcelona sett från Park Güell.
 • Dag 8: Barcelona-flyg hem

  Då våra flyg lyfter först på eftermiddagen har vi tid att njuta av Barcelona även denna dag. Säkert lockar såväl shopping som ett dopp i havet från den populära stranden La Barceloneta. Och nog låter man sig också väl smaka av en omgång tapas innan det är dags att bege sig ut till flygplatsen El Prat. Vi kan snart se tillbaka på en vecka som bjudit på ett hav av höjdpunkter, en kul tur med mycket kultur! Ca 2 mil med buss.

  © JÖRNS RESOR AB

  Gaudís vackra skulptur El Drac i Park Güell. Foto: Turisme de Barcelona/J. Trullás

Karta

Hotell

Best Western Hotel Atrium, Arles
Hotel Atrium är beläget i hjärtat av Arles, nära gamla stan. Ca 200 m till centrum. Hotellets restaurang ligger precis under det magnifika glastaket, de serverar traditionella rätter från södra Frankr...
Hotel Empordá, Figueres
Hotel Empordá är ett familjeägt hotell som ligger nära gränsen mellan Frankrike och Spanien. Bara en kort promenad bort ligger det berömda Dalí-museet. Hotellet har en egen gourmetrestaurang som heter...
Novotel Nice Centre Vieux, Nice
Novotel Nice Centre Vieux ligger väldigt centralt i Nice. Det ligger endast en promenad på ca 10 minuter ifrån Promenade du Paillon med sitt fantastiska fontänområde. Hotellet har även en takvåning me...
Entré Hotel Oriente Atiram Barcelona
Oriente Atiram Hotel, Barcelona
Oriente Atiram Hotel ligger mitt i centrum, på det berömda stråket Las Ramblas. De gotiska kvarteren och berömda marknaden Boqueíra ligger bara några minuters promenad från hotellet. Hotellets fina re...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 3this is a picture of the number 8this is a picture of the number 6this is a picture of the number 5