Skip to main content

Världens vackraste sjöresa - Hurtigruten - från Kirkenes till Bergen

”Världens vackraste sjöresa” har den kallats, Hurtigruten. Och det är svårt att ha några invändningar! Premiärturen gick redan 1893, mellan Trondheim och Hammerfest. Sedan dess har miljontals människor fascinerats och förtrollats av skådespelet! Storslagna vyer med orörd natur, undersköna öriken och trånga fjordar som snirklar sig fram mellan branta fjäll, ackompanjerar vår resa.

Från Kirkenes i norr till Bergen i söder – vi är med på hela sträckan! Vesterålens och Lofotens spektakulära övärld, den mytomspunna Helgelandskusten och Trondheim är bara några av platserna vi möter. Välkomna till en oförglömlig resa, ett minne för livet!

Programmet i korthet


Dag 1: Ankomst i Kirkenes. Övernattning på hotell (M)
Dag 2: Guidad utflykt till norsk-ryska gränsen. Ombordstigning Hurtigruten. (F,L,M)
Dag 3: Till Tromsö via Honningsvåg och Hammerfest. Midnattskonsert i Tromsö (tillägg). (F,L,M)
Dag 4: Utflykt Vesterålen. På kvällen angör vi Harstad (F,L,M)
Dag 5: Vi passerar polcirkeln oh seglar utmed Helgelandskusten. (F,L,M)
Dag 6: Stadspromenad i Trondheim med Nidarosdomen. Utflykt Atlanterhavsveien. (F,L,M)
Dag 7: Vi anländer till Bergen och lämnar Hurtigruten. Övernattning på hotell. (F,L)
Dag 8: Flyg hem. (F)

F=Frukost  L=Lunch M=Middag

 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Kirkenes, hem från Bergen
 • Transfer flygplatser i Norge
 • Båttur Hurtigruten Kirkenes-Bergen
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Kirkenes, 1 natt Bergen))
 • Logi i 2-bäddshytt (kat I2) med dusch/wc (5 nätter Hurtigruten) 
 • 7 frukostar
 • 6 luncher
 • 6 middagar
 • Utflykt till norsk-ryska gränsen och gruvbyn Bjornvatn (dag 2)
 • Utflykt En smak av Vesterålen (dag 4)
 • Utflykt Atlanterhavsveien (dag 6)
 • Stadspromenad i Trondheim (dag 6)
 • Stadspromenad i Bergen (dag 7)
 • Inträde Nidarosdomen 

Tillägg

 • 2-bädds utsideshytt N2 2.900 kr/person
 • 2-bädds utsideshytt U2 4.900 kr/person
 • Enkelrum & insideshytt  I2 5.595 kr
 • Enkelrum & utsideshytt N2 6.995 kr
 • Enkelrum & utsideshytt U2 8.395 kr
 • Tillägg utflykter se fliken Utflykter

Hytter

 • I2 insides däck 4, 6, 7
 • N2 utsides däck 4
 • U2 utsides däck 7, 8

Utflykter

Två stadspromenader och tre utflykter ingår i resan - läs mer under Dagsprogram. 

Utflykt till norsk-ryska gränsen och gruvbyn Björnvatn (dag 2)
Utflykt En smak av Vesterålen (dag 4)
Utflykt Atlanterhavsveien (dag 6)
Stadspromenad i Trondheim (dag 6)
Stadspromenad i Bergen (dag 7)

Utflykten nedan går att boka till när du gör din bokning.

Midnattskonsert i Ishavskatedralen (1 tim 15 min, 890 SEK).
Följ med på en stämningsfull midnattskonsert i den fantastiska Ishavskatedralen. Det finns ingen vackrare upplevelse av Ishavskatedralen än en midnattskonsert. Kyrkan är utsmyckad med Europas största glasmosaik, rik på färger och symboler. Medan stearinljusen brinner fylls den praktfulla kyrkan av norsk folkmusik, klassisk musik, psalmer och sakrala sånger. Akustiken i kyrkan skapar en fantastisk musikupplevelse. En stämningsfull och perfekt avslutning på dagen!
Info: Transport: Buss. Diverse: Ingen filmning eller fotografering under konserten. Konsertprogrammet kan variera. Ingen guidning på buss.

Båtar

MS Trollfjord

MS Trollfjord har fått sitt namn efter den dramatiska Trollfjorden i Lofoten. 

Beskrivning av fartyget: Byggår: 2002. Varv: Fosen Mek, Norge. Antal passagerare: 822. Bäddar: 638.

Klicka på länken MS Trollfjord och du kan läsa info om båten, se webcam och aktuell position på karta.

 

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Kirkenes

  Via Oslo tar vi oss under dagen med flyg till Kirkenes, Hurtigrutens ändpunkt, belägen i nordöstra Norge, nära den ryska gränsen. Övernattning och middag på Scandic Kirkenes.

  Kirkenes. Foto: www.visitkirkenes.com
 • DAG 2: Hurtigruten från Kirkenes

  Innan vi går ombord på Hurtigruten ska vi följa med på en guidad utflykt till den norsk-ryska gränsen. Spännande berättelser och flotta vyer utlovas! Vi besöker även Bjørnvatn, vars järnmalmsgruva åter tagits i bruk. Här fann Kirkenesborna skydd när andra världskrigets bomber föll.

  Mitt på dagen lättar vårt fartyg MS Trollfjord ankar och styr ut på Bøkfjorden. Vi tilldelas våra hytter och njuter snart av vår första lunch ombord på ”riksväg 1” mot Bergen. En oförglömlig seglats har tagit sin början! Vi färdas nu på Barents hav och närmar oss vårt första stopp, Vardø, landets östligaste hamn. Längs med Varangerhalvøya fortsätter vi därefter via Båtsfjord till Berlevåg. Middag.

  Vackra vyer. Foto Snorre E Aske, www.naturkultur.no
 • DAG 3: Hurtigruten till Tromsø

  Under natten har vi angjort ytterligare ett par hamnar. I arla morgonstund lägger vi så till i Honningsvåg på ön Magerøya. Vi befinner oss nu endast några mil från Europas nordligaste utsiktspunkt; Nordkapsklippan, som reser sig 307 m över Ishavet. Det var den engelske sjöfararen Richard Chancellor som vid ett försök att finna Nordostpassagen till Kina 1533, myntade namnet Nordkap, eller North Cape. Vi stannar emellertid kvar ombord och "nöjer oss" med vyerna vi möter i Lafjorden.

  Genom Breisundet och Rolvsøysundet kommer vi på förmiddagen till Hammerfest, världens nordligast belägna stad, grundad 1789 för att utveckla handeln med Ryssland. När tyskarna 1944-45 gjorde reträtt från Nordnorge drabbades staden av "den brända jordens taktik", men i likhet med Kirkenes reste man sig snabbt.

  Vi lättar åter ankar och seglar nu mellan öarna Seiland och Sørøya mot Øksfjord. Efter ett kortare stopp stävar fartyget ut på Lopphavet för att sent på kvällen ta oss in i Grøtsundet. En tjusig kuliss i form av fjället Trondalstind möter oss då vi strax innan midnatt ankrar i Tromsø, porten till Arktis. Det var härifrån Nansen, Andrée och Amundsen startade sina polarexpeditioner.

  Utflykt: Midnattskonsert i Ishavskatedralen (1 tim 15 min, 890 SEK). Se information om utflykten under fliken Utflykter.

  Tromsö. Foto Bard Loken, Destinasjon Tromsø.
 • DAG 4: Hurtigruten via Vesterålen och Lofoten med utflykt Vesterålen

  Genom trånga sund har vi under natten "navigerat" oss vidare söderut. Lagom till frukost angör vi så Harstad på den kuperade Hinnøya, Norges största ö och en del av Vesterålens och Lofotens fantastiska öriken. Här går vi iland. Efter en kort sightseeing i Harstad fortsätter vi med buss till Trondenes kyrka, som tronar intill Vågsfjorden. Denna världens nordligaste medeltidskyrka färdigställdes ca 1250 och är rikt smyckad invändigt. I sjön Laugen, strax i närheten, döptes områdets första kristna.

  Djupa fjordar och små vikar, spetsiga fjäll och vidsträckta jordbruksbygder kantar vår fortsatta resa över Hinnøya. Med färja korsar vi Gullesfjorden och tar oss längs Sigerfjorden mot Sortland, där vi återförenas med Hurtigruten. Vi seglar nu på Sortlandssundet, mellan Hinnøya och Langøya, och närmar oss så smått Raftsundet, den smalaste passagen på hela rutten. Runt omkring oss reser sig höga fjäll. Vi gör en avstickare in i den trånga, förtrollande vackra Trollfjorden. De branta klipporna nästan stryker fartygets sidor!

  Med dessa fantastiska vyer i färskt minne fortsätter vi mot Lofotens huvudort Svolvær, där vi gör ett kortare uppehåll. Ackompanjerade av de majestätiska fjälltopparna, mer kända som Lofotveggen, sätter vi kurs mot Stamsund.

  Vy från utflykten En smak av Vesterålen. Foto: www.hurtigrutenresan.se
 • DAG 5: Hurtigruten till Rørvik via Helgelandskusten

  Under kvällen och natten korsar vi den breda Vestfjorden och angör Bodø på fastlandet. När vi når nästa anhalt, fiskeläget Ørnes, har morgonen gjort sitt inträde. Vi korsar polcirkeln, som förkunnar att vi lämnar de arktiska områdena, och seglar utmed den sägenomspunna Helgelandskusten. Otaliga öar, märkliga fjäll och branta granitväggar pryder detta bedårande kustband. Det är få förunnat att inta sina måltider i en sådan miljö! Från däck ser vi trollfjällen Hestmannen och Rødøyløva, bekanta från sagorna om kustens bergatroll, passera revy.

  Efter en timmes uppehåll i Sandnessjøen kryssar vi vidare och passerar efter en stund ön Alsta, som domineras av fjälltopparna De sju systrarna, och Vegaöarna, upptagna på UNESCOs världsarvslista. Lite längre söderut, på ön Torget, reser sig det säregna fjället Torghatten med sitt 160 m långa och 30 m höga hål tvärs igenom. Vid halvniotiden angör vi så dagens sista hamn, Rørvik.

 • DAG 6: Hurtigruten till Ålesund via Trondheim med utflykt Atlanterhavsveien

  Lagom till frukost har vi nått den vackra vallfärdsorten Trondheim, där fartyget ligger still i tre och en halv timme. Vi tar tillfället i akt och bekantar oss under en gemensam promenad med staden, som är mer än 1000 år gammal och var norsk huvudstad fram till 1217. En självklar sevärdhet är domkyrkan Nidarosdomen, en av Europas förnämsta kyrkor. Trondeim har även en fin trähusbebyggelse, vilket inte minst Stiftsgården, den norska kungafamiljens gård och tillika Nordens största träpalats, vittnar om. Med fördel passar man också på att ta sig ner till Bryggen, vars färgglada sjöbodar och hamnmagasin speglar sig i Nidelva.

  I still maka glider vi så ut på Trondheimsfjorden och sätter kurs mot färgglada Kristiansund. Här lämnar vi fartyget för att under några timmar göra en utflykt längs den spektakulära Atlanterhavsveien, utsedd till världens vackraste bilväg och århundradets byggnadsverk. Den drygt 8 km långa bussfärden går i sicksack över broar och dammbyggnader, från holme till holme, ända ut i havsbandet. På vägen gör vi ett besök i Kvarnes stavkyrka, byggd på 1200-talet och full av historiska utsmyckningar.

  Middag i form av en läcker fiskrätt gjord på lokala råvaror serveras i Averøy. Vi närmar oss slutligen Molde, ”Rosornas stad”, där vi möts av storslagna vyer mot de berömda Romsdalsalperna. Efter en kort sightseeingtur embarkerar vi åter Hurtigruten. Under kvällen seglar vi vidare till jugendstaden Ålesund, belägen på ett flertal öar sammankopplade av broar.

  Atlanterhavsveien. Foto Terje Rakke
 • DAG 7: Ankomst Hurtigruten, Bergen

  På morgonen lägger vi till i Norges västligaste stad Florø och reser därefter söderut genom den vackra skärgården som skyddar fjordöppningarna. Vi njuter av vår sista lunch ombord och korsar strax den mäktiga Sognefjordens mynning. Kl 14:30 angör vi så slutligen den gamla hansastaden Bergen, resans ändhållplats.

  Under en gemensam promenad bekantar vi oss lite med "Staden med de sju fjällen". En självklar sevärdhet är den världsarvsklassade träbebyggelsen Bryggen på nordsidan av hamnen (Vågen). Här ligger också vårt hotell, Thon Hotel Orion. Middag på egen hand. Kanske hinner du även med en tur med Fløybanen upp på det 325 meter höga Fløyfjellet?

  Bergen. Foto: Hurtigruten/Lars Korvald
 • DAG 8: Flyg hem från Bergen

  Vår norska odyssé går mot sitt slut och vi kan se tillbaka på en vecka som bjudit på fantastiska naturupplevelser och minnen för livet! Under dagen lyfter vårt plan från Bergens flygplats.

  Trollfjorden från ovan. Foto Trym Ivar Bergsmo

Karta

Hotell

Utsida Hotel Scandic Kirkenes
Scandic Kirkenes
Scandic Kirkenes ligger i centrum av Kirkenes. Här samexisterar de norska, samiska, finska och ryska kulturerna sida vid sida. Hotellets placering gör det till en perfekt utgångspunkt för utforskande...
Thon Hotel Orion, Bergen
Thon Hotel Orion är beläget i centrala Bergen, vid det gamla hamnområdet Bryggen som är med på UNESCOs världsarvslista. Men gångavstånd till några utav stadens populäraste sevärdheter gör hotellet til...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 4this is a picture of the number 9this is a picture of the number 7this is a picture of the number 7