Skip to main content

Passionsspelen i Oberammergau med Gardasjön

Passa på - bara vart 10:e år!

Vart 10:e år, ända sedan 1634 har man i den bayerska alpbyn Oberammergau uppfört Passionsspelen - ett spel till minne av Jesu lidande. Detta som tack för att byn skonades från pesten. 2020 var det åter dags, men Covid-19 satte stopp för det. Nu sätter man upp spelen 2022 i stället.  Människor från jordens alla hörn kommer för att se detta märkliga skådespel, som egentligen är ett passionerat drama i glädje och smärta. Rollerna spelas av byborna själva och folk från bygden. Flera år innan varje spelår repeterar de och låter hår och skägg växa. Det är en gripande upplevelse att vara med! Missa inte denna chans – det är 10 år till nästa spel!

Vår resa bjuder även på en härlig vistelse vid Gardasjön med båttur, vinprovning och besök i operans förlovade stad Verona samt en guidad stadsrundtur i romantiska Venedig!

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till München och vidare till Landsberg. (M)
Dag 2: Ankomst Oberammergau. Passionsspelen. (F,M)
Dag 3: Över Brennerpasset till Italien och mot Gardasjön. (F,M)
Dag 4: Gardasjön med båt & buss. Besök Sirmione & Castello Scaligero. (F,M)
Dag 5: Fri dag alt. Utflykt till Monte Baldo (tillägg). (F,M)
Dag 6: Guidning Verona. Besök Casa di Giulietta. Vingård med provsmak. (F,L,M)
Dag 7: Guidad stadsrundtur i Venedig. Båt till Tronchetto-stationen. Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

 

Höjdpunkter

 • Att få uppleva Passionsspelen - unikt!
 • Båttur på idylliska Gardasjön
 • Karbinbanan upp till Monte Baldo
 • Utsökt vinprovning i Valpolicella
 • Världsarvsstaden Venedig
 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till München och hem från Venedig inkl flygskatter & 1 incheckat bagage
 • Bussresor i Tyskland och Italien
 • Logi i 2-bäddrum m dusch/wc (1 natt Landsberg, 1 Oberammergau, 4 Gardasjön)
 • 6 frukostar
 • 1 lunch (lätt)
 • 6 middagar
 • Biljett (kat 1) till Passionsspelen inkl dryckespaket till middagen (öl/vin/vatten/te/kaffe)
 • Textbok Passion Play 2022
 • Båttur på Gardasjön
 • Inträde till Castello Scaligero i Sirmione och Casa di Giulietta (Julias hus)
 • Vinprovning (5 viner)
 • Guidad rundtur i Venedig
 • Båt till Venedig t/r

Tillägg

 • Enkelrum 2.745 kr
 • Utflykt Monte Baldo 450 kr

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till München-Landsberg am Lech

  Under dagen ankommer vi med flyg till München, där en buss väntar på att ta oss vidare sydvästerut genom Bayern, till Landsberg am Lech, en historisk stad vid Romantischer Straße - Romantiska vägen. Här ska vi övernatta och äta middag på 4-stjärniga Vienna House Easy Landsberg. Ca 9 mil med buss.

 • Dag 2: Landsberg am Lech-Oberammergau med Passionsspelen

  Vi lämnar efter frukost Landsberg am Lech och sätter kurs mot Oberammergau, där vi senare under dagen skall få vara med om något alldeles unikt - Passionsspelen! P g a det enorma intresset för spelen bor vi inte alla på samma ställe, utan får som alla andra finna oss i att dela på oss - en del av gruppen bor på hotell, andra på ett 4-stjärnigt pensionat, båda av god standard.

  2022 års upplaga av Passionsspelen är den 42:a i ordningen. Upprinnelsen till spelen finner man i Det 30-åriga kriget och pesten 1632, som tog livet av nästan hela byns befolkning. De överlevande lovade att om de räddades från utplåning, så skulle de för evigt sätta upp mysteriespel under passionsveckan. Inga fler dog och än i dag håller byborna alltså detta löfte!

  Månader av repetitioner och minutiösa förberedelser ligger till grund för spelen, som pågår från den 16:e maj till den 4:e oktober. Kl 14:30 intar vi våra platser. Under fem timmar, uppdelat på två ”akter”, trollbinds vi av detta fascinerande drama om Jesu lidande. Mellan akterna hålls en paus på tre timmar, då vi serveras en läcker middag. Nästan hälften av innevånarna i Oberammergau, eller över 2000 personer, bidrar i någon from till skådespelet! Efter föreställningen, ca kl 22:30, tar oss bussen åter till våra respektive inkvarteringar. Ca 7 mil.

  Landsberg am Lech-Oberammergau med PassionsspelenFoto: Passion Play Oberammergau
 • Dag 3: Oberammergau-Garda San Vigilio

  Med fina minnen från gårdagens episka skådespel tar vi farväl av Oberammergau och beger oss förbi den välkända skidorten Garmisch-Partenkirschen, värd för de olympiska vinterspelen 1936 och en av arrangörerna för tysk-österrikiska backhopparveckan, mot den österrikiska gränsen. Omgivna av de majestätiska alperna fortsätter vi vår resa söderut genom Tyrolen. Vi passerar dubbla OS-staden Innsbruck, förbundslandets eleganta huvudstad, och gör på lämplig plats uppehåll för lunch. Via Brennerpasset kommer vi in i Italien.

  Vi färdas nu strax väster om Dolomiterna, sedan 2009 upptagna på UNESCOs världsarvslista, och tar oss förbi Bolzano, skärningspunkten mellan den italienskspråkiga Trentino-provinsen och den tyskspråkiga Alto Adige, och vackra Trento mot Gardasjön. På Hotel Poiano**** i Garda San Vigilio, ska vi inkvartera oss fyra nätter. Middagarna äter vi på hotellet. Från hotellet har vi en fantastisk utsikt över Gardasjön. Här finns SPA, ett trevligt wellnes center och en stor pool (50 x 25 meter). Ca 35 mil.
   

  Oberammergau-Garda San VigilioGarda
 • Dag 4: Gardasjön runt med båt och buss (heldag)

  I centrum för vår uppmärksamhet i dag står den bedårande Gardasjön, Italiens största sjö. Vi beger oss till den gamla staden Garda, som givit sjön dess namn. Vi fortsätter därefter ner till sydsidan och den grönskande Sirmionehalvön med kurorten Sirmione. Här strosar vi längs medeltida gränder under översyn av Castello Scaligero, som står som en sköld för staden. Castello Scaligero byggdes på 1200-talet och är liksom borgen i Malcesine namngiven efter adelsfamiljen della Scala från Verona som härskade i regionen på 1200- och 1300-talen. Via en vindbrygga tar vi oss in till slottet, som är ett av de bäst bevarade i Italien. Under innergården, som ramas in av fyra höga murar och tre hörntorn, ryms dess fängelsehålor. Från toppen av de krenelerade murarna bjuds vi ett tjusigt panorama över Gardasjön. I Sirmione får vi tillfälle att äta lunch. Vi beger oss till sjöns vänstra strand och idylliska Gardone Riviera, känd för sin botaniska trädgård och för den excentriske poeten Gabriele d'Annunzios art deco-hus. Från Maderno tar vi sedan båten tillbaka till sjöns östra sida, Torri del Benaco. Därefter har vi bara några kilometer till vårt hotell. Gemensam middag på kvällen. 
  Ca 10 mil med buss.

  Gardasjön runt med båt och buss (heldag)Malcesine
 • Dag 5: Ledig dag eller utflykt Monte Baldo

  Dagen är fri att njuta på egen hand på hotellet. Kanske föredrar du att istället åka med på en utflykt till Monte Baldo för en härlig vandring på toppen av berget (tillägg 450 kr) ?

  Med buss kommer vi till Malcesine, varifrån vi tar kabinbanan upp till toppen av Monte Baldo. Den sista sträckan sker med en kabin som roterar 360º, vilket ger oss en formidabel utsikt över Gardasjön.

  Vi befinner oss nu på 2000 meters höjd. Panoramat över den glittrande sjön, böljande kullar och snötäcka toppar är enastående! Tiotals kilometer leder av olika svårighetsgrad inbjuder till vandring – vi väljer lämplig rutt (ca 4,5 km) och njuter av det grönskande landskapet, som är berikat med fridlysta orkidéer, stengetter och murmeldjur. Innan vi tar kabinbanan ner till Malcesine finns det möjlighet att äta lunch. På eftermiddagen kommer vi åter till hotellet. Ca 14 mil med buss.

  Ledig dag eller utflykt Monte BaldoMalcesine
 • Dag 6: Verona & vinprovning

  Dagens utflykt inleds i operans förlovade stad Verona. Till fots utforskar vi den historiska stadskärnan med dess trånga gränder och vackra torg. Här ryms en mängd magnifika romerska ruiner liksom flera ståtliga palats byggda men den lokala rosa kalkstenen rosso di Verona. Hjärtat är det livliga, 2000-åriga torget Piazza delle Erbe, ursprungligen platsen för ett romerskt forum. Vid Casa di Giulietta påminns vi om Shakespeares tragiska kärlekshistoria om Romeo och Julia, som utspelade sig i här i Verona. Vi ser den berömda balkongen och besöker även huset.

  Från Verona går vår färd vidare mot Valpolicella, en av Italiens absolut främsta vinregioner. På en vingård ska vi prova ett antal utsökta viner. Till dessa serveras vi en harmonierande, lättare lunch.
  Gemensam middag på kvällen.
  Ca 11 mil.

  Verona & vinprovningVerona
 • Dag 7: Desenzano del Garda-Venedig-flyg hem

  Efter en tidig frukost lämnar vi Gardasjön och sätter kurs mot ytterligare en höjdpunkt - Venedig! Och liksom Marco Polo anländer vi sjövägen. På de små sandholmarna som på 400-talet varit en tillfällig tillflyktsort undan Attilas hunner växte staden fram. Eleganta palats influerade av österländsk arkitektur och kyrkor fyllda med konstskatter – Venedig innebär överdåd! På de många kanalerna regerar gondoljärerna.

  Med utgångspunkt från den pampiga Markusplatsen visar oss en svensktalande lokalguide höjdpunkterna. Skyddade av arkader ståtar här den storslagna Markuskyrkan och Dogepalatset; där dogen, den högste ämbetsmannen, residerade fram tills Napoleons invasion 1797 då ämbetet avskaffades. Suckarnas bro förbinder palatset med fängelset, varifrån kvinnotjusaren Casanova lyckades fly.

  Vi får också tillfälle att äta en bit mat och tar därefter båten åter till Tronchetto-stationen, där vår buss väntar på att ta oss ut till Venedigs flygplats Marco Polo. Under kvällen lyfter våra flyg med destination Sverige/Köpenhamn. Ca 17 mil med buss.

  Desenzano del Garda-Venedig-flyg hemVenedig

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Italien - Pass & visum

  Nordiska medborgare behöver inget visum för resor till Italien. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Italien - Vaccination & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Italien - Väder & klimat

  Italien är ett avlångt land och har tre klimatzoner; alpint-, tempererat- och medelhavsklimat. Generellt sett kan man säga att norra Italien har kalla vintrar och varma somrar, mellersta Italien bjuder på tempererat klimat samt södra delen har medelhavsklimat vilket betyder varma och fuktiga somrar och snöfria vintrar. Man bör tänka på att vara rätt klädd för klimatet i den delen av landet du skall till.
  Viktigt är bekväma skor under utflyktsdagar.

 • Italien - Valuta, växling & kreditkort

  Italiens valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Italien. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.
  Banker har vanligtvis öppet måndag-fredag kl. 8:30–13:30 och 14:45-15:45. Undantag kan förekomma.

 • Italien - Transport & kommunikationer

  Att åka runt i Rom och andra stora städer fungerar bra med kollektivtrafik (minibuss/buss/metro). I mindre städer fungerar det också men avgångarna kan vara mer begränsade. Det är lätt att få tag i en taxi. Priset är betydligt högre om du åker nattetid, på helger eller högtidsdagar jämfört med dagtid på vardagar.

 • Italien - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Italien är +39. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Italien - Shopping

  Många affärer har siesta, dvs. att de håller stängt mitt på dagen, vanligtvis mellan 13:00 och 15:00. De flesta stora varuhusen har inte stängt för siesta utan de har öppet hela dagen. De största varuhuskedjorna heter La Rinascente, Coin och Upim, dessa finns placerade i hela landet. På marknader kan man finna kläder och lädervaror till lägre priser. Mat och dryck är också trevliga souvenirer från Italien. Från Sorrentohalvön köper man gärna med sig en flaska citronlikör, Limoncello.

 • Italien - Elektricitet

  I Italien är det 220 V, samma som i Sverige. Dock kan eluttagens utformande variera, ibland passar våra kontakter och ibland inte. Ett tips är därför att ha med en adapter. De finns ibland att låna på hotellen annars brukar de finnas i närmsta elaffär.

 • Italien - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Italien.

 • Italien - Allmänt & blandat

  Dricks: Vanligtvis lämnar man dricks om man är nöjd med servicen och bemötandet. Ett riktmärke kan vara att lämna 1-2€ per person.
  Språk: Italienska

 • Tyskland - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Tyskland. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Tyskland - Vaccinationer & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Tyskland - Väder & klimat

  Hela Tyskland ligger i den tempererade klimatzonen förutom området vid de tyska Alperna där det råder fjällklimat med mycket kallare och regnrikare väder än i övriga Tyskland. Landets västra del domineras av Atlanthavsströmmen. I öster påminner klimatet om det kontinentala med kalla och våta vintrar och varma och torra somrar.

 • Tyskland - Valuta, växling & kreditkort

  Tysklands valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Tyskland. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Tyskland - Transporter & kommunikationer

  Det är lätt att ta sig fram med lokaltrafiken i de större städerna och även mellan städerna. På landsbygden är trafiken mer begränsad.

 • Tyskland - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Tyskland är +49. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Tyskland - Shopping

  Varje region i Tyskland har sin egen specialitet. T.ex folkkonst från bergskedjan Erzgebirge Nussknacker och Rüchermänner (nötknäckare och rökare), Lübeck har sin marsipan, Hamburg sin Hummelfigur, Berlin sin björn och sina "Ampelmännchen (Herr Gårman). 

 • Tyskland - Elektricitet

  220V, ingen adapter behövs.

 • Tyskland - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Tyskland.

 • Tyskland - Allmänt & blandat

  Dricks: Serviceavgift är inbakat i priset men är du nöjd med servicen kan du avrunda notan uppåt 5-10%.
  Språk: Tyska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 5this is a picture of the number 1this is a picture of the number 8this is a picture of the number 7