Skip to main content

Passionsspelen i Oberammergau

med Bodensjön & Mainau

Vart 10:e år, ända sedan 1634 har man i den bayerska alpbyn Oberammergau uppfört Passionsspelen - ett spel till minne av Jesu lidande. Detta som tack för att byn skonades från pesten. 2020 var det åter dags, men Covid-19 satte stopp för det. Nu sätter man upp spelen 2022 i stället. Människor från jordens alla hörn kommer för att se detta märkliga skådespel, som egentligen är ett passionerat drama i glädje och smärta. Rollerna spelas av byborna själva och folk från bygden. Flera år innan varje spelår repeterar de och låter hår och skägg växa. Det är en gripande upplevelse att vara med! Missa inte denna chans – det är 10 år till nästa spel!

Vår resa bjuder även på en vistelse vid den vackra Bodensjön med utflykt till Lennart Bernadottes underbara blomsterö Mainau, och besök i Erfurt!

Programmet i korthet

Dag 1: Buss från Sverige. Färja till Tyskland och ankomst Göttingen. (M)
Dag 2: Bussresa Bregenz, vackert beläget vid Bodensjön. (F,M)
Dag 3: Utflykt till blomsterön Mainau. Gott om tid att strosa runt. (F,M)
Dag 4: Buss till Oberammergau. Se den 42:a upplagan av Passionspelen. (F,M)
Dag 5: Färd till Erfurt. Promenad i Erfurt. (F,M)
Dag 6: Promenad i Wittenberg. Färja till Danmark och hemresa . (F)

F=Frukost    M=Middag

Höjdpunkter

 • Vackra Bodensjön med alperna som kuliss
 • En promenad i vackra Bregenzz
 • Dofterna & blomsterprakten på ön Mainau
 • Att få uppleva Passionsspelen - unikt!
 • Slottskyrkans port där Luther spikade upp sina teser
 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa i helturistbuss
 • Väg, bro och färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddrum m dusch/wc (1 natt Kassel, 2 Bregenz, 1 Oberammergau, 1 Erfurt)
 • 5 frukostar
 • 5 middagar
 • Inträde till Mainau
 • Biljett (kat 1) till Passionsspelen

Tillägg

 • Enkelrum 1.845 kr (fullbokat!)
 • Enkelrum 5.845 kr (fullbokat!)
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Göttingen

  Innehållsrika och minnesvärda dagar ligger framför oss då vi under morgonen och förmiddagen i rask takt tar oss mot färjelägret i Rödbyhavn. Från Puttgarden har vi ca 40 mil till dagens slutmål Göttingen, där vi ska inkvartera oss på Best Western Hotel am Papenberg. Efter att ha tilldelats våra rum serveras vi så småningom en välanrättad middag. Ca 65 mil från Malmö.

 • DAG 2: Göttingen-Bregenz

  Efter frukost fortsätter vi söderut genom Hessen. Förbi kulturklenoden Würzburg och idylliska Rothenburg ob der Tauber, självklara ”hållplatser” på den s k Romantischer Straße, går färden vidare genom Bayern och sedermera Baden-Württemberg. Längs med färdvägen görs stopp för lunch.

  På eftermiddagen korsar vi så gränsen till Österrike och närmar oss strax Bregenz, vackert beläget vid Bodensjöns östra strand med alperna som kuliss. Här ska vi bo två nätter på 4-stjärniga Hotel Messmer. Bregenz är vida berömt för den i juli och augusti årligen återkommande teater- och musikfestivalen ”Bregenzer Festspiele”. Säkert lockar en skön promenad innan vi sätter oss till bords.
  Ca 50 mil.

 • DAG 3: Utflykt till blomsterön Mainau

  Ackompanjerade av storslagna vyer tar vi oss efter frukost utmed Bodensjön mot Konstanz – där Martin Luthers föregångare Jan Hus dömdes till döden och brändes på bål – och vidare till blomsterön Mainau. Ett veritabelt blomsterparadis väntar! Vi bjuds på ljuvliga dofter och en fantastisk färgprakt. Ett magnifikt barockslott från 1700-talet, som genom arv tillföll Lennart Bernadotte, son till prins Wilhelm och Maria Pavlovna av Ryssland, fulländar bilden. Under ledning av greve Bernadotte – han misste sin prinstitel efter att ha valt ”fel” maka – utvecklades Mainau till en världsberömd turistattraktion. Vi ges gott om tid att strosa omkring innan vi vänder åter mot Bregenz. En god middag avrundar dagen på bästa sätt. Ca 15 mil.

  Utflykt till blomsterön MainauMainau
 • DAG 4: Bregenz-Oberammergau med Passionsspelen

  Vi lämnar så Bregenz och sätter kurs mot Oberammergau, där vi senare under dagen skall få vara med om något alldeles unikt - Passionsspelen! P g a det enorma intresset för spelen bor vi inte alla på samma ställe, utan får som alla andra finna oss i att dela på oss - en del av gruppen bor på hotell, andra på ett 4-stjärnigt pensionat, båda av god standard.

  2022 års upplaga av Passionsspelen är den 42:a i ordningen. Upprinnelsen till spelen finner man i Det 30-åriga kriget och pesten 1632, som tog livet av nästan hela byns befolkning. De överlevande lovade att om de räddades från utplåning, så skulle de för evigt sätta upp mysteriespel under passionsveckan. Inga fler dog och än i dag håller byborna alltså detta löfte! Månader av repetitioner och minutiösa förberedelser ligger till grund för spelen, som pågår från den 16:e maj till den 4:e oktober. Kl 14:30 intar vi våra platser. Under fem timmar, uppdelat på två ”akter”, trollbinds vi av detta fascinerande drama om Jesu lidande. Mellan akterna hålls en paus på tre timmar, då vi serveras en läcker middag. Nästan hälften av innevånarna i Oberammergau, eller över 2000 personer, bidrar i någon from till skådespelet! Efter föreställningen, ca kl 22:30, tar oss bussen åter till våra respektive inkvarteringar. Ca 15 mil.

  Bregenz-Oberammergau med PassionsspelenFoto: Passion Play Oberammergau
 • DAG 5: Oberammergau-Erfurt

  Frukost avslutar vår vistelse i Oberammergau och vi beger oss norrut genom Bayern, förbi metropolen München och Nürnberg. Under eftermiddagen räknar vi med att vara framme i gemytliga Erfurt, där vi ska bo över på 4-stjärniga H+ Hotel Erfurt, beläget strax utanför centrum.

  På 1300-talet skaffade sig Erfurt stora rikedomar genom en mycket sällsynt växt, vars blad användes för att framställa ett blått färgämne. Ett stort antal kyrkor och kloster byggdes, varav ett 50-tal finns kvar än idag. Mästerverket är den väldiga domen St. Marien. I Augustinerklostret bodde Martin Luther under fem år, på stadens anrika universitet tog han en magisterexamen. Inte långt från klostret ligger den magnifika stenbron Krämerbrücke, uppförd omkring 1325 och helt täckt av fina korsvirkeshus. Om tiden tillåter det tar vi en promenad i staden innan vi checkar in på hotellet. Middag. Ca 49 mil.

  Oberammergau-ErfurtErfurt
 • DAG 6: Erfurt-Hemorten

  Efter frukost går vår färd vidare. Målet är Wittenberg. Det var här, på slottskyrkans port, som Luther den 31 oktober 1517 spikade upp sina 95 teser som starkt kritiserade kyrkans avlatshandel. Fröet för den evangeliska reformationen var sått. Efter en promenad ges det tid att äta en bit mat och vi sätter därefter kurs mot Rostock och färjan till Gedser. En resa som bjudit på härliga upplevelser och minnen för livet närmar sig sitt slut; vid 21-tiden är vi åter i Skåne. Ca 71 mil till Malmö.

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Tyskland - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Tyskland. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Tyskland - Vaccinationer & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Tyskland - Väder & klimat

  Hela Tyskland ligger i den tempererade klimatzonen förutom området vid de tyska Alperna där det råder fjällklimat med mycket kallare och regnrikare väder än i övriga Tyskland. Landets västra del domineras av Atlanthavsströmmen. I öster påminner klimatet om det kontinentala med kalla och våta vintrar och varma och torra somrar.

 • Tyskland - Valuta, växling & kreditkort

  Tysklands valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Tyskland. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Tyskland - Transporter & kommunikationer

  Det är lätt att ta sig fram med lokaltrafiken i de större städerna och även mellan städerna. På landsbygden är trafiken mer begränsad.

 • Tyskland - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Tyskland är +49. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Tyskland - Shopping

  Varje region i Tyskland har sin egen specialitet. T.ex folkkonst från bergskedjan Erzgebirge Nussknacker och Rüchermänner (nötknäckare och rökare), Lübeck har sin marsipan, Hamburg sin Hummelfigur, Berlin sin björn och sina "Ampelmännchen (Herr Gårman). 

 • Tyskland - Elektricitet

  220V, ingen adapter behövs.

 • Tyskland - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Tyskland.

 • Tyskland - Allmänt & blandat

  Dricks: Serviceavgift är inbakat i priset men är du nöjd med servicen kan du avrunda notan uppåt 5-10%.
  Språk: Tyska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 3this is a picture of the number 8this is a picture of the number 6this is a picture of the number 5