Skip to main content

Sicilien - en odyssé med Amalfikusten, Etna, Pompeji & Rom

På Sicilien har i omgångar greker, kartager, romare och barbarer “härjat”, vilket resulterat i en sällsam blandning av allt från språk, sedvänjor och kokkonst till konst och arkitektur. Under tre somriga höstveckor tar vi del av det bästa som Sicilien och Syditalien har att erbjuda. Vår ösejour inleds på öns norra kust, i pittoreska Cefalù. “Lata” dagar i Cefalù varvas med utflykter till flera av Siciliens klenoder.

Vi avrundar med tre nätter i Taormina, sedan sekelskiftet exklusiv plats för det italienska jetsetfolket, och utmärkt för att uppleva den sicilianska västkusten. Vår resa tar oss även till den undersköna Amalfikusten, “den eviga staden” Rom och Pompeji, en av antikens bäst bevarade städer. Platser och städer som fascinerar och lämnar spår i våra hjärtan. Minnen för livet!

Guide på resan är Bodil Braun.

Kartan längre ner på sidan visar läge för Hotel Tourist, Cefalù.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Sorrento. (M)
Dag 2: Stadspromenad. Provsmakning av limoncello hos en lokal odlare. (F,M)
Dag 3: Vi besöker kustbyarna Praiano och Amalfi. Ankomst till Paestum. (F,M)
Dag 4: Färja till Sicilien. Resa till Cefalú, basen för de kommande 10 dagarna. (F,M)
Dag 5-14: Dessa dagar varvas med fri tid och givande utflykter. (F,M)
Utflykter som ingår:
- Besök till normandiska katedralen.
- Prova på det sicilianska köket och de torra friska vinerna.
- Utflykt till staden Palermo.
Dag 15: Stopp vid vulkanen Etna. Ankomst till Taormina. (F,M)
Dag 16-17: Strosa runt längs Corso Umberto. Besök till den grekisk-romerska teatern. (F,M)
Dag 18: Tar farväl av Sicilien. Ankomst till Paestum. (F,M)
Dag 19: Besök till staden Pompeji. Färd till Rom. (F)
Dag 20: Utforska Rom. Besök till bl a Piazza Navona och Fontana di Trevi. (F,M)
Dag 21: Hemresa. (F)

F=Frukost    M=Middag

 • Fler bilder
 • Jag så nöjd med i stort sett allt. Mycket bra upplägg och en suverän guide.
 • Hade det funnits en 10-nivå hade guiden hamnar där.
 • Bra mat för att vara hotell.
 • En helt underbar resa med många nya intryck som kommer att ta tid att smälta. Vår guide Bodil var mycket proffsig; mycket kunnig, väl organiserad, glatt humör och inställningen att allt går att lösa. Bravo!
 • Fantastisk guide, åker väldigt gärna på fler resor hon guidar.
 • Toppen hela vägen!
 • Fantastiskt!
 • Hej, ja Bodil var allt man kunde begära. Kunnig, med humor och charm. Blev bara bättre och bättre.
 • Måltider - Totalt kan man säga att portionerna var för stora. Men det mesta var jättegott.
 • Bodil Braun strålande bra, trevlig och mycket kunnig och bidrog i högsta grad till den mycket lyckade resan.
 • Mycket trevlig och kunnig guide som gjorde resan minnesvärd. Proffesionell i alla lägen och alltid ett skratt till hands i olika situationer. Tipsade om fina matställen som vi uppskattade.

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Neapel och från Rom inkl flygskatt & 1 incheckat bagage
 • Bussresor i Italien
 • Väg- och parkeringsavgifter
 • Färja till Sicilien t/r
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (2 nätter Sorrento, 1+1 Paestum, 3 Taormina, 11 Cefalù, 2 Rom)
 • 20 frukostar
 • 19 middagar
 • 1 limoncelloprovning i Sorrento
 • Inträde till grekiska templen och arkeologiska museet i Paestum samt Pompeji.
 • Stadspromenad i Cefalù med besök i katedralen.
 • Besök Taormina med grekisk-romerska teatern.
 • Stopp vid vulkanen Etna.
 • Stadspromenad i Sorrento.
 • Utflykt Amalfikusten
 • Lokalguide i Pompeji
 • Stadsrundtur i Rom.

Tillägg

 • Enkelrum 5.795 kr
 • Avbeställningsförsäkring via Europeiska ERV. Kontakta oss för info och bokning.

Utflykter

Utflykter, besök mm som ingår i resan - läs mer under Dagsprogram. 

Stadspromenad i Sorrento 
Utflykt Amalfikusten 
Besök Paestum
Stadspromenad i Cefalu med besök i katedralen
Besök i Taormina med grekisk-romerska teatern
Besök Pompeji

Stadsrundtur i Rom

Utflykterna nedan går att boka under resan. Betalas på plats till guiden.

Syrakusa

Staden grundades av korintierna på 700-talet f Kr och blomstrade i 500 år. Här koncentrerades makt och rikedomar, utsökta byggnader uppfördes och konstverk beställdes. Syrakusa grundade i sin tur nya kolonier och blev den mäktigaste staden i hela Medelhavsområdet. Syrakusa blev en konkurrent till Aten också beträffande storslagenhet och skönhet. I Syrakusa föddes den store matematikern, uppfinnaren och ingenjören Archimedes.

Syrakusa är den kanske elegantaste staden på hela Sicilien med en savoir-faire utan motstycke. I Syrakusa börjar vi med att besöka Arkeologparken, vars förnämliga lämningar från greker och romare, ligger utspridda i ett underbart vackert landskap bland citrusträd, oleander och acantus. Vi fortsätter sedan till Ortygia, som bl a bjuder på rester av ett Apollontempel. Katedralen med statyn av St Lucia, en tilltalande strandpromenad, liksom trånga gränder med blomsterfyllda balkonger på vackra barockbyggnader.

Pris ca 65 €, heldag
I priset ingår guide, resa med buss, lokalguide, inträde till Arkeologparken

Palermo & Monreale

Ett besök i Palermo innebär en resa genom historien. Spåren av araber och normander, som en gång gjorde Palermo till en glansfull metropol är synliga överallt. Vi gör en promenad i den historiska stadskärnan med Normandpalatset, katedralen, Quattro Canti, Fontana Pretoria, rådhuset och La Martorana. Under rundturen får vi också se ett av Europas vackraste operahus, Teatro Massimo, som tillsammans med Teatro Politeama är utsökta exempel på Libertystil i en elegant del av Palermo.

Paus för lunch och egen tid i Palermo. Inget besök i Palermo är fullkomligt utan ett besök i Monreale. Den vackra katedralen bjuder på enastående mosaiker och en bedårande korsgång.

Pris ca 50 €, heldag
I priset ingår guide, resa med buss, stadspromenad i Palermo

Erice & lunch på lantgård

Här blåser molnen rakt genom de smala gränderna. På berget ovanför Trapani ligger den lilla riddarborgsstaden, som skulle kunna vara hämtad ur en saga. Staden fanns redan innan romarna kom hit och vikingaättade normander byggde kyrkor här på 1000-talet.

De charmiga medeltida gatorna är fulla av intressanta nischer, liksom konditorier som erbjuder lokala specialiteter. Erice har sitt historiska ursprung i kartagisk tid och var sedan förhistorisk tid en plats vigd åt fruktbarhetens gudinnor. Det finns en borg från 1200-talet och annan medeltida bebyggelse, mängder av smala gränder och små innergårdar samt en fantastisk utsikt över omgivningarna.

På programmet står också en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga. På en lantgård känd från programmet Solens Mat, serverar man lunch på egenproducerade varor och låter oss smaka på det sicilianska köket när det är som bäst.

Pris ca 70 €, heldag
I priset ingår guide, resa med buss, stadspromenad med guidning i Erice, lunch på lantgård

Madoniebergen med Castelbuono

Vi åker inåt landet från Cefalu och upp i bergsmassivet Madonie. Där finns de näst högsta topparna på Sicilien efter Etna, med Pizzo Carbonara (1.979 m) som högsta punkt. Det är ett enastående landskap med ständigt nya vyer. Området, som idag är naturreservat, har en mycket varierad terräng med växter från nordeuropa, nordafrika, västra Asien samt medelhavsområdet. Med lite tur kan man få syn på pilgrimsfalkar, som föds upp här, och örnar, vargar, vesslor, vildkatter, mårdar mm. I de små medeltida byarna i bergen tycks tiden ha stått stilla.

Vi stannar till i Castelbuono, som bland många historiska byggnader bjuder på ett lite spökliknande feodalslott. Varför inte passa på att smaka ortens berömda och mycket välsmakande Panettone.

Pris ca 60 €, heldag
I priset ingår guide, resa med buss, lunch på gården Donna Lavia

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Neapel-Sorrento

  Med flyg från Skandinavien kommer vi till Neapel, där vår italienska buss väntar på att ta oss vidare till pittoreska Sorrento, tjusigt beläget i den vackra och flitigt besjungna Neapelbukten. Här ska vi bo två nätter på 4-stjärniga Hotel Central. Ca 6 mil med buss.

  Kvällsvy över Sorrento
 • DAG 2: Sorrento

  Sorrento har med sitt sköna klimat och spektakulära läge på en terrass 50 m ö h lockat prominenta besökare sedan tidernas begynnelse. Under förmiddagen gör vi en gemensam stadspromenad, som avslutas med provsmakning av Sorrentos ”flytande guld”, limoncello, hos en lokal odlare! Självklart finns det även möjlighet att på egen hand ta båten ut till den exklusiva sagoön Capri. Här är ett besök i den fantastiska Villa San Michele, uppförd av Axel Munthe; författare och Gustav V:s livmedikus, nästan ett måste. Middag på hotellet.

  Sorrentos guld, Limoncello
 • DAG 3: Amalfikusten-Paestum

  Dagens sträcka är kort, men tempot makligt. Den bedårande Amalfikusten ligger framför oss! Och här varken kan eller ska man skynda fram! Från Sorrento slingrar sig vägen ner till Positano, där pastellfärgade hus med små trädgårdar och terrasser tycks klättra på de branta sluttningarna ner mot havet. Utsikten är magnifik! Vi passerar ytterligare ett par pittoreska kustbyar, så som Praiano, och Amalfi, där vi gör ett längre stopp för lunch och promenad längs de mysiga gränderna. Passa även på att titta in i den vackra katedralen från 800-talet.


  Vi lämnar på eftermiddagen Sorrentohalvön för fortsatt färd ner mot Paestum, som var ett centralt resmål redan för Goethe. Tre doriska tempel påminner oss åter om att södra Italien varit en central del av antikens Grekland. Innan vi checkar in på 4-stjärniga Hotel Savoy får vi tillfälle att titta närmre på templen samt besöka museet som rymmer en mängd antika föremål från stadens utgrävningar. Ca 10 mil.

  Positano
 • DAG 4: Paestum-Cefalù

  På större vägar tar vi oss i rask takt söderut. Med hjälp av färjan från Villa San Giovanni korsar vi Messinasundet, som vållade Odysseus – hjälten i Homeros Odysséen – sådant huvudbry, och kommer slutligen till Sicilien. Från Messina går färden vidare västerut utmed Medelhavet till den mysiga kuststaden Cefalù, vår bas under de kommande 10 dagarna. Ca 61 mil.

 • DAG 5-14: Härliga dagar i Cefalù

  Cefalù domineras av en väldig klippa, La Rocca, och en av Siciliens vackraste katedraler. Vårt trivsamma hotell, Hotel Tourist, ligger vid havet och har både pool och privat strand. Runt Cefalù ligger en mängd utmärkta stränder som lockar med salta bad. Under vår vistelse besöker vi stadens ståtliga normandiska katedral som var tänkt att bli det viktigaste religiösa sätet på ön. Självklart provar vi även det sicilianska köket, som har mycket spännande att erbjuda, inte minst läckerheter från havet och de torra friska vinerna – Sicilien är faktiskt Italiens största vinproducent. På ön samsas vingårdar med lummiga olivlundar och vidsträckta apelsin- och citronodlingar.


  Allt detta och mycket mer kommer vi att upptäcka under våra utflykter, som bl a tar oss ut på landsbygden, upp bland bergen och till den pulserande staden Palermo, som ligger i en naturlig amfiteater på Monte Pellegrinos sluttning. Palermo är en blandning av orientaliska och europeiska influenser och har en arkitektur som saknar motstycke på ön. Överallt finner vi spår av Siciliens rika historiska och kulturella arv. Grekerna efterlämnade ståtliga tempel och teatrar, romarna praktfulla villor och normanderna byggde vidare på de moriska och bysantinska traditionerna.

  Cefalú
 • DAG 15: Cefalù-Taormina via Etna

  Genom Siciliens inland tar vi oss mot Taormina på den sicilianska ostkusten. Vi gör ett stopp vid Europas högsta och mest aktiva vulkan Etna, och får på nära håll se några av de ”avsomnade” kratrarna på 2000 meters höjd. Romarna trodde att Etna var Vulcans (eldens Gud) smedja. På eftermiddagen kommer vi till vackert belägna Taormina, där vi ska bo tre nätter på 4-stjärniga Hotel Ipanema. Ca 28 mil.

  Etna. Foto: Pixabay
 • DAG 16-17: Sköna dagar i Taormina

  Under vår vistelse strosar vi längs paradgatan Corso Umberto I och besöker den magnifika grekisk-romerska teatern, som påbörjades på 200-talet f.Kr. Vid intresse besöker vi även Siracusa, som var en av Magna Graecias mest betydelsefulla städer och kunde mäta sig med Aten. Inte bara Archimedes fann här vad han sökte!

  Grekisk romerska teatern i Taormina
 • DAG 18: Taormina-Paestum

  Utvilade, solbrända och kulturellt berikade är det så dags att ta farväl av det stolta Sicilien. Genom Kalabrien och Kampanien kommer vi åter till den antika staden Paestum och Hotel Savoy. Ca 49 mil.

 • DAG 19: Paestum–Rom via Pompeji

  En dryg timmes färd från Paestum, vid Neapelbukten, ligger en av resans stora begivenheter, den “återupptäckta” staden Pompeji, som grundades på 600-talet f.Kr. och är en av de bäst bevarade och utforskade städerna från antiken.


  År 79 drabbades Pompeji av vulkanen Vesuvius vrede och begravdes under 6 m pimpsten och aska. Staden upptäcktes på 1500-talet, men först 1748 inleddes seriösa utgrävningar. Inget ont som inte har något gott med sig - under askan frilades en stad som frusits i tiden. Här finns välbevarade byggnader med målningar och skulpturer, tempel, teatrar, bad och mycket annat som gör att vi idag kan föreställa oss hur det var att leva för 2000 år sedan! Vår välinitierade lokalguide berättar mer. Efter detta fängslande besök fortsätter vi till kejsarnas och påvarnas Rom, där vi ska bo två nätter. Ca 32 mil.

  Pompeji
 • DAG 20: Heldag i Rom

  Idag ska vi utforska Rom och lära känna några av stadens otaliga historiska platser och monument. I det antika centrum finner man bl a Forum Romanum och Colosseum, där romarna roade sig med blodiga gladiatorspel. Piazza Navona, Spanska Trappan och Fontana di Trevi, är andra välkända platser i denna fascinerande stad.


  En del av dagen spenderar man med fördel i Vatikanstaten, som med sina 43 ha är världens minsta stat. I påvepalatsen som rymmer det Sixtinska kapellet, residerar påven Franciskus - Europas ende absolute monark. Framför Petersplatsen, där folkmassorna samlas under speciella högtider för att välsignas av påven, ståtar den mäktiga Peterskyrkan.

  Forum Romanum
 • DAG 21: Flyg hem från Rom

  En härlig långsemester nalkas sitt slut. Under dagen tar vi oss ut till Roms flygplats Fiumicino. Ca 3 mil med buss.

Karta

Hotell

Hotel Cilicia, Rom
Hotel Cilicia ligger i hjärtat av Rom med bara ca 800 meter från Lateranbasilikan som är en av de fyra huvudbasilikorna i staden. Rummen andas elegans och charm och är inredda i en klassisk stil med b...
Hotel Ipanema, Taormina
Hotel Ipanema ligger i centrala Taormina Mare, endast en kort promenad från den populära lilla ön Isola Bella. Hotellets restaurang har specialiserat sig på både sicilianska rätter samt populära inter...
Entré Hotel Tourist i Cefalú
Hotel Tourist, Cefalu
Hotel Tourist är väldigt vackert beläget precis vid strandpromenaden i Cefalú med en privat strand samt en utomhuspool. Hotellet restaurang serverar internationella rätter samt några utav Siciliens fa...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 6this is a picture of the number 2this is a picture of the number 9this is a picture of the number 9