Skip to main content

Svalbard - Nordenskiöldbreen, hundspann & champagneprovning

Redan 1194 sägs isländska sjöfarare ha landstigit på ögruppen, men först 1596 då nederländaren Willem Barents anlände, ansågs Svalbard officiellt upptäckt. Belägna i Norra ishavet, ca 1,5 timmar med flyg från Tromsø, bjuder öarna på ett spektakulärt landskap bestående av gnistrande glaciärer, spegelblanka fjordar och branta fjäll. Isbjörnar, valrossar, mm har här funnit ett hem, liksom flera fågelarter.

Den lilla befolkningen livnär sig huvudskligen på gruvnäringen och turismen. Under vår vistelse åker vi bla. båt till Billefjorden & Nordenskiöldglaciären och bekantar oss med öns huvudort Longyearbyen. 

 

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till Longyearbyen. Guidad rundtur. (M)
Dag 2: Båttur Billefjorden & Nordenskiöldbreen. (F,L)
Dag 3: Ledig förmiddag. Champagneprovning. (F)
Dag 4: Utflykt hundspann med vagn. (F,M)
Dag 5: Flyg från Longyearbyen. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

 

 

Höjdpunkter

 • Unika naturupplevelser
 • Midnattssol
 • Arktiska lugnet
 • Båttur till Nodenskiöldglaciären
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,5 av 5
: 4 av 5 stjärnor
 • Mycket bra och trevlig guide
 • Toppenfint hotell! Rent och fräscht och god mat.
 • Över alla förväntningar.
 • Aldrig träffat så entusiastiska guider!
 • Över alla förväntningar!
 • Jättefint!
 • Hotellet på Svalbard var högsta klass! Maten var gourmetklass och personalen var uppmärksam och glad. Rummen var mkt fräscha.
 • Samtliga måltider var utsökta!
 • Lokalguiderna var mycket kunniga !
 • Mycket bra och gästvänliga hotell. Med bra hjälp att boka aktiviteter.
 • Utmärkt!
 • Hotell outstanding! Funken Lodge- kände man sig mycket välkommen o omhändertagen. Allting fräscht o fint o ombonat. Modernt o trevligt. Tromsö: en liten kuriosa- till frukosten fanns fröknäcke upplagt i ungefär meterlång trälåda med TJUGO olika sorters fröknäcke 😀 och en massa mer att välja på
 • Särskilt Funken Lodges måltider var högklassiga!
 • Naturen är helt fantastisk.
 • Var över mina förväntningar.
 • Guide - Mycket kunnig och omtänksam professionell, en pärla!!!! Hoppas att få åka med Bodil igen.
 • Fantastiska hotel, perfekt service,trevligt bemötande, professionell
 • Måltiderna var fantastiska. Middagarna var en kulinarisk upplevelse och vilka frukost!!!!
 • Det var en kul resa.
 • De guider som vi fick möta på resan var mycket kunniga och hade mycket att berätta. Dessutom helt utan manuskript.
 • Vi fick fin mat på hela resan. Mycket mat.
 • Allt var till belåtenhet!
 • Tyckte mycket om Bodil Braun och ser fram emot att få henne som reseledare fler gånger!
 • Hotellet i Tromsö var fantastiskt, hotellet i Longyearbyn bra!

Bra att veta

Valuta: Norska kronor

Svalbard betyder ”kalla kusten” och omnämndes första gången på 1100-talet i norska texter. Longyearbyen ligger ca 1200 km från den geografiska nordpolen. Det finns fler isbjörnar än människor på Svalbard. Isbjörnshannen går inte i ide på vintern utan det gör endast honan när hon skall få ungar. Svalbard är fullt av växtfossiler och man får plocka och ta med sig hem. Flera hundra fågelarter häckar på och runt Svalbard varje sommar. Svalbard har permafrost (ständig tjäle) 450 meter ner i marken. På sommaren tinar bara det översta lagret, max 1 meter. Svalbard brukar kallas "arktisk öken" då årsnederbörden endast är 200-300 mm. På Svalbard är alla spår efter människor före år 1946 skyddade kulturminnen. Plocka inte blommor. Var rädd om Svalbard.

I Longyearbyen varierer medeltemperaturen från -14 grader på vintern till +6 grader på sommaren. (Lägst uppmätt temperatur -46,3 grader i mars 1986 och högst uppmätt 21,3 grader i juli 1979.) Man har midnattssol under perioden 15 april-26 augusti och midnattssolen står högt på himlen. (Mellan 14 november och 29 januari har man polarnatt, då är det helt mörkt dygnet runt.)

På sommaren rekommenderas att man klär sig som om man skulle på en hösttur i fjällen. Varma vind- och regntäta kläder, vantar och mössa är alltid bra att ha med sig. Det är en tradition på Svalbard att ta av sig skorna när man besöker privata bostäder, övernattningsställen och i en del butiker och kontor. Traditionen kommer från tiden då kolgruvorna låg mitt i byn. För att inte dra in koldamm så tog man av sig skorna. Det kan därför vara bra att ta med sig tofflor eller inneskor.

Du måste ha giltigt pass vid resa till Svalbard. (Svalbard tillhör inte Schengen.)

Vill du handla taxfree i Longyearbyen så måste boardingkortet från flyget sparas och visas upp vid inköp.

Stavningen av ditt namn måste överensstämma med hur det stavas i passet. 1-2 veckor före avresa skickar vi ut information om flygresan samt flygbekräftelse. Vi reserverar oss för ändringar av flygtider, flygskatt och ändringar som kan ske i dagprogrammet.

Under fliken Innan Resan hittar du mer information och våra resevillkor.

Utflykter

Utflykterna nedan går att boka till när du gör din bokning.
 

Arktisk vildmarksafton (3 h)
Upplev magin med att vara ute i vildmarken på 78 grader nord! Camp Barentz ligger ca 10 km öster om Longyearbyen. Bussen stannar en bit utanför lägret och vi hälsas välkomna av våra värdar, som följer oss sista biten. Värdarna är beväpnade med gevär som skydd mot isbjörn. Inne i värmen serveras vi varm mat, dessert & kaffe. Dagens föredrag handlar om isbjörnen - världens största, landlevande rovdjur. Hur lever Arktis konung?

Pris 1.345 SEK.

Kajaktur (4 h)
Följ med på en trevlig tur ut i vackra Adventfjorden. Vi paddlar ut från Longyearbyen och har det majestätiska berget Hiorthfjellet framför oss. Hiorthhamn ligger vid vattnet och är en före detta gruvstad. Det grundades 1917 och ingången till gruvan är 582 meter över havet. Detta är en plats med fascinerande historia och kulturella monument. 

På vår tur runt fjorden kan vi uppleva nära kontakt med djur- och fågelliv, och få en fantastisk naturupplevelse i kajaken. Allt detta med kvalificerade kajakguider och inom våra trygga ramar, så att resan passar alla med äventyrlig anda! Turen börjar med hämtning och transport till vår varma sjöbod i havsområdet. Du kommer att få din personliga kajakutrustning för dagen. Undervisning, säkerhetsinformation och miljöinformation kommer att ges längs vägen. Vi serverar kex och varma drycker. Ta gärna med en extra matsäck om du önskar. Vi rekommenderar att du tar med en ryggsäck med extra, varma kläder och något kallt att dricka. Av säkerhetsskäl måste man kunna simma och inte vara större än XXL eller längre än 2 meter. 

Pris 1.295 SEK.

Sightseeing med elcykel (3 h)
Följ med på en tur med elcykel och upplev Longyearbyens natur på nära håll! Fågellivet är rikligt under sommarmånaderna vilket upplevs bäst genom att röra sig i naturen. Elcyklar är det perfekta transportmedlet på asfalt- och grusvägarna runt Longyearbyen. En rundtur i Longyearbyen ger en bra överblick över staden innan turen går mot Burmaveien och Neset i väster. Trots de nordliga breddgraderna finns ett unikt djur- och växtliv runt Svalbard. Det här är ett bekvämt och roligt sätt att uppleva Arktis, förutom närheten man får till naturen från cykelstolen. Det ingår varm dryck/kex, lån av elcykel och hjälm samt reseledare med all nödvändig säkerhetsutrustning.

Pris 945 SEK.

Besök & guidning av kolgruvan Gruva 3 (3 h)
Följ med på en promenad genom Longyearbyens rika gruvhistoria, samtidigt som du rör och känner vardagen i en "gruvbuss" i Gruva 3. Vi ger dig den kolsvarta historien om gruvdriften på Svalbard. Det har gått 20 år sedan gruvarbetarna låg på golvet och tog fram det svarta guldet från berget. Hur var det att arbeta i gruvorna på Svalbard? Nu kan du uppleva en gruvarbetares vardag på Svalbard. Vi tar dig med på en kulturhistorisk vandring djupt in i bergen. 

Gruva 3 ligger på bergssidan ovanför flygplatsen i Longyearbyen. Vi anländer till anläggningen med en fantastisk utsikt över Adventfjorden. Vi får hjälmar och pannlampor innan gruvfärden startar. Vår guide berättar om gruvan medan du vandrar runt, samlar intryck och hör ljuden från berget som talar till dig. I gruvan får du höra berättelser om livet i Longyearbyen och hur samhället såg ut förr.  

Lån av hjälm och pannlampa samt guide med säkerhetsutrustning ingår. Vi rekommenderar kläder som kan bli smutsiga på grund av koldamm. Gruvan är inte uppvärmd så varma skor, yllekläder, mössa och vantar rekommenderas för en bekväm upplevelse. Turen sker på engelska eller norska, och även om du är norsk kan turen vara på engelska. Om du har svår klaustrofobi eller har svårt att gå rekommenderas inte denna tur.

Pris 945 SEK.

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Svalbard och guidad tur Longyearbyen

  Efter lunch landar vårt flyg på Svalbard, som består av Spetsbergen och fyra andra öar samt ett antal mindre öar. Övernattning under vår vistelse sker på Radisson Blu Polar Hotel i huvudorten Longyearbyen.

  I Longyearbyen bor merparten av ögruppens ca 2 600 invånare. De flesta av dem är norrmän men nästan 40 nationaliteter finns representerade. Det var för övrigt först 1925, sedan de s k Spetsbergstraktaten undertecknats i Paris, som ön officiellt togs i besittning av norrmännen.

  Ackompanjerade av en lokalguide gör vi en sightseeingtur genom Longyearbyen. Vi besöker även Svalbard Museum, där vi får en bild av öns historia, natur och kultur, och Galleri Svalbard. 

  Middag på hotellet.

  Flyg till Svalbard och guidad tur Longyearbyen
 • DAG 2: Båtutflykt Billefjorden & Nordenskiöldbreen

  Under en heldagsutflykt med båt ska vi idag uppleva öns spektakulära landskap på nära håll med elhybridkatamaranen MS Bard. Vi färdas genom storslagna landskap och till Billefjorden.

  Vi "möter" den imponerande Nordenskiöldglaciären - ca 65 % av Svalbard täcks av glaciärer. Förhoppningsvis kommer vi även nära öarnas unika djurliv med valrossar och sälar, fågelklippor och, om vi har tur, "Arktis konung" isbjörnen!  Katamarans hybridelmotor och specialdesignade propellrar skapar minimalt med ljud och vibrationer. Detta gör att du inte bara kan komma närmare naturen; Ännu viktigare är att vilda djur är mindre störda av vår närvaro. Båten har en modern design med en rymlig layout. Här kan du röra dig på flera utomhusdäck, eller njuta av utsikten inifrån genom de massiva panoramafönstren. Lätt lunch ombord ingår (soppa).

  På kvällen finns möjlighet att följa med på arktisk vildmarksafton (tillägg 1.345 kr).

  Båtutflykt Billefjorden & Nordenskiöldbreen
 • DAG 3: Ledig förmiddag och champagneprovning

  På förmiddagen finns möjlighet att följa med på en tur med kajak (tillägg 1.295 kr).

  Under eftermiddagen tar vi oss till anrika Spetsbergen "Funken" Hotel. Här ska vi få en champagneprovning i  världens nordligaste vinkällare. Urvalet av champagne är av absolut högsta kvalitet och sällan standard. Vi får provsmaka 3 glas champagne och kanapéer.

  Middag på egen hand.

  Ledig förmiddag och champagneprovning
 • DAG 4: Utflykt med hundspann och vagn

  Idag väntar en härlig tur med hundspann. Väl på startplatsen hjälper vi till med att sätta sele på de ivriga slädhundarna och fästa dem vid vår vagn. Sedan bär det av längs med Ishavskusten och in mot Bjørndalen. Under färden har vi goda chanser att se såväl renar och polarrävar som sälar, och kanske även valrossar och valar, liksom flera fågelarter.

  Efter ca en och en halvtimmes körning kommer vi till hundgården, där vi hälsar på valparna och värmer oss med te eller kaffe.
   

  Under eftermiddagen finns chans att följa med på sightseeing med elcykel (tillägg 945 kr).

  Utflykt med hundspann och vagn
 • DAG 5: Flyg hem från Svalbard

  Med minnen för livet lämnar vi Spetsbergen och Svalbard för sydligare breddgrader. Med flyg via Oslo kommer vi åter till våra hemorter.

  Flyg hem från Svalbard

Karta

Hotell

Radisson Blu Polar Hotel, Longyearbyen
Radisson Blu Polar Hotel är beläget endast 1300 kilometer ifrån Nordpolen. Här bor du bekvämt i något av hotellets 128 mysiga rum. Värm dig i hotellets Gastropub och varva ner efter en dag med arktisk...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 3this is a picture of the number 8this is a picture of the number 6this is a picture of the number 6