Skip to main content

Moskva med Helsingfors

Kreml, Röda Torget, Tretjakovgalleriet

Från ett ödsligt träslott växte Moskva under århundradena till huvudstad i tsarriket och en stormakt som vid en tidpunkt regerade över en sjättedel av jordens yta. Moskva av idag är en mångmiljonstad där praktfulla kyrkor och historiska byggnader delar skyline med moderna skyskrapor och Sovjettidens betongfasader.

Vi utforskar det mytomspunna, muromgärdade maktcentrat Kreml – Moskvas historiska, geografiska och spirituella hjärta, och slås av tsarfamiljernas enorma rikedomar. Röda Torget med Vasililjkatedralen, och Tretjakovgalleriets konstskatter fyller oss med häpnad. Till Moskva reser vi med tåg via Helsingfors, där vi tillbringar en halvdag. Vi flyger sedan hem!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Programmet i korthet

Dag 1: Avfärd från hemort. Från Stockholm med Viking Lines färja. (M)
Dag 2: Angör Helsingfors. Stadsrundtur. Russian Railways till Moskva. (F,M)
Dag 3: Ankomst till Moskva. Stadsrundtur med Gorkijparken. En tur i Moskvas tunnelbana. (F,M)
Dag 4: Stadsvandring i Kreml med katedraler och Rustkammaren. Båttur på Moskvafloden. (F)
Dag 5: Utflykt till Röda Torget. Besök i Vasilijkatedralen och Tretjakovgalleriet. (F,M)
Dag 6: Besök i Arbat. Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Höjdpunkter

 • Tåget Lev Tolstoj till Moskva
 • Röda torget med Vasilijkatedralen
 • Tunnelbanan med sina extravaganta stationer
 • Tretjakov-galleriets konstskatter
 • Båttur på Moskvafloden
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,5 av 5
: 4 av 5 stjärnor
 • Kan inte vara nöjdare!
 • Martin var lagom på alla sätt. Väl påläst med information om såväl praktiska som kulturella ämnen vid jämna mellanrum. Kamratlig på rätt sätt och på samma sätt mot samtliga deltagare. Så ska en guide vara!
 • åkte tåg - båt - tåg till resmålet, mycket trevligt!
 • Väldigt bra.
 • Hotellet var utmärkt.
 • Allt var perfekt, mycket bra program
 • Guiden hade utmärkt ordning på resan och kunskaper om landet och staden.

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Tåg till Stockholm (2:a klass)
 • Buss Centralstation - Viking Lines terminal
 • Båtresa Stockholm - Helsingfors
 • Tågresa (1:a klass) Helsingfors - Moskva
 • Bussresor i Moskva
 • Flygresa Moskva - Skandinavien inkl flygskatt
 • Logi i 2-bädds utsideshytt med dusch/wc (Stockholm - Helsingfors)
 • Logi i 2-bädds kupé Helsingfors - Moskva (1:a klass)
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter Moskva)
 • 5 frukostar
 • 4 middagar varav 1 inkl öl/vin
 • Stadsrundtur i Helsingfors och Moskva
 • Båttur på Moskva-floden och besök i Moskvas tunnelbana
 • Inträde till Gorkijparken, Kristus Frälsares Katedral, Rustkammaren i Kreml, Tretjakovgalleriet och Vasilijkatedralen

Tillägg

 • Enkelrum/hytt/kupé 2.200 kr
 • 2-bäddskupé business 1.650 kr/pp
 • 1-bäddskupé business 2.750 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr
 • Hantering av visum 1.250 kr

Visum

För att resa till Ryssland krävs visum. I bokningen kan du välja om JÖRNS Resor ska ansöka om visum för dig och läsa mer om hanteringen. Om JÖRNS Resor ska ansöka om visum för dig måste du skicka in pass, försäkringsintyg, visumblankett och foto senast 5 veckor före avresa. Om du väljer att själv ansöka om visum, så tänk på att avsaknad av visum är inget giltigt skäl för avbokning. Ytterligare information om visumhantering skickas ut närmare avresa. Vid resa till Ryssland måste passet vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.
 

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-(Stockholm)-Helsingfors med tåg

  Under morgonen stiger vi på SJ:s snabbtåg X2000 för en avkopplande resa till Stockholm (biljetter i 2:a klass). På tåget finns det möjlighet att köpa lättare förtäring. Vid halvtvåtiden anländer vi till Stockholms centralstation, varifrån en buss tar oss vidare till Viking Lines färjeterminal. Vi tilldelas så våra hytter på Helsingforsfärjan, som avgår kl 16:30 från Stadsgårdskajen. Ombord låter vi oss väl smaka av en riklig middagsbuffé och därefter lockar kanske ett besök i taxfree-butiken och/eller en tur till dansgolvet?
  Ca 63 mil fr Malmö & 48 mil fr Göteborg.

 • DAG 2: Helsingfors-Moskva med tåg

  Efter en gedigen frukost till havs lägger vi vid 10-tiden till i Helsingfors, där en buss väntar på oss. Under en guidad stadsrundtur lär vi känna "den vita staden", som grundades av Gustav Vasa 1550. Ingen nordisk stad förbinder öst och väst bättre. På Senatstorget sammanstrålar religion (Domkyrkan) med vetenskap (universitetet) och politik (Senaten). Sibeliusmonumentet, Salutorget och inte minst Tempelplatsens kyrka, som är insprängd i Tempelberget (inträde ingår ej), är bara några av sevärdheterna. Uspenskijkatedralen för våra tankar till österns länder. Efter rundturen får vi tid att äta lunch och utforska Helsingfors en stund på egen hand.

  På eftermiddagen tar vi oss så till Helsingsfors centralstation för ombordstigning på Russian Railways fina tåg Lev Tolstoj. Vi har 1:a-klassbiljetter, vilket innebär att vi åker i 2-bäddskupéer. Varje tågvagn rymmer åtta kupéer och har två toaletter och en dusch. Vid 18-tiden rullar vi ut från Helsingfors tågstation och sätter via skidstaden Lahtis kurs mot den ryska gränsen. Vi serveras en lite enklare middag och närmar oss så smått Ryssland och gränsstaden Viborg. Viborg grundades 1293, när svenske stormannen Torgils Knutsson uppförde en borg på platsen, och förblev svenskt fram till 1710 efter att ha utstått flera belägringar av ryssarna. Vi drar oss så tillbaka till våra kupéer och låter tåghjulens mjuka dunkande mot rälsen vagga oss till sömns.

  Helsingfors-Moskva med tågHelsingfors
 • DAG 3: Moskva rundtur med Gorkijparken & Kristus Frälsares Katedral

  Under dygnets första timmar passerar vi Peter den stores storslagna Sankt Petersburg. När vi strax innan klockan halv tio lokal tid (Sverige + 1 h) ankommer till Leningradskijstationen i Moskva har vi tillryggalagt drygt 100 mil. Här hälsas vi välkomna av en svensktalande lokalguide som under en rundtur ska ge oss en första introduktion till staden. Vi besöker bla. Gorkijparken & Kristus Frälsares Katedral.

  Moskva startade sina dagar 1147 som ett obskyrt träfort vid Moskvaflodens strand, ett fort som kom att bli dagens Kreml, och var huvudstad i det ryska tsarriket fram till 1712 då Peter den store flyttade makten över imperiet till Sankt Petersburg. 1918 gjorde så Lenin på nytt Moskva till huvudstad.

  Vi får tillfälle att äta lunch och checkar därefter in på 4-stjärniga Courtyard by Mariott Paveletskaya.

  Därefter ska vi åka en tur i Moskvas tunnelbana, som är något utöver det vanliga. De extravaganta stationerna har överdådiga interiörer i marmor och granit, smyckade med mosaiker och förgyllningar. Åter ovan jord njuter vi sen av en middag på hotellet.

  Moskva rundtur med Gorkijparken & Kristus Frälsares KatedralGorky park
 • DAG 4: Moskva med Kreml samt båttur

  Första halvan av dagen tillägnar vi maktens kärna Kreml, som ruvar på 800 år av historia. Härifrån regerade tsarerna och senare makthavarna i Sovjetunionen. Numera huserar president Putin och hans regering här. Innanför murarna ryms ett flertal historiska byggnader och monumet, och magnifika kyrkor, så som tsarernas kröningskatedral Uspenskijkatedralen med sina fem guldkupoler. Flera av byggnaderna tillkom på 1400-talet under Ivan den store som ville skapa en stad som kunde mäta sig i prakt med Konstantinopel. Stenhuggare och arkitekter från Italien anlitades för att förverkliga drömmarna.

  Vår lokalguide leder oss in genom det imponerande Treenighetstornet och visar oss runt. Vi ser den jättelika Tsarklockan och Tsarkanonen, besöker ett par av katedralerna och häpnar över Rustkammarens ovärderliga skatter. Här visas en del av alla de enorma rikedomar som tsarfamiljerna samlade på sig – från Fabergéägg och extravaganta kläder till vagnar och ovanliga vapen.

  Sen får vi uppleva Moskva ur nya perspektiv genom en båttur på Moskvafloden, där vi ser flera välkända byggnader och monument passera revy.

  Åsterstoden av dagen disponeras på egen hand. Passa på och besök det palatsliknande varuhuset GUM vid Röda Torget, botanisera i butikerna längs Tverskaja eller spisa konst på något av de förnämliga muséerna. Utbudet är stort - guiden ger tips!

  Moskva med Kreml samt båttur
 • DAG 5: Moskva med Vasilijkatedralen mm

  Efter frukost beger vi oss till det magnifika Röda Torget, som breder ut sig mellan Kreml och det historiska handelsdistriktet Kitaj-gorod. Imponerande byggnader som GUM, Leninmausoleet, Historiska museet, Uppståndelseporten, och stadens "pièce de resistance" – Vasilijkatedralen, fulländad av sina färgglada lökkupoler, ramar in torget. Namnet på torget kommer av ryskans krasnaja, och syftar på ordets gamla betydelse, "vacker".

  Vi besöker den fantastiska Vasilijkatedralen, som Ivan den förskräcklige lät uppföra 1555-1561 för att fira erövringen av Kazan. En skröna gör gällande att arkitekten fick ögonen utstuckna när den stod klar så att han aldrig skulle kunna bygga något så vackert igen åt någon annan. På det förnämliga Tretjakovgalleriet, som rymmer ca 130 000 konstverk, tar vi del av världens främsta samling av rysk konst. Middag.

  Moskva med Vasilijkatedralen mmVasilijkatedralen
 • DAG 6: Arbat. Flyg hem från Moskva

  Efter vi har checkat ut från vårt hotell ska vi besöka den gamla stadsdelen Arbat, känd från Michail Bulgakovs roman Mästaren och Margarita. Under 1800-talet var dessa kvarter hemvist för poeter, konstnärer och intellektuella, numera kantas den för trafik stängda huvudgatan av små butiker och caféer.

  På eftermiddagen/kvällen avgår våra flyg.

  Det världsarvsklassade Röda Torget med Vasilijkatedralen och SpasskajatornetRöda Torget med Vasilijkatedralen och Spasskajatornet Foto: Shutterstock

Karta

Hotell

Courtyard by Marriott Paveletskaya, Moskva
Courtyard by Marriott Paveletskaya erbjuder 171 rum med mordern interiör. Lobbyn är ljus och välkomnande, receptionen är öppen dygnet runt. Hotellet erbjuder gratis WiFi i samtliga rum och gemensamma...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Ryssland - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver visum för resa till Ryssland. Du kan välja att köpa till visumhantering av JÖRNS Resor när du bokar din resa. Alternativt välja att göra visumprocessen på egen hand. Oavsett vilket alternativ du väljer skickar vi ut information om processen närmare avresa. Kontrollera att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemresa från Ryssland och innehåller 2 ostämplade sidor. Passet får inte vara trasigt.

 • Ryssland - Vaccination & hälsa

  Du måste ha en giltig reseförsäkring för att få visum till Ryssland. Kontakta ditt försäkringsbolag om du är osäker på hur din försäkring ser ut.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.
  Man bör inte dricka kranvatten utan att ha kokat eller filtrerat det först. Vi rekommenderar att köpa vatten på flaska, finns lättåtkomligt i de flesta butiker.

 • Ryssland - Väder & klimat

  I större delen av Ryssland råder ett kalltempererat kontinentalt klimat med stora temperaturskillnader mellan sommar och vinter. I sydväst är klimatet varmtempererat eller subtropiskt. Ishavskusten i norr har polarklimat, medan Kolahalvön, som ligger nära Golfströmmen, har ett i förhållande till läget milt klimat.
  Vädret i Sankt Petersburg påverkas starkt av Östersjön. Detta ger området korta, fuktiga somrar och långa, kalla och blöta vintrar. Sankt Petersburg ligger ungefär lika långt norrut som Stockholm, så vädret är jämförbart, men i regel är vintrarna kallare och somrarna varmare.

 • Ryssland - Valuta, växling & kreditkort

  Rysslands valuta är Ryska Rubel (RUB).
  Det går bra att växla hemma innan avresa. Du kan använda dig av internationella kreditkort på de större hotellen, i de flesta butiker, på alla större restauranger och i varuhus. I storstäder, t.ex. Sankt Petersburg finns det gott om möjligheter att ta ut kontanter i bankomater, mot en avgift.
  Vi vill varna för ficktjuvar så skylta inte med kontanter och andra värdeföremål. Förvara inte kredit- och betalkort på samma ställe och ha bara en mindre summa i plånboken, när du tar fram och betalar. Lämna körkortet hemma. 

 • Ryssland - Transport & kommunikationer

  Att ta sig runt i Rysslands större städer gör du smidigast med kollektivtrafik (spårvagn/buss/tunnelbana). Tunnelbanesystemen är väl utbyggt i de större städerna och ett bra och billigt sätt att transportera sig på. Taxibilar finns det gott om och de tas vid taxistånden eller från gatan. Vanligtvis kör de på taxameter annars är det en bra idé att förhandla om priset innan resan börjar.

 • Ryssland - Telefon & internet

  Den internationella landskoden till Ryssland är +7. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning). Det är dyrt att ringa till Sverige, september 2017 kostade det 22 kr/min.

 • Ryssland - Shopping

  Utbudet i Ryssland skiljer sig en del från modemetropolerna London och Paris men även här kan du göra fynd. Inhemskt producerade produkter och varor är mycket billigare än hemma i Sverige. Ätbara produkter att ta med sig hem kan vara vodka, champagne, kaviar, honung och choklad. Invid de större sevärdheterna finns salustånd med souvenirer. Här säljs allt från muggar, glas, kläder med motiv från Ryssland, till Matrjosjka-dockor (målade dockor med fler dockor inuti) i alla tänkbara varianter. Vidare finns repliker av gamla ryska ikoner och sovjetiska mössor och medaljer.

 • Ryssland - Elektricitet

  220V samma som i Sverige, ingen adapter behövs.

 • Ryssland - Tidsskillnad

  Ryssland är ett stort land med inte mindre än elva tidszoner. Moskva och Sankt Petersburg ligger 2 timmar före oss vintertid och 1 timma före oss när vi har sommartid (slutet av mars till slutet av oktober). Ryssland har avskaffat sin sommartid.

 • Ryssland - Allmänt & blandat

  Dricks: Vanligtvis lämnar man dricks om man är nöjd med servicen. Ett riktmärke är att lämna 10 - 15% i dricks.
  Språk: Ryska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 1this is a picture of the number 6this is a picture of the number 4this is a picture of the number 7