Skip to main content

Toscana med Florens & Lucca

Pittoreska byar och medeltidsstäder pryder kullarna och blickar ner över ändlösa vinodlingar, grönskande cypresser och lummiga olivlundar. Magnifika palats influerade av renässansen, kyrkor smyckade av tidens stora konstnärer och museer fyllda med konstskatter - det ljuva Toscana lämnar ingen oberörd! På denna resa lägger vi speciell fokus på två av regionens pärlor - renässansens förlovade stad Florens och idylliska Lucca. Besök i Pisa och vinsmakning och middag på en välrenommerad vingård förgyller också resan.

Guide på resan är Bodil Jacobsson.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Florens. (M)
Dag 2: Guidad stadspromenad. Besök i konstgalleriet Uffizierna. (F)
Dag 3: Besök i bl.a. Il Grand Museo del Duomo, Boboliträdgårdarna och Capella Branaccis fresker. (F,L) 
Dag 4: Utflykt till Pisa. Buss till Lucca. Stadsvandring i Lucca. Klassisk konsert i Giovanni e Reparata. (F,L)
Dag 5: Utflykt till en vingård med rundvisning samt middag med matchande viner. (F,M)
Dag 6: Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag 

 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Florens t/r inkl flygskatter
 • Bussresor i Toscana

 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter Florens, 2 Lucca)

 • 5 frukostar

 • 1 lunch

 • 2 middagar på restaurang

 • 1 middag på vingård med musik

 • Vinsmakning (6 viner)

 • Konsert (Puccini & Verdi) i kyrkan Santi Giovanni e Reparata

 • Stadsvandring med guide i Florens och Lucca

 • Besök i Pisa och på marknad i Lucca

 • Inträde till Santa Maria Novella, Museo del Duomo, Santa Croce, Palazzo Pitti, Boboliträdgårdarna och Capella Brancacci

Tillägg

 • Enkelrum 1.645 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till Florens

  Under eftermiddagen landar vi på Florens flygplats, där en buss väntar på att ta oss vidare in till trevliga Hotel de Lanzi, beläget i hjärtat av staden, ett stenkast från stadens berömda domkyrka. Här ska vi bo tre nätter. En gemensam middag på en närbelägen restaurang avrundar dagen. Ca 1 mil med buss.

  Statyer Florens.Statyer i Florens. Foto: Peter Olséni
 • Dag 2: Florens med Uffizierna

  Under den enormt förmögna bankfamiljen Medici, som styrde från 1434 och tre hundra år framåt, blomstrade Florens och blev Europas kulturella och intellektuella hjärta. Målare, skulptörer och arkitekter samlades i staden och fyllde dess gator, kyrkor och palats med renässansverk av sällan skådad prakt. Botticelli, Michelangelo m fl gjorde för alltid Florens till konstens huvudstad, författare som Dante och Machiavelli bidrog till dess rika litterära arv.

  Under en guidad stadspromenad ser vi några av godbitarna i denna fantastiska stad, där domen Santa Maria del Fiore - den fjärde största domkyrkan i världen, och den bebyggda bron Ponte Vecchio från 1345, är självklara riktmärken. Vår promenad tar oss också bl a till Medici-familjens församlingskyrka San Lorenzo, där flera inflytelserika medicéer ligger begravda.

  På eftermiddagen besöker vi Uffizierna - Italiens främsta konstgalleri, som byggdes 1560-1574 för att hysa kontor (uffici) för hertig Cosimo I. Grunden för museet är släkten Medicis samlingar, som skänktes till storhertigdömet Toscana då den siste storhertigen av släkten dog. Här får vi beskåda Botticellis "Venus födelse" och en mängd andra ovärderliga målningar och skulpturer!

  Ponte Vecchio i Florens.Ponte Vecchio i Florens.
 • Dag 3: Florens med Museo del Duomo, Palazzo Pitti & Boboliträdgårdarna

  Efter frukost beger vi oss till Piazza del Duomo och Il Grand Museo del Duomo. Detta museum omfattar storslagna Santa Maria dei Fiori, påbörjad av Arnolfo di Cambio 1296, och dess imponerande tegelklädda kupol av Brunelleschi, från vilken vi bjuds en hänförande utsikt över Florens, liksom den 85 meter höga Kampanilen, ritad av Giotto 1334. I museets regi inbegrips också Dopkapellet med sina berömda bronsdörrar - en av stadens äldsta byggnader, Kryptan, där Florens alla biskopar ligger begravda, och Museo dell'Opera, vars 25 rum rymmer magnifika skulpturer i främst marmor, brons och silver av erans främsta konstnärer/skulptörer.

  En kortare promenad bort ligger vårt nästa besöksmål, den gotiska kyrkan Santa Croce, där berömda florentinare som Michelangelo, Galileo och Machiavelli vilar. Vi avnjuter en gemensam lunch och korsar därefter floden Arno, som stillsamt flyter genom staden, och kommer till Palazzo Pitti, ursprungligen uppfört åt bankiren Pitti. Med sitt överdåd av prakt och maktsymboler var den väldiga byggnaden tänkt att överglänsa familjen Medici, men kom 1550 ironiskt nog att bli Medicis huvudresidens, sedan byggkostnaderna hade ruinerat Pittis arvingar. Därefter kom stadens alla härskare att bo i palatset. Numera rymmer de rikt utsmyckade rummen mängder av skatter ur familjen Medicis samlingar.

  Vi tar även en promenad i de intilliggande Boboliträdgårdarna, där lundar med järnekar och cypresser samsas med grottor, stora fontäner och statyer från både antiken och renässansen. 1766 öppnades parken för allmänheten. Vi avrundar dagens aktiviteter med att se Capella Brancaccis fresker, som skildrar Petrus liv. Målningarna påbörjades av Masolino, men flera av scenerna är utförda av hans elev Masaccio, som bl a genom sitt sätt att använda perspektivet kom att bli en av de banbrytande renässansmålarna.

  Lejon stuckatur på Palazzo Pitti. Foto: Pixabay
 • Dag 4: Florens-Pisa-Lucca med klassisk konsert

  Från Florens går vår resa efter frukost vidare västerut genom Toscanas böljande landskap till en annan välkänd stad, Pisa. Gynnsamma handelsförbindelser på 1100-talet gjorde Pisa till en rik stad och ledde till en vetenskaplig och kulturell revolution som fortfarande återspeglas i magnifika byggnader. På Campo dei Miracoli reser sig den vackra Duomo, påbörjad 1064 av Buscheto, och det lutande tornet, som började luta redan innan den tredje våningen var klar. Från tornets krön utförde Galileo sina berömda experiment med fallande föremåls hastighet.

  Vi fortsätter så ett stycke norrut och kommer snart till Lucca, den store kompositören Puccinis födelsestad och en av regionens mest charmerande städer med såväl ett rikt romerskt som musikaliskt arv. Efter en god lunch checkar vi in på 4-stjärniga Hotel Napoléon (5/10 Hotel Guinigi). Ackompanjerade av en svensktalande lokalguide ska vi därefter bekanta oss med staden. Massiva försvarsmurar från 1500- och 1600-talen bidrar till att utestänga trafik från de smala gatorna som vindlar sig fram mellan medeltida byggnader, kyrkor och små piazzor. Spåren av stadens långa historia – Lucca grundades av etruskerna och blev en romersk koloni år 180 f.Kr., är många. Under vår promenad besöker vi även en marknad.

  En klassisk konsert i kyrkan Santi Giovanni e Reparata med verk av Puccini och Verdi fulländar dagen. Ca 11 mil med buss.

  Lutande tornet i Pisa.Lutande tornet i Pisa.
 • Dag 5: Lucca & vingård

  Förmiddagen är fri för egna strövtåg i Lucca. Kanske lockar ett besök i Puccinis födelsehus, som numera är en del av ett museikomplex tillägnat stadens store son. På eftermiddagen gör vi en utflykt till en välrenommerad vingård för rundvisning och därefter bjuds vi på en välkomponerad middag med matchande viner (6 viner från gården) och musikunderhållning. Ca 4 mil.

 • Dag 6: Lucca-Florens-flyg hem

  Frukosten avslutar vår vistelse i Lucca och vi beger oss åter mot Florens flygplats. En härlig resa i Toscana går mot sitt slut - mitt på dagen lyfter våra flyg mot Skandinavien. Ca 7 mil med buss.

Karta

Hotell

Hotel De Lanzi, Florens
Hotel De Lanzi ligger i hjärtat av Florens nära till Giottos klocktorn och endast korta promenader till stadens populära sevärdheter. Hotellet är byggt för att återskapa den romantiska och upplysta mi...
Hotel Napoleon, Lucca
Hotel Napoleon är beläget väldigt smidigt med bara ca 500 meter från Luccas stadsmur och motorvägsavfarten. Hotellet har ingen egen restaurang men i omgivningarna finns det gott om diverse olika resta...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Italien - Pass & visum

  Nordiska medborgare behöver inget visum för resor till Italien. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Italien - Vaccination & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Italien - Väder & klimat

  Italien är ett avlångt land och har tre klimatzoner; alpint-, tempererat- och medelhavsklimat. Generellt sett kan man säga att norra Italien har kalla vintrar och varma somrar, mellersta Italien bjuder på tempererat klimat samt södra delen har medelhavsklimat vilket betyder varma och fuktiga somrar och snöfria vintrar. Man bör tänka på att vara rätt klädd för klimatet i den delen av landet du skall till.
  Viktigt är bekväma skor under utflyktsdagar.

 • Italien - Valuta, växling & kreditkort

  Italiens valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Italien. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.
  Banker har vanligtvis öppet måndag-fredag kl. 8:30–13:30 och 14:45-15:45. Undantag kan förekomma.

 • Italien - Transport & kommunikationer

  Att åka runt i Rom och andra stora städer fungerar bra med kollektivtrafik (minibuss/buss/metro). I mindre städer fungerar det också men avgångarna kan vara mer begränsade. Det är lätt att få tag i en taxi. Priset är betydligt högre om du åker nattetid, på helger eller högtidsdagar jämfört med dagtid på vardagar.

 • Italien - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Italien är +39. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Italien - Shopping

  Många affärer har siesta, dvs. att de håller stängt mitt på dagen, vanligtvis mellan 13:00 och 15:00. De flesta stora varuhusen har inte stängt för siesta utan de har öppet hela dagen. De största varuhuskedjorna heter La Rinascente, Coin och Upim, dessa finns placerade i hela landet. På marknader kan man finna kläder och lädervaror till lägre priser. Mat och dryck är också trevliga souvenirer från Italien. Från Sorrentohalvön köper man gärna med sig en flaska citronlikör, Limoncello.

 • Italien - Elektricitet

  I Italien är det 220 V, samma som i Sverige. Dock kan eluttagens utformande variera, ibland passar våra kontakter och ibland inte. Ett tips är därför att ha med en adapter. De finns ibland att låna på hotellen annars brukar de finnas i närmsta elaffär.

 • Italien - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Italien.

 • Italien - Allmänt & blandat

  Dricks: Vanligtvis lämnar man dricks om man är nöjd med servicen och bemötandet. Ett riktmärke kan vara att lämna 1-2€ per person.
  Språk: Italienska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 6this is a picture of the number 2this is a picture of the number 9this is a picture of the number 8