Skip to main content

Njutvandring på Sicilien & Malta

i kombination med kulturella upplevelser

Passa på att njuta av en kombination av öarna Sicilien & Malta! Sicilien präglas av ett rikt och mångskiftande kulturellt arv. Men så har ju också greker, kartager, romare och barbarer i omgångar “härjat” på ön. Sicilien är också synonymt med fantastiska naturupplevelser och ett härligt klimat vilket vi får njuta av under våra vandringar på ön!

Efter några dagar på Sicilien kommer vi med färja till Malta som sedan 1964 är ett självständigt land bestående av tre bebodda öar; huvudön Malta, den lite mindre Gozo och den mycket mindre Comino. Vi bekantar oss med Gozo och södra Malta på våra vandringar. Välkommen till Europas sydligaste stat! 

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till Catania och transfer till vårt hotell. 
Dag 2: Vandring på Etnas sluttningar och besök i Taormina. (F,M)
Dag 3: Vacker vandring längs Anapo floden. (F,M)
Dag 4: Besök arkeologiska parken i Syracusa & katakomberna. (F,M)
Dag 5: Färja till Malta och stadsrundtur i Valletta. (F,M)
Dag 6: Vandring på ön Gozo. Besök Rabat och fiskebyn Xlendi. (F,L,M)
Dag 7: Skön vandring på södra Malta med tempelbesök och Blå grottan. (F,M)
Dag 8: Flyg hem från Malta. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

 

Höjdpunkter

 • Att njuta & vandra - en härlig kombo!
 • Den förtjusande staden Taormina
 • Att förundras över mäktiga Etna
 • Utsikten på vandringen på Gozo på Malta
 • Bekväma hotell med pool
 • Fler bilder

Att vandra med JÖRNS

Att vandra med JÖRNS

Våra vandringsresor passar de flesta. I vår gradering lätt, medel och utmanande har vi tagit hänsyn till längd, höjdskillnad och hur lättgången terrängen är.

Alla vandringsdagar erbjuder vi lätt och/eller medel vandring. På några resor, vissa dagar kan man välja utmanande vandring (men ej på denna resa).

Lätt vandring

 • Upp till 5 km.
 • Höjdskillnad ca 200 meter
 • Lätt vandring är för dig som vill ta det lite lugnare. Vi går i ett lugnt tempo och terrängen är inte så kuperad. Normal kondition.

Medel vandring

 • Ca 5-12 km.
 • Höjdskillnad 200-400 meter.
 • Här är tempot lagom! Sträckorna är något längre, terrängen mer varierad och underlaget kan vara ojämnt. Normal kondition.

Utmanande vandring

 • Ca 10-20 km.
 • Höjdskillnad 200-400 meter.
 • Tempot är utmanande och du bör kunna ta dig fram på ett mer krävande underlag. Det kan förekomma branta partier och dagsetapperna blir längre. God kondition krävs.

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Catania och från Valletta (inkl flygskatt och 1 incheckat bagage)
 • Bussresor på Sicilien och på Malta
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (2 nätter Taormina, 2 nätter Noto, 3 nätter St Paul's Bay)
 • 7 frukostar
 • 1 lunch 
 • 6 middagar 
 • 1 picknick
 • 1 stadsrundtur i Valletta
 • Färja Sicilien-Malta
 • Färja Malta-Gozo t/r
 • Vandringar enl program
 • Inträde till St John's Co-Cathedral, Citadellet i Rabat/ Victoria, grekiska teatern i Taormina samt Arkeologiska parken i Siracusa.

Tillägg

 • Enkelrum 2.200 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Catania. Catania-Taormina

  Efter ankomst till Catania på Siciliens östkust väntar vår inhyrda buss på att ta oss norrut till Taormina, som tronar på en klippudde ovanför Joniska havet. Frodiga trädgårdar och blommande citron- och apelsinträd förgyller denna vackra stad, som sedan sekelskiftet varit det italienska jetsetfolkets ”betesmark”. Vi checkar in på Taormina Park Hotel . Ca 7 mil med buss.

  Flyg till Catania. Catania-Taormina
 • DAG 2: Vandring på Etnas sluttningar och besök i Taormina

  En spännande dag ligger framför oss! Utsövda och stärkta av frukosten lämnar vi hotellet och åker genom citron- och apelsinplantager till den största fortfarande aktiva vulkanen i Europa, Etna. Romarna trodde att detta var Vulcans (eldens Gud) smedja. Vår resa tar oss till " Silvestri Craters " på en höjd av cirka 2000 meter och ser på nära håll några av de ”avsomnade” kratrarna, som påminner oss om naturens väldiga krafter. Det av lavaströmmar formade, ömsom grönskande, ömsom karga landskapet, fascinerar och förbryllar. 

  Längd: ca 6-8 km
  Varaktighet: ca 2-3 timmar
  Svårighetsgrad: medel


  På eftermiddagen går vår färd åter till Taormina. Vi besöker den berömda grekisk-romerska teatern som rymde upp till 5000 åskådare när det begav sig. Utsikten vi bjuds över Etna och Naxosbukten är fabulös! Vi flanerar också genom de medeltida gränderna. En god middag på hotellet fullbordar dagen. Ca 15 mil.
   

  Vandring på Etnas sluttningar och besök i Taormina
 • DAG 3: Vandring längs Anapo floden

  Vi lämnar efter frukost sydöstra Sicilien och reser via Sortino till Ferla i Iblei-bergen (Hybleiska bergen). Vi vandrar sen längs Anapo floden i den tidigare smalspåriga järnvägen och längs vår väg imponeras vi av de små flodsjöarna mitt i de höga kanjonväggarna. Vår nyfikenhet väcks också kring de 5000 gravar från yngre stenåldern som finns och om invånarna på den tiden. Dagens lunch består av en picknick i Pantalica (ingår ej). Vi reser därefter vidare mot Noto som totalförstördes av en jordbävning år 1693. Men efter jordbävningen flyttade man staden till västra sidan av floden Asinaro, där den på nytt byggdes upp. Staden är idag listad bland Unescos världsarv pga dess gamla barockpalats och katedraler från 1700-talet. Vi checkar in på vårt 4-stjärniga hotell Noto Hotel Kallikoros där vi intar kvällens middag. Ca 17 mil med buss.

  Längd: ca 12 km
  Varaktighet: ca 4 timmar
  Svårighetsgrad: medel
   

 • DAG 4: Kulturdag i Siracusa

  Idag vilar vi benen från vandring. Vi låter oss väl smaka av frukosten och ställer därefter färden till Siracusa, som var en av Magna Graecias mest betydelsefulla städer, Aten inräknat. Inte bara Archimedes fann här vad han sökte! Byggnader och gator skvallrar om en lång historia, från de förhistoriska bosättningarna, över korinthierna till barockens era. Vi gör ett besök i Parco Archeologico, där vi bl a beskådar den största grekiska teatern av antiken, offeraltaret i Hieron, Latomie och den romerska amfiteatern. Vi ser också kalkstensgrottan, ”Dionysius öra” som ligger i Paradiso-stenbrottet. Tyranner sägs ha låst in fångar här för att kunna tjuvlyssna på deras samtal.
  Vi fortsätter därefter till San Marziano kyrkan där Siracusas katakomber finns. Dessa är efter Rom, de mest omfattande i kristendomen. Vi återvänder därefter till vårt hotell där vi äter en middag. Ca 10 mil med buss.

 • DAG 5: Färja till Malta och stadsrundtur i Valletta

  Även idag vilar vi våra ben från vandring. Efter tidig frukost beger vi oss till hamnen i Pozzallo där vi reser med katamaran till Malta, en överfart på 1 timma och 45 minuter. Där blir vi mötta av vår lokalguide som tar oss med till den praktfulla huvudstaden Valletta, som uppfördes åt ordensriddarna efter den stora belägringen 1565. Bakom en ogenomtränglig ringmur med bastioner gömmer sig breda renässansgator och trånga trappstegsgränder, sandstensfärgade furstepalats och förfallna palazzi som tycks kontemplera en svunnen tid. Stadens hjärta, gatan Trig Ir-Repubblika, domineras av den storslagna katedralen St Johns's Co-Cathedral, vars bländande vackra interiör är en visuell lovsång till de mäktiga ordensriddarna. Här ser vi bl a Caravaggios mästerverk Johannes Döparens halshuggning. Vi ser Upper Barakka Gardens, en vacker park med vidunderlig utsikt över Grand Harbour! Parken anlades på 1600-talet som rekreationsplats åt italienska riddare och öppnades för allmänheten på 1800-talet. Vi tar oss sedan till vårt 4-stjärniga hotell Dolmen Hotel Malta med en fantastisk utsikt över St. Paul’s Bay. Middag serveras på hotellet.

  Färja till Malta och stadsrundtur i Valletta
 • DAG 6: Vandring på ön Gozo

  En båtfärd på ca 30 minuter tar oss till grannön Gozo, som är grönare och har en lugnare atmosfär än Malta. Under överfarten passerar vi den lilla paradisön Comino, som fått sitt namn efter kryddan spiskummin och räknar färre än tio invånare. Dagens vandring startar i byn Gharb och tar oss till Marsalforn. Längs vägen ser vi kapellet San Dimitri och Wied il-Mielah där vi tar en paus för att beundra den vackra utsikten. Vi fortsätter vår vandring längs klipporna med fantastisk utsikt. Vi fortsätter mot den vacka bukten Wied il-Għasri innan vi kommer till Marsalforn. Under dagen äter vi gemensam lunch.

  Färden går vidare till öns huvudort Rabat. Här besöker vi citadellet, vars nuvarande byggnad uppfördes på 1600-talet sedan den ursprungliga, romerska, forcerats av sjörövare. 
  Efter ett stopp i den måleriska fiskebyn Xlendi lämnar vi så småningom åter Gozo och vänder tillbaka till vårt hotell. Middag på hotellet.


  Längd: ca 9 km
  Varaktighet: ca 2-3 timmar
  Svårighetsgrad: medel
   

  Vandring på ön Gozo
 • DAG 7: Vandring på södra Malta

  Vår buss tar oss idag till södra delen av Malta och byn Dingli där vi börjar dagens vandring. Vi fortsätter förbi viken Ghar Lapsi och vandrar längs klipporna med en fantastisk utsikt över naturreservatet Filfla som domineras av en hög kalkstensplatå. Färden fortsätter mot templen Imnajdra och Hagar Qim där vi tar en paus för att beundra dessa imponerande byggnadsverk. Hagar Qim templet uppfördes under yngre stenåldern och klassas bland de första fristående stenbyggnaderna i historien. 1980 upptogs Hagar Qim samt ytterligare 6 tempelbyggnader på Malta på UNESCOs världsarvslista. Vår vandring fortsätter mot Zurrieqdalen och Blå grottan, som enligt sägnen var bebodd av sjöjungfrur innan vi återigen följer huvudvägen. Middag på hotellet på kvällen.

  Längd: ca 12 km
  Varaktighet: ca 4 timmar
  Svårighetsgrad: medel
   

  Vandring på södra Malta
 • DAG 8: Malta-flyg hem

  Våra härliga och innehållsrika övistelser närmar sig sitt slut. Efter frukost beger vi oss mot flygplatsen, efter lunch beräknas våra flyg till Skandinavien lyfta. Ca 2 mil med buss.

Karta

Hotell

Dolmen Hotel Malta
Dolmen Hotel Malta är beläget vid St. Paul's Bay med panoramautsikt över havet. Hotellet har SPA och en stor poolanläggning med hela 6 pooler. Dolmen Hotel Malta St Pauls Bay SPB 2402, Malta Läs mer...
Kallikoros Hotels Spa Resort, Noto
Kallikoros Hotels Spa Resort är ett 4-stjärnigt hotell vackert beläget strax utanför Noto. Hotellet har SPA, pool och en stor terass. Kallikoros Hotels Spa Resort SP8 96017 Noto Italien Läs mer om Kal...
Taormina Park Hotel
Taormina Park Hotel är beläget med vacker utsikt över Joniska havet och endast 5 minuters promenad från centrala Taormina. Hotellet har utomhuspool och en stor terass med panoramautsikt. Taormina Park...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Italien - Pass & visum

  Nordiska medborgare behöver inget visum för resor till Italien. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Italien - Vaccination & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Italien - Väder & klimat

  Italien är ett avlångt land och har tre klimatzoner; alpint-, tempererat- och medelhavsklimat. Generellt sett kan man säga att norra Italien har kalla vintrar och varma somrar, mellersta Italien bjuder på tempererat klimat samt södra delen har medelhavsklimat vilket betyder varma och fuktiga somrar och snöfria vintrar. Man bör tänka på att vara rätt klädd för klimatet i den delen av landet du skall till.
  Viktigt är bekväma skor under utflyktsdagar.

 • Italien - Valuta, växling & kreditkort

  Italiens valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Italien. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.
  Banker har vanligtvis öppet måndag-fredag kl. 8:30–13:30 och 14:45-15:45. Undantag kan förekomma.

 • Italien - Transport & kommunikationer

  Att åka runt i Rom och andra stora städer fungerar bra med kollektivtrafik (minibuss/buss/metro). I mindre städer fungerar det också men avgångarna kan vara mer begränsade. Det är lätt att få tag i en taxi. Priset är betydligt högre om du åker nattetid, på helger eller högtidsdagar jämfört med dagtid på vardagar.

 • Italien - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Italien är +39. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Italien - Shopping

  Många affärer har siesta, dvs. att de håller stängt mitt på dagen, vanligtvis mellan 13:00 och 15:00. De flesta stora varuhusen har inte stängt för siesta utan de har öppet hela dagen. De största varuhuskedjorna heter La Rinascente, Coin och Upim, dessa finns placerade i hela landet. På marknader kan man finna kläder och lädervaror till lägre priser. Mat och dryck är också trevliga souvenirer från Italien. Från Sorrentohalvön köper man gärna med sig en flaska citronlikör, Limoncello.

 • Italien - Elektricitet

  I Italien är det 220 V, samma som i Sverige. Dock kan eluttagens utformande variera, ibland passar våra kontakter och ibland inte. Ett tips är därför att ha med en adapter. De finns ibland att låna på hotellen annars brukar de finnas i närmsta elaffär.

 • Italien - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Italien.

 • Italien - Allmänt & blandat

  Dricks: Vanligtvis lämnar man dricks om man är nöjd med servicen och bemötandet. Ett riktmärke kan vara att lämna 1-2€ per person.
  Språk: Italienska

 • Malta - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Malta, kortare än 90 dagar. Passet måste vara giltigt under hela din vistelse. 

 • Malta - Vaccination & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Malta - Väder & klimat

  Högsäsong på Malta är mellan juni-september men sommaren brukar dra igång redan i maj och hålla i sig långt in i oktober. Under vintermånaderna är vädret väldigt växlande, ena dagen kan vädret straffa ön med storm och åska för att sedan dagen därpå bjuda på strålande sol och knappt en krusning på havet. Har man tur så kan man lyckas träffa in ett riktigt trevligt semesterväder även under vinterhalvåret. Malta levererar cirka 300 soldagar om året.

 • Malta - Valuta, växling & kreditkort

  Maltas valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats på Malta. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa.

 • Malta - Transport & kommunikationer

  På Malta finns det två typer av taxibilar. De traditionella bilarna är vita och går att stoppa på gatan. Dessa bilar kör efter taxameter men det förekommer en hel del fiffel så som turist bör du vara uppmärksam. Det andra alternativet är de svarta taxibilarna som endast går att förbeställa.

 • Malta - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Malta är +356. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning). 

 • Malta - Shopping

  Det är populärt att köpa handtillverkade spetsar, keramik, handblåst glas, guld, filigranarbete och lädervaror med sig hem efter ett besök på Malta.

 • Malta - Elektricitet

  240V , adapter behövs.

 • Malta - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Malta.

 • Malta - Allmänt & blandat

  Dricks: Dricks är en del av lönen inom serviceyrken på Malta. Normalt ger man 10% av notan eller mer.
  Språk: Malteiska & Engelska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 9this is a picture of the number 5this is a picture of the number 3this is a picture of the number 3