Skip to main content

Vin och mat i regionen Marche - mellersta Italien

med vinprovningar och ljuvliga måltider!

I ett avsides hörn, inramat av Apenninerna och Adriatiska havet och med minirepubliken San Marino i norr, "gömmer" sig det ljuvliga Marche. Regionen må vara mindre känd än grannarna i väst – Umbrien och, inte minst,Toscana – men den är väl så spännande! Vackra renässansstäder som Rafaels födelsestad Urbino, historiska Ascoli Piceno, mil efter mil av sammetslena sandstränder, böljande kullar och spektakulära grottor, ett fantastiskt kök och utsökta viner – detta är några av anledningarna till varför du bör göra Marche till din nästa semesterdestination!

Vinprofilen Barbro Guaccero tipsade om upplägget på vår resa!

 

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till Bologna och buss till renässansstaden Urbino. (M)
Dag 2: Rundtur Orbino & slottet Ducale. Egen tid. Ankomst Fabriano. (F,M)
Dag 3: Besök pappersmuseum & grottor i Fabriano. Vinprovning. (F,M)
Dag 4: "Underground city" Camerano. Lunch i Sirolo. Porto San Giorgio. (F,L,M)
Dag 5: Besök Recanati med vinprovning & lunch. Fri em. (F,L,M)
Dag 6: Besök Ascoli Piceno. Apertivo på café. Besök Offida. (F,M)
Dag 7: Besök San Marino och flyg hem. (F)

F=Frukost   L=Lunch   M=Middag

Höjdpunkter

 • Fantastiska vinprovningar
 • Så vacker kuperad natur!
 • Goda luncher med lokala råvaror
 • Eleganta torget Piazza del Popolo i Ascoli
 • Renässans staden Urbino
 • San Marino - ett av världens minsta länder
 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Bologna t/r inkl flygskatt och 1 incheckat bagage
 • Bussresor i Italien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Urbino, 2 Fabriano, 3 Porto San Giorgio)
 • 6 frukostar
 • 2 luncher (inkl vin/vatten)
 • 6 middagar (inkl vin/vatten)
 • Rundtur i Urbino, Camerano, Ascoli Piceno och Offida
 • Inträde till Palazzo Ducale i Urbino, Pappersmuseet i Fabriano, Frasassi-grottorna, Casa Leopardi, Basilikan i Loreto & Santa Maria della Rocca i Offida
 • Besök på 3 vinerier med provsmakning
 • Besök i San Marino

Tillägg

 • Enkelrum 1.495 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

 

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Bologna-Urbino

  Med flyg anländer vi till den gamla universitetsstaden Bologna, där en buss väntar på att ta oss vidare söderut genom Emilia-Romagna. Den välkända badorten Rimini passeras och vi följer Adriatiska havet in i Marche. Vi viker så av inåt landet och närmar oss strax en av Italiens främsta arkitektoniska pärlor, renässansstaden Urbino, som breder ut sig på en kulle. Här ska vi övernatta på Hotel Albergo Italia, beläget i hjärtat av den världsarvsklassade staden. Middagen intar vi på hotellet. 
  Ca 18 mil med buss.

  Flyg till Bologna-Urbino
 • DAG 2: Urbino - Fabriano

  Tillsammans med en lokalguide bekantar vi oss med Urbino och dess virrvarr av medeltida gator, som löper innanför de tjocka stadsmurarna. Ett stenkast från vårt hotell reser sig den nyklassicistiska domen från 1789 och en bit därifrån Palazzo Ducale, Italiens vackraste renässanspalats, byggt åt Urbinos härskare hertig Federico da Montefeltro under senare delen av 1400-talet. Hertigen var en entusiastisk mecenat för konst och litteratur och under hans tid sökte sig de främsta konstnärerna, poeterna och tänkarna till staden. Betydligt mer anspråkslöst är den store renässansmålaren Rafaels barndomshem, som numera är ett museum innehållande flera av mästarens verk. 

  Vi ges tillfälle att strosa på egen hand, besöka palatsets förnämliga konstmuseum och äta lunch innan vi på eftermiddagen lämnar Urbino och sätter kurs mot Fabriano, beläget i Esino-dalen. På trivsamma Hotel Janus finner vi husrum och äter middag. 
  Ca 8,5 mil.

  Urbino - Fabriano
 • DAG 3: Pappersmuseum, grottor & vinprovning

  Än idag är Fabriano känt för sitt vattenmärkta, handgjorda papper. På Museo della Carta e delle Filigrana lär vi oss mer om detta ovanliga hantverk, som utövats i staden sedan 1200-talet. En bit utanför Fabriano ligger vårt nästa besöksmål – Grotte di Frasassi, ett jättelikt nätverk av grottor utmejslade av floden Sentino. Fukten tilltar och en ny värld av färger, ljud och ljus möter oss då vi tränger djupare in i berget. Vi träder in i en grottsal, stor nog att rymma Milanos katedral och smyckad med fantasifulla stalaktiter och stalagmiter – en imponerande syn!

  Åter ovan jord forsätter vi till vinkooperativet Moncaro, beläget i ett strålande vackert landskap utanför den medeltida byn Montecarotto. Här har vi stämt träff med vinmakaren, som ger oss en introduktion till de goda vinerna vi provsmakar. Vi kröner dagen med en sällsynt vällagad middag! 
  Ca 8 mil.

  Pappersmuseum, grottor & vinprovning
 • DAG 4: Fabriano-Camerano-Porto San Giorgio

  Efter frukost tar vi oss ut mot Camerano, där vi besöker ännu en vingård i strålande vackert landskap. Här får vi en fin inblick i druvan Montepulcianos stora potential och vi provsmakar några viner. I kuststaden Sirolo äter vi en god lunch innan vi upptäcker Camerons hemligheter tillsammans med en lokalguide. Under Cameranos stenlagda gränder gömmer sig en över 2000 år gammal underjordisk stad huggen i sandsten och höljd i mystik. En labyrint av tunnlar i tre nivåer binder samman valv- och kupolförsedda kammare utsmyckade med reliefer och symboliska motiv, med uråldriga kyrkor och stenbrott. Staden tillkom troligen i försvarssyfte, men användes tidigt även för vattenutvinning, lagring av mat och religiösa riter. Under andra världskriget tjänade gångarna och grottorna som skydd för ortsbefolkningen. Därefter beger vi oss söderut parallellt med havet, mot Porto San Giorgio och 4-stjärniga Best Western David Palace Hotel, där vi ska bo tre nätter. 

  Ca 14 mil.

   

  Fabriano-Camerano-Porto San Giorgio
 • DAG 5: Utflykt till Recanati & Loreto

  Denna dag tillägnar vi den lilla historiska staden Recanati, som med sin placering i en halvcirkel på en kulle omgiven av olivlundar och vinodlingar liknar en gigantisk amfiteater. Såväl den store tenoren Beniamino Gigli som Giacomo Leopardi, som jämte Dante Aligheri anses vara Italiens största poet och filosof, föddes i Recanati, varför staden förärats epitetet "Poesins stad". Vi gör ett besök i Leopardis födelsehem, som numera är ett museum och vineri. Här får vi bl a se fadern Monaldos imponerande bibliotek med över 20.000 böcker, och aktuell utställning om Giacomo. Avslutningsvis äter vi lunch och provsmakar några av vinerna i den gamla vinkällaren. Redan på 1500-talet började Leopardi-familjen plantera vinrankor på sluttningarna runt Recanati. Innan vi vänder åter till hotellet får vi tid att strosa på egen hand i den vackra staden. Under dagen besöker vi också Basilikan i Loreto. 
  Ca 10 mil.

   

  Utflykt till Recanati & Loreto
 • DAG 6: Utflykt till Ascoli Piceno & Offida

  Idag gör vi en utflykt till Marches sydligaste delar, till vinområdena Rosso Piceno (DOC) och Falerio dei Colli Ascolani (DOC). Vi inleder med ett besök i den charmiga staden Ascoli Piceno, belägen på en platå omgiven av två floder. Staden grundades av picenerna runt år 300 f.Kr och erövrades drygt 200 år senare av romarna. Under en gemensam promenad ser vi flera prov på Ascolis fina medeltida arkitektur och även spår av den romerska staden. Höjdpunkten är det praktfulla renässanstorget Piazza del Popolo, som är belagt med blankpolerad marmor. Här ståtar Palazzo dei Capitan del Popolo från 1200-talet och den gotiska kyrkan San Francesco. På historiska Café Meletti serveras vi en aperitivo, därefter ges det tillfälle att äta lunch.

  Vi fortsätter så ett stycke norrut och når snart den idylliska staden Offida som tronar på ett klipputsprång, krönt av kyrkan Santa Maria della Rocca. Vår guide lotsar oss genom stadens trånga gränder – lägg märke till de många renässansdetaljerna – och dess historia. Kanske avnjuter du ett glas vit pecorino, gjord på en lokal druva, innan vi vänder åter till Porto San Giorgio, där en avslutningsmiddag hägrar. 
  Ca 14 mil.

  Utflykt till Ascoli Piceno & Offida
 • DAG 7: Porto San Giorgio-Bologna-flyg hem

  Då vårt flyg avgår från Bologna först på kvällen hinner vi med ett besök i lilleputtstaten San Marino, Europas äldsta republik. San Marino, som brer ut sig på Monte Titanos sluttningar, är bara 12 km brett, men har den ringa storleken till trots sitt eget myntverk och en egen armé. 
  Ca 28 mil med buss.

  Porto San Giorgio-Bologna-flyg hem

Karta

Hotell

Hotel Janus, Fabriano
4-stjärnigt hotell centralt beläget i Fabriano, med promenadavstånd till stadens sevärdheter. Hotel Janus Piazzale Matteotti 45 60044 Fabriano Italien Boka resan Vin och mat i regionen Marche...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Italien - Pass & visum

  Nordiska medborgare behöver inget visum för resor till Italien. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Italien - Vaccination & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Italien - Väder & klimat

  Italien är ett avlångt land och har tre klimatzoner; alpint-, tempererat- och medelhavsklimat. Generellt sett kan man säga att norra Italien har kalla vintrar och varma somrar, mellersta Italien bjuder på tempererat klimat samt södra delen har medelhavsklimat vilket betyder varma och fuktiga somrar och snöfria vintrar. Man bör tänka på att vara rätt klädd för klimatet i den delen av landet du skall till.
  Viktigt är bekväma skor under utflyktsdagar.

 • Italien - Valuta, växling & kreditkort

  Italiens valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Italien. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.
  Banker har vanligtvis öppet måndag-fredag kl. 8:30–13:30 och 14:45-15:45. Undantag kan förekomma.

 • Italien - Transport & kommunikationer

  Att åka runt i Rom och andra stora städer fungerar bra med kollektivtrafik (minibuss/buss/metro). I mindre städer fungerar det också men avgångarna kan vara mer begränsade. Det är lätt att få tag i en taxi. Priset är betydligt högre om du åker nattetid, på helger eller högtidsdagar jämfört med dagtid på vardagar.

 • Italien - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Italien är +39. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Italien - Shopping

  Många affärer har siesta, dvs. att de håller stängt mitt på dagen, vanligtvis mellan 13:00 och 15:00. De flesta stora varuhusen har inte stängt för siesta utan de har öppet hela dagen. De största varuhuskedjorna heter La Rinascente, Coin och Upim, dessa finns placerade i hela landet. På marknader kan man finna kläder och lädervaror till lägre priser. Mat och dryck är också trevliga souvenirer från Italien. Från Sorrentohalvön köper man gärna med sig en flaska citronlikör, Limoncello.

 • Italien - Elektricitet

  I Italien är det 220 V, samma som i Sverige. Dock kan eluttagens utformande variera, ibland passar våra kontakter och ibland inte. Ett tips är därför att ha med en adapter. De finns ibland att låna på hotellen annars brukar de finnas i närmsta elaffär.

 • Italien - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Italien.

 • Italien - Allmänt & blandat

  Dricks: Vanligtvis lämnar man dricks om man är nöjd med servicen och bemötandet. Ett riktmärke kan vara att lämna 1-2€ per person.
  Språk: Italienska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 3this is a picture of the number 8this is a picture of the number 6this is a picture of the number 6