Skip to main content

Warszawa & Kraków

med Chopinkonsert

Den 22:a februari eller 1:a mars 1810, uppgifterna varierar, föddes den världsberömde polske kompositören och pianisten Fryderyk Chopin. För att hylla sin store son arrangeras sedan 2005 i augusti varje år den prestigefyllda internationella musikfestivalen ”Chopin and his Europe” i Warszawa. Det har vi tagit fasta på!

Med Chopin som ledmotiv upplever vi under en ljuv sommarvecka såväl hans hemstad; det hoppfulla Warszawa, som praktfulla Kraków. Vi lyssnar till en konsert, förundras över Wieliczkas saltgruvas underjordiska värld och bevittnar en ceremoni på det berömda klostret Jasna Góra!

Programmet i korthet

Dag 1: Buss till Karlskrona där färjan avgår till Gdynia. (M)
Dag 2: Vi besöker godset
Żelazowa Wola innan akomst till Warszawa. (F,M)
Dag 3: Stadsrundtur i Warszawa. Kvällen förgylls med en Chopinkonsert. (F,M)
Dag 4: Besök till
Częstochowa och klostret Jasna Góra. Ankomst till Kraków. (F,M)
Dag 5: Vi besöker saltgruvan i Wieliczka, Katedra Waelska och Wawel slottet. (F,M)
Dag 6: Fri dag alt. utflykt till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau (tillägg). (F)
Dag 7: Idag lämnar vi Krakow för Cottbus. Under vägen gör vi s
topp i Wrocław. (F,M)
Dag 8: Färja till Gedser i Danmark. Öresundsbron till Sverige och hemåt. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

 

Höjdpunkter

 • Chopin-festivalen
 • Gamla stan i Warszawa
 • De underjordiska saltgruvorna
 • Känna historiens vingslag i Kraków
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,9 av 5
: 4 av 5 stjärnor
 • Har aldrig åkt i en sådan behaglig buss tidigare. Föraren lugn och fin. Hade full koll.
 • Mycket givande, varierat program. Långt över förväntat.
 • Bättre guide kan man inte ha. Väl förberedd och påläst som också månade om gästernas välbefinnande.
 • Välplanerad och innehållsrik resa
 • Allt klaffade mycket bra, Trevligt sällskap och bra guide.

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro- och färjeavgifter
 • Båtresa Karlskrona-Gdynia
 • Logi i 2-bädds utsideshytt med dusch/wc (Karlskrona-Gdynia)
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (2 nätter Warszawa,  3 Kraków, 1 Cottbus)
 • 7 frukostar
 • 6 middagar
 • Biljett till konsert i Warszawa. 
 • Besök i Lazienkiparken
 • Inträde inkl audioguide till Chopins födelsehem 
 • Stadsrundturer i Warszawa och Kraków
 • Inträde till Wawel-slottet och katedral
 • Besök klostret Jasna Góra i Czestochowa
 • Besök med guidning i saltgruvan Wieliczka
 • Besök i Wroclaw

Tillägg

 • Enkelrum/hytt 2.595 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr
 • Utflykt Auschwitz-Birkenau 200 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Karlskrona

  På kvällen kommer vi till Karlskrona, där vi tilldelas våra hytter på färjan som skall ta oss till Gdynia i Polen – klockan 21 lättar vi ankar. Ombord på den moderna färjan njuter vi av en god middagsbuffé och säkert passar man också på att sondera utbudet i butikerna innan Morfeus kallar på uppmärksamhet.
  Ca 22 mil fr Malmö & 49 mil fr Göteborg.

 • DAG 2: Gdynia-Warszawa via Żelazowa Wola.

  Vid halvåttatiden lägger vi till i Gdynia och fortsätter söderut genom Pommern, en historisk preussisk provins. Sköna tongångar och spännande fakta och kuriosa om platser vi passerar berikar vår resa. Vi kommer så småningom till det pittoreskt belägna godset Żelazowa Wola, Chopins födelsehem och tillika ett dokument över hans liv. Under vårt besök får vi veta mer om hans liv och uppväxt. Inte många mil återstår nu till Warszawa, där vi ska bo två nätter på centrala, 4-stjärniga Golden Tulip Warsaw Centre. Middag.
  Ca 40 mil.

  Chopins födelsehem. Foto: Pixabay
 • DAG 3: Heldag i Warszawa med pianokonsert

  Tillsammans bekantar vi oss efter frukost med Warszawa, som sedan inträdet i EU upplevt en kraftig ekonomisk boom och står som symbol för den polska framtidstron. Warszawa drabbades svårt under andra världskriget, men med folkets strävan att ”återerövra” sin egen historia har staden återuppbyggts och ståtar åter i full glans. Vi följer Kungsleden, som kantas av minnesmärken, praktfulla palats och kyrkor från stadens mer än 800-åriga historia. Till fots upplever vi den charmiga och livfulla Gamla stan med det rosafärgade kungliga slottet och det måleriska torget Rynek Starego Miasta. De judiska kvarteren minner om landets speciella historia, och Stalins gåva – Kulturpalatset – om tiden då Polen var ett ”lydrike” åt Sovjet.

  Dagen ger oss även tid till ett besök i den ljuvliga Lazienkiparken med orangerier och Vattenpalatset. Vid Chopinmonumentet kan man på söndagar lyssna till en pianokonsert med hans romantiska och melankoliska stycken. Efter en god middag avrundar vi dagen i stor stil med en Chopinkonsert, som arrangeras speciellt för oss, framförd av framstående musiker – en kväll att minnas!

  Pianokonsert i Lazienkiparken i Warszawa. Foto Polska Foto
 • DAG 4: Warszawa-Jasna Góra-Kraków

  Efter en tidig frukost lämnar vi den nuvarande huvudstaden till förmån för dess föregångare, Kraków. Det var för övrigt svensk-polske kungen Sigismund som 1596 flyttade huvudstaden till Warszawa för att få ett maktcentrum närmare Sverige. Vår färd söderut tar oss mitt på dagen till Częstochowa och klostret Jasna Góra med den Svarta Madonnan, som lockar miljontals pilgrimer från hela världen. För varje rättrogen katolik i Polen var det denna madonna som hindrade svenskarnas belägring av staden. Här bevittnar vi en stämningsfull liten ceremoni!

  Vi fortsätter och snart avtecknar sig konturerna av Karparterna, som i söder bildar gräns mot Slovakien. Strax innan, vid floden Wisla ligger Kraków, en av Europas vackraste städer. Vi tilldelas våra rum på Hotel Wyspianski, beläget mitt i centrum, och gör därefter en gemensam promenad. Kraków klarade sig mirakulöst nog undan andra världskrigets förstörelse, varför vi kan njuta av en stad i sin ursprungliga prakt.

  På Wawel-kullen tronar det kungliga slottet och katedralen, där flera av Polens kungar har krönts och ligger begravda. Under vår vistelse besöker vi såväl slottet som katedralen. Nedanför breder stadens världsarvsklassade gamla stadskärna ut sig – i centrum, det enorma torget Rynek Główny med Mariakyrkan och Tyghallarna, en fantastisk renässansbyggnad. På Jagellonskiuniversitetet, ett av de äldsta universiteten i Europa, studerade prominenta herrar som vetenskapsmannen Kopernikus och påven Johannes Paulus II. Middag på hotellet.
  Ca 36 mil.

  Slottet Wawel i Krakow. Foto: Pixabay
 • DAG 5-6: Kraków & Wieliczka saltgruva

  På förmiddagen gör vi en utflykt till den mer än 700 år gamla saltgruvan i Wieliczka, strax utanför Kraków. En oförglömlig värld väntar på att öppna våra sinnen! Ackompanjerade av vår lokalguides berättelser om gruvans historia och dess legender och mysterier, gör vi en vandring genom gångar och orter, stundtals 135 m under markytan. Juvelen i kronan är ett kapell med altare, skulpturer och ljuskronor – allt uthugget helt i salt av 1800-talets gruvarbetare!

  Åter i Kraków kan vi se fram emot en god middag på Restauracja Galicyjska. Ca 3 mil.

  För de som önskar görs dag 6 en guidad utfärd till det ökända koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau (tillägg), där vi får se ett skakande dokument över förintelsen och dess bevis för mänsklig grymhet och ondska. Alternativt dedicerar man hela dagen åt Kraków.
  Ca 14 mil t/r.

  Saltgruvan i Wieliczka. Foto: Pixabay
 • DAG 7: Kraków-Wrocław-Cottbus

  Vi tar farväl av Kraków och beger oss västerut mot den charmanta staden Wrocław, som motiverar ett uppehåll. Wrocław vid floden Oder är uppbyggd på 12 öar och har 112 broar! Staden, som är en av Polens äldsta, drabbades till skillnad från Kraków hårt av kriget, men har renoverats pietetsfullt i olika omgångar. Här ryms en mångfald av ståtliga kyrkor och vackra hus i renässans, gotik och barock. Vi gör en kortare promenad och får tillfälle att äta lunch. Om tid finns, passa på och besök universitetets magnifika Leopoldaula. Vi lämnar så Wrocław och tar oss vidare mot Tyskland och Cottbus, där vi ska bo över på 4-stjärniga Lindner Congress Hotel. Middag på hotellet.
  Ca 50 mil.

  Wroclaw. Foto: Pixabay
 • DAG 8: Cottbus-Hemorten

  Efter frukosten lämnar vi Cottbus. I vackra Potsdam håller vi kaffepaus. Från Rostock kommer vi efter proviantering till Danmark. Åter i Sverige kan vi konstatera att vi fått uppleva såväl sköna toner som nya nyanser av Polen! I Malmö räknar vi med att vara strax efter sju, i Göteborg några timmar senare.
  Ca 53 mil till Malmö & 80 mil till Göteborg.

Karta

Hotell

Hotel Golden Tulip Warsaw Centre
Hotel Golden Tulip Warsaw Centre är ett central beläget 4-stjärnigt hotell i Warszawa. Hotel Golden Tulip Warsaw Centre Towarowa 2 Warszawa Polen Boka resan Warszawa & Krakow...
Framsida Hotel Wyspianski Krakow
Hotel Wyspianski, Krakow
Hotel Wyspianski är beläget i hjärtat av Kraków, nära till bland annat St Mary basilikan och "The Cloth Hall" som är en marknadsarkad i renässansstil med anor från 1200-talet och har polsk konst från...
Lindner Congress Hotel, Cottbus
Lindner Congress Hotel ligger mitt i centrala Cottbus. Här har du nära till shoppingcenter, gamla stan och Pushkin Park. Lindner Congress Hotel Karl-Marx-Straße 68A 03-044 Cottbus Polen Läs mer om Lin...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Polen - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Polen kortare än 90 dagar. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Polen - Vaccination & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Polen - Väder & klimat

  Norra och västra Polen njuter av ett milt maritimt klimat med milda vintrar och ganska blöta somrar, medan de östra delarna har ett kontinentalt klimat med kalla vintrar och varma torra somrar.

 • Polen - Valuta, växling & kreditkort

  Polens valuta är Zloty.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Polen. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Polen - Transport & kommunikationer

  I Polens större städer så är kollektivtrafiken mycket väl utbyggd med både bussar och spårvagnar. På de mindre orterna så finns det lokala busslinjer.

 • Polen - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Polen är +48. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Polen - Shopping

  I Polen finns ett stort utbud av varierande varor, allt från inhemska produkter och matvaror till kända märkesprodukter och modekläder. Shopping hittar man i gallerior eller längs butiksgatorna inne i staden. Det anordnas även marknader, framförallt vid juletid, då man kan hitta mycket spännande julklappar och även mat som förknippas med högtiden.

 • Polen - Elektricitet

  220V samma som i Sverige, ingen adapter behövs.

 • Polen - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Polen.

 • Polen - Allmänt & blandat

  Dricks: Man brukar ge ca 10% i dricks både på restauranger och till taxichaufförer.
  Språk: Polska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 8this is a picture of the number 4this is a picture of the number 2this is a picture of the number 2