Skip to main content

Inlandsbanan med Kiruna med Senioren

hälsingegårdar & silvergruva

Sverige är ett avlångt och rikt land. För att upptäcka detta är Inlandsbanan förträfflig. Den är en efterfrågad attraktion och frågan är hur länge denna möjlighet överhuvudtaget finns kvar. Den svenska infrastrukturen håller som bekant på att förändras. Och även våra resor förändras och utvecklas.

Vi gör bl a besök i en äkta hälsingegård – Sveriges senaste världsarv, ”Ostriket” och Sala Silvergruva! Pärlor vi inte gärna vill undanhålla er! På denna resa kombinerar vi buss och tåg.

Programmet i korthet

Dag 1: Tåg/buss till Hallsberg och vidare med buss till Falun. (M)
Dag 2: Besök hos Leif Wikner i Persåsen. Ankomst Östersund. (F,M)
Dag 3: Inlandsbanan till Gällivare. (F,L,M)
Dag 4: Utflykt med besök i bla. Jukkasjärvi kyrka, Icehotel samt lunch i jättekåta. (F,L,M)
Dag 5: Besök på samemuseet Ájtte och vid Storforsen. Ankomst Skellefteå. (F,M)
Dag 6: Besök i "ostriket". Uppehåll vid Högakustenbron. Ankomst Sundsvall. (F,M)
Dag 7: Guidad visning av Hälsingegården Erik-Anders. Ankomst Gävle. (F,M)
Dag 8: Guidning Sala Silvergruva. Ankomst Hallsberg och vidare färd hemåt med tåg/buss. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

100% KLIMATKOMPENSERAT!

Full klimatkompensation ingår i priset för resan.

Beräknad klimatpåverkan per resenär är 0,08 ton koldioxid.

Läs mer om vårt klimat- och miljöarbete »

Höjdpunkter

 • Naturens skiftningar i vårt avlånga land
 • Resa längs Inlandsbanan till Gällivare
 • Midnattssolsvägen till Jukkasjärvi & Kiruna
 • Is och minusgrader på Icehotel
 • Inblick i samernas historia
 • Hotel Knausts trappa i Sundsvall
 • Fler bilder

Fakta

Inlandsbanan
Tanken att förbinda Norrland med Bohuslän presenterades 1894. År 1907 var den första sträckan färdig och genom uppköp av privata järnvägar stod den helt färdig 1937, dvs sträckan Kristinehamn-Gällivare. Den totala kostnaden för Inlandsbanan var 136 miljoner.

Idag har många enskilda, organisationer och kommuner gått samman för att rädda banan då den är en stor turistattraktion. Ombord på tågen finns guider som berättar om sevärdheterna. Längs vägen görs mat- och fikastopp på mysiga matställen efter banans sträckning.

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss från Hallsberg
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Falun, 1 Östersund, 2 Gällivare, 1 Skellefteå, 1 Sundsvall, 1 Gävle)
 • 7 frukostar, 2 luncher (dag 3 & 4), 7 middagar
 • Inträde samemuseet Ajtte och Hälsingegården Erik-Anders
 • Besök hos konstnären Leif Wikner, Jukkasjärvi kyrka, vid Storforsen, Höga Kusten-bron och Västerås kyrka.
 • Resa med Inlandsbanan Östersund-Gällivare
 • Guidning och provsmakning av ost på Burträsk Experience Center
 • Guidad rundtur Sala silvergruva (ovanjordsvandring) och Icehotel
 • Guidad visning Sámi Siida

Tillägg

 • Enkelrum 3 250:-
 • Avbeställningsskydd via Gouda

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Hallsberg-Falun

  Med tåg tar vi oss snabbt och smidigt till järnvägsknuten Hallsberg i Närke, där vår buss möter upp. Du som bor i Göteborg kan åka med vår buss hela vägen. Vår färd går vidare norrut, med uppehåll för lunch och bensträckare. Under eftermiddagen nalkas vi slutligen vårt mål, Falun. På First Hotel Grand Falun finner vi husrum och serveras middag.
  Ca 20 mil med buss.

  Hemorten-Hallsberg-FalunFaluån Foto: Magdalena Gudmundsson
 • DAG 2: Falun-Östersund

  Efter frukost fortsätter vår färd norrut genom Finnbygderna i Dalarna. Innan vi kommer fram till Östersund har vi gjort en avstickare till Leif Wikner i Persåsen. Här har Leif skapat en unik upplevelse kring natur, konst och hantverk.

  Längs Storsjön kommer vi till Jämtlands ”huvudstad” Östersund. Här bor vi på Clarion Hotel Grand Östersund, där även vår middag serveras.
  Ca 46 mil.

 • DAG 3: Östersund-Gällivare

  Inlandsbanan från ljusan morgon till ljusan kväll! Efter en tidig frukost tar vi tåget! Rälsbussen står vid perrongen och en underbar resa med Inlandsbanan till Gällivare kan börja. Fantastiska vildmarker, storslagna naturscenerier och en fängslande ”tystnad” ackompanjeras av tåghjulens slag mot skenorna. Till Vilhelmina ankommer vi mitt på dagen och här serveras vi lunch med "norrländsk touch".

  Färden fortsätter sedan in i hjärtat av Norrlands inland. Snart passerar vi Polcirkeln och vi börjar närma oss dagens slutmål. I Gällivare stiger vi av och här skall vi bo två nätter på Grand Hotel Lapland.
  Ca 70 mil med tåg.

  Östersund-GällivareInlandsbanan Foto: Håkan Wike
 • DAG 4: Utflykt Jukkasjärvi & Kiruna

  Redan på 1700-talet gjorde de rika malmfyndigheterna Gällivare känt. Hela 25 mil gångar finns i berggrunden runt staden. Vid den vackra Vasaraälven ligger Gamla kyrkan, ”ettöreskyrkan” eller ”lappkyrkan” från 1751. Idag skall vi göra en utfärd via midnattssolsvägen till Jukkasjärvi och Kiruna.

  Vi besöker Icehotel, där en guide berättar om bygget och visar oss runt bland kristallklara skapelser av is från Torne älv.

  Vi beundrar Bror Hjorts kända altartavla i Jukkasjärvis fina träkyrka från 1600-talet. I Sámi Siida, på den gamla samiska marknadsplatsen som är ursprunget till byn Jukkasjärvi, tar vi del av samernas historia och traditioner. Vår "värd" guidar oss runt och vi får bl a möta renar på nära håll. Avslutningsvis äter vi lunch i en jättekåta. Vi återvänder så småningom till Gällivare och en väntande middag.
  Ca 26 mil.

  Utflykt Jukkasjärvi & KirunaNutti Sámi Siida
 • DAG 5: Gällivare-Skellefteå

  Efter frukost lämnar vi Gällivare och kommer förbi nationalparken Muddus till Porjus och Harsprånget, landets största vattenkraftstation. I Jokkmokk tittar vi in på det välkända fjäll- och samemuseet Ajtte. Lappland övergår så småningom i Norrbotten och vi gör ett stopp vid den vildsinta Storforsen – Europas största oreglerade fors.

  Vi fortsätter ut mot kusten och kommer via Piteå slutligen till ”Guldstaden” Skellefteå. Ända sedan 40-talet har man i dessa trakter gjutit guld. Men så är ju också Skelleftefältet, som löper från Skellefteå och ca 150 km västerut, ett av världens mineralrikaste områden. Vi checkar in på The Wood Hotel by Elite i Skellefteå. Kanske lockar ett dopp i poolen innan middagen serveras?
  Ca 40 mil.

  Gällivare-SkellefteåStorforsen Foto: Peter Lundberg
 • DAG 6: Skellefteå-Sundsvall

  Vi tar farväl av Skellefteå och närmar oss snart ”Ostriket”. Under ett besök på Burträsk Experience Center får vi en guidning och bjuds förstås på ett smakprov av denna delikatess! Universitetsstaden Umeå och Örnsköldsvik passeras och vi följer så den storslagna Höga Kusten, som är det hittills enda rena naturvärldsarvet i norra Europa. Vid den natursköna Högakustenbron, Sveriges svar på Golden Gatebron, gör vi uppehåll. Med sina 1800 m är den Sveriges längsta hängbro.

  Dagens mål är Sundsvall, där vi ska bo mitt i den vackra stadskärnan på tjusiga Elite Hotel Knaust, vars berömda trappa i sig är värd ett besök! Ett rejält uppsving fick Sundsvall i mitten på 1800-talet, tack vare ångsågarnas inträde. Dessa kom att dominera regionen eller som lyrikern Elias Sehlstedt uttryckte det: ”Såg vid såg jag såg varhelst jag såg”. Middagen avnjutes på hotellet.
  Ca 40 mil.

  Skellefteå-SundsvallHöga kustenbron Foto: Sandra Martinsson
 • DAG 7: Sundsvall-Gävle

  Längs med kusten tar vi oss söderut mot Norrlands äldsta stad, den charmiga trähusstaden Hudiksvall, som liksom Sundsvall en gång i tiden var populär ”betesmark” för de gamla träpatronerna. Från bussen får vi ett intryck av ”Glada Hudik” och väljer därefter att åka in i landet mot Ljusdal. I dessa trakter finns nämligen något unikt att beskåda – hälsingegårdarna. Här byggde bönderna sina egna ståtliga gårdar. Träslott har de kallats. Man byggde stort och mycket och inredde efter egen smak med väggmålningar, tapeter, snickerier och textilier.

  Förbi Järvsö, där en av ”våra” mest folkkära artister, Lill-Babs, växte upp, går färden längs sjöarna ner mot Bollnäs. I dessa pittoreska omgivningar får vi även tillfälle att äta lunch. Så tar vi oss åter ut mot kustbandet, som vi sedan följer ner till Gävle, där vi ska övernatta på Scandic Hotel CH.
  Ca 35 mil.

  Sundsvall-GävleHälsingegården, Erik-Anders Gård
 • DAG 8: Gävle-Hallsberg-Hemorten

  Ännu en innehållsrik dag ligger framför oss. Från Gävle går färden till Sala, berömt för sina silvergruvor. Stora gruvschakt och luftiga bergssalar binds samman av trånga orter långt under jordytan. Under de bästa åren producerades det här 3-5 ton silver per år. Vi väljer dock att bli kvar ovan jord, där vi under en guidad rundtur till fots får veta mer om den spännande verksamheten. I Västerås ser vi den ståtliga domkyrkan från 1100-talet och får därefter tillfälle att äta en bit mat. Här säger vi därefter farväl till våra resenärer som beger sig till Stockholmsområdet.

  För oss andra fortsätter färden ytterligare en stund mot Hallsberg där vi åker vidare med tåg till våra respektive hemorter. För dig som bor i Göteborg åker du vidare med vår buss. 
  Ca 27 mil med buss.

  Gävle-Hallsberg-HemortenWadköping

Avreseorter & tider

Klimatsmart resa!
På den här resan reser vi med tåg till Hallsberg. Det innebär att resenärer från stora delar av Sverige kan följa med oss och uppäcka det vackra Sverige! I Hallsberg stiger vi på vår bekväma buss, som vi har under hela resan. Då vår buss startar sin färd i Göteborg kan du som bor här åka med bussen från start. Avresa från Hallsberg är ca 11:00. Har man svårt att hinna till denna tid kan vi hjälpa till med övernattning i Örebro, så hämtar bussen upp där. Bor du efter färdvägen Hallsberg - Falun går det bra att kliva på bussen vid större orter. 

På vår sista dag på resan besöker vi Sala silvergruva. Efter detta besök avslutar våra resenärer från Uppsala sin resa med tåg hem från Sala. Vi övriga fortsätter till Västerås där vi beundrar Västerås Domkyrka och har tid för lunch. Från Västerås tar sedan resenärer till Stockholmstrakten tåg hem. Därefter går färden vidare till Hallsberg där alla utom de som ska till Göteborg stiger av bussen och åker vidare mot sin hemort.

Klicka på länken nedan för att se alla på- & avstigningsorter, tider samt priser. 

Se alla orter och tider

Avgångar & priser

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris

Augusti 2024

20/8
Se avresetider
BussInlandsbanan med Kiruna med Senioren, 8 d
Guide: Marianne Andersson
Mer än 421 995:-BokaSe avresetider

Information

PRISVÄRDA HOTELL VID ANSLUTNING
Vi erbjuder subventionerade anslutningshotell i Göteborg & Malmö, före eller efter resan - eller både och! Börja resan utan stress och promenera utvilad till påstigningsplatsen. Sen är det "bar å åk"!

Teaterhotellet Malmö

first hotel g Göteborg

Hälsokrav Buss
Man måste kunna gå till sevärdheter på egen hand. Jörns guider kan avråda resenärer med rörelsesvårigheter att följa med på utflykter.

Kom ihåg att ha med bekväma skor på resan!

Karta

Hotell

Clarion Hotel Grand, Östersund
Clarion Hotel Grand är beläget mitt Östersund. Ett levande hotell med närhet till restauranger och butiker. På hotellet finner restaurang, bar samt relaxavdelning med pool och bastu. Clarion Hotel Gra...
Grand Hotel Lapland, Gällivare
Grand Hotel Lapland är beläget i centrala Gällivare och har den norrländska naturen alldeles utanför. På hotellet finns restaurang, café & bar. Du hittar även gym, bastu & relaxavdelning samt bowling...
First Hotel Grand, Falun
First Hotel Grand ligger i centrala Falun nära shopping, restauranger och sevärdheter. Rummen är designade med inspiration av Faluns kulturarv. First Hotel Grand Trotzgatan 9-11 791 71 Falun Läs mer o...
The Wood Hotel by Elite, Skellefteå
The Wood Hotel by Elite i Skellefteå erbjuder en unik hotellupplevelse i en av världens högsta träbyggnader. I det 20 våningar höga trähuset med tillhörande byggnad finns det totalt 205 moderna hotell...
Elite Hotel Knaust, Sundsvall
Elite Hotel Knaust ligger i Sundsvalls centrum. Hotell Knaust byggdes år 1891 och mest känt är Knaust för sin fantastiska trappa i vit marmor som möter gästen i entrén. På hotellet finns restaurang oc...
Scandic Hotel CH, Gävle
Mitt i centrala Gävle ligger Scandic Hotel CH med närhet till Länsmuseet Gävleborg. Passa på att ta en promenad bland Gamla Gefles charmiga hus. Eller koppla av i hotellets bastu. Det finns även gym...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 8this is a picture of the number 3this is a picture of the number 2this is a picture of the number 1