Skip to main content

Fira påsk i Arns trakter i Västergötland

med tranor, konst, historia och fantastiskt god mat

De natursköna trakterna mellan Vänern och Vättern rymmer otaliga kulturskatter och en färgrik historia. Dessa trakter inspirerade författaren Jan Guillou till Arn Magnussons äventyr. Här mår vi som "prinsar" när vi firar påsk på anrika Lundsbrunn Kurhotell. Vägen till Lundsbrunn slingrar sig in mot byn som göms försiktigt av trädsamlingar och skapar en oas av idylliska hus och prunkande trådgårdar. 

Här bekantar vi oss med de vackra omgivningarna och hälsar tranorna välkomna till Hornborgasjön. På programmet står bl a Varnhem, Kinnekulle, världens vackraste väg och besök på Löwings atelje, med guidning av konstnären själv. Välkomna till en Glad Påsk med Jörns!

Programmet i korthet

Dag 1: Lunch på Nääs Fabriker. Besök i Skara. Ank Lundsbrunn. (F,M)
Dag 2: Hällekis, påsklunch Kinnekulle, tranor & Falbygdens ost. (F,L,M)
Dag 3: Hornborgasjön, Löwing Ateljé, Varnhem, Vallevägen. (F,L,M)
Dag 4: Rörstrands Lidköping, Läckö Slott, Spiken, Villa Lindesnäs. (F, L)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Höjdpunkter

 • Besöket på Löwings Ateljé
 • Gedigen påsklunch på Kinnekulle
 • Att få uppleva tranornas dans
 • Koppla av och njuta av påsken utan att själv behöva laga mat
 • Västergötlands intressanta historia
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,8 av 5
: 4 av 5 stjärnor

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter Lundsbrunn)
 • 3 frukostar
 • 4 luncher
 • 3 middagar
 • Inträde till SPA på hotellet 
 • Besök i Skara, Kinnekulle, Trandansen Hornborgarsjön, Vistor Center Hornborgarsjön, Varnhems Kloster, Kata Gård, Rörstrands porslinsmuseum, Spikens fiskeläge
 • Besök med guidning på Löwings Ateljé

Tillägg

 • Enkelrum 445 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten - Nääs - Skara - Lundsbrunn

  Med förhoppningar om en trevlig påskhelg lämnar vi Skåne och tar sikte på Lundsbrunn. Efter förmiddagskaffe i Kvibille fortsätter vi via Göteborg till Nääs Fabriker. Här får vi känna den kulturhistoriska miljön kring en av landets första och främsta spinnerifabriker, samtidgt som vi äter en läcker lunch.  Resan går vidare till Skara. ”Vägen till Jerusalem” startar i Skara! Så skriver Jan Guillou i Arns resa! Skara är en av Sveriges äldsta städer och Skara domkyrka har en lång och spännande historia. Efter en innehållsrik inledning på dagen närmar vi oss vårt slutmål, Lundsbrunn Resort & Spa. Hotellrummen ligger i annex och våra måltider intas i huvudbyggnaden. 
  Ca 49 mil från Skåne och 15 mil från Göteborg.  

  Hemorten - Nääs - Skara - Lundsbrunn
 • DAG 2: Utflykt: Forshem - Hällekis - Kinnekulle - Hornborgasjön - Gudhem

  Efter en välsmakande frukost beger vi oss norrut. För oss går vägen till Kinnekulle via Forshem kyrka, uppförd på 1100-talet i kalksten. Snart är vi uppe på Västergötlands höga platåberg – Kinnekulle. Vi fascineras av utsikten och den vackra naturen. Påskaftons lunch avnjuter vi på Kinnekulles topp med hänförande utsikt över slätten. Mätta och belåtna fortsätter vi till Hornborgasjön, Sveriges kanske främsta fågelsjö. Varje vår dansar tusentals tranor in våren här och den upplevelsen vill vi inte missa. Ta gärna med kikare! Vi stannar till vid Falbygdens osteria, med fler än 150 sorters ostar och ett brett sortiment av andra delikatesser. På vägen till hotellet stannar vi till vid Gudhems klosterruin, där vi får höra historien om ett av Sveriges första kloster. Kanske känner du också igen klostret från Jan Guillous berättelse om Arn, där det spelar en viktig roll? Åter på hotellet serveras en påsksupé. 
  Ca 15 mil.

  Utflykt: Forshem - Hällekis - Kinnekulle - Hornborgasjön - Gudhem
 • DAG 3: Utflykt: Broddetorp - Löwings Ateljé - Varnhem - Kata Gård - Vallevägen

  Så här års sjuder Hornborgasjön av liv. Vi inleder dagen med besök på Naturum Hornborgarsjön, beläget på östra sidan av Hornborgasjön. Här finns mycket att uforska för alla åldrar. I utställningen får du lära dig om landskpet, historien och naturen och hur man återskapade sjön från vasshav till fågelrike. Vill du vidga dina vyer så kan du ta hissen eller trapporna upp till utsiktstornet. Några kilometer söderut besöker vi Löfwings Ateljé och Krog, en kulturoas intill Hornborgarsjöns södra strand med galleri, ateljé och krog. Vi inleder besöket med en guidning av Göran i hans ateljé. Göran målar bl a diorama, en museal pedagogisk teknik med rötterna i nationalromantiken kring förra sekelskiftet där däggdjur och fåglar placeras i sitt naturliga habitat. Görans fru Linda är kock och vi avnjuter en god lunch hos familjen Löwings. 

  Vi fortsätter norrut till Varnhem kloster och Kata gård. Med en nästan tusenårig historia rymmer Varnhems mäktiga klosterkyrka en mängd intressanta berättelser som är värda att upptäcka. Klosterkyrkans har fått ge ett sista vilorum för fyra svenska medeltidskungar samt Stockholms grundare Birger Jarl. Vid kata gård, på höjden bakom klosterruinen, har man gjort sensationella fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Vi väljer sen världens vackraste väg, Vallevägen, tillbaka till till hotellet. På en liten yta, finns sex naturreservat med olika flora och fauna. Här finns ett gammalt kulturlandskap med hagar, odlingsrösen och stengärdsgårdar, lundar med ädellövskog, kalkkärr med orkidéer och prunkande blomsterängar.

  Väl tillbaka på hotellet finns möjlighet att relaxa i hotellets mysiga spa med flera bastuversioner - aromabastu, ångbastu och den infraförda bastun. Svalka dig mellan bastubaden i upplevelseduschen som bjuder på vattenfall, dimma och regnskog. Här finns även en badmiljö med pooler och en avdelning inspirerad av de turkiska baden. Ta med badkläder!  Gemensam middag på hotellet
  Ca 8 mil.

  Utflykt: Broddetorp - Löwings Ateljé - Varnhem - Kata Gård - Vallevägen
 • DAG 4: Lundsbrunn - Lidköping - Läckö - Spiken - Uddevalla - Hemorten

  Frukost avslutar vår gemytliga påskhelg i Lundsbrunn och vi beger oss västerut mot Lidköping och Rörstrands Porslinsmuseum, som på 1930-talet blev en av Europas modernaste porslinsindustrier. Fabriken med R-stämpeln tillverkade allt från praktkeramik till pottor och folkkära klassiker. Vår guide berättar mer och vi lär känna igen många av de produkter som tillverkats här. På Kållandsö beundrar vi praktfulla Läckö Slott från utsidan och fortsätter sedan till Spikens fiskeläge, en av Europas största insjöhamnar. Efter lite fri tid i Spiken tar vi åter plats i bussen för färd mot Västkusten och Uddevalla. På en klippa vid Byfjordens södra strand, väster om anrika Gustafsberg, ligger Villa Lindesnäs. Här intar vi vår sista måltid med en hänförande utsikt över Byfjorden. På snabba vägar tar vi oss tillbaka, via Göteborg, mot Skåne. 
  Ca 25 mil till Göteborg & 59 mil till Skåne.

  Lundsbrunn - Lidköping - Läckö - Spiken - Uddevalla - Hemorten

Karta

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 7this is a picture of the number 3this is a picture of the number 1this is a picture of the number 1