Skip to main content

Grönland

kalvande glaciärer & isberg

Världens största ö Grönland hör geografiskt till Nordamerika, men politiskt är landet en del av Konungariket Danmark, dock med ett långtgående självstyre. 80 procent av ytan täcks av inlandsis.

Med utgångspunkt från Kangerlussuaq och "isbergens stad" Ilulissat, vackert belägen vid mynningen av Ilulissatfjorden, utforskar vi öns västsida. Vi tar oss genom den arktiska tundran till det väldiga istäcket vid Point 660 och vi ger oss ut på valsafari. En båttur bland isbergen, ett minne för livet, fulländar vår reseupplevelse!

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till Kangerlussuaq. Utflykt till inlandsisen. (M)
Dag 2: Flyg till Ilulissat. Guidad rundtur i staden. (F,M)
Dag 3-5:
Dessa dagar kantras av spännande utflykter på Grönland.
Utflykter som ingår:
Isfjordscentret & vandring till Sermermiut. Kvällstur med båt till Oqaatsut. (F,L,M)
Båttur vid isfjorden och valsafari. Middag i form av grönländsk buffé. (F,M) 
En dag helt fri för egna aktiviteter (utflykter går att boka). (F)
Dag 6: Buss till flygplatsen och flyg hem. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Höjdpunkter

 • Tur till inlandsisen
 • Isfjords-och valsafari
 • Vandring till boplatsen Sermermiut
 • Båttur till Oqaatsut i kvällsljus
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,4 av 5
: 4 av 5 stjärnor
 • En superb och annorlunda resa!
 • Resan var toppen!
 • Efter 30 års väntan gick Grönlandsresan i uppfyllelse. Mycket bra o innehållsrikt program. Fantastiska naturupplevelser på land o till havs, god mat, bra hotell. Whispers är toppen!
 • Bra och rikliga frukostar, goda luncher och middagar. Trevlig personal.
 • En minnesrik resa i allt. Lockar till upprepning.
 • Hotellet hade enastående utsikt mot de mäktiga isbergen. Mycket god service.
 • Måltiderna var av utomordentlig klass, särskilt de som bjöds på vårt hotell i Ilulissat. Dignande bord med finaste grönländska maträtter byggt på bästa lokala produkter från hav och land. Fin matmiljö.
 • Informationen gjorde mej väl informerad inför resan och i god tid. Väsentliga fakta och inga ändringar.
 • Ett resmål utöver det vanliga.
 • Ett härligt läge på hotellet.
 • Ett härligt urval av det bästa Grönland hade. Riktiga festmåltider.

Utflykter

En stadsvandring, 2 utflykter, besök vid Ilulissat Isfjordscenter och 2 båtturer ingår i resan - läs mer under Dagsprogram. 

Utflykt till inlandsisen i Kangerlussuaq (dag 1)
Stadsvandring i Ilulissat (dag 2)
Ilulissat Isfjordscenter & utflykt vandring till Sermermiut. Kvällstur med båt till Oqaatsut (dag 3)
Båttur till isfjorden och valsafari (dag 4)
 

Utflykterna nedan går att boka till när du gör din bokning.

Kajakpaddling (ca 3 tim, 1.850 SEK)
Paddla bland fascinerande isberg och bevittna den överväldigande skönheten i isfjorden på nära håll. Detta är utan tvekan det bästa sättet att uppleva den otroliga isfjorden på.  Att vara på havsnivån, utan ljud och bara använda sin egen kropp för att paddla bland isberg, gör det till ett extraordinärt sätt att upptäcka Unescos världsarv. Kvällsturerna är speciella på grund av ljuset då man ofta paddlar ut under den färgglada solnedgången. Hela himlen blir röd, lila och orange, medan isbergen reflekterar kvällssolens vackra färger. Säkerhet och komfort har högsta prioritet. Tack vare certifierade kajakguider är det möjligt för dig att paddla kajak i detta otroliga landskap, även om du aldrig har paddlat kajak förut. Tiden som spenderas på vatten är cirka två timmar.

Flygtur - Norra glaciären och yttre isfjorden (ca 40 min, 3.200 SEK)
Upptäck ett enormt isberg som skjuter sig mot Kangia isfjords mynning och tar sig in i Diskobukten. Få se den mycket lilla bosättningen Ilimanaq strax söder om isfjorden, och om du har tur kanske du får en glimt av de många valarna i bukten på väg tillbaka till Ilulissat..

Flygtur - Isfjorden och blåa sjöar (ca 1 tim, 4.200 SEK)
På den här turen börjar vi vid den norra glaciären "Sermeq Avangnardleq", där vi gör en sväng för att få perfekt utsikt över glaciären. Därefter kommer huvudattraktionen, UNESCO:s världsarv, Isua-glaciären. Detta, som är den största producenten av isberg på norra halvklotet, kommer att göra dig mållös. Denna enorma glaciär matar hela tiden isfjorden med nybildade isberg, som vi kommer att passera medan vi flyger längs fjorden på lägsta tillåtna höjd, för att få en känsla av den imponerande skalan. När vi når isfjordens mynning svänger vi söderut och passerar den lilla bosättningen Ilimanaq, där vi ska försöka se valar som dyker upp i viken. På väg tillbaka till flygplatsen får du se vackra Ilulissat från ovan under inflygningen för landning. 

Kvällstur med båt till isfjorden (ca 2,5 tim, 900 SEK)
Passa på att följa med på en båttur till isfjorden och tillbringa kvällen i det växlande och milda kvällsljuset. Ljuset ger isbergen en silkeslen nyans, växlar från vita och blåaktiga toner på natten till mer violetta, gula och rödaktiga nyanser när solen rör sig närmare horisonten eller strax under den. Det är ett spektakulärt landskap nära isfjorden! Båten har en varm inomhushytt samt ett utomhusdäck, så att du kan få de bästa bilderna av isfjorden, landskapet och till och med valar, om vi har tur. Dock är inte fokus på att lokalisera valar på denna tur. Kaffe och te kommer att serveras ombord för att hålla oss varma. 

Båttur till Eqi (ca 6 tim, 2.900 SEK)
Upplev den magnifika Eqi-glaciären på nära håll, en av de största kalvningsglaciärerna på Grönland. Det är alltid en hisnande upplevelse när du närmar dig Eqi-glaciären med båt. Den fyra kilometer breda och 200 meter höga isväggen reser sig mellan bergen på den vackra grönländska kusten. Du kan höra och se de massiva kalvningarna på långt håll, när enorma isbitar bryter av och slår i vattnet. Turen är cirka två timmar på vägen upp, två timmar framför glaciären och två timmar tillbaka. Under turen kommer en erfaren guide att förklara om naturen vi passerar, själva glaciären och områdets kulturhistoria. Kaffe, te, vatten och en måltid ingår. 

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Kangerlussuaq

  Från Köpenhamn flyger vi på morgonen mot Kangerlussuaq, beläget på västra Grönland vid fjorden med samma namn; på förmiddagen lokal tid (Sverige -4h) beräknas vi landa. Kangerlussuaq, eller Søndre Strømfjord som byn heter på danska, ligger i höjd med polcirkeln, ca 170 km från kusten och endast 25 km från inlandsisen. I drygt 50 år, fram till 1992, låg här en amerikansk militärbas. Byn i sig må vara anspråkslös, men den omgivande naturen med sitt rika djurliv är desto mer fascinerande.

  Efter att vi fått tillfälle att äta lunch väntar en spännande utflykt till den respektingivande inlandsisen, till punkt 660, belägen 660 m ö h. Vi färdas med 4-hjulsdrivna fordon, förbi det kägelformade fjället Sockertoppen och längs med Sandflyktsdalen, där landskapet skiftar mellan bördig hedmark, sandiga dyner och karga bergssluttningar. Vi ser myskoxar, och med lite tur även ren, fjällräv, polarhare och rovfåglar. Strax efter den mäktiga Russelglaciären tar vägen slut, varför vi fortsätter till fots den sista biten fram till det väldiga istäcket. Se till att kameran är laddad! Totalt rymmer Grönlands inlandsis 2,8 miljoner kubikkilometer is, eller annorlunda uttryckt; varje person på jorden har här ett lager med 475 miljoner liter färskvatten!

  Vi tilldelas sen våra rum på Hotel Kangerlussuaq och därefter serveras kvällens goda middag  på en restaurang en bit ifrån hotellet.
  Ca 5 mil.

  Flyg till KangerlussuaqKangerlussuaqs flygplats Foto: Ewa Basilewsky
 • DAG 2: Kangerlussuaq-Ilulissat

  Efter en tidig frukost checkar vi in för att flyga till Ilulissat, en "luftfärd" på ca 45 minuter. Passa på att beskåda det storslagna landskapet långt nedanför oss och den mäktiga isfjorden, ett Unesco världsarv, när det närmar sig inflygning! En kort transfer tar oss till vårt centrala hotell, Hotel Hvide Falk, där vår guide håller ett informationsmöte och berättar mer om Ilulissat (Jacobshavn) och vad man kan företa sig i området. Ilulissat betyder isberg på grönländska och ger en antydan om omgivningarna. Under en guidad rundtur får vi se mer av den vackra lilla staden, som grundades 1741 och som med sina ca 5000 invånare är landets tredje största.

  Vi lär oss mer om stadens historia, den grönländska kulturen och om livet idag, här 30 mil norr om polcirkeln. Vår guide tar oss också med till hamnen, där vi besöker fiskarna, och försäljarna på "brättet", den lokala marknaden. Vi strosar genom den gamla kolonidelen och passerar polarforskaren Knud Rasmussens födelsehem, liksom den gamla Zionskyrkan i trä.

  Eftermiddagen är fri att upptäcka på egen hand. Kvällens middag serveras på hotellet.

  Kangerlussuaq-IlulissatIsberg
 • DAG 3-5 Utflykter: Isfjordscentret, vandring till Sermermiut och kvällstur med båt till Oqaatsut

  Under förmiddagen besöker vi Ilulissat Isfjordscenter som öppnade i juli 2021. På Isfjordscentret möts konst och vetenskap i en installation som genom ljud, bilder och våra andra sinnen både utmanar och utökar vår förståelse för istäcket, dess omfattning och dess betydelse för den värld vi alla är en del av. 

  Därefter vandrar vi, utrustade med lunchmatsäck, de 2 kilometrarna (lätt vandring) till den gamla boplatsen Sermermiut, som ligger naturskönt med en strålande utsikt över den världsarvsklassade isfjorden. Här bodde det människor redan för 4000 år sedan och än idag kan man se lämningar i form av inuitgravar och ruiner. Grönlands ursprungsbefolkning delar för övrigt kulturarv med Alaskas inuiter.

  På kvällen väntar en båttur till byn Oqaaatsut som är ett litet samhälle med ungefär 46 invånare och 200 slädhundar. Byn ligger 18 km norr om Ilulissat och har varit bebott sedan 1700-talet. I Oqaatsut intas kvällens middag innan det är dags för återresa till hotellet. Passa på att njut under båtturen i det vackra ljuset som är under de arktiska ljusa nätterna!

  Isfjordscentret, vandring till Sermermiut och kvällstur med båt till OqaatsutVal vid isväggen Foto: Grönlandsresor
 • Utflykt till isfjorden och valsafari

  På förmiddagen gör vi en kombinerad båttur för att se valar och isberg!

  Ilulissat ligger mitt i Diskobukten, som är känd för sina många flytande isberg. Det kalla vattnet gör att många valar på sommaren söker sig in i bukten, främst knölval och vikval, men även sillval, blåval, späckhuggare och grönlandsval kommer på besök. Under en valsafari hoppas vi ta del av det spektakulära skådespelet! Chanserna att uppleva de majestätiska däggdjuren på nära håll är goda!

  Vi får också uppleva en av de allra största attraktionerna på hela Grönland, nämligen Isfjorden. Diskobuktens isberg produceras här i fjordens inre av Sermeq Kujalleq-glaciären, som rör sig med en hastighet av upp till 40 m/dag, vilket gör den till världens snabbaste. Glaciären kalvar ca 20 miljoner ton isberg per dygn året runt! De jättelika isbergen som bildas reser sig uppemot 100 meter över havsytan. Vi kommer tillräckligt nära för att se hur stora de verkligen är. Att uppleva detta naturfenomen är få förundrat, att se skådespelet är ett minne för livet!

  Eftermiddagen disponeras fritt. Det finns möjlighet att följa med på någon spännande utflykt

  På kvällen serveras middag i form av en grönländsk buffé med massor av spännande läckerheter på hotellet.

  Utflykt till isfjorden och valsafariIsberg
 • Ledig dag

  Denna dag är fri för egna aktiviteter och avkoppling.

 • DAG 6: Ilulissat-flyg hem

  Efter frukost beger vi oss den korta sträckan till Ilulissat Lufthavn. Härifrån flyger vi inrikes till Kangerlussuaq och vidare till Köpenhamn.

  Ilulissat-flyg hemIsberg i midnattssol Foto: Ewa Basilewsky

Karta

Hotell

Utsida Hotel Hvide Falk
Hotel Hvide Falk, Ilulissat
Hotel Hvide Falk ligger centralt i Ilulissat med bara några minuters promenad från centrum och Gamla stan. Hotellet byggdes 1970 och har sedan dess tagit emot gäster från hela världen. De har en resta...
Resturang Hotel Kangerlussuaq
Hotel Kangerlussuaq, Kangerlussuaq
Hotel Kangerlussuaq ligger centralt i Kangerlussuaq, i anslutning till flygplatsen. Byn Kangerlussuaq har ca 550 invånare och ligger vid den inre änden av Kangerlussuaq fjord (Søndre Strømfjord) ca. 2...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 2this is a picture of the number 7this is a picture of the number 5this is a picture of the number 4