Skip to main content

Världsarvet Höga Kusten

med Ulvön & Hälsingegård

Kom och upplev det storslagna världsarvet Höga Kusten i norra Sverige. Låt Sverige förtrolla dig och låt dig häpnas över enastående kuststräckor och njut av andlösa vyer. Detta resmål måste du ha på din "bucket-list"!

Ur havet steg berget. När inlandsisen drog sig tillbaka för ca 20 000 år sedan ändrades landskapet dramatiskt. Landet började höja sig igen. Och ingenstans på jorden har landhöjningen varit så stor som vid Höga Kusten - 286 meter i förhållande till havsytan! Mot bakgrund av detta blev området år 2000 utsett till världsarv. Det som en gång var små öar är idag höga, skogsbeklädda berg som speglar sig i fjärdarnas blanka vatten. Idylliska fiskelägen samsas med badklippor och klapperfält. Vår guide visar oss det bästa. En halvdag tillägnar vi Ulvön, "Bottenvikens pärla". Möt Höga Kusten - "svensk semesterpoesi" när den är som vackrast!

Programmet i korthet

Dag 1: Med buss genom Sverige. Ankomst till Västerås. (M)
Dag 2: Visning av Hälsingegården Erik-Anders. Ankomst Kramfors. (F,M)
Dag 3: Båtresa till Ulvön. Guidad visning av Ulvö Kapell. Besök Skuleberget. (F,L,M)
Dag 4: Besök Lunde, Norrfällsviken, Barsta & Högakustenbron. (F,L,M)
Dag 5: Stopp i Järvsö och besök på Stenegård. Ankomst Rättvik. (F,M)
Dag 6: Vi lämnar Dalarna och färdas med buss hemåt. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

100% KLIMATKOMPENSERAT!

Full klimatkompensation ingår i priset för resan.

Beräknad klimatpåverkan per resenär är 0,06 ton koldioxid.

Läs mer om vårt klimat- och miljöarbete »

Höjdpunkter

 • Sommarfagra landskap
 • Hälsingegården Erik-Anders, ett världsarv
 • Ulvön i Örnsköldsviks skärgård
 • Världsarvet Höga Kusten & bron
 • Järvsö & Rättvik
  • Fler bilder
  Våra resenärers betyg för resan
  4,7 av 5
  : 4 av 5 stjärnor
  • Mycket trevlig resa 🚌
  • Vi hade möjligheter att få se saker som vi inte hade sökt upp själva ,och på det sättet få ny kunskap.
  • Kommentar överflödigt, allt bra!
  • Kan inte bli bättre!
  • Kanon!
  • Har rekommenderat resan till flera bekanta.
  • Resan var över förväntan!

  Ingår & tillägg

  I priset ingår

  • Guide
  • Whispers
  • Resa med helturistbuss
  • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Västerås, 3 Kramfors, 1 Rättvik)
  • 5 frukostar, 2 luncher, 5 middagar
  • Guidad visning Hälsingegården Erik-Anders
  • Båtresa Ulvön t/r
  • Guidad visning Ulvö kapell
  • Besök Lunde, Naturum Höga Kusten, Barsta, Nordingrå kyrka & Stenegård
  • Linbana t/r Skuleberget

  Tillägg

  • Enkelrum 1 100:-
  • Avbeställningsskydd 600:-

  Dagsprogram

  • DAG 1: Hemorten-Västerås

   Under morgonen lämnar vi Skåne och tar oss via Halland, där fler resenärer gör oss sällskap, mot Göteborg. Mellan Vänern och Vättern, genom "Arntrakter", går färden med stopp för lunch vidare i riktning Västmanland. Vi passerar Örebro och Köping och närmar oss slutligen Västerås, som ligger vid Svartåns utlopp i Mälaren. Här ska vi inkvartera oss på Elite Stadshotellet Västerås. En god middag avrundar dagen.
   Ca 65 mil fr Malmö & 38 mil fr Göteborg.

  • DAG 2: Västerås-Kramfors med Hälsingegården Erik-Anders

   Efter frukost lämnar vi Västerås och så småningom även Västmanland och tar oss via Gävle mot Söderala socken i Hälsingland. Här ska vi få en guidad visning av Hälsingegården Erik-Anders, en av sju gårdar som tillsammans utgör Sveriges senaste världsarv. Gården visar prov på inredningar från flera epoker med bland annat en pampig festsal - hälsingarna byggde fler och större rum för fester än bönder i resten av världen.

   Efter en paus för lunch följer vi kusten norrut förbi Hudiksvall och Sundsvall, båda under 1800-talets senare hälft flitigt frekventerade av träpatronerna, som gjorde stora förmögenheter i samband med industrialiseringen av skogsbruket. Härnösand passeras och vi närmar oss längs med Ångermanälven vårt slutmål, Kramfors. Här ska vi bo tre nätter på trevliga Hotell Kramm, där vi även intar våra middagar.
   Ca 44 mil.

   Västerås-Kramfors med Hälsingegården Erik-Anders
  • DAG 3: Utflykt Ulvön

   Första halvan av dagen tillägnar vi Ulvön, som ligger i Örnsköldsviks skärgård, i hjärtat av Höga kusten. Från Docksta tar vi båten ut till det pittoreska fiskeläget Ulvöhamn, urhemmet för kustens besynnerliga "delikatess", surströmmingen. Idag sker ingen produktion på ön, men när efterfrågan var som störst såldes 1,3 miljoner burkar/år. Fisket har alltid varit centralt – redan på 1500-talet sökte sig de s k Gävlefiskarna hit.

   Vi strosar längs bygatan och "tar in" idyllen med små trähus och rödmålade sjöbodar som speglar sig i havet. I det gamla fiskekapellet ser vi väggmålningar från tidigt 1600-tal. Vi får också en guidad visning av Ulvö Kapell. Innan vi på eftermiddagen tar båten tillbaka till fastlandet äter vi lunch på Ulvö hotell.

   Vi kommer strax till det mytomspunna Skuleberget vid randen av den vida Skuleskogen. Berget, som sedan 1969 är naturreservat, når en höjd av 294 m.ö.h. och har världens högsta marina kustlinje. Vi besöker Naturum Höga kusten. Här tar vi del av utställningar som ger en bild av världsarvet Höga kusten och dess unika natur, kultur och geologi – inte minst den snabba landhöjningen, som fortsätter med ca 8 mm om året. På kvällen är vi åter i Kramfors.
   Ca 10 mil med buss.

   Utflykt UlvönUlvön
  • DAG 4: Utflykt södra Höga kusten

   Ackompanjerade av en välinitierad lokalguide ska vi idag utforska den södra delen av Höga kusten. Vi inleder i Lunde, där stor dramatik utspelade sig depressionsåret 1931. Händelsen då militär sköt besinningslöst in i ett fredligt demonstrationståg har blivit känd som "skotten i Ådalen". En skulptur vid Sandöbron minner om dramat som krävde fem liv.

   Vi tar oss återigen till Skuleberget där vi åker upp med linbanan som leder upp till toppen. Turen tar från 10-20 min upp beroende på hur många som kliver av och på. Väl uppe på toppen kan du passa på att njuta av den fantastiska utsikten!

   Därefter gör vi trevliga besök hos Sveriges äldsta tunnbrödsbageri och Nordingrå kyrka samt kyrkoruin & kyrkstallar. Vi fortsätter sedan till det gamla fiskeläget Norrfällsviken längst ute i kustbandet för lunch och en promenad utmed sjöbodarna.

   I Barsta ser vi kapellet, färdigställt 1665, vars innertak målats med motiv hämtade från Bibeln. Självklart gör vi även ett stopp vid landets längsta hängbro, den 1800 m långa Högakustenbron, byggd med Golden Gate-bron som förebild, till en kostnad av 1,1 miljarder kronor.
   Ca 15 mil.

   Utflykt södra Höga kustenHöga kustenbron Foto: Sandra Martinsson
  • DAG 5: Kramfors-Rättvik via Järvsö

   Efter frukost tar vi farväl av Kramfors och beger oss söderut genom Ångermanland och Medelpad. Mitt på dagen kommer vi till Järvsö, som är nära förknippat med en av våra mest folkkära artister, Lill-Babs. På Stenegård tar vi del av en utställning om Världsarvet Hälsingegårdar och vi strosar även i den vackra trädgården med tillhörande örtagård.

   Vi ges tillfälle att äta lunch och beundra Järvsö kyrka, Sveriges största landsortskyrka, som tronar på en ö i Ljusnan, innan vår färd går vidare. 

   Under eftermiddagen ser vi Hälsingland övergå i Dalarna och vi når slutligen Rättvik, tjusigt beläget på en udde vid Siljan. Här ska vi övernatta på trivsamma Hotell Lerdalshöjden. Kanske lockar en promenad ner till den välkända Långbryggan innan middagen serveras?
   Ca 39 mil.

  • DAG 6: Rättvik-Hemorten

   En stärkande frukost avrundar vår vistelse i Rättvik och vi påbörjar vår hemresa. Vi passerar Leksand, som förknippas med såväl ishockey som knäckebröd, och lämnar snart Siljans bördiga jordbruksbygder bakom oss. Genom Värmland och parallellt med Vänerns östsida går färden vidare söderut.

   På lämpliga platser görs stopp för bensträckare och lunch. Under eftermiddagen kommer vi till Göteborg, vid niotiden räknar vi med att vara i Malmö. En härlig svensk sommarresa ligger bakom oss.
   Ca 48 mil till Göteborg och 75 mil till Malmö.

   Rättvik-HemortenSurströmming - inte för alla!

  Avreseorter & tider

  Vi reser med bekväma bussar från Malmö och fortsätter norrut efter Jörns-linjen, med påstigning i Skåne, Halland & Västkusten. Bor du utanför Jörns-linjen hämtar vi med taxi/bil på vissa orter mot tillägg. 

  Klicka på länken nedan för att se alla på- & avstigningsorter samt tider. 

  Se alla orter och tider

  Avgångar & priser

  AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris

  Augusti 2024

  14/8
  Se avresetider
  BussHöga Kusten, 6 d
  Guide: Christina Wesslén
  Mer än 411 595:-BokaSe avresetider

  ANSLUT MED TÅG
  På den här resan finns möjlighet att ansluta med tåg till Göteborg, där vår buss avreser kl 12. 

  Bor du i Stockholm? Anslut i Västerås och lämna gruppen i Rättvik. Vi hjälper dig mot förfrågan.

  PRISVÄRDA HOTELL VID ANSLUTNING
  Vi erbjuder subventionerade anslutningshotell i Göteborg & Malmö, före eller efter resan - eller både och! Börja resan utan stress och promenera utvilad till påstigningsplatsen. Sen är det "bar å åk"!

  Teaterhotellet Malmö

  First Hotel G Göteborg 

  Hälsokrav Buss
  Man måste kunna gå till sevärdheter på egen hand. Jörns guider kan avråda resenärer med rörelsesvårigheter att följa med på utflykter.
   

  Kom ihåg att ha med bekväma skor på resan!

  Karta

  Hotell

  Best Western Hotell Lerdalshöjden, Rättvik
  Best Western Hotel Lerdalshöjden har ett läge högt över Siljan med en storslagen utsikt över sjön. Som hotellgäst har du fri tillgång till gym, relax och bastu. Best Western Hotel Lerdalshöjden Mickel...
  Best Western Plus Hotel Plaza, Västerås
  Best Western Plus Hotel Plaza är ett centralt hotell i Västerås med fantastisk utsikt! Koppla av i Skyspa på våning 23 och 25 med en utsikt på 300 grader över Västerås City och Mälaren. Best Western P...
  Elite Stadshotellet, Västerås
  Elite Stadshotellet ligger mitt i centrala Västerås. Det är nära till det mesta: varuhus, gallerior, spännande små butiker, friluftsaktiviteter, lokaltransporter och tågstationen. Elite Stadshotellet...
  First Hotel Kramm, Kramfors
  Hotell Kramm är centralt beläget i Kramfors, en prefekt utgångspunkt för de som vill uppleva Höga Kusten och andra natursköna områden. First Hotel Kramm Torggatan 14 Kramfors Läs mer om First Hotel Kr...
  Nyhetsbrev
  Nyhetsbrev
  this is a picture of the number 5this is a picture of the number 1this is a picture of the number 8this is a picture of the number 8