Skip to main content

Julfirande i Jönköping

Mitt i centrum, vid Vätterns södra strand ligger vårt pampiga hotell i gustaviansk stil, Stora Hotellet – utgångspunkten för vårt julfirande i "tändsticksstaden" Jönköping. Alldeles i närheten kan vi uppleva den stämningsfulla midnattsmässan och gå i julottan. Här i John Bauers och Viktor Rydbergs hemstad finner vi oss väl tillrätta och njuter av julens alla goda ting! En guidad visning på Ljungbergmuseet och besök på Bruno Mathsson Center förgyller också vår resa.

Höjdpunkter

 • Att fira jul i trevlig gemenskap
 • Allt är klappat och klart, bara koppla av
 • Jörns fantastiska gotte-bord
 • Levande musikunderhållning
 • Vårt pampiga och centrala hotell
 • Trevliga besök under resvägen
 • Fler bilder

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Jönköping

  Med julhumöret på topp lämnar vi Skåne och låter oss väl smaka  av kaffe och fralla på Ingeborrarps Värdshus. Vi beger oss sedan vidare mot Ljungby och Ljungbergmuseet där vi under en guidad visning få ta del av målningar, teckningar, väveri mm av betydande svenska och nordiska konstnärer. I fokus står verk av stadens store son Sven Ljungberg (1913-2010) och hans hustru Ann Margret Dahlquist-Ljungberg (1915-2002). Sven behärskade de flesta tekniker från det lilla formatet till det monumentala och han var en av samtidens allra främsta trägrafiker.

  Efter en gemensam lunch går vår resa vidare norrut och vi nalkas på eftermiddagen Jönköping, vackert beläget vid Vätterns södra kant. Här, på ett julsmyckat Elite Stora Hotellet, ska vi tillbringa en trivsam julhelg tillsammans med våra medresenärer från Göteborgs- och Stockholmstrakten, som ansluter med tåg. Efter att ha gjort oss hemmastadda kopplar vi av med glögg och pepparkakor. Kanske passar någon på att fixa de sista julklapparna innan det är dags för vår första gemensamma middag, som serveras i den ståtliga Spegelsalen? Allsång förgyller också aftonen och vårt dignande gottebord invigs. Ca 32 mil från Malmö.

  Hemorten-Jönköping
 • Dag 2: JULAFTON

  Dopparedagen är här! Efter en gedigen frukost roar vi oss under förmiddagen med JÖRNS traditionsrika julbingo. En frisk promenad i ett vintrigt Jönköping känns säkert inte främmande efter dagens läckra lunch. Vi umgås och njuter av julfriden - nya bekantskaper görs och vänner från förr ”uppdateras”. Musikquiz och glögg och pepparkakor fångar vår uppmärksamhet under eftermiddagen och kanske bänkar man sig också framför TVn för att se Kalle Anka och hans vänner fira jul?

  Framåt kvällen väntar julbord med julens alla läckerheter. Glad sång och julrim förgyller aftonen i väntan på Tomten! Och apropå Tomten - den berömda dikten som bär hans namn känns extra aktuell i just denna stad... I samband med kvällens goda måltid bjuds vi på musik av vår skicklige trubadur Stefan Viklund, som spridit mycket glädje på JÖRNS reseträffar och julresor genom åren. Vi lyssnar till julevangeliet och avslutar en mysig dag tillsammans med midnattsmässa i Sofiakyrkan eller Kristine kyrka.

  JULAFTON
 • Dag 3: JULDAGEN

  Med en stämningsfull julotta i Kristine kyrka börjar vi morgonpigga denna dag; de som föredrar att sova ut, med en välfylld frukostbuffé. Under en gemensam stadspromenad bekantar vi oss därefter med vår trevliga värdstad, som fick sina stadsprivilegier 1284 av kung Magnus Ladulås. Stadens smeknamn, "Tändsticksstaden", härrör från de framgångar som Jönköpings Tändsticksfabrik hade med sina säkerhetständstickor från slutet av 1800-talet. Under glansåren var inte mindre än fem tändsticksfabriker verksamma här. Jönköping är också nära förknippat med två storheter - målaren och illustratören John Bauer, och författaren Viktor Rydberg, som båda föddes och växte upp i staden.

  Vid återkomsten till hotellet vankas det lunch. Eftermiddagen bjuder på filmvisning och musikunderhållning. Efter en välkomponerad 3-rätters middag spelar Stefan upp till dans.

  JULDAGEN
 • Dag 4: ANNANDAG JUL. Jönköping-Hemorten

  Efter frukost är det så dags att ta avsked av Jönköping och vi sätter kurs mot Värnamo för ett spännande besök på Bruno Mathsson Center. Med en lång snickartradition i släkten tog Värnamosonen Mathsson snickerikonsten till nya höjder. Under vårt besök ges vi en god bild av den framgångsrike formgivarens liv och verk, som även innefattade huskonstruktion. Sitt internationella genombrott som möbelformgivare fick han vid världsutställningen i Paris 1937.

  På Toftaholms Herrgård i Vittaryd serveras vår avskedslunch. Under eftermiddagen och kvällen når vi – något kilo tyngre, men rika på minnen – våra respektive hemorter. Ca 32 mil till Malmö.

Karta

Hotell

Elite Stora Hotellet, Jönköping
Elite Stora Hotellet ligger i en av Jönköpings vackraste byggnader med ett centralt läge vid Vätterns södra strand. Stadens gågata passerar hotellets ena gavel vilket gör att du har nära till både sho...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 4this is a picture of the number 9this is a picture of the number 7this is a picture of the number 7