Skip to main content

Kryssning i Kroatien och Montenegro

med Senioren

Följ med på en härlig kryssning längs vackra Adriatiska havets kust och vår båt La Belle Adriatique i premium klass. Vi startar och slutar kryssningen i vackra världsarvsstaden Dubrovnik och varvar dagarna med nya hamnstopp varje dag. Vi njuter av hisnande landskap i Kroatien och Montenegro, vi förundras över den dalmatsika kustens slående skönhet med besök i Trogir, Hvar, Korcula och Kotor. Nationalparkerna Mljet och Krka står också på programmet. 

Helpension ombord under hela kryssningen! Även dryck är inkluderat i samband med måltider och i baren. 

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till Dubrovnik. Välkomstdrink & middag ombord. (M)
Dag 2: Guidad tur Dubrovnik. Em på egen hand i Dubrovnik. (F,L,M)
Dag 3: Rundtur på ön Mljet & ön Korcula. Underhållning ombord. (F,L,M)
Dag 4: Rundtur Sibenik & Krka vattenfall. Underhållning ombord.(F,L,M)
Dag 5: Rundtur Trogir & Split (F,L,M)
Dag 6: Rundtur Hvar & besök i Vis. Galamiddag ombord. (F,L,M)
Dag 7: Rundtur Kotor & ledig dag. (F,L,M)
Dag 8: Flyg hem från Dubrovnik. (F)
 

F= Frukost    L=Lunch    M=Middag

Höjdpunkter

 • Bekväm kryssning med mat & dryck inkluderat
 • Att uppleva den adriatiska kusten från havet
 • De muromgärdade städerna längs kusten
 • Att ta en drink på soldäck
 • Ena ön är vackrare än den andra...
 • Fler bilder

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Dubrovnik

  Under dagen anländer vi med flyget till Dubrovnik, där vår busschaufför väntar på att ta oss vidare mot Croisi-Europes fartyg MV La Belle de L'Adriatique La, som ligger för ankar i Dubrovnik. Vi tilldelas våra hytter och samlas så småningom för en välkomstdrink och gemensam middag ombord. Ca 3 mil.

  • Helpension ombord ingår under hela kryssningen! Även dryck är inkluderat i samband med måltider och i baren. 
  • Programmet kan ändras beroende på väder. Det är kaptenen som ansvarar för säkerheten och bestämmer över anläggningsplatser, samt var, när och hur båten seglar. 
  Flyg till DubrovnikLa Belle de l Adriatique
 • DAG 2: Rundtur i Dubrovnik & ledig em

  Vi ligger still i Dubrovnik hela dagen. Under förmiddagen gör vi en stadspromenad i Dubrovnik med guide. Eftermiddagen har vi till eget förfogande i Dubrovnik eller om man vill slappna av på båten. 

  Rundtur Dubrovnik (ca 3h 45min)
  Efter frukost upptäcker vi Dubrovnik, den mest kända staden i Kroatien. Den irländska författaren George Bernard Shaw kallade Dubrovnik "himlen på jorden". Dubrovnik eller den tidigare republiken Ragusa, är känd för sina medeltida murar och sitt stora utbud av historisk arkitektur. Gamla stan i Dubrovnik är upptagen på Unesco:s världsarvslista och lockar många besökare. Vi besöker Dominikanerklostret, dess vackra gotiska kloster och muséet för religiös konst - med flera värdefulla målningar, inklusive en triptyk (3-delat altarskåp) av Nikola Bozidarevic som föreställer Dubrovnik före den stora jordbävningen 1667. Vi ser också Rektorspalatset, en gång regeringssäte och nu ett museum med möbler, porträtt, vapen, målningar, mynt och originalnycklarna till stadsportarna. Vi besöker också katedralen som har guld- och silverrelikvier i kärnan samt målningar från Titians verkstad, innan vi går vidare till Onofrio-fontänerna och Sponza-palatset, en fantastisk gotisk renässansbyggnad.

   

  Rundtur i Dubrovnik & ledig emDubrovnik
 • DAG 3: Öarna Mljet & Korčula

  Efter frukost får vi en guidad rundtur på ön Mljet. Vi återvänder för lunch ombord och kryssar vidare till ön Korčula, som vi upptäcker under eftermiddagen. Efter kvällens middag blir det underhållning i form av traditionell dans med svärd.
   
  Mljet (ca 3,5h)
  På förmiddagen gör vi en utflykt på ön Mljet som är en nationalpark. Det är Kroatiens grönaste ö med sin medelhavsvegetation, klara och rena hav, mjuka sandstränder och ett rikt undervattenliv. Ön anses också vara en av Kroatiens vackraste öar. En ö-legend hävdar att Odysseus tillbringade sju år här på väg hem från det trojanska kriget. Efter en promenad på ön med vår guide, tar vi lokala båtar till benediktinerklostret från 1100-talet som ligger i mitten av Veliko Jezero, en saltsjö i nationalparken Mljet. Klostret ligger stolt bland pinjeträd och omgivet av sandstränder. 

  Korčula (ca 2,5h)
  Vi styr kosan mot ön Korčula, en av de berömda öarna i Dubrovnik-regionen. Täta skogar och resliga berg pryder denna ö, som är en av Adriatiska havets största öar. Korčula tillhörde under flera århundraden republiken Venedig, men striderna om herraväldet var många. Under sjöslaget mellan Venedig och Genua 1298, tillfångatog genuesarna Marco Polo, som lär vara från ön. Den gamla delen av staden är upptagen på världsarvslistan och omgärdas av en kraftig mur från 1200-talet. En mångfald av vackra hus i gotisk-renässansstil kantar de smala gränderna, som har konstruerats så att de ska mildra boravindens framfart. Vi besöker ön till fots och börjar med Sveti Marko-katedralen, den viktigaste byggnaden i gamla stan. Katedralens fasad är dekorerad med vackra räfflade reliefer och statyer, medan huvuddörren är inramad av statyer av Adam och Eva och lejonfigurer. Vi besöker också utställniongen i stadshuset, en skatt av kulturella och kommersiella milstolpar från förhistorisk tid till nutid.

  Öarna Mljet & KorčulaMljet
 • DAG 4: Sibenik & Krka vattenfall

  På morgonen kryssar vi mot Sibenik. Under eftermiddagen gör vi en rundtur i Sibenik och besöker Krka vattenfall. Efter kvällens middag blir det underhållning ombord. 

  Sibenik & Krka vattenfall (ca 4h)
  Sibenik ligger i den centrala delen av den kroatiska Adriatiska kusten, i den pittoreska  bukten där floden Krka rinner ut i havet. Vi upptäcker denna underbara stad när vi promenerar längs gatorna från 1400- och 1500-talet. Vi kommer också att besöka St. James' Cathedral, listad som en UNESCO: s världsarvslista och byggd under 1400-talet. Vi fortsätter till den natrusköna nationalparken Krka med buss som har ett rikt fågelliv. Stillsamma vattendrag, forsande vattenfall i trappstegsform och romerska lämningar genomsyrar parken. Skradinski buk är kanske den populäraste delen av nationalparken. Det är en stor naturlig pool med höga vattenfall. En stig tar dig till fallen. Med buss kommer vi åter till Sibenik och vår båt. 

  Sibenik & Krka vattenfallNationalparken Krka Foto: Shutterstock
 • DAG 5: Rundtur Trogir & Split

  På morgonen gör vi en stadspromeand i Trogir, för att sedan återvända till båten för lunch. Vi kryssar sen mot Split, där vi gör en utflykt under eftermiddagen. Båten ligger i Split hela kvällen (till kl 23 ca). 

  Trogir (ca 3,5 h)
  Trogir är en riktig skönhet med sina invecklade gränder, trappor och välvda passager. Större delen av den gamla stadskärnan ligger på en ö och omgärdas av en mur. En bro förbinder ön med fastlandet, en annan leder till ön Čiovo. Det strategiska läget gjorde Trogir attraktivt för flera härskare, vilket avspeglar sig i ett rikt kulturarv – såväl de gamla grekernas som romarnas och venetianernas inflytande på staden är tydligt. Kyrkor och gamla stenhus med fantasifulla arkitektoniska detaljer kantar de trånga kullerstensgränderna och fångar betraktarens uppmärksamhet. Dess skatter av romersk arkitektur och renässansarkitektur har lett till att staden har listats som ett världsarv av UNESCO. Under vår rundtur ser vi den magnifika katedralen St. Lawrence med dess överraskande interiör. Vi besöker också rådhuset. I gamla stan känner vi historiens vingslag med fullt bevarade monument från 1200- till 1400-talen.

  Split (ca 2h)
  Staden Split är den största i Dalmatien och har ett aktivt universitet och ett konstnärligt centrum. Staden är charmig och full av bistroer och restauranger som serverar lokala specialiteter. Under vår guidade rundtur besöker vi Diocletianus palats som är under UNESCO:s skydd och byggdes av enkel soldat som sedan blev Kejsaren. Diocletianus valde att avsluta sina dagar i detta palats efter att han abdikerade år 305 e.Kr. Vi tar oss längs Trumbiceva Obala, en vidsträckt strandpromenad längs palatsets södra fasad. Vi ser bl a den välbevarade romerska stadsmuren, Saint Domnius katedral och Jupitertemplet. 

  Rundtur Trogir & SplitSplit
 • DAG 6: Rundtur Hvar & kryss till Vis

  Efter frukost upptäcker vi ön Hvar. Vi äter lunch ombord och kryssar vidare till Vis, där vi ligger för ankar några timmar. Under kvällen bjuds vi på en ljuvlig galamiddag ombord på fartyget. Då har köket ansträngt sig till sitt yttersta för att tillfredsställa alla gommar. 

  Hvar (ca 2h)
  Hvar är känd som drottningen av de kroatiska dalmatiska öarna och kantas av stora lavendelfält, gamla olivträd och vingårdar. Hvar är känd som en jetset-ö, som erbjuder rik underhållning, utmärkta restauranger, barer och kaféer som serverar drinkar långt in på natten. Glöm inte att köpa lite ö-lavendel från lokala stånd och ta med hem. Under rundtur besöker vi franciskanerklostret och dess exceptionella samling av gamla venetianska målningar, spetsar, mynt och sällsynta böcker. Vi ser också St Stephen Cathedrals exteriör i renässansstil kombinerat med dess barockstil.

  Rundtur Hvar & kryss till VisHvar
 • DAG 7: Guidad rundtur Kotor & kryss till Dubrovnik

  På morgonen kommer vi fram till Kotor och vi ligger här för ankar fram till ca kl 15. Vi gör en guidad rundtur till fots i staden under dagen, men det finns också lite tid att njuta av båtlivet eller utforska staden på egen hand. På eftermiddagen stävar vi vidare mot Dubrovnik. 

  Kotor (ca 2h)
  Man uppskattar att Kotor har 70% av Montenegros historiska och kulturella monument. Det är därför Kotor är klassad som ett världsarv av UNESCO. Kotor grundades av romarna vid Adriatiska kusten i Montenegro och utvecklades till ett viktigt kommersiellt och konstnärligt centrum under medeltiden. Vi besöker katedralen Saint Tryphon, som skadades allvarligt och återuppbyggdes efter jordbävningen 1667. Katedralens två torn är därför olika varandra. Sedan besöker vi Sjöfartsmuseet i Grgurina-palatset och dess samling som visar utvecklingen av tidigare maritima och kulturella aktiviteter.

  Guidad rundtur Kotor & kryss till DubrovnikKotor, Montenegro
 • DAG 8: Flyg hem från Dubrovnik

  Efter en härlig vecka till havs är det dags att lämna vår båt och säga farväl till besättningen. Under dagen flyger vi tillbaka till Skandinavien.

  Flyg hem från Dubrovnik

Karta

Hotell

La Belle de l'Adriatique
La Belle de l'Adriatique är ett elegant premium fartyg som renoverades 2017. Fartyget kan lägga till i hjärtat av städerna och rymmer endast 197 passagerare. Hytterna på övre och ombordstigningsdäck h...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Kroatien - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Kroatien kortare än 90 dagar. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Kroatien - Vaccinationer & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Kroatien - Väder & klimat

  I de södra kustområdena vid Adriatiska havet råder subtropiskt Medelhavsklimat, medan resten av landet har tempererat fastlandsklimat.

 • Kroatien - Valuta, växling & kreditkort

  Kroatiens valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Kroatien. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Kroatien - Transport & kommunikationer

  I vissa storstäder finns det taxistationer. Dessa är markerade med blå taxiskyltar. Ett tips: Har du åkt taxi tidigare kan du be att få chaufförens visitkort med hans mobilnummer så du kan ringa honom direkt.

 • Kroatien - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Kroatien är +385. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Kroatien - Shopping

  Kroatien är känt för handgjorda kläder och accessoarer. Hantverkarna tar denna konst på allvar eftersom detta har pågått i århundraden. Kravatten har sitt ursprung i området och så småningom utvecklades detta till den moderna slipsen. Det finns dock mer än kläder och accessoarer. Några av de mest populära produkterna är olivolja, vin och ost.

 • Kroatien - Elektricitet

  I Kroatien är det 220V med tvåstiftskontakter, samma som i Sverige. Ingen adapter behövs.

 • Kroatien - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Kroatien.

 • Kroatien - Allmänt & blandat

  Dricks: Serviceavgift är inbakat i priset men det är ändå brukligt att ge dricks. Vanligtvis ca 10% eller att man avrundar priset uppåt. Åker man taxi avrundar man även här priset uppåt. På rundresor är det också vanligt att man lägger lite dricks till chaufför och lokalguide.
  Språk: Kroatiska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 5this is a picture of the number 1this is a picture of the number 8this is a picture of the number 7