Skip to main content

Kryssning på Mosel & Rhen - Cochem-Rüdesheim-Strasbourg

Stöpta i historia och omhuldade av legender - över Rhen och Mosel vilar ett romantiskt skimmer. Kelter och romare vandrade utmed floderna, poeter och konstnärer som Lord Byron och William Turner förevigade deras skönhet. I stilla mak kryssar vi fram, genom mjuka krökar och lummiga stråk. Rad efter rad av vinrankor biter sig fast på de soldränkta, bitvis branta sluttningarna. Sagolika slott och imposanta borgar på klippkrönen blickar ner över måleriska medeltida vinorter. Landskapet som målas upp runt omkring oss är andlöst vackert, idyllen fullkomlig. Måhända kittlar en god Riesling gommen? Ombord på MS Monet njuter vi av helpension.

Vår behagliga kryssning startar i vinorten Cochem i Moseldalen och går vidare på Rhen till Strasbourg i Alsace. Vinprovningar och strandhugg i pärlor som Boppard, Rüdesheim och Mainz förgyller vår resa.

Programmet i korthet

Dag 1: Buss från Sverige. Ankomst Bremen. (M)
Dag 2: Incheckning på fartyget. Välkomstdrink & middag ombord. (F,M)
Dag 3: Stadspromenad i Cochem. Vinprovning i Alken. Angör Koblenz. (F,L,M)
Dag 4: Stadspromenad i Boppard. Vinprovning i Rüdesheim. (F,L,M)
Dag 5: Gutenbergmuseet & stadsrundtur i Mainz. Galamiddag ombord. (F,L,M)
Dag 6: Angör Strasbourg. Buss till Hannover. (F,M)
Dag 7: Shopping. Färja Puttgarden - Rödby och hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Helpension ombord under hela kryssningen! Även dryck är inkluderat i samband med måltider och i baren. 

100% KLIMATKOMPENSERAT!

Full klimatkompensation ingår i priset för resan.

Beräknad klimatpåverkan per resenär är 0,07 ton koldioxid.

Läs mer om vårt klimat- och miljöarbete »

Höjdpunkter

 • Bekväm kryssning med mat & dryck inkluderat
 • Njut av vinprovningar
 • Se världens äldsta bok på Gutenberg-museet
 • Idylliska vinbyar med korsvirkeshus
 • Pittoreska Rüdesheim med Drosselgasse
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,4 av 5
: 4 av 5 stjärnor

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Bremen, 1 Hannover)
 • Logi i 2-bäddshytt med dusch/wc (4 nätter på CroisiEurope MS Monet)
 • 6 frukostar, 3 luncher inkl dryck, 6 middagar (varav 4 inkl dryck)
 • 1 välkomstdrink
 • Inträde till Gutenberg-Museum
 • 2 vinprovningar
 • Kortare stadspromenader i Cochem, Boppard & Mainz
 • Besök i Alken & Rüdesheim

Tillägg

 • Dubbelrum/hytt övre däck 2 590:-
 • Enkelrum/hytt huvuddäck 4 695:-
 • Avbeställningsskydd 800:-

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Bremen

  Tidig morgon lämnar vi Göteborg och tar oss genom Halland ner mot Skåne och Malmö. Via Öresundsbron och färjan över Fehmarn Bält når vi strax efter lunchtid Tyskland. Vi passerar den gamla Hansastaden Lübeck och så småningom även Hamburg och nalkas tidig kväll Bremen. På 4-stjärniga Pentahotel Bremen ska vi övernatta och äta middag. Ca 73 mil fr Göteborg & 46 mil fr Malmö.

 • Dag 2: Bremen-Cochem

  Efter tidig frukost går färden vidare söderut genom Niedersachsen och Nordrhein-Westfalen; på lämplig plats pausar vi för lunch och bensträckare. Vi korsar Rhen och tar oss ett stycke väster om Köln och den forna huvudstaden Bonn vidare mot Moseldalen. 

  Längs med Mosel närmar vi oss idylliska Cochem i Unter-Mosel, där CrosisiEuropes fartyg MS Monet, vårt "flytande hem" de kommande dagarna, ligger förtöjt. Vi tilldelas våra hytter och hälsas därefter med en drink välkomna ombord av besättningen. En god middag följs av en kväll med underhållning. Ca 47 mil.

  • Helpension ombord ingår under hela kryssningen! Även dryck är inkluderat i samband med måltider och i baren. 
  • Programmet kan ändras beroende på väder, vatten-nivå i floden osv. Det är kaptenen som ansvarar för säkerheten och bestämmer över anläggningsplatser, samt var, när och hur båten seglar. 
  Bremen-CochemCochem
 • Dag 3: Kryssning Cochem-Alken-Koblenz

  Förmiddagen spenderar vi i Cochem, som genomsyras av smala gränder med vackra korsvirkeshus och gamla stadsportar. Högt ovanför på en brant klippa omgiven av vinodlingar kastar kejsarborgen Reichsburg ett vakande öga. Den ursprungliga borgen från 1100-talet förstördes till stora delar av franska trupper 1689, men återuppstod under 1800-talet i nygotisk stil. Vi lättar ankar från Cochem och stävar ut på den buteljgröna floden. Ombord serveras en läcker lunch.

  Vinodlingar pryder sluttningarna och pittoreska byar så som tvillingstaden Treis-Karden, som breder ut sig på båda sidor av floden, passerar revy. Kombinationen av varma dagar och långa, svala nätter ger druvorna en frisk och mjuk mognad. Efter ytterligare ett par mjuka krökar närmar vi oss charmiga Alken, där vi ska göra uppehåll några timmar. Vi inleder vår vistelse i Alken med att besöka en 300-årig vinkällare för att under ledning av en vinkännare prova fem av regionens goda viner. Här får vi också tillfälle att komplettera det egna vinförådet. 

  Vi kastar på eftermiddagen åter loss från Alken och passerar kort därefter Kobern-Gondorf. Mosel svänger nu åt öster och vi närmar oss Koblenz, som växte fram kring ett romerskt kastell grundat år 9 f.Kr. I Koblenz lägger vi till för natten, ombord väntar ytterligare en välanrättad middag.

  Kryssning Cochem-Alken-KoblenzKoblenz
 • Dag 4: Kryssning Koblenz-Boppard-Rüdesheim

  Under morgonen lämnar vi Koblenz och styr ut på den mäktiga Rhen. Vi befinner oss nu i Oberes Mittelrheintal - den övre mellersta Rhendalen, som sedan 2002 finns med på UNESCOs lista över världskulturav. På en höjd vid den vänstra flodbanken tronar slottet Stolzenfelz, som uppfördes 1833-1845 på ruinerna av en 1200-talsfästning; på andra sidan ett stycke söderut, reser sig Marksburg ovanför den måleriska vin- och rosstaden Braubach. Marksburg är det enda slott längs den här delen av Rhen som aldrig blivit skadat. Floden gör nu en skarp sväng åt vänster och vi passerar Bopparder Hamm. Här breder mellersta Rhendalens största sammanhängande vinfält ut sig. Strax efter nästa krök ligger vinstaden Boppard, där vi ska tillbringa några timmar.

  Under en stadspromenad bekantar vi oss med Boppard och ser då bl a kyrkan Sankt Serverus, det medeltida torget och lämningar efter stadens tidiga invånare, romarna. 

  Lagom till lunchen ombord lättar vi ankar från Boppard och stävar vidare söderut genom den frodiga Rhendalen. Vi passerar St. Goarshausen med borgarna "katt" och "mus" och systerstaden St Goar på andra sidan och skymtar snart den mytomspunna Loreley-klippan, där enligt sägen en vacker, skönssjungande sjöjungfru fick skepp att förlisa med sin sång. De välrenommerade vinorterna avlöser varandra. På sluttningarna klamrar sig vinrankorna fast i väntan på att bidra till regionens gyllene nektar; riddarborgar stöpta i historia "vaktar" på strategiska krön. Sen eftermiddag nalkas vi så den välkända vinorten Rüdesheim, där vi ska gå iland för att provsmaka några av de utsökta vinerna hos en vinproducent. Efter middag ombord avrundar man kanske kvällen på berömda Drosselgasse, där det är tätt mellan vinstugorna och stämningen står högt i tak?

  Kryssning Koblenz-Boppard-RüdesheimRüdesheim Foto: Shutterstock
 • Dag 5: Kryssning Rüdesheim-Mainz-Franska gränsen

  Under natten avseglar vi från Rüdesheim för att redan tidig morgon angöra Mainz, Tysklands vinhuvudstad och centra för handeln med de populära Rhenvinerna. Efter frukost går vi iIand. I Mainz föddes ”boktryckarkonstens fader” Johannes Gutenberg – på Gutenbergmuseet får vi veta mer om hans gärning. Här får vi bl a se den ovärderliga Gutenberg-bibeln, världens äldsta tryckta bok. Vi gör även en liten stadsrundtur och ges sedan tid att strosa en stund på egen hand och återvänder därefter till fartyget för lunch.

  Vår stilsamma "seglats" på Rhen, eller Oberrhein som denna sektion av floden benämns, går under eftermiddagen vidare genom Rheinhessen, Tysklands till ytan största vinregion. Detta är också ett av landets varmaste och torraste vinområden. Worms, i vars riksdag Luther bannlystes 1521, Mannheim och Speyer – känd för sin väldiga domkyrka, passerar revy medan kvällen så smått gör sitt inträde. Vår tillvaro ombord förgylls, så här vår sista kväll på MS Monet, med galamiddag och underhållning.

  Kryssning Rüdesheim-Mainz-Franska gränsenVinfält
 • Dag 6: Kryssning Franska gränsen-Strasbourg, buss till Hannover

  Vi har under natten passerat den franska gränsen och angör på morgonen Strasbourg, huvudstad i den regionen Grand Est, av vilken Alsace är en del. Efter frukosten lämnar vi Strasbourg och fortsätter parallellt med floden Rhen norrut. Vi fortsätter i utkanten av natursköna Schwarzwald och passerar den exklusiva kurorten Baden-Baden. Så småningom passerar vi finansstaden Frankfurt och vidare genom Hessen och Niedersachsen når vi Hannover. Vi övernattar och äter middag på Leonardo Hotel Hannover. Ca 56 mil.

  Kryssning Franska gränsen-Strasbourg, buss till HannoverStrasbourg
 • Dag 7: Hannover-Hemorten

  Under första halvan av dagen tar vi oss genom Niedersachsen och Schleswig-Holstein mot Puttgarden. Efter uppehåll för lunch och gränshandel kör vi ombord på färjan som ska ta oss till Rödby på Lolland. De sista milen genom Danmark går fort och snart nalkas vi åter Malmö, strax innan midnatt beräknas vi vara i Göteborg. Ca 57 mil till Malmö & 84 mil till Göteborg.

Avreseorter & tider

Vi reser med bekväma bussar från Göteborg och fortsätter söderut efter Jörns-linjen, med påstigning längs med Västkusten, Halland & Skåne. Bor du utanför Jörns-linjen hämtar vi med taxi/bil på vissa orter mot tillägg. 

Klicka på länken nedan för att se alla på- & avstigningsorter samt tider. 

Se alla orter och tider

Avgångar & priser

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris

Oktober 2024

22/10
Se avresetider
BussKryssning på Mosel & Rhen - Cochem-Rüdesheim-Strasbourg, 7 d
Guide: Karin Erlandsson
Mer än 418 495:-BokaSe avresetider

ANSLUT MED TÅG
På den här resan finns möjlighet att ansluta med tåg till Malmö, där vår buss avreser kl 10. 

PRISVÄRDA HOTELL VID ANSLUTNING
Vi erbjuder subventionerade anslutningshotell i Göteborg & Malmö, före eller efter resan - eller både och! Börja resan utan stress och promenera utvilad till påstigningsplatsen. Sen är det "bar å åk"!

Teaterhotellet Malmö

first hotel g Göteborg

Hälsokrav Kryssning
Kryssningar är generellt sett inte anpassade för personer med rörelsesvårigheter. Ombord- och avstigning sker oftast via en ramp. På vissa kryssningsbåtar finns hiss, men hissen når inte alltid alla däck, t ex soldäck. På utflykter används buss för det mesta, men vi besöker ofta kulturmärkta städer med kullerstensgator. Vid några av våra utflykter går vi från fartyget till stadskärnan och man måste kunna gå till sevärdheter på egen hand. Jörns guider kan avråda resenärer med rörelsesvårigheter att följa med på utflykter.

 

Kom ihåg att ha med bekväma skor på resan!

Karta

Hotell

MS Monet
Bekvämt flodfartyg byggt 1999 och renoverat 2007. Kapacitet för 158 passagerare som upptar 78 hytter. Smaka på det bästa från franska och europeiska köken, upplev loungebars, dansgolv och njut av solb...
Leonardo Hotel, Hannover
Leonardo Hotel Hannover ligger vid parken Tiergarten i Hannover. Hotellet är utrustat med 178 hotellrum, restaurang och bar. Leonardo Hotel Hannover Tiergartenstraße 117 30559 Hannover Tyskland Läs me...
Pentahotel, Bremen
Pentahotel Bremen öppnade september 2022 och har totalt 148 rum. Hotellet ligger i Vahr distriktet, utanför den centrala kärnan av Bremen. Pentahotel Bremen August-Bebel-Allee 4 28329 Bremen Tyskland...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Frankrike - Pass & visum

  Nordiska medborgare behöver inget visum för resor till Frankrike. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Frankrike - Vaccinationer & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Frankrike - Väder & klimat

  I norra delen av landet är klimatet typiskt nordatlantiskt med mycket nederbörd under hela året och måttliga skillnader mellan årstiderna. Längst söderut är det typiskt Medelhavsklimat med mindre nederbörd och varma somrar.

 • Frankrike - Valuta, växling & kreditkort

  Frankrikes valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Frankrike. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Frankrike - Transport & kommunikationer

  Frankrike har ett av de största vägnäten i hela världen. Det motsvarar cirka 80 000 mil varav 710 mil är motorväg. Merparten av Frankrikes motorvägar, sett till kilometerantal, är betalmotorvägar med vägtullar. Tågtrafiken är väl utbyggd och konkurrerar med flyget på många sträckor. Ännu är inte trafiken avreglerad (även om sådana förslag finns) utan drivs framförallt av statliga SNCF. Höghastighetståget TGV är populärt på sträckor som Paris-Lyon. Man kan också resa med tåg från Paris till andra europeiska städer som London och Bryssel. Historiskt har Paris även utgjort en av de centrala stationerna för Orientexpressen.

 • Frankrike - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Frankrike är +33. Behöver du ringa hem så kontrollera gärna ev. avgifter med din mobiloperatör gällande täckning och olika priser. Frankrike låg länge efter andra utvecklade länder men är nu på väg att komma i kapp och bredbandsutbyggnaden går i full fart. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Frankrike - Shopping

  Frankrike är ett trevligt och anrikt shoppingland där exklusiva lyxbutiker blandas med små souveniraffärer. Butikerna finner du såväl i gallerior som längs med gatorna. I Frankrike finns det en välutvecklad ostkultur och man kan shoppa ostar av alla dess slag.

 • Frankrike - Elekricitet

  I Frankrike är det 220 V, samma som i Sverige. Dock kan eluttagens utformande variera, ibland passar våra kontakter och ibland inte. Ett tips är därför att ha med en adapter. De finns ibland att låna på hotellen annars brukar de finnas i närmsta elaffär.

 • Frankrike - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Frankrike och Sverige.

 • Frankrike - Allmänt & blandat

  Dricks: En serviceavgift är oftast inbakad i priset men är du nöjd med servicen kan du avrunda notan uppåt med 5-10%.
  Språk: Franska

 • Holland - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Holland. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Holland - Vaccinationer & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Holland - Väder & klimat

  Holland har ett tempererat, fuktigt kustklimat med svala somrar och milda vintrar. Ett normalt år faller omkring 800 millimeter nederbörd, ganska jämnt fördelat över året. Det snöar i genomsnitt cirka 20 dagar om året.

 • Holland - Valuta, växling & kreditkort

  Hollands valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Holland. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Holland - Transort & kommunikationer

  Det är lätt att ta sig fram med lokaltrafik. I Amsterdam t.ex. finns 24-, 48- eller 72-timmars kort. Korten gäller för obegränsat antal resor med spårvagn, buss, tunnelbana och nattbuss. Man kan även köpa enstaka biljetter direkt av chauffören men det är dyrare.

 • Holland - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Holland är +31. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Holland - Shopping

  I Holland finner man en mängd olika souvenirer till försäljning, så som träskor, ost och Delftware och naturligtvis tulpaner. 

 • Holland - Elektricitet

  I Holland är det 220/230V, adapter behövs inte.

 • Holland - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Holland.

 • Holland - Allmänt & blandat

  Dricks: Är man nöjd med servicen och bemötandet rekommenderas det att lämna ca 5-10% . Även taxichaufförer förväntar sig 5-10% i dricks.
  Språk: Nederländska och Frisiska.

 • Tyskland - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Tyskland. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Tyskland - Vaccinationer & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Tyskland - Väder & klimat

  Hela Tyskland ligger i den tempererade klimatzonen förutom området vid de tyska Alperna där det råder fjällklimat med mycket kallare och regnrikare väder än i övriga Tyskland. Landets västra del domineras av Atlanthavsströmmen. I öster påminner klimatet om det kontinentala med kalla och våta vintrar och varma och torra somrar.

 • Tyskland - Valuta, växling & kreditkort

  Tysklands valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Tyskland. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Tyskland - Transporter & kommunikationer

  Det är lätt att ta sig fram med lokaltrafiken i de större städerna och även mellan städerna. På landsbygden är trafiken mer begränsad.

 • Tyskland - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Tyskland är +49. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Tyskland - Shopping

  Varje region i Tyskland har sin egen specialitet. T.ex folkkonst från bergskedjan Erzgebirge Nussknacker och Rüchermänner (nötknäckare och rökare), Lübeck har sin marsipan, Hamburg sin Hummelfigur, Berlin sin björn och sina "Ampelmännchen (Herr Gårman). 

 • Tyskland - Elektricitet

  220V, ingen adapter behövs.

 • Tyskland - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Tyskland.

 • Tyskland - Allmänt & blandat

  Dricks: Serviceavgift är inbakat i priset men är du nöjd med servicen kan du avrunda notan uppåt 5-10%.
  Språk: Tyska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 1this is a picture of the number 5this is a picture of the number 4this is a picture of the number 3