Skip to main content

Kryssning på Mosel & Rhen - Cochem-Rüdesheim-Strasbourg

Stöpta i historia och omhuldade av legender - över Rhen och Mosel vilar ett romantiskt skimmer. Kelter och romare vandrade utmed floderna, poeter och konstnärer som Lord Byron och William Turner förevigade deras skönhet. I stilla mak kryssar vi fram, genom mjuka krökar och lummiga stråk. Rad efter rad av vinrankor biter sig fast på de soldränkta, bitvis branta sluttningarna. Sagolika slott och imposanta borgar på klippkrönen blickar ner över måleriska medeltida vinorter. Landskapet som målas upp runt omkring oss är andlöst vackert, idyllen fullkomlig. Måhända kittlar en god Riesling gommen? Ombord MS Monet njuter vi av helpension.

Vår behagliga kryssning startar i vinorten Cochem i Moseldalen och går vidare på Rhen till Strasbourg i Alsace. Besök på det romantiska slottet Burg Eltz, vinprovningar och strandhugg i pärlor som Boppard, Rüdesheim och Mainz förgyller vår resa.

Programmet i korthet

Dag 1: Buss från Sverige. Stopp i Lübeck. Ankomst Bremen. (M)
Dag 2: Guidning slottet Burg Eltz. Välkomstdrink & middag ombord. (M)
Dag 3: Stadspromenad i Cochem. Vinprovning i Alken. Angör Koblenz. (F,L,M)
Dag 4: Stadspromenad i Boppard. Vinprovning i Rüdesheim. (F,L,M)
Dag 5: Gutenbergmuseet & stadsrundtur i Mainz. Galamiddag ombord. (F,L,M)
Dag 6: Angör Strasbourg. Kortare promenad. Buss till Hannover. (F,M)
Dag 7: Shopping. Färja Puttgarden - Rödby och hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Helpension ombord under hela kryssningen! Även dryck är inkluderat i samband med måltider och i baren. 

Höjdpunkter

 • Bekväm kryssning med mat & dryck inkluderat
 • Njut av vinprovningar
 • Fantastiska vyer från spektakulära Burg Eltz
 • Idylliska vinbyar med korsvirkeshus
 • Pittoreska Rüdesheim med Drosselgasse
 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Bremen, 1 Hannover)
 • Logi i 2-bäddshytt med dusch/wc (4 nätter på CroisiEurope MS Monet)
 • 6 frukostar
 • 3 luncher inkl dryck
 • 6 middagar (varav 4 inkl dryck)
 • 1 välkomstdrink
 • Inträde & guidad rundtur Burg Eltz
 • Inträde till Gutenberg-Museum
 • 2 vinprovningar 
 • Kortare stadspromenader i Cochem, Boppard, Mainz & Strasbourg
 • Besök i Lübeck, Alken & Rüdesheim

Tillägg

 • Enkelrum/hytt: 3.295 kr
 • Hytt övre däck: 1.295 kr per person 
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Bremen via Lübeck

  Tidig morgon lämnar vi Göteborg och tar oss genom Halland ner mot Skåne och Malmö. Via Öresundsbron och färjan över Fehmarn Bält når vi strax efter lunchtid Tyskland. I den gamla Hansastaden Lübeck, som förknippas med gotisk tegelarkitektur, marsipan och Nobelpristagaren Thomas Mann, håller vi paus. Genom den berömda stadsporten Holstentor promenerar vi in i Gamla stan - på anrika Café Niederegger får vi tillfälle att inta kaffe och en läcker tårtbit och handla marsipan.

  Vi passerar strax öster om miljonstaden Hamburg och nalkas tidig kväll Bremen. På 4-stjärniga Atlantic Hotel an der Galopprennbahn, beläget vid stadens galoppbana, ska vi övernatta och äta middag. Ca 73 mil fr Göteborg & 46 mil fr Malmö.

  Hemorten-Bremen via LübeckLübeck
 • Dag 2: Bremen-Cochem med Burg Eltz

  Efter frukost går färden vidare söderut genom Niedersachsen och Nordrhein-Westfalen; på lämplig plats pausar vi för lunch och bensträckare. Vi korsar Rhen och tar oss ett stycke väster om Köln och den forna huvudstaden Bonn vidare mot Moseldalen. På eftermiddagen avtecknar sig konturerna av spektakulära Burg Eltz, som tronar på en 70 meter hög klippa omgiven av skog. Från promenadstigen (ca 1,3 km) har vi en strålande vy över detta sagoslott, ett av Tysklands vackraste. Burg Eltz, som påbörjades i mitten av 1100-talet, har aldrig förstörts och ägs fortfarande av familjen von Eltz! Innanför murarna ryms 850 år av historia. Under en guidad visning ser vi rustkammare, vackert smyckade rum och salar, praktfulla målningar mm.

  Längs med Mosel närmar vi oss idylliska Cochem i Unter-Mosel, där CrosisiEuropes fartyg MS Monet, vårt "flytande hem" de kommande dagarna, ligger förtöjt. Vi tilldelas våra hytter och hälsas därefter med en drink välkomna ombord av besättningen. En god middag följs av en kväll med underhållning. Ca 47 mil.

  • Helpension ombord ingår under hela kryssningen! Även dryck är inkluderat i samband med måltider och i baren. 
  • Programmet kan ändras beroende på väder, vatten-nivå i floden osv. Det är kaptenen som ansvarar för säkerheten och bestämmer över anläggningsplatser, samt var, när och hur båten seglar. 
  Bremen-Cochem med Burg EltzCochem
 • Dag 3: Kryssning Cochem-Alken-Koblenz

  Förmiddagen spenderar vi i Cochem, som genomsyras av smala gränder med vackra korsvirkeshus och gamla stadsportar. Högt ovanför på en brant klippa omgiven av vinodlingar kastar kejsarborgen Reichsburg ett vakande öga. Den ursprungliga borgen från 1100-talet förstördes till stora delar av franska trupper 1689, men återuppstod under 1800-talet i nygotisk stil. Den raske beger sig med fördel upp dit och belönas med ett storslaget panorama över Moseldalen. Klockan 11:30 lättar vi så ankar från Cochem och stävar ut på den buteljgröna floden. Ombord serveras en läcker lunch.

  Vinodlingar pryder sluttningarna och pittoreska byar så som tvillingstaden Treis-Karden, som breder ut sig på båda sidor av floden, passerar revy. Kombinationen av varma dagar och långa, svala nätter ger druvorna en frisk och mjuk mognad. Efter ytterligare ett par mjuka krökar närmar vi oss charmiga Alken, där vi ska göra uppehåll några timmar. Ovanför staden tronar Burg Thurant, en av Moseldalens äldsta borgar, delvis uppförd på romerska grundmurar. Detta är också Moseldalens enda borg med tvillingtorn. Vi inleder vår vistelse i Alken med att besöka en 300-årig vinkällare för att under ledning av en vinkännare prova fem av regionens goda viner. Här får vi också tillfälle att komplettera det egna vinförådet. Med smaklökarna tillfredsställda beger vi oss upp till Burg Thurant för att njuta av utsikten över staden, floden och vinbergen.

  Vi kastar på eftermiddagen åter loss från Alken och passerar kort därefter Kobern-Gondorf med de två slotten Niederburg och Oberburg ovanför. Mosel svänger nu åt öster och vi närmar oss Koblenz, som växte fram kring ett romerskt kastell grundat år 9 f.Kr. Det är här, vid Deutsches Eck, som Mosel förenar sig med Rhen. En gigantisk staty föreställande kejsar Vilhelm I står på platsen. Mittemot, på andra sidan Rhen, tronar den jättelika fästningen Ehrenbreitstein. I Koblenz lägger vi till för natten, ombord väntar ytterligare en välanrättad middag.

  Kryssning Cochem-Alken-KoblenzKoblenz
 • Dag 4: Kryssning Koblenz-Boppard-Rüdesheim

  Under morgonen lämnar vi Koblenz och styr ut på den mäktiga Rhen. Vi befinner oss nu i Oberes Mittelrheintal - den övre mellersta Rhendalen, som sedan 2002 finns med på UNESCOs lista över världskulturav. På en höjd vid den vänstra flodbanken tronar slottet Stolzenfelz, som uppfördes 1833-1845 på ruinerna av en 1200-talsfästning; på andra sidan ett stycke söderut, reser sig Marksburg ovanför den måleriska vin- och rosstaden Braubach. Marksburg är det enda slott längs den här delen av Rhen som aldrig blivit skadat. Floden gör nu en skarp sväng åt vänster och vi passerar Bopparder Hamm. Här breder mellersta Rhendalens största sammanhängande vinfält ut sig. Strax efter nästa krök ligger vinstaden Boppard, där vi ska tillbringa några timmar.

  Under en stadspromenad bekantar vi oss med Boppard och ser då bl a kyrkan Sankt Serverus, det medeltida torget och lämningar efter stadens tidiga invånare, romarna. Med fördel tar du också stolliften uppför vinberget till Gedeonseck, 240 m.ö.h., en behaglig åktur på ca 20 minuter. Här finns en panoramrestaurang där man kan inta något svalkande medan man njuter av den magiska utsikten över Rhens största loop. Ytterligare några minuters promenad uppför en stenlagd väg leder dig till en annan magnifik utsiktsplats, Vierseenblick, där man får illusionen av titta på fyra separata sjöar – när man i själva verket ser Rhen!

  Lagom till lunchen ombord lättar vi ankar från Boppard och stävar vidare söderut genom den frodiga Rhendalen. Vi passerar St. Goarshausen med borgarna "katt" och "mus" och systerstaden St Goar på andra sidan och skymtar snart den mytomspunna Loreley-klippan, där enligt sägen en vacker, skönssjungande sjöjungfru fick skepp att förlisa med sin sång. De välrenommerade vinorterna avlöser varandra. På de soldränkta sluttningarna klamrar sig vinrankorna fast i väntan på att bidra till regionens gyllene nektar; riddarborgar stöpta i historia "vaktar" på strategiska krön. Strax innan kl 18 nalkas vi så den välkända vinorten Rüdesheim, där vi ska gå iland för att provsmaka några av de utsökta vinerna hos en vinproducent. Efter middag ombord avrundar man kanske kvällen på berömda Drosselgasse, där det är tätt mellan vinstugorna och stämningen står högt i tak?

  Kryssning Koblenz-Boppard-RüdesheimRüdesheim Foto: Shutterstock
 • Dag 5: Kryssning Rüdesheim-Mainz-Franska gränsen

  Under natten avseglar vi från Rüdesheim för att redan tidig morgon angöra Mainz, Tysklands vinhuvudstad och centra för handeln med de populära Rhenvinerna. Efter frukost går vi iIand. I Mainz föddes ”boktryckarkonstens fader” Johannes Gutenberg – på Gutenbergmuseet får vi veta mer om hans gärning. Här får vi bl a se den ovärderliga Gutenberg-bibeln, världens äldsta tryckta bok. Vi gör även en liten stadsrundtur och passar då på att titta in i St Stephan-kyrkan för att beundra de unika glasmålningarna av Marc Chagall. I den prakfulla Kaiserdom krönte kurfursten de tyska kungarna. Vi ges tid att strosa en stund på egen hand och återvänder därefter till MS Monet för lunch.

  Vår stilsamma "seglats" på Rhen, eller Oberrhein som denna sektion av floden benämns, går under eftermiddagen vidare genom Rheinhessen, Tysklands till ytan största vinregion. Detta är också ett av landets varmaste och torraste vinområden. Worms, i vars riksdag Luther bannlystes 1521, Mannheim och Speyer – känd för sin väldiga domkyrka, passerar revy medan kvällen så smått gör sitt inträde. Vår tillvaro ombord förgylls, så här vår sista kväll på MS Monet, med galamiddag och underhållning.

  Kryssning Rüdesheim-Mainz-Franska gränsenVinfält
 • Dag 6: Kryssning Franska gränsen-Strasbourg, buss till Hannover

  Vi har under natten passerat den franska gränsen och angör på morgonen Strasbourg, huvudstad i den nya regionen Grand Est, av vilken Alsace är en del. Efter frukost mönstrar vi av och möts av vår buss, som tar oss in mot Strasbourgs gamla stadskärna, ett världsarv som ryms på ön Grand-Ilê. Här ligger bl a den magnifika gotiska katedralen Notre Dame och det forna ärkebiskopspalatset Palais Rohan, liksom den idylliska stadsdelen Petite France, som förr var garvarnas distrikt. Vår tid är knapp, men vi får i alla fall en kort introduktion till denna mångfasetterade stad, som också är säte för bl a Europaparlamentet och Europadomstolen, innan vi påbörjar vår resa norrut.

  Parallellt med Rhen och förbi finansstaden Frankfurt och Kassel går färden med paus för lunch och bensträckare mot Hannover och Wyndham Hannover Atrium. Här sker resans sista övernattning och här serveras vi även middag. Ca 56 mil.

  Kryssning Franska gränsen-Strasbourg, buss till HannoverStrasbourg
 • Dag 7: Hannover-Hemorten

  Under första halvan av dagen tar vi oss genom Niedersachsen och Schleswig-Holstein mot Puttgarden. Efter uppehåll för lunch och gränshandel kör vi ombord på färjan som ska ta oss till Rödby på Lolland. De sista milen genom Danmark går fort och snart nalkas vi åter Malmö, strax innan midnatt beräknas vi vara i Göteborg. Ca 57 mil till Malmö & 84 mil till Göteborg.

Avreseorter & tider

Vi reser med Smålandsbussens bekväma bussar från Göteborg och fortsätter söderut efter Jörns-linjen, med påstigning i på Västkusten, Halland & Skåne . Bor du utanför Jörns-linjen hämtar vi med taxi/bil på vissa orter mot tillägg. 

Klicka på länken nedan för att se alla på- & avstigningsorter samt tider. 

Se alla orter och tider

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Oktober 2022

12/10
Se avresetider
BussKryssning på Mosel & Rhen - Cochem-Rüdesheim-Strasbourg, 7 d
Guide: Bente Ekfeldt Hammar
215 855:-Fåtal platser kvarSe avresetider

Information

ANSLUT MED TÅG
På den här resan finns möjlighet att ansluta med tåg till Malmö, där vår buss avreser kl 10. 

PRISVÄRDA HOTELL VID ANSLUTNING
Vi erbjuder subventionerade anslutningshotell i Göteborg & Malmö, före eller efter resan - eller både och! Börja resan utan stress och promenera utvilad till påstigningsplatsen. Sen är det "bar å åk"!

Teaterhotellet Malmö

Spoton Hotel Göteborg

KLIMATSMART RESA
På den här resan klimatkompenserar vi för busstransporten. Buss med HVO bränsle - 0,014 kg CO2/km.
Läs mer!

Karta

Hotell

MS Monet
Bekvämt flodfartyg byggt 1999 och renoverat 2007. Kapacitet för 158 passagerare som upptar 78 hytter. Smaka på det bästa från franska och europeiska köken, upplev loungebars, dansgolv och njut av solb...
Utsida Hotel Atlantic Galopprenbahn Bremen
Atlantic Hotel Galopprennbahn, Bremen
Atlantic Hotel Galopprennbahn ligger precis vid kapplöpningsbanan Galopprennbahn Bremen, i distriktet Vahr. Omgivningen är grön och rofylld med enastående vyer över kapplopningsbanan. Hotellets restau...
Wyndham Hotel Hannover Atrium, Hannover
Wyndham Hannover Atrium Hotel erbjuder moderna rum, en restaurang och ett spa-center med bastu och bubbelpool (tillägg). Hotellet ligger i stadsdelen Gross-Bucholz. Läs mer om Wyndham Hannover Atrium...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Frankrike - Pass & visum

  Nordiska medborgare behöver inget visum för resor till Frankrike. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Frankrike - Vaccinationer & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Frankrike - Väder & klimat

  I norra delen av landet är klimatet typiskt nordatlantiskt med mycket nederbörd under hela året och måttliga skillnader mellan årstiderna. Längst söderut är det typiskt Medelhavsklimat med mindre nederbörd och varma somrar.

 • Frankrike - Valuta, växling & kreditkort

  Frankrikes valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Frankrike. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Frankrike - Transport & kommunikationer

  Frankrike har ett av de största vägnäten i hela världen. Det motsvarar cirka 80 000 mil varav 710 mil är motorväg. Merparten av Frankrikes motorvägar, sett till kilometerantal, är betalmotorvägar med vägtullar. Tågtrafiken är väl utbyggd och konkurrerar med flyget på många sträckor. Ännu är inte trafiken avreglerad (även om sådana förslag finns) utan drivs framförallt av statliga SNCF. Höghastighetståget TGV är populärt på sträckor som Paris-Lyon. Man kan också resa med tåg från Paris till andra europeiska städer som London och Bryssel. Historiskt har Paris även utgjort en av de centrala stationerna för Orientexpressen.

 • Frankrike - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Frankrike är +33. Behöver du ringa hem så kontrollera gärna ev. avgifter med din mobiloperatör gällande täckning och olika priser. Frankrike låg länge efter andra utvecklade länder men är nu på väg att komma i kapp och bredbandsutbyggnaden går i full fart. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Frankrike - Shopping

  Frankrike är ett trevligt och anrikt shoppingland där exklusiva lyxbutiker blandas med små souveniraffärer. Butikerna finner du såväl i gallerior som längs med gatorna. I Frankrike finns det en välutvecklad ostkultur och man kan shoppa ostar av alla dess slag.

 • Frankrike - Elekricitet

  I Frankrike är det 220 V, samma som i Sverige. Dock kan eluttagens utformande variera, ibland passar våra kontakter och ibland inte. Ett tips är därför att ha med en adapter. De finns ibland att låna på hotellen annars brukar de finnas i närmsta elaffär.

 • Frankrike - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Frankrike och Sverige.

 • Frankrike - Allmänt & blandat

  Dricks: En serviceavgift är oftast inbakad i priset men är du nöjd med servicen kan du avrunda notan uppåt med 5-10%.
  Språk: Franska

 • Tyskland - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Tyskland. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Tyskland - Vaccinationer & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Tyskland - Väder & klimat

  Hela Tyskland ligger i den tempererade klimatzonen förutom området vid de tyska Alperna där det råder fjällklimat med mycket kallare och regnrikare väder än i övriga Tyskland. Landets västra del domineras av Atlanthavsströmmen. I öster påminner klimatet om det kontinentala med kalla och våta vintrar och varma och torra somrar.

 • Tyskland - Valuta, växling & kreditkort

  Tysklands valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Tyskland. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Tyskland - Transporter & kommunikationer

  Det är lätt att ta sig fram med lokaltrafiken i de större städerna och även mellan städerna. På landsbygden är trafiken mer begränsad.

 • Tyskland - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Tyskland är +49. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Tyskland - Shopping

  Varje region i Tyskland har sin egen specialitet. T.ex folkkonst från bergskedjan Erzgebirge Nussknacker och Rüchermänner (nötknäckare och rökare), Lübeck har sin marsipan, Hamburg sin Hummelfigur, Berlin sin björn och sina "Ampelmännchen (Herr Gårman). 

 • Tyskland - Elektricitet

  220V, ingen adapter behövs.

 • Tyskland - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Tyskland.

 • Tyskland - Allmänt & blandat

  Dricks: Serviceavgift är inbakat i priset men är du nöjd med servicen kan du avrunda notan uppåt 5-10%.
  Språk: Tyska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 1this is a picture of the number 6this is a picture of the number 4this is a picture of the number 4