Skip to main content

Fira jul & nyår på Algarvekusten - den portugisiska sydkusten

Den vackra, drygt 15 mil långa Algarvekusten i södra Portugal är som gjord för en avkopplande vintersemester. Det varma havet och luftströmmarna från Afrika gör att det här råder ett milt klimat året runt. Dramatiska klippor övergår i gyllene sandstränder och pittoreska byar och städer med vitkalkade hus. Mandelträd, korkek, blom- och citronodlingar draperar landskapet.

Under en festlig jul- och nyårshelg med gemytliga Albufeira som bas tar vi in det bästa av Algarve, såväl kust som inland!

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Höjdpunkter

 • Den charmiga kuststaden Albufeira, vår bas
 • Sol, värme och avkoppling
 • Att fira högtid i fin gemenskap
 • Den vackra naturen med pittoreska byar och gyllene stränder
 • Att slippa att själv stå vid spisen - bli serverad
  • Fler bilder

  Ingår & tillägg

  I priset ingår

  • Guide
  • Flyg Faro t/r inkl flygskatt 
  • Bussresor i Portugal
  • Logi i 2-bäddsrum m dusch/WC  (14 nätter i Albufeira)
  • 14 frukostar
  • 13 buffémiddagar inkl 1 glas vin, vatten eller 1 softdrink
  • 1 julmiddag med dryck
  • 1 nyårsfirande - middag med dryck och livemusik
  • Stadspromenader i Albufeira och Faro
  • Utflykt till Faro och korkfabriken i São Bras de Alpotel
  • Utflykt till Olhão, Tavira och olivplantage
  • Heldagsutflykt till Silves och Monchique inkl visning av vingård
  • 1 vinprovning (3 viner)

  Tillägg

  • Enkelrum 2.895:-
  • Avbeställningsskydd 800:-
  • Dubbelrum/Studio med poolutsikt 990:-/studio
  • Enkelrum/Studio med poolutsikt 795:-/studio

  Dagsprogram

  • Dag 1: Flyg till Faro-Albufeira

   Under dagen landar vi på flygplatsen i Faro, Algarves huvudort sedan 1756. Här väntar en buss på att ta oss vidare västerut till den charmiga kuststaden Albufeira och lägenhetshotellet Paladim Alagoa Mar, vår bas under hela vår Algarvevistelse. Här kommer vi även att inta våra frukostar och middagar. Hotellet har två utomhuspooler (ej uppvärmda) och erbjuder fri wifi. Våra studios har sovrum, badrum, pentry och balkong. Ca 4 mil med buss.

   Julresa till Albufeira Algarvekusten med flyg. Nyårsresa till Albufeira Algarvekusten med flyg. Strand.
  • Dag 2: Stadspromenad i Albufeira

   Under en guidad stadspromenad ska vi idag lära känna Albufeira, som i forna dagar var en betydande fiskeort. Romarna uppförde en borg här och gav platsen namnet Baltum. Därefter kontrollerades staden under en lång period av morerna, som kallade den al-Buhar, "borgen vid havet". Genom handel med Nordafrika fick de staden att blomstra. På 1200-talet drevs morerna så på flykten av kristna riddare från Santiago. Den stora jordbävningen i Lissabon 1755 fick stora efterverkningar även på Algarvekusten men Albufeira reste sig åter, mycket tack vare den expanderade fiskeindustrin.

   Vi strosar längs Gamla stans kullerstensbelagda gränder, som kantas av vitkalkade hus och mysiga restauranger och barer. I den pittoreska hamnen ligger färgglada båtar för ankar, längre österut på Praia dos Pescadores, tar fiskarna hand om dagens fångst, varav en del kan avnjutas nygrillad på någon närbelägen restaurang.

   Albufeira, en vacker kustplats för en långtidssemester i portugal | Jörns Resor
  • Dag 3-14: Jul & nyårsfirande, utflykter mm

   Albufeira har ett milt och behagligt klimat även vintertid med en medeltemperatur på ca 15ºC i december. Staden har två fina sandstränder och ett brett utbud av restauranger, varav flera som serverar goda fisk- och skaldjursrätter. Prova t ex en cataplana, en portugisk fisk- och skaldjursgryta som serveras i en speciell koppargryta.

   Njut av härliga promenader längs med havet och i stadskärnan, som till stora delar är bilfri, och friska dopp i pool och hav (medeltemperaturen ligger på ca 18ºC)! Under vår vistelse gör vi flera spännande utflykter – några ingår, andra kan man köpa till.

   JULFIRANDE (Julafton dag 7 - ingår)
   Så här på självaste dopparedagen serveras vi en läcker julmiddag med smak av Portugal! Dryck ingår.


   Faro & São Brás med korkfabrik & likör (ingår)
   Vi inleder i Faros historiska centrum, som ramas in av delar av en gammal ringmur. Från bågen Arco da Vila, uppförd på 1800-talet på resterna av den gamla moriska ingången till staden, leder kullerstensgränder till det eleganta biskopspalatset från 1700-talet och katedralen Sé.

   Efter att ha bekantat oss med Faro fortsätter vi inåt landet, till byn São Brás de Alpotel, ett centrum för landets korkindustri. Här besöker vi en korkfabrik och en korkeksodling och lär oss bl a mer om skörden – avskalning av ekens bark görs ungefär vart tionde år, och tillverkningen. Portugal är för övrigt världens största producent av kork. Vi tittar in i fabriksbutiken, som bl a erbjuder fina produkter i korkskinn. Under vårt besök i São Brás provsmakar vi också en av Algarves specialiteter, likören mendronheira, som görs på smultronträdets söta frukt. Ca 11 mil.

   Olhão, Tavira och olivplantage (ingår)
   Vi strosar en stund i det lilla fiskesamhället Olhão i hjärtat av Ria Fermosas naturreservat. Olhãos vitkalkade hus med platta takterrasser och minareter känns igen från den moriska arkitekturen och har gett staden epitetet "kubiststaden".

   Vår färd går vidare till Montcarpacho, där vi ska få en rundvisning på en olivplantage och ta del av processen att utvinna olivolja av högsta kvalitet. Säkert bjuds vi även på ett smakprov. Vi avrundar dagens utflykt i den vackra staden Tavira, som ligger på bägge sidor om Gilaõ-floden och förenas med en bro av romerskt ursprung. Ca 16 mil.

   Silves med vinprovning (ingår)
   Idag beger vi oss västerut och upp i bergen. Vår första anhalt är Silves, som blickar ut över en bördig dalgång med apelsinlundar. Romarna byggde en borg här, men blomstringen inföll under morernas tid då staden blev den moriska huvudstaden Xelb och hyllades för sin skönhet. Från borgen, en av de bäst bevarade moriska borgarna i landet, har vi en fin utsikt över staden. Vi gör även ett besök i det arkeologiska museet och får tid att äta lunch innan vi så småningom fortsätter till en lokal vingård för en guidad rundvisning. Avslutningsvis provar vi några av de goda vinerna. Ca 12 mil.

   Det finns även möjlighet att anmäla sig till andra spännande utflykter (se nedan, minst 20 deltagare) och/eller hyra bil för egna "avstickare". Algarve är en av Europas allra främsta golfregioner, så golfentusiasterna har en rad högklassiga banor att välja bland.

   Loulé med marknad & vandring (ca 30 €)
   På lördagar är det stor marknadsdag i den lilla staden Loulé, ett blomstrande hantverkscentrum. Här får vi tillfälle att handla hantverk, färska grönsaker, frukt, mm. Ackompanjerade av en guide gör vi därefter en vandring (ca 10 km - 5 h, lätt-medelsvår) genom ett grönskande kulturlandskap, som bjuder på tjusiga vyer. Ca 7 mil.

   Lagos & Sagres (ca 40 €)
   Vackra Lagos hade sin storhetstid under de portugisiska upptäckarnas era då Henrik Sjöfararen gjorde staden till ett viktigt sjöfartscentrum. I Lagos låg Europas första slavmarknad. Vår färd tar oss även till staden Sagres och till Cabo de São Vicente, "världens ände", som har Europas kraftigaste fyr. Ca 19 mil.

   NYÅRSFIRANDE (Nyårsafton, dag 14 - ingår)

   En festlig afton med galamiddag och livemusik står på menyn! Nyårsraketer lyser upp Algarvehimmeln och efter tolvslaget fortsätter kalaset runt om i Albufeira. Från hotellet kan man se diverse festligheter på gator och torg!

  • Dag 15: Albufeira-Faro-flyg hem

   Vår härliga vistelse i Albufeira går mot sitt slut och efter lite sovmorgon beger vi oss åter mot Faros flygplats, efter lunch lyfter våra flyg med destination Skandinavien. Ca 4 mil med buss.

  Karta

  Hotell

  Paladim & Alagoa Mar, Albufeira
  Paladim & Alagoa Mar är beläget mellan Gamla stan och nyare stadsdelen The Strip. Alla rum är utrustade med AC och har balkong, man har fri tillgång till hotellets båda pooler. Paladim & Alagoa Mar Ru...

  Mer information

  Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

  • Portugal - Pass & visum

   Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Portugal. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

  • Portugal - Vaccination & hälsa

   Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
   Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

  • Portugal - Väder & klimat

   Portugal har ett medelhavsklimat och är ett av de varmaste länderna i Europa. I Azorerna och Algarve varierar klimatet från subtropiskt till tropiskt, medan bergsområdena i norr har snö.

  • Portugal - Valuta, växling & kreditkort

   Portugals valuta är Euro.
   Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Portugal. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

  • Portugal - Transport & kommunikationer

   I Portugals större städer kan du enkelt ta dig runt med kollektivtrafik. Taxi tas vid taxistånden eller från gatan. Priset är betydligt högre om man åker nattetid på helger.

  • Portugal - Telefon & Internet

   Den internationella landskoden till Portugal är +351. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

  • Portugal - Shopping

   De mest köpta souvenirerna i Portugal är sardiner, snyggt förpackade konserverade sardiner, sardiner sydda i tyg och den portugisiska Dalahästen – Barcelostuppen. De stora varuhusen har vanligvis öppet hela dagarna medan mindre butiker kan hålla stängt mitt på dagen för siesta.

  • Portugal - Elektricitet

   230V samma som i Sverige, Adapter behövs inte.

  • Portugal - Tidsskillnad

   Portugal ligger en timma efter Sverige.

  • Portugal - Allmänt & blandat

   Dricks: Vanligtvis lämnar man dricks om man är nöjd med servicen och bemötandet. Ett riktmärke kan vara att lämna 1-2€ per person.
   Språk: Portugisiska

  Costa Smeralda
  Nyhetsbrev
  this is a picture of the number 1this is a picture of the number 6this is a picture of the number 4this is a picture of the number 4