Skip to main content

Ostfriesland i Tysklands nordvästra hörn

med ölprovning & blomsterpark!

Ostfriesland som utgör Tysklands nordvästra spets har en säregen natur med bördig mark som dikades för hundratals år sedan, och kanaler sträcker sig kors och tvärs. Regionen har också en brokig historia. Efter självständighet tillföll den Preussen på 1700-talet och har senare tillhört Holland, Frankrike, åter Preussen och till sist Tyskland.

Vi bor i centrala Leer ett stenkast från stadens äldre kvarter, med charmiga kullerstensgator och gammal bebyggelse. Under vår resa lär vi känna några av Ostfriesland många omtyckta platser, både på fastlandet och på ön Norderney. Vi provar öl på bryggeri, besöker blomsterparken Park der Gärten, åker rundturståget Bömmelbahn på Norderney och njuter av god mat. Vi avslutar i stor stil med kaffe och läcker tårta på anrika Niederegger i Lübeck.

Programmet i korthet

Dag 1: Buss från Sverige. Färja till Tyskland & ankomst Leer. (M) 
Dag 2: Besök i Greetsiel & Aurich, ölprovning, Park der Gärten  (F,M)
Dag 3: Färja till Norderney, rundtur på ön med tåget Bömmelbahn.​​​ (F,M)
Dag 4: Fika på Café Niederegger i Lübeck. Färja Danmark och hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

100% KLIMATKOMPENSERAT!

Full klimatkompensation ingår i priset för resan.

Beräknad klimatpåverkan per resenär är 0,01 ton koldioxid.

Läs mer om vårt klimat- och miljöarbete »

Höjdpunkter

 • Ölprovning på bryggeri
 • Blomsterparken Park der Gärten
 • Rundturståg på ön Norderney
 • Ostfrieslands säregna natur
 • Kaffe & tårta på anrika Café Niederegger
 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Bro- väg- och färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter i Leer)
 • 3 frukostar, 3 middagar, 1 fika
 • Provning av två sorters öl på Nordseer Brauerei Gut Strackholt
 • Entré till blomsterparken Park der Gärten
 • Färja Norddeich-Norderney t/r
 • Rundturståget Bömmelbahn på Norderney, ca 2 timmar inkl. paus

Tillägg

 • Enkelrum 1 245:-
 • Avbeställningsskydd 500:-

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Leer

  Vi reser förbi Hamburg, Bremen och Oldenburg till 4-stjärniga Hotel Frisia i centrum av Leer. Staden har en stor hamn och trots sina blott 35 000 invånare har Leer Tysklands näst största handelsflotta. Vårt hotell ligger på gångavstånd från Leers äldre kvarter, med charmiga kullerstensgator och gammal bebyggelse.

  Ca 58 mil från Malmö & 85 mil från Göteborg.

  Hemorten-Leer
 • DAG 2: Rundtur i Ostfriesland

  Vår utflykt börjar med ett besök i den pittoreska byn Greetsiel som är uppbyggd kring kanaler. I hamnen ligger fiskebåtar, och den kantas av fisk- och skaldjursrestauranger. Vi stannar sedan en stund i Ostfrieslands huvudort Aurich och bekantar oss med den trevliga huvudgatan Burgstrasse i historiska Altstadt. Orten har varit säte för Ostfrieslands ledning, och idag arbetar distriktets ämbetsmän i slottet.

  Att öl är viktigt i Tyskland har knappast undgått någon och naturligtvis bryggs det även i dessa trakter. På Nordseer Brauerei Gut Strackholt provar vi två sorter i deras trevliga Stüberl, och avslutar sedan utflykten med att beundra blomsterprakten i Park der Gärten i Bad Zwischenahn.

  Ca 18 mil.

  Rundtur i Ostfriesland
 • DAG 3: Norderney – de ostfrisiska öarna

  De frisiska öarna sträcker sig längs kusten från Danmark till norra Holland. Den grupp som kallas de ostfrisiska öarna ligger mellan Ems och Wesers mynningar och tillhör Ostfriesland och Niedersachsen. Dessa öar är tolv till antalet, varav sju är bebodda. Ön Norderney är den nästa största och har allt besökaren kan önska sig av en avkopplande semesterdag.

  Traditionellt har fisket varit den huvudsakliga inkomsten på Norderney, men idag har turismen övertagit rollen. Hela nordsidan av ön består av en 12 km lång sandstrand med imponerande dyner, och Norderney blev redan 1797 utnämnd till kunglig preussisk havsbadanstalt.

  Vi tar färjan till Norderney från Norddeich kl. 10.00 och överfarten tar ca 55 minuter. I hamnen väntar rundturståget Bömmelbahn, som under ca 2 timmar låter oss uppleva ön. I maklig takt får vi se öns finaste platser, guidade av en öbo. Efter turen med Bömmelbahn har vi fri tid för upptäcktsfärder i staden Norderney, som har samma namn som ön. Upplev strandpromenaden och byggnaderna vid torget eller besök Badmuseet som skildrar hur badlivet på öarna såg ut förr. Kl. 16.15 tar vi färjan tillbaka och reser vidare mot Leer.

  Ca 15 mil.

  Norderney – de ostfrisiska öarna
 • DAG 4: Leer-hemorten

  Efter frukost börjar vi vår hemresa. I Lübeck gör vi ett stopp för att besöka anrika Café Niederegger, där vi avnjuter kaffe & tårta.
  Därefter fortsätter vi färden hemåt. Färjan tar oss från Puttgarden i Tyskland till Rödby i Danmark och snart är vi tillbaka i Sverige, med många fina resminnen i bagaget.  

  Ca 58 mil till Malmö & 85 mil till Göteborg.

  Leer-hemorten

Avreseorter & tider

Vi reser med bekväma bussar från Göteborg och fortsätter söderut efter Jörns-linjen, med påstigning längs med Västkusten, Halland & Skåne. Bor du utanför Jörns-linjen hämtar vi med taxi/bil på vissa orter mot tillägg. 

Klicka på länken nedan för att se alla på- & avstigningsorter samt tider. 

Se alla orter och tider

Avgångar & priser

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris

Maj 2024

12/5
Se avresetider
BussOstfriesland, 4 d
Guide: Madeleine Persson
Mer än 48 695:-BokaSe avresetider

ANSLUT MED TÅG
På den här resan finns möjlighet att ansluta med tåg till Malmö, där vår buss avreser kl 10. 

PRISVÄRDA HOTELL VID ANSLUTNING
Vi erbjuder subventionerade anslutningshotell i Göteborg & Malmö, före eller efter resan - eller både och! Börja resan utan stress och promenera utvilad till påstigningsplatsen. Sen är det "bar å åk"!

Teaterhotellet Malmö

first hotel g Göteborg

Hälsokrav Buss
Man måste kunna gå till sevärdheter på egen hand. Jörns guider kan avråda resenärer med rörelsesvårigheter att följa med på utflykter.
 
Kom ihåg att ha med bekväma skor på resan!

Karta

Hotell

Hotel Frisia, Leer
Hotel Frisia är ett 4-stjärnigt hotell beläget i centrum av Leer. Här väntar en kombination av östfrisisk tradition och modern hotellkomfort. På hotellet finns en stor bastuavdelning där du kan koppla...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Tyskland - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Tyskland. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Tyskland - Vaccinationer & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Tyskland - Väder & klimat

  Hela Tyskland ligger i den tempererade klimatzonen förutom området vid de tyska Alperna där det råder fjällklimat med mycket kallare och regnrikare väder än i övriga Tyskland. Landets västra del domineras av Atlanthavsströmmen. I öster påminner klimatet om det kontinentala med kalla och våta vintrar och varma och torra somrar.

 • Tyskland - Valuta, växling & kreditkort

  Tysklands valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Tyskland. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Tyskland - Transporter & kommunikationer

  Det är lätt att ta sig fram med lokaltrafiken i de större städerna och även mellan städerna. På landsbygden är trafiken mer begränsad.

 • Tyskland - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Tyskland är +49. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Tyskland - Shopping

  Varje region i Tyskland har sin egen specialitet. T.ex folkkonst från bergskedjan Erzgebirge Nussknacker och Rüchermänner (nötknäckare och rökare), Lübeck har sin marsipan, Hamburg sin Hummelfigur, Berlin sin björn och sina "Ampelmännchen (Herr Gårman). 

 • Tyskland - Elektricitet

  220V, ingen adapter behövs.

 • Tyskland - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Tyskland.

 • Tyskland - Allmänt & blandat

  Dricks: Serviceavgift är inbakat i priset men är du nöjd med servicen kan du avrunda notan uppåt 5-10%.
  Språk: Tyska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 8this is a picture of the number 3this is a picture of the number 2this is a picture of the number 1