Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Neapel. Neapel-Capri

  Mitt på dagen räknar vi med att landa på Neapels flygplats, där en buss väntar på att ta oss vidare mot stadens hamnområde. På vägen dit får vi en kort introduktion till denna kaotiska metropol, grundad av de gamla grekerna och förskönad av romarna.
  Efter Romarrikets fall och diverse inkräktare kom staden att blomstra under bysantinskt välde. Andra härskare följde, däribland ett tufft spanskt styre, men Neapel förblir en av få antika städer i Europa som aldrig har blivit helt ödelagd. Ståtliga palats, kyrkor och kloster samsas med museer fyllda med konstskatter. I fonden reser sig Vesuvius höga ”skorsten”, framför oss vecklar den vackra Neapelbukten ut sig.
  Från hamnen Molo Beverello tar vi så småningom snabbfärjan (ca 45 min) ut till Marina Grande på sagoön Capri. Med hjälp av minibussar når vi slutligen Hotel Biancamaria, beläget i gamla stan i Anacapri, öns andra stad. Här bor vi de två första nätterna på vår resa. En god middag avrundar dagen på bästa sätt. Ca 6 mil med buss.

 • DAG 2: Heldag Capri

  Ackompanjerade av en lokalguide ska vi idag lära känna Capri. Den exklusiva ön är känd som ett paradis för njutningslystna och har lockat romerska kejsare, varit klostersäte och tagit emot landsförvisade. I och med "upptäckten" av Grotta Azzurra - den blå grottan, började turismen frodas. Capri är en liten ö - bara 10 km² och naturen växlar mellan böljande grönska och blommande ängar, dramatiska klippor och hisnande stup. Vyerna är betagande!
  Vi besöker Villa San Michele i Anacapri, uppförd av den svenske läkaren och författaren Axel Munthe, som bosatte sig på Capri. Bostaden är numera museum och trädgården är som utsikten, magnifik! Med minibuss tar vi oss därefter ner till Capri stad för en stadsvandring. Under dagen gör vi även en båttur.

 • DAG 3: Capri-Sorrento

  Förmiddagen är fri att njuta av Anacapri på egen hand och därefter tar vi oss åter ner till Marina Grande, varifrån vi ska ta snabbfärjan till Sorrento. Med sitt spektakulära läge på en terrass 50 m ö h har staden lockat besökare sedan tidernas begynnelse. Byron, Keats och Goethe är bara några av de storheter som sökte sig hit för inspiration, och får man förmoda, en gnutta sol.
  Efter inkvartering på centrala Hotel La Meridiana, gör vi en gemensam stadspromenad. Blomstersmyckade piazzor och smala gränder med små butiker och caféer pryder den pittoreska stadskärnan. Åter på hotellet kan vi se fram emot en välanrättad middag.

 • DAG 4-7 Utflykter från Sorrento: Pasta & vinprovning vid Vesuvius

  Första halvan av dagen tillägnar vi den lilla staden Gragnano, berömd för sin pastatillverkning - för drygt ett århundrade sedan låg här ca 200 pastafabriker(!). Under ett besök i en av de äldsta fabrikerna, som tillverkat pasta sedan 1848, lär vi oss mer om framställningen.
  Här producerar Giuseppe pasta på samma sätt som han lärde sig som barn av sin farfar. Lokalt källvatten och bästa italienska durumvete används. Vi får också smaka på bruschetta, 2 sorters pasta och en dessert.
  På eftermiddagen beger vi oss mot Vesuvius för att besöka en vingård vars druvor skördas på vulkanen! Den bördiga vulkaniska jorden har uppskattats sedan urminnes tider. I appellationen Lacryma Christi del Vesuvio görs, som vi får erfara, unika och sagolikt goda viner.
  Efter rundvisning och vinprovning vänder vi åter till hotellet och en väntande middag. 

 • Ledig dag i Sorrento

  Denna dag är fri för egna strövtåg i Sorrento.

  Ledig dag i Sorrento
 • Amalfikusten

  Idag ska vi utforska den södra delen av Sorrentohalvön – Amalfikusten, den ”gudomliga kusten”. En slingrande väg leder oss ner till den pittoreska byn Positano, där pastellfärgade hus med små trädgårdar och terrasser tycks klättra på de branta sluttningarna. För att uppleva de storslagna vyerna även från sjösidan byter vi här för en stund färdmedel till båt.
  Med vidunderliga scenerier som ackompanjemang seglar vi i sakta mak längs med kusten förbi fiskebyn Praiano mot Amalfi, där vi lägger till. Av stadens ärorika historia som sjöfartsrepublik märks föga idag, men den vackra katedralen från 800-talet pryder ännu den gemytliga stadskärnan. Tillfälle ges till bad i havet.
  I Ravello besöker vi Villa Rufolo, en verklig oas som bjuder på ett fantastiskt panorama! Här fann Wagner inspiration till operan Parsifal. Efter en innehållsrik dag som engagerat våra sinnen återvänder vi till hotellet för avkoppling och middag.

 • Pompeji

  Ledsagade av vår guide ska vi under förmiddagen lära känna Pompeji, som grundades på 600-talet f.Kr. och är en av de bäst bevarade och utforskade städerna från antiken. År 79 drabbades Pompeji av Vesuvius vrede och begravdes under 6 m pimpsten och aska.
  Staden upptäcktes på 1500-talet, men först 1748 inleddes seriösa utgrävningar. Inget ont som inte har något gott med sig - under askan frilades en stad som frusits i tiden. Här finns välbevarade byggnader med målningar och skulpturer, tempel, teatrar, bad och mycket annat som ger oss en bild av folkets ”liv och lustar” för 2000 år sedan!

  Vid återkomsten till Sorrento gör vi ett besök hos en lokal likörproducent för att provsmaka en av områdets specialiteter, den berömda limoncellon. Vi ges därefter tid att på egen hand strosa runt och njuta av Sorrento. Middag.

  Pompeji
 • DAG 8: Sorrento-Neapel-flyg hem

  Vi tar efter frukost farväl av Sorrento och sätter åter kurs mot Neapels flygplats. På kvällen beräknas vi landa i Sverige/Danmark. En resa som bjudit på ljuv ”nektar”, vidunderliga vyer och inte minst historiska arv är till ända! Ca 5 mil med buss.