Skip to main content

Storslagna fjäll & fjordar med Icakuriren/Hemmets Journal

med Trollstigen, Geirangerfjorden & Atlanterhavsveien

Från första parkett upplever vi vidunderliga naturscenerier när vi med buss och båt tar oss fram i det natursköna Norge. Mil efter mil smyger havet sig in till fastlandet genom fjordarnas djupa fåror. Tusen meter höga fjäll ståtar majestätiskt vid sidorna och bildar portaler till nya scener. Smältvatten från jöklarna kastar sig ner för bergsväggarna i väldiga kaskader, ensliga gårdar och små fiskebyar passerar revy. Branta bergsmassiv lämnar plats för vidsträckta platåer och grönskande dalar. Skönhet, stillhet och stämning är ledmotiven, Geirangerfjorden, Atlanterhavsveien och Trollstigen är ”instrumenten”.

Välkommen med på vår resa till norska fjäll och fjordar där varje ny dag bjuder på storslagna naturupplevelser! Massiva berg och ett storslaget fjordlandskap – synintrycken tar aldrig slut. Följ med till vårt vackra grannland Norge och upplev magnifika sevärdheter som Geirangerfjorden, Atlanterhavsveien och Trollstigen!

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Beitostölen. (M)
Dag 2: Båttur på Geirangerfjorden mellan Geiranger och Hellesylt. (F,M)
Dag 3: Stadsrundtur Ålesund och färd på Trollstigen. Ankomst Kristiansund. (F,M)
Dag 4: Ergan Fort & Museum, Atlanterhavsveien och besök i Molde. Ankomst Dombås. (F,M)
Dag 5: Vi njuter av vackra vyer från bussfönstret. Ankomst Hamar. (F,M)
Dag 6: Via Svinesundsbron till Sverige. Genom Bohuslän & Halland till Skåne. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Höjdpunkter

 • Atlanterhavsveien med sina 12 broar
 • Båttur på Geirangerfjorden
 • Kurviga Trollstigen
 • Gudbrandsdalen
 • Jugendstaden Ålesund
 • Fler bilder

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Beitostölen

  Dagens etapp är lite längre än vanligt, men belöning i form av en innehållsrik Norgevistelse hägrar. Under dagen tar vi oss upp med vår buss längs med västkusten från Göteborg. Under eftermiddagen passerar vi Oslo och vår resa fortsätter norrut längs med Tyrifjorden och sjön Sperillen. På kvällen når vi Beitostölen, där vi checkar in på Radisson BLU Mountain Resort Beitostölen och kort därefter serveras vi en färförtjänt middag. 

 • DAG 2: Beitostölen-Ålesund m båttur på Geirangerfjorden

  Dagens program bjuder på en verklig höjdpunkt – en båttur på den vidunderliga Geirangerfjorden. Fina vyer över Jotunheimen; Norges högst belägna fjällmassiv, förgyller första etappen av vår resa mot Geiranger. Förbi Lom med sin vackra stavkyrka, kommer vi via Ottadalen slutligen till Geiranger, där vårt fartyg ligger för ankar. Ljusskimrande grön slingrar sig fjorden fram förbi snövita vattenfall och under tvärbranta fjäll med gamla gårdar på klipphyllorna. Vi lutar oss tillbaka och njuter stillheten medan fartyget genom trånga passager stävar. Vi kliver av i Hellesylt där bussen väntar på att ta oss vidare till Ålesund, tjusigt belägen på flera öar förbundna med broar. På Scandic Parken Ålesund övernattar vi och intar en god middag.

  Beitostölen-Ålesund m båttur på GeirangerfjordenGeirangerfjorden Foto: Per Eide
 • DAG 3: Ålesund-Trollstigen-Kristiansund

  Vi gör en stadsrundtur med lokalguide i Ålesund innan vi beger oss mot den spektakulära turistvägen Trollstigen, som slingrar sig fram genom den vilda Isterdalen. Vägen, ett under av ingenjörskonst, invigdes i juli 1936 av kung Håkon VII efter åtta års byggtid.

  Vi passerar över klyftan Gudbrandjuvet och tar oss så sakteliga upp till Trollstigens högsta punkt på 850 m.ö.h, där vi belönas med ett storslaget panorama. Genom elva hårnålskurvor "letar" vi oss så småningom ner igen. I blickfånget har vi nu bl a vattenfallet Stigfossen, som faller över 320 m efter bergssidan (Obs ev körs rutten i omvänd riktning, dvs uppför kurvorna).

  Vi närmar oss därefter Kristiansund där vi ska bo på Quality Hotel Grand. Middag.
  Ca 31 mil.

  Ålesund-Trollstigen-KristiansundTrollstigen Foto: Emelie Andersson
 • DAG 4: Kristiansund-Atlanterhavsveien-Dombås

  Vi lämnar Kristiansund och gör ett besök på intressanta Ergan fort och museum .

  Vi fortsätter vår färd och ansluter till den spektakulära Atlanterhavsveien, som slingrar sig över holmar och skär och passerar 12 låga broar mitt ute i havet. En verklig attraktion!

  I "Rosornas stad" Molde stannar vi för lunch och lite egen tid. Ett mäktigt panorama i form av de berömda Romsdalsalperna med sina många snötäckta toppar möter oss då vi korsar Moldefjorden och närmar oss staden.

  Vi tar oss därefter vidare mot Dombås där vi checkar in på Dombås Hotell och en middag senare hägrar.
  Ca 18 mil.

  Kristiansund-Atlanterhavsveien-DombåsAtlanterhavsveien
 • DAG 5: Dombås-Hamar

  Under dagen njuter vi på nära håll av det storslagna fjord- och fjällandskapet i Romsdalen. Ackompanjerade av den smaragdfärgade Raumaälven, som flyter makligt, för att i nästa stund forsa fram, närmar vi oss vårt lunchstopp. Vi fortsätter så utmed Rondane nationalpark och genom "Peer Gynt-trakter" in i den ljuvliga Gudbrandsdalen. Vi når vårt slutmål Hamar och checkar in på Scandic Hamar. Middag på hotellet.

  Dombås-HamarGeirangerfjorden Foto: Paul Edmundson
 • DAG 6: Hamar-Hemorten

  Vi kör i riktning mot Oslo och via Svinesundsbron kommer vi till Sverige och fortsätter därefter ner genom Bohuslän och Halland. Under dagen pausar vi för lunch och bensträckare. En lyckad expedition närmar sig sitt slut och vi summerar så smått intrycken av vårt bedårande grannland.

Karta

Hotell

Dombås Hotell
Dombås Hotell ligger i Dombås centrum, 700 meter över havet vid foten av Dovrefjell. Matsalen har en härlig utsikt söderut mot Gudbrandsdalen. Hotellet består av två flyglar som är sammanbyggda. Huvud...
Quality Hotel Grand, Kristiansund
Quality Hotel Grand ligger i hjärtat av Kristiansund. Staden är utbredd på fyra öar i Atlanten och är regionens största stad. Du kanske vill ta en drink i baren "Bar å sånn" som har som mål att vara b...
Scandic Hamar
Scandic Hamar ligger knappt 10 minuters promenad från centrala Hamar och 200 meter från köpcentret CC Stadion. Hotellet har totalrenoverats 2020-2021. En helt ny restaurang och bar öppnar under hösten...
Scandic Parken, Ålesund
Scandic Parken ligger i hjärtat av Ålesund, med stadsparken och Fjellstua som grannar. Passa på att ta en drink i lobbybaren efter middagen. Eller varför inte koppla av i bastun eller köra ett träning...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 3this is a picture of the number 8this is a picture of the number 6this is a picture of the number 6