Skip to main content

Storslagna fjäll & fjordar med Icakuriren/Hemmets Journal

med Trollstigen, Geirangerfjorden & Atlanterhavsveien

Från första parkett upplever vi vidunderliga naturscenerier när vi med buss och båt tar oss fram i det natursköna Norge. Mil efter mil smyger havet sig in till fastlandet genom fjordarnas djupa fåror. Tusen meter höga fjäll ståtar majestätiskt vid sidorna och bildar portaler till nya scener. Smältvatten från jöklarna kastar sig ner för bergsväggarna i väldiga kaskader, ensliga gårdar och små fiskebyar passerar revy. Branta bergsmassiv lämnar plats för vidsträckta platåer och grönskande dalar. Skönhet, stillhet och stämning är ledmotiven, Geirangerfjorden, Atlanterhavsveien och Trollstigen är ”instrumenten”.

Välkommen med på vår resa till norska fjäll och fjordar där varje ny dag bjuder på storslagna naturupplevelser! Massiva berg och ett storslaget fjordlandskap – synintrycken tar aldrig slut. Följ med till vårt vackra grannland Norge och upplev magnifika sevärdheter som Geirangerfjorden, Atlanterhavsveien och Trollstigen!

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Fagernes. (M)
Dag 2: Båttur på Geirangerfjorden mellan Geiranger och Hellesylt. (F,M)
Dag 3: Stadsrundtur Ålesund och färd på Trollstigen. Ankomst Kristiansund. (F,M)
Dag 4: Atlanterhavsveien, Ergan Fort & Museum, och besök i Molde. Ankomst Dombås. (F,M)
Dag 5: Vi njuter av vackra vyer från bussfönstret. Ankomst Skjetten. (F,M)
Dag 6: Via Svinesundsbron till Sverige. Genom Bohuslän & Halland till Skåne. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

100% KLIMATKOMPENSERAT!

Full klimatkompensation ingår i priset för resan.

Beräknad klimatpåverkan per resenär är 0,06 ton koldioxid.

Läs mer om vårt klimat- och miljöarbete »

Höjdpunkter

 • Atlanterhavsveien med sina 12 broar
 • Båttur på Geirangerfjorden
 • Kurviga Trollstigen
 • Gudbrandsdalen
 • Jugendstaden Ålesund
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,9 av 5
: 4 av 5 stjärnor

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro- och färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Fagernes, 1 Ålesund, 1 Kristiansund, 1 Dombås, 1 Skjetten)
 • 5 frukostar, 5 middagar
 • Båtresa på Geirangerfjorden mellan Geiranger-Hellesylt
 • Resa på Atlanterhavsveien
 • Resa på Trollstigen
 • Besök Ergan fort & museum
 • Stadsrundtur i Ålesund med lokalguide
 • Representant från Icakuriren vid minst 25 deltagare

Tillägg

 • Enkelrum 3 150:-
 • Avbeställningsskydd 600:-

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Fagernes

  Dagens etapp är lite längre än vanligt, men belöning i form av en innehållsrik Norgevistelse hägrar. Under dagen tar vi oss upp med vår buss längs med västkusten från Göteborg. Under eftermiddagen passerar vi Oslo och vår resa fortsätter norrut längs med Tyrifjorden och sjön Sperillen. På kvällen når vi Fagernes, där vi checkar in på Scandic Valdres och kort därefter serveras vi en färförtjänt middag. 
  Ca 75 mil fr Malmö & 48 mil fr Göteborg.

 • DAG 2: Fagernes-Ålesund m båttur på Geirangerfjorden

  Dagens program bjuder på en verklig höjdpunkt – en båttur på den vidunderliga Geirangerfjorden. Fina vyer över Jotunheimen; Norges högst belägna fjällmassiv, förgyller första etappen av vår resa mot Geiranger. Förbi Lom med sin vackra stavkyrka, kommer vi via Ottadalen slutligen till Geiranger, där vårt fartyg ligger för ankar. Ljusskimrande grön slingrar sig fjorden fram förbi snövita vattenfall och under tvärbranta fjäll med gamla gårdar på klipphyllorna. Vi lutar oss tillbaka och njuter stillheten medan fartyget genom trånga passager stävar. Vi kliver av i Hellesylt där bussen väntar på att ta oss vidare till Ålesund, tjusigt belägen på flera öar förbundna med broar. På Scandic Parken Ålesund övernattar vi och intar en god middag.
  Ca 47 mil.

  Fagernes-Ålesund m båttur på GeirangerfjordenGeirangerfjorden Foto: Per Eide
 • DAG 3: Ålesund-Trollstigen-Kristiansund

  Vi gör en stadsrundtur med lokalguide i Ålesund innan vi beger oss mot den spektakulära turistvägen Trollstigen, som slingrar sig fram genom den vilda Isterdalen. Vägen, ett under av ingenjörskonst, invigdes i juli 1936 av kung Håkon VII efter åtta års byggtid.

  Vi passerar över klyftan Gudbrandjuvet och tar oss så sakteliga upp till Trollstigens högsta punkt på 850 m.ö.h, där vi belönas med ett storslaget panorama. Genom elva hårnålskurvor "letar" vi oss så småningom ner igen. I blickfånget har vi nu bl a vattenfallet Stigfossen, som faller över 320 m efter bergssidan (Obs ev körs rutten i omvänd riktning, dvs uppför kurvorna).

  Vi närmar oss därefter Kristiansund där vi ska bo på Quality Hotel Grand. Middag.
  Ca 31 mil.

  Ålesund-Trollstigen-KristiansundTrollstigen Foto: Emelie Andersson
 • DAG 4: Kristiansund-Atlanterhavsveien-Dombås

  Vi lämnar Kristiansund och ansluter till den spektakulära Atlanterhavsveien, som slingrar sig över holmar och skär och passerar 12 låga broar mitt ute i havet. En verklig attraktion! Vi fortsätter vår färd och gör ett besök på intressanta Ergan fort och museum .

  I "Rosornas stad" Molde stannar vi för lunch och lite egen tid. När vi efter avfärd från Molde korsar Moldefjorden ser vi ett mäktigt panorama i form av de berömda Romsdalsalperna med sina många snötäckta toppar.

  Vi tar oss därefter vidare mot Dombås där vi checkar in på Dombås Hotell och en middag senare hägrar.
  Ca 25 mil.

  Kristiansund-Atlanterhavsveien-DombåsAtlanterhavsveien
 • DAG 5: Dombås-Skjetten

  Under dagen njuter vi av det vackra landskapet och fortsätter vår färd utmed Rondane nationalpark och genom "Peer Gynt-trakter" in i den ljuvliga Gudbrandsdalen. Vi stannar för lunch på lämpligt ställe och når vårt slutmål Skjetten under sen eftermiddag. Vi checkar in på Quality Hotel Olavsgaard och äter middag på hotellet.
  Ca 32 mil.

  Dombås-SkjettenGeirangerfjorden Foto: Paul Edmundson
 • DAG 6: Skjetten-Hemorten

  Vi kör i riktning mot Oslo och via Svinesundsbron kommer vi till Sverige och fortsätter därefter ner genom Bohuslän och Halland. Under dagen pausar vi för lunch och bensträckare. En lyckad expedition närmar sig sitt slut och vi summerar så smått intrycken av vårt bedårande grannland.
  Ca 31 mil till Göteborg och 58 mil till Malmö.

Avreseorter & tider

Vi reser med bekväma bussar från Malmö och fortsätter norrut efter Jörns-linjen, med påstigning i Skåne, Halland & Västkusten. Bor du utanför Jörns-linjen hämtar vi med taxi/bil på vissa orter mot tillägg. 

Klicka på länken nedan för att se alla på- & avstigningsorter samt tider. 

Se alla orter och tider

Avgångar & priser

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris

Juli 2024

20/7
Se avresetider
BussStorslagna fjäll & fjordar med Icakuriren/Hemmets Journal, 6 d
Guide: Agneta Sporsén
Mer än 413 495:-BokaSe avresetider

ANSLUT MED TÅG
På den här resan finns möjlighet att ansluta med tåg till Göteborg, där vår buss avreser kl 11. 

PRISVÄRDA HOTELL VID ANSLUTNING
Vi erbjuder subventionerade anslutningshotell i Göteborg & Malmö, före eller efter resan - eller både och! Börja resan utan stress och promenera utvilad till påstigningsplatsen. Sen är det "bar å åk"!

Teaterhotellet Malmö

first hotel g Göteborg

Hälsokrav Buss
Man måste kunna gå till sevärdheter på egen hand. Jörns guider kan avråda resenärer med rörelsesvårigheter att följa med på utflykter.
 

Kom ihåg att ha med bekväma skor på resan!

Karta

Hotell

Dombås Hotell
Dombås Hotell ligger i Dombås centrum, 700 meter över havet vid foten av Dovrefjell. Matsalen har en härlig utsikt söderut mot Gudbrandsdalen. Hotellet består av två flyglar som är sammanbyggda. Huvud...
Quality Hotel Grand, Kristiansund
Quality Hotel Grand ligger i hjärtat av Kristiansund. Staden är utbredd på fyra öar i Atlanten och är regionens största stad. Du kanske vill ta en drink i baren "Bar å sånn" som har som mål att vara b...
Quality Hotel Olavsgaard, Skjetten
Quality Hotel Olavsgaard är beläget mellan Oslo och Gardemoen. Här finns 176 hotellrum, restaurang och bar. Böcker är ett genomgående tema på hotellet och här finns 25.000 böcker, fritt att låna. Qual...
Scandic Parken, Ålesund
Scandic Parken ligger i hjärtat av Ålesund, med stadsparken och Fjellstua som grannar. Passa på att ta en drink i lobbybaren efter middagen. Eller varför inte koppla av i bastun eller köra ett träning...
Scandic Valdres, Fagernes
Scandic Valdres ligger i hjärtat av Valdres i lugna omgivningar med vacker natur. Hotellet vann 2019 pris för länets bästa frukost! I restaurangen njuter du av vacker utsikt över fjorden. I baren Meet...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 3this is a picture of the number 8this is a picture of the number 6this is a picture of the number 5