Skip to main content

Trädgårdsresa till Cornwall

The Eden Project, The Lost Gardens of Heligan & Trewidden Garden
 • Nyhet

Följ med på en resa fylld med magnifika trädgårdsupplevelser! Vi reser till Cornwall som med sitt milda kustklimat är hem för några av Storbritanniens mest spektakulära trädgårdar. Vi besöker några av de mest kända trädgårdarna - The Eden Project, The Lost Gardens of Heligan och Trewidden Garden. The Eden Project kallas även för världens åttonde underverk. Men vi njuter inte bara av trädgårdar, utan också av smäckra kustlinjer, magiska vikar, dramatiska klippor och romantiska fiskebyar. Ett besök hos en lokal vinproducent sätter guldkant på tillvaron. 

Programmet i korthet 

Dag 1: Flyg till London.Via Stonehenge till Newquay, Cornwall. (M) 
Dag 2: Besök Eden Project & Lost Garden of Heligan. (F,L,M)
Dag 3: Trewidden Garden & fiskebyn St Ives. (F,M)
Dag 4: Besök vingård med provsmakning & fiskebyn Padstow. (F,L,M)
Dag 5: Flyg från London hem. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Max gruppstorlek 22 personer. 

Höjdpunkter

 • The Eden Project - världens 8:e underverk
 • Dofter och blomsterprakt i fantastiska trädgårdar
 • Pittoreska fiskebyar
 • Storslagna naturscenerier
 • Mystiken i The Lost Gardens of Heligan
 • Fler bilder

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till London - Cornwall

  Under förmiddagen räknar vi med att landa i London, där en buss väntar på att ta oss vidare västerut. Vi kommer så småningom in i Wessex och närmar oss strax Europas kanske mest berömda förhistoriska monument, Stonehenge, som byggdes i etapper med start för mer än 5000 år sedan. Runt år 2000 f.Kr. restes de tre ton tunga blåstensblocken, troligen hämtade från södra Wales 24 mil bort(!), som bildar den dubbla inre ringen, och senare de jättelika Sarsen-stenarna som formerar den yttre ringen. Tempel för gudadyrkan, astronomiskt observatorium eller helig begravningsplats – Stonehenges syfte är höljt i mystik, teorierna många.

  Vi fortsätter västerut och når under eftermiddagen Newquay och vårt hotell, Kilbirnie Hotel, som ligger med vacker utsikt över Atlanten. Newquay är känd som Cornwalls surf- och partystad och här finns fantastiska stränder där vågorna rullar in. En promenad i omgivningarna rekommenderas!  Gemensam middag på hotellet.
  Ca 39 mil

  Flyg till London - CornwallStonehenge
 • DAG 2: Utflykt till Eden Project & Lost Garden of Heligan

  Efter en stärkande frukost är vi redo för två riktiga höjdpunkter på resan - "Eden project" och "Lost Garden of Heligan".

  Vi inleder dagen med Eden project, som ibland kallas för väldens åttonde underverk. Med sina gigantiska växthus så kallade "biomer" som liknar stora såpbubblor som ligger utspridda i en nedlagd lertäkt. Under dessa enorma biomer finns växter från hela världen, växter som har betydelse för mänskligheten, samlade i olika tempererade zoner. Utomhus finns många olika typer av planteringar, bland annat en präriedel, en teodling och en del med Cornwalls vilda flora.Här finns många vackra trädgårdsrum där man kan få idéer till sin egna trädgård. Det finns möjlighet att boka en rundtur (engelska) i antingen regnskogsbiomet eller i medelhavsbiomet mot tillägg. Max 8 personer/grupp. 

  Rundtur 90 min - tillägg 180 kr
  Rainforest Explorer Tour 
  Mediterranean Explorer Tour 

  Efter lunch besöker vi också de gömda trädgårdarna, den mystiska och romantiska Lost gardens of Heligan. Vi inldeder besöket med en kort introduktion, innan vi på egen hand upptäcker trädgården. Godset Heligan hade sin höjdpunkt i slutet av 1800-talet, med vackra anlagda parker och trädgårdar med fantastiska växter, insamlade över hela världen av familjen på godset. Efter de båda världskrigen började Heligan förfalla och trädgårdarna växte igen. Godset har sedan väckts ur sin törnrosasömn och idag finns här bland annat en traditionell viktoriansk trädgård med tidstypiska växter, en ­italiensk trädgård, växthus med ananas, melon och vindruvor, och en muromgärdad köksträdgård. Längst ner i en ravin växer det exotiska växter som trädormbunkar och gunnera. Lokala konstnärer har engagerats och skapat magiska konstverk i trädgården. Det har skrivits och gjorts dokumentärer om denna trädgård. Den har också utsetts till årets trädgård i England 1995.

  Efter en innehållsrik dag, intar vi en gemensam middag på hotellet. 
  Ca 8 mil.

  Utflykt till Eden Project & Lost Garden of HeliganEden Project
 • DAG 3: Utflykt Trewidden Garden & St Ives

  Idag besöker vi en annan fascinerande plats, Trewidden Garden, belägen på Lands End-halvön. Den 15 tunnland stora trädgården erbjuder en oförglömlig färgorkester under hela året. Trädgården är stor men ändå fridfull och intim med en labyrint av stigar att utforska. Dramatiska trädormbunkar sägs vara den bästa samlingen på norra halvklotet. Här finns rhodedendron, magnolia, kamelia, magnifika buskar, vattendrag och många ovanliga växter. Under en rundtur får vi veta mer om hur trädgården växt fram sedan 1840-talet.

  Vi besöker fisk- och surfstaden St Ives, som beskrivs i många omtyckta romaner. St Ives är sinnesbilden av ett brittiskt sommarpardis. Husen är små och gulliga och trädgårdarna bugande och färgglada. Gränderna är smala och brokiga med stentrappor, eftersom halva staden ligger på en höjd. Mitt i stan ligger hamnen och fina sandstränder. Vi har ledig tid i St Ives om man villl strosa runt bland butikerna, äta en glass vid havet eller ta en afternoon tea. Det finns möjlighet att besöka den kända konstnären Barbara Hepworths hus, ateljé och trädgård som idag är museum. 

  En gemensam middag på hotellet avslutar dagen.
  Ca 13 mil.

  Utflykt Trewidden Garden & St IvesTrewidden Garden
 • DAG 4: Utflykt till vingård & Padstow

  Vi har morgonen i Newquay. Den som önskar följer med vår guide på en promenad till Trenance Cottages, den enda "pre-railway age" bostäder i Cornwall som är öppen för allmänheten. Här ser vi Rose, Middle och Vine Cottage, pittoreskt renoverade små hus belägna i vackert parklandskap och fin blomsterprakt. 

  Efter lunch reser vi norrut till Trevibban Mill & Winery, en prisbelönt och elegant vingård känd för sin samling av vin och cider. Här väntar en provsmakning av gårdens produktion i vackra omgivningar. Gården grundades 2008 med en vision att producera mousserande och stilla vin av hög kvalitet på Cornwalls kust. Allt från vin- och cidertillverkning, tappning märkning görs på plats. Vi fortsätter några kilometer norrut och besöker den pittoreska fiskebyn Padstow. 

  I kväll blir det avskedmiddag på restaurang. 
  Ca 7 mil.

  Utflykt till vingård & PadstowHamnen i Padstow Källa: Shutterstock
 • DAG 5: Flyg hem från London

  Efter frukost sätter vi kurs mot Londons flygplatser. Vi tackar Cornwall för en resa som bjudit på färgsprakande trädgårdar, vidunderliga vyer och historiska arv.
  Ca 39 mil.

  Flyg hem från LondonCornwall Källa: Pixabay

Karta

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Storbritannien - Pass & visum

  Nordiska medborgare behöver inget visum för resor till Storbritannien. Kontrollera att ditt pass är giltigt under vistelsen samt att det inte är trasigt.

 • Storbritannien - Vaccination & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Storbritannien - Väder & klimat

  Storbritannien har ett tempererat klimat med milda vintrar och svala somrar. Väderleken påverkas av Golfströmmen, vilket ger blåsigt och ostadigt väder, stor molnighet och riklig nederbörd året om. De östra delarna av landet är i regel torrare än de västra. De södra delarna, som ligger närmare det europeiska fastlandet, är varmare än de norra. Medeltemperaturen sjunker sällan under nollgradigt, därför är det ovanligt att snön lägger sig i Storbritannien.

 • Storbritannien - Valuta, växling & kreditkort

  Storbritanniens valuta är Engelska pund (GBP).
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Storbritannien. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta ut en avgift vid uttag utomlands.
  Kredit- och bankkort accepteras som betalningsmedel i stor utsträckning i hela Storbritannien.

 • Storbritannien - Transporter & kommunikationer

  Storbritannien har ett välfungerande kommunikationsnät. Det finns buss, båt, tåg eller flyg till landets alla hörn. I Storbritannien har man vänstertrafik. Taxibolagen kör med taxameter och priserna varierar beroende på vilken tid på dygnet det är och hur långt du skall åka.

 • Storbritannien - Telefon & internet

  Den internationella landskoden till Storbritannien är +44. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning). 

 • Storbritannien - Shopping

  Det finns många stora varuhuskedjor runt om i landet, samtidigt finns det ett stort utbud av mindre butiker längs städernas gågator.
  Whisky, ostar, te, kiltar, halsdukar/vantar i kashmir eller ylle och lokalproducerade smycken är populära inköp under vistelsen i Storbritannien.

 • Storbritannien - Elektricitet

  I Storbritannien är det 220-240 volt. En adapter behövs då de använder trestifts uttag.

 • Storbritannien - Tidsskillnad

  Storbritannien ligger en timma efter Sverige.

 • Storbritannien - Allmänt & blandat

  Dricks: På restauranger är det normalt att man lägger 5-10 procent av notan om man är nöjd med servicen. På barer är det normalt att man rundar upp till närmaste Pund. Dessutom är det normalt att ge taxichaufförer 10 procent i dricks.
  Språk: Engelska är officiellt språk men det talas även walesiska och galliska av mindre grupper.

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 7this is a picture of the number 3this is a picture of the number 1this is a picture of the number 9