Skip to main content

Världens vackraste sjöresa - från Kirkenes till Bergen

med Havila Kystruten

”Världens vackraste sjöresa” har den kallats. Och det är svårt att ha några invändningar! Premiärturen gick redan 1893, mellan Trondheim och Hammerfest. Sedan dess har miljontals människor fascinerats och förtrollats av skådespelet! Storslagna vyer med orörd natur, undersköna öriken och trånga fjordar som snirklar sig fram mellan branta fjäll, ackompanjerar vår resa.

Från Kirkenes i norr till Bergen i söder – vi är med på hela sträckan! Vesterålens och Lofotens spektakulära övärld, den mytomspunna Helgelandskusten och Trondheim är bara några av platserna vi möter. Välkomna till en oförglömlig resa, ett minne för livet!

Vi färdas med det innovativa rederiet Havila Kystruten som har vunnit priser som "Next Generation Ship Award" 2022. Fartygen är utrustade med det största batteripaket någonsin installerad på ett passagerarfartyg. Detta gör att de kan segla "tyst och försiktigt" genom sårbara fjordar fyra timmar i sträck utan att släppa ut ett gram CO2.

Vi har även en kryssning som går norrut från Bergen till Kirkenes. Mer information om den resan finns här

Programmet i korthet


Dag 1: Ankomst i Kirkenes. Övernattning på hotell (M)
Dag 2: Guidad utflykt till norsk-ryska gränsen. Ombordstigning Havila Kystruten. (F,L,M)
Dag 3: Till Tromsö via Honningsvåg och Hammerfest. (F,L,M)
Dag 4: Utflykt Vesterålen. På kvällen angör vi Harstad (F,L,M)
Dag 5: Vi passerar polcirkeln och seglar utmed Helgelandskusten. (F,L,M)
Dag 6: Stadspromenad i Trondheim med Nidarosdomen. Utflykt Atlanterhavsveien.  (F,L,M)
Dag 7: Vi anländer till Bergen och lämnar vår båt. Övernattning på hotell. (F,L)
Dag 8: Flyg hem från Bergen. (F)

F=Frukost  L=Lunch M=Middag

100% KLIMATKOMPENSERAT!

Full klimatkompensation ingår i priset för resan.

Beräknad klimatpåverkan per resenär är 0,63 ton koldioxid.

Läs mer om vårt klimat- och miljöarbete »

Höjdpunkter

 • Storslagna vyer längs den norska kusten
 • Bekväm och modernt fartyg
 • Att få se och uppleva majestätiska Nidarosdomen
 • Världens nordligaste stad - Hammerfest
 • Uppleva Vesterålens skärgård
 • Idylliska Lofoten
  • Fler bilder

  Ingår & tillägg

  I priset ingår

  • Guide
  • Whispers
  • Flyg till Kirkenes & hem från Bergen inkl. flygskatt & 1 incheckat bagage
  • Transfer flygplatser i Norge
  • Båttur Kirkenes-Bergen med MS Havila Pollux
  • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Kirkenes, 1 Bergen)
  • Logi i 2-bäddshytt utsides med dusch/wc (5 nätter Havila Kystruten)
  • 7 frukostar, 6 luncher, 6 middagar
  • Utflykt till norsk-ryska gränsen och gruvbyn Bjornvatn
  • Utflykt En smak av Vesterålen
  • Utflykt Atlanterhavsveien
  • Stadspromenad i Trondheim & Bergen
  • Inträde Nidarosdomen

  Tillägg

  • Enkelrum/enkelhytt utsides 10 690:-
  • Avbeställningsskydd via Gouda

  Dagsprogram

  • Dag 1: Flygresa till Kirkenes

   Via Oslo tar vi oss under dagen med flyg till Kirkenes, belägen i nordöstra Norge, nära den ryska gränsen. Övernattning och middag på vårt hotell.

   Flygresa till KirkenesKirkenes City Panorama Foto: Toma Babovic
  • Dag 2: Kirkenes rundtur & ombordstigning på Havila Pollux - resan söderut startar

   Hamnar: Kirkenes - Vardø - Båtsfjord - Berlevåg

   Innan vi påbörjar vår kryssning ska vi följa med på en guidad utflykt till den norsk-ryska gränsen. Spännande berättelser och flotta vyer utlovas! Vi besöker även Bjørnvatn, vars järnmalmsgruva åter tagits i bruk. Här fann Kirkenesborna skydd när andra världskrigets bomber föll.

   Mitt på dagen lättar vårt fartyg MS Havila Pollux ankar och styr ut på Bøkfjorden. Vi tilldelas våra hytter och njuter snart av vår första lunch ombord på ”riksväg 1” mot Bergen. En oförglömlig seglats har tagit sin början! Vi färdas nu på Barents hav och närmar oss vårt första stopp, Vardø, landets östligaste hamn. Längs med Varangerhalvøya fortsätter vi därefter via Båtsfjord till Berlevåg. Middag.

   Hamntider:
   Kirkenes 12:30 avresa
   Vardø - 16:05 - 17:00
   Båtsfjord - 20:00 - 20:30
   Berlevåg - 22:25 - 22:35

   Kirkenes rundtur & ombordstigning på Havila Pollux - resan söderut startarHavila Kystruten Foto: Marius Beck Dahle
  • Dag 3: Hammerfest & Tromsø

   Hamnar: Mehamn - Kjøllefjord - Honningsvåg - Havøysund - Hammerfest - Øksfjord - Skjervøy - Tromsø

   Under natten har vi angjort ytterligare ett par hamnar. I arla morgonstund lägger vi så till i Honningsvåg på ön Magerøya. Vi befinner oss nu endast några mil från Europas nordligaste utsiktspunkt; Nordkapsklippan, som reser sig 307 m över Ishavet. Det var den engelske sjöfararen Richard Chancellor som vid ett försök att finna Nordostpassagen till Kina 1533, myntade namnet Nordkap, eller North Cape. Vi stannar emellertid kvar ombord och "nöjer oss" med vyerna vi möter i Lafjorden.

   Genom Breisundet och Rolvsøysundet kommer vi på förmiddagen till Hammerfest, världens nordligast belägna stad, grundad 1789 för att utveckla handeln med Ryssland. När tyskarna 1944-45 gjorde reträtt från Nordnorge drabbades staden av "den brända jordens taktik", men i likhet med Kirkenes reste man sig snabbt.

   Vi lättar åter ankar och seglar nu mellan öarna Seiland och Sørøya mot Øksfjord. Efter ett kortare stopp stävar fartyget ut på Lopphavet för att sent på kvällen ta oss in i Grøtsundet. En tjusig kuliss i form av fjället Trondalstind möter oss då vi strax innan midnatt ankrar i Tromsø, porten till Arktis. Det var härifrån Nansen, Andrée och Amundsen startade sina polarexpeditioner.

   Hamntider:
   Honningsvåg - 05:45 - 06:00
   Havøysund - 08:00 - 08:15
   Hammarfest - 11:00 - 12:45
   Øksfjord - 15:50 - 16:05
   Skjervøy - 19:30 - 19:45
   Tromsø - 23:45 - 01:30

   Hammerfest & TromsøKirkenes City Panorama Foto: Toma Babovic
  • Dag 4: Vesterålen & Lofoten

   Hamnar: Finnsnes - Harstad - Risøyhamn - Sortland - Stokmarknes - Svolvær - Stamsund

   Genom trånga sund har vi under natten "navigerat" oss vidare söderut. Lagom till frukost angör vi så Harstad på den kuperade Hinnøya, Norges största ö och en del av Vesterålens och Lofotens fantastiska öriken. Här går vi iland. Efter en kort sightseeing i Harstad fortsätter vi med buss till Trondenes kyrka, som tronar intill Vågsfjorden. Denna världens nordligaste medeltidskyrka färdigställdes ca 1250 och är rikt smyckad invändigt. I sjön Laugen, strax i närheten, döptes områdets första kristna.

   Djupa fjordar och små vikar, spetsiga fjäll och vidsträckta jordbruksbygder kantar vår fortsatta resa över Hinnøya. Med färja korsar vi Gullesfjorden och tar oss längs Sigerfjorden mot Sortland, där vi återförenas med kusten. Vi seglar nu på Sortlandssundet, mellan Hinnøya och Langøya, och närmar oss så smått Raftsundet, den smalaste passagen på hela rutten. Runt omkring oss reser sig höga fjäll. Vi gör en avstickare in i den trånga, förtrollande vackra Trollfjorden. De branta klipporna nästan stryker fartygets sidor!

   Med dessa fantastiska vyer i färskt minne fortsätter vi mot Lofotens huvudort Svolvær, där vi gör ett kortare uppehåll. Ackompanjerade av de majestätiska fjälltopparna, mer kända som Lofotveggen, sätter vi kurs mot Stamsund.

   Hamntider:
   Harstad - 08:00 - 08:30
   Risøyhamn - 10:45 - 11:00
   Sortland - 12:30 - 13:00
   Stokmarknes - 14:15 - 15:15
   Svolvær - 18:30 - 20:30
   Stamsund - 22:15 - 22:30

   Vesterålen & LofotenLofoten Foto: FrithjofFure. Innovation Norway
  • Dag 5: Polarcirkeln och De 7 systrarna

   Hamnar: Bodø - Ørnes - Nesna - Sandnessjøen - Brønnøysund - Rørvik

   Under kvällen och natten korsar vi den breda Vestfjorden och angör Bodø på fastlandet. När vi når nästa anhalt, fiskeläget Ørnes, har morgonen gjort sitt inträde. Vi korsar polcirkeln, som förkunnar att vi lämnar de arktiska områdena, och seglar utmed den sägenomspunna Helgelandskusten. Otaliga öar, märkliga fjäll och branta granitväggar pryder detta bedårande kustband. Det är få förunnat att inta sina måltider i en sådan miljö! Från däck ser vi trollfjällen Hestmannen och Rødøyløva, bekanta från sagorna om kustens bergatroll, passera revy.

   Efter en stunds uppehåll i Sandnessjøen kryssar vi vidare och passerar efter en stund ön Alsta, som domineras av fjälltopparna De sju systrarna, och Vegaöarna, upptagna på UNESCOs världsarvslista. Lite längre söderut, på ön Torget, reser sig det säregna fjället Torghatten med sitt 160 m långa och 30 m höga hål tvärs igenom. Vid niotiden angör vi så dagens sista hamn, Rørvik.

   Hamntider:
   Bodø - 02:30 - 03:30
   Ørnes - 06:25 - 06:35
   Nesna - 10:25 - 10:35
   Sandnessjøen - 11:45 - 12:15
   Brønnøysund - 15:00 - 17:25
   Rørvik - 21:00 - 21:30

   Polarcirkeln och De 7 systrarnaVisit Helgeland Foto: Kristoffer Møllevik
  • Dag 6: Trondheim & Kristiansund

   Hamnar: Trondheim - Kristiansund - Molde - Ålesund

   Lagom till frukost har vi nått den vackra vallfärdsorten Trondheim, där fartyget ligger still i tre timmar. Vi tar tillfället i akt och bekantar oss under en gemensam promenad med staden, som är mer än 1000 år gammal och var norsk huvudstad fram till 1217. En självklar sevärdhet är domkyrkan Nidarosdomen, en av Europas förnämsta kyrkor. Trondeim har även en fin trähusbebyggelse, vilket inte minst Stiftsgården, den norska kungafamiljens gård och tillika Nordens största träpalats, vittnar om. Med fördel passar man också på att ta sig ner till Bryggen, vars färgglada sjöbodar och hamnmagasin speglar sig i Nidelva.

   Stilla glider vi ut på Trondheimsfjorden och sätter kurs mot färgglada Kristiansund. Här lämnar vi fartyget för att under några timmar göra en utflykt längs den spektakulära Atlanterhavsveien, utsedd till världens vackraste bilväg och århundradets byggnadsverk. Den drygt 8 km långa bussfärden går i sicksack över broar och dammbyggnader, från holme till holme, ända ut i havsbandet. På vägen gör vi ett besök i Kvarnes stavkyrka, byggd på 1200-talet och full av historiska utsmyckningar.**

   Middag i form av en läcker fiskrätt gjord på lokala råvaror serveras i Averøy. Vi närmar oss slutligen Molde, ”Rosornas stad”, där vi möts av storslagna vyer mot de berömda Romsdalsalperna. Efter en kort sightseeingtur embarkerar vi åter Havila Pollux. Under kvällen seglar vi vidare till jugendstaden Ålesund, belägen på ett flertal öar sammankopplade av broar.

   **med reservation för ändringar i programmet.

   Hamntider:
   Trondheim - 06:30 - 09:30
   Kristiansund - 16:30 - 17:30
   Molde - 21:15 - 21:45
   Ålesund - 00:30 - 01:20

   Trondheim & KristiansundVisit Norway, Trondheim Foto: Sven-Erik Knoff
  • Dag 7: Ankomst Bergen

   Hamnar: Torvik - Måløy - Florø – Bergen

   På morgonen lägger vi till i Norges västligaste stad Florø och reser därefter söderut genom den vackra skärgården som skyddar fjordöppningarna. Vi njuter av vår sista lunch ombord och korsar strax den mäktiga Sognefjordens mynning. Kl 14:45 angör vi så slutligen den gamla hansastaden Bergen, resans ändhållplats.

   Under en gemensam promenad bekantar vi oss lite med "Staden med de sju fjällen". Här klättrar husen uppför bergssidorna medan stadens gator klamrar sig fast vid kajkanten. En självklar sevärdhet är den världsarvsklassade träbebyggelsen Bryggen på nordsidan av hamnen (Vågen). De färgglada havshusen lutar sig mot varandra och berättar Bergens historia om fisk och internationell handel genom århundradena. De norska fjordarna väntar runt Bergen. Djupblå fjordarmar som gräver sig rakt in i massiva bergsplatåer och höga toppar. Isblå glaciärer över skyddade sluttningar fyllda med fruktträd i rosa-vita blomningar. Och staden i sig erbjuder robust charm. Nära till kusten och nära till fiske, med båtar i hamnen och fisk på torget i kombination med ett konstkvarter och stolta musiktraditioner. Vi checkar in på vårt hotell. Middag på egen hand. Kanske hinner du även med en tur med Fløybanen upp på det 325 meter höga Fløyfjellet?

   Hamntider:
   Torvik - 02:35 - 02:45
   Måløy - 05:45 - 06:00
   Florø – 08:15 - 08:30
   Bergen - 14:45

   Ankomst BergenBergen
  • Dag 8: Hemresa från Bergen

   Vår norska odyssé går mot sitt slut och vi kan se tillbaka på en vecka som bjudit på fantastiska naturupplevelser och minnen för livet! Under dagen lyfter vårt plan från Bergens flygplats.

   Hemresa från Bergenwww.visitbergen.com Foto: Casper Steinsland

  Avgångar & priser

  AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris

  Maj 2024

  7/5
  Se avresetider
  Oslo, Gardermoen
  Direktflyg
  Kryssning Kirkenes-Bergen (fr Oslo), 8 d
  Guide: Agneta Sporsén
  Fullbokad, väntelista30 495:-Boka på väntelistaSe avresetider
  7/5
  Se avresetider
  Göteborg, LandvetterKryssning Kirkenes-Bergen (fr Göteborg), 8 d
  Guide: Agneta Sporsén
  231 495:-Fåtal platser kvarSe avresetider
  7/5
  Se avresetider
  Stockholm, ArlandaKryssning Kirkenes-Bergen (fr Stockholm), 8 d
  Guide: Agneta Sporsén
  231 495:-Fåtal platser kvarSe avresetider
  7/5
  Se avresetider
  Köpenhamn, KastrupKryssning Kirkenes-Bergen (fr Köpenhamn), 8 d
  Guide: Agneta Sporsén
  231 995:-Fåtal platser kvarSe avresetider

  PRISVÄRDA HOTELL VID ANSLUTNING
  Vi erbjuder subventionerade anslutningshotell i Göteborg, Stockholm, Malmö & Köpenhamn före eller efter resan - eller både och! 

  Landvetter airport hotel, Göteborg

  Comfort Hotel Arlanda terminal, Stockholm

  Comfort Hotel Copenhagen Airport, Köpenhamn

  Quality Hotel View, Malmö

  Hälsokrav Kryssning
  Kryssningar är generellt sett inte anpassade för personer med rörelsesvårigheter. Ombord- och avstigning sker oftast via en ramp. På vissa kryssningsbåtar finns hiss, men hissen når inte alltid alla däck, t ex soldäck. På utflykter används buss för det mesta, men vi besöker ofta kulturmärkta städer med kullerstensgator. Vid några av våra utflykter går vi från fartyget till stadskärnan och man måste kunna gå till sevärdheter på egen hand. Jörns guider kan avråda resenärer med rörelsesvårigheter att följa med på utflykter.

   

  Kom ihåg att ha med bekväma skor på resan!

  Karta

  Hotell

  MS Havila Pollux
  MS Havila Pollux är ett av rederiets nyaste fartyg och ingår i de mest miljövänliga fartygen på den norska kustrutten. Den inre inredningen på fartygen är inspirerad av havet, himlen, bergen och glaci...
  Thon Hotel Kirkenes
  Med 143 ljusa och moderna gästrum och kapacitet för upp till 300 delegater är Thon Hotel Kirkenes stadens största konferenshotell. Hotellet ligger uppe på kajen i centrala Kirkenes, med fri utsikt öve...
  Thon Hotel Rosenkrantz, Bergen
  Thon Hotel Rosenkrantz Bergen är ett nyrenoverat konferenshotell i hjärtat av centrala Bergen inom gångavstånd till vattnet och Bergen Bryggan. Läs mer om hotellet på hemsidan: Thon Hotel Rosenkrantz...
  Nyhetsbrev
  Nyhetsbrev
  this is a picture of the number 2this is a picture of the number 7this is a picture of the number 5this is a picture of the number 4