Skip to main content

Apulien - klacken på Italienska stöveln

Italiens okända skatt

Det exotiska Apulien, ”Italiens klack” och det hemlighetsfulla Basilicata är tveklöst gömda skatter som väntar på att upptäckas. Många kulturer har satt sin personliga prägel på landskapet, maten och arkitekturen. De egendomliga Trulli-husen i Alberobello och Materas mystiska grottdistrikt, båda klassade som världsarv, exemplifierar regionernas sägenomspunna sida.

Apulien är med sitt bördiga landskap och många soltimmar också ett himmelrike för vin, oliver, grönsaker mm. Frodiga olivlundar med upp till 3000 år gamla olivträd och vidsträckta vinodlingar präglar landskapsbilden. Faktum är att Apulien är Italiens näst största vinproducent och svarar för 50 % av produktionen av olivolja. På denna resa står den utsökta maten i centrum. Vi äter gott och rikligt - flera riktiga festmåltider och provar vin, ost och olivolja!

Programmet i korthet


Dag 1: Flyg till Neapel. Övernattning. (M)
Dag 2: Besök och rundtur på buffelfarm inkl lättare lunch. (F,L,M)
Dag 3: Besök på Castel del Monte & Trani. (F,L,M)
Dag 4: Buss till Matera och grottdistriktet Sassi. (F,L,M)
Dag 5: Masseria med visning & provsmakning av ost. Vinprovning. (F,L,M)
Dag 6: Besök olivproducent, provsmakning. Utflykt Alberobellos trullihus. (F,M)
Dag 7: Besök i grottorna Grotti di Castellana. En fascinerande värld under jorden. (F,L,M)
Dag 8: Buss till Bari och flyg hem. (F)

F=Frukost  L=Lunch M=Middag

Höjdpunkter

  • Fantastiskt goda luncher & middagar
  • Grott-staden Matera
  • Vi provar vin, ost & olivolja!
  • Trullihusen i Alberobello
  • 50 miljoner år gamla grottor
  • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,6 av 5
: 4 av 5 stjärnor
  • Fina besök på oliv o vingårdar. Mozzarella besöket, Inklusive lunch, var väldigt trevligt.
  • Tom Birkeland är värd 10 poäng eller mesta möjliga poäng. Tom är omtänksam, full med berättelser om historia och kultur. Lyssnar och tar hand om sina resenärer. Får oss att känna oss som en hel familj.
  • Mycket trevlig resa. Fina utflykter. Med fantastiska luncher.
  • Bodil Var en fantastisk guide. Mycket kunnig och trevlig, lyhörd för våra önskningar
  • God mat. Och trevlig personal
  • Luncherna, var något över förväntan!
  • Mycket bra och varierat program
  • Tom är lättsam, omtänksam, kunnig. Behärskade resmålet och kunde förmedla sina kunskaper på ett mycket trevligt sätt.
  • Den var min femte resa med Er och så innehållsrik och bra upplagt med Toms ledning att det var fantastiskt, det tyckte alla! - och jag är så nöjd!!!!!
  • Båda hotellens har haft varierande och mycket god mat och trevlig betjäning!!!!!
  • En lärorik, smakrik, trevlig resa i en region som jag inte kände till speciellt mycket.
  • Bra med 2 hotell under resan, på det sättet undvek vi långa dagsetapper. Samtidigt slapp vi byta hotell för ofta
  • Fantastiska måltider. Vilka smakupplevelser det var! Mycket mat och därtill ingick måltidsdryck, vilket jag uppskattar
  • Var i Norra Spanien förra året och uppskattade upplägget. Ville pröva en gång till och fick min kompis/väninna med. Era resor är något dyrare men jag tycker att jag får valuta för pengarna
  • Båda hotellen mycket bra!
  • Tom Birkeland är mycket trevlig och kunnig. Lyhörd för gruppens önskemål och förmåga att anpassa sig efter allas fysiska förmåga att genomföra programmen. Kunde improvisera vid behov.
  • Luncherna som ingick var fantastiskt goda!
  • Fantastisk. Förmedlade kunskap på ett lättsamt och engagerat sätt.
  • Tom var kunnig, hjälpsam och trevlig.
  • Luncherna på våra utflykter var fantastiska.
  • Kunnig och närvarande. Bra!
  • Så mycket valuta för pengarna, så innehållsrikt och varierat. Aldrig stressat!!
  • Bäst. Vi har fått en fantastisk historielektion om Italien. Hon kunde svara på allt. Bussresan var ett nöje pga Bodils trevliga röst och kompetens.
  • Mycket kunnig om Italien och förhållanden i landet. Gör också mycket om guiden kan språket. Trevlig och hjälpsam. Översättning och sammanfattning från engelskan var suverän.
  • Måltiderna var mycket överraskande och goda, enda problemet var mängden. Man ville ju smaka på allt.
  • Mycket prisvärd resa m tanke på att middagar och många luncher ingick. Fantastisk mat och dryck Mycket positivt med whispers även med hörslinga.
  • Spännande, intressant och vackert. Lagom tempo. Uppskattade sovmorgonarna i slutet av resan. Väldigt fina Masserier ni hittat. Bra guide, god mat och mycket trevligt ressällskap.
  • Suverän guide!!! Kunnig, rolig, trevlig osv, listan kan göras lång.
  • Fantastiskt trevlig resa, bästa tänkbara guide och dessutom en jättetrevlig grupp. +all god mat, gott vin, intressanta platser mm

Bra att veta

Valuta: Euro

Våra resenärer har efterfrågat receptet på auberginebullar. Från vår guide Tom har vi fått ett recept från restaurangen vi besöker i Matera.

Polpette di melanzane - friterade auberginebullar
4 personer

3 stora auberginer
2 msk kapris
Några basilika- och myntablad
2 dl riven ost, gärna parmesan
1 klyfta vitlök
1 dl dagsgamla brödsmulor
2 ägg
salt och peppar
olja till fritering (helst olivolja)

Skölj och skiva auberginerna och lägg dem sedan i kokande vatten. När de är mjuka, ta upp och låt rinna av, pressa lite för att få ut det mesta av vattnet. Hacka i mindre bitar och lägg i en matmixer tillsammans med kapris, vitlök, basilika, mynta, ost, salt, peppar och 1 ägg, rör om men låt det inte bli för fint. Om blandningen verkar för lös tillsätt några brödsmulor. Forma bollar i storlek som en biljardboll, doppa i uppvispat ägg och rulla i kryddat ströbröd så att bollarna blir helt täckta. Fritera i het olivolja tills de är gyllenbruna. När de är färdiga låt överflödig olja rinna av på hushållspapper. Servera med en dippsås eller två. En varm tomat- och chilisås rekommenderas.

Dagsprogram

  • DAG 1: Flyg till Neapel.

    Med flyg anländer vi till Neapel, där vår italienska buss möter upp. Vi åker sedan till vårt hotell Best Western Hotel Ferrari. Här ska vi bo i natt och äta middag. Ca 3 mil.

  • DAG 2: Neapel-Giovinazzo via buffelfarm

    Efter frukost lämnar vi Neapel och åker till Pontecagnano och buffelfarmen Taverna Penta. Farmen drivs av Filippo Morese och hans svenska fru Flavia. På buffelfarmen, som producerar buffelmozzarella, får vi en rundtur av Flavia. Vi börjar i mejeriet där vi får ta del av gårdens historia och se en film av hur produktionen går till. Sen tar vi bussen (ca 5 min) till gården där vårt besök fortsätter. 

    På gården får vi en rundvisning i stallet och får lära oss mer om djuren. Vi får även se vattenbufflarna. På gården finns ca 650 bufflar! Vi följer sedan med Flavia hem där hon bjuder på en lättare lunch. Vi serveras bl.a buffelmozzarella, rökt mozzarella, ricotta med honung & sallad. Vi lämnar gården mätta och belåtna och fortsätter sedan till Giovinazzo där vi ska övernatta på Hotel Riva del Sole. Ca 30 mil.

    Neapel-Giovinazzo via buffelfarm
  • DAG 3: Castel del Monte & Trani

    På en låg kulle en bit utanför staden tronar ett världsarv - den gåtfulla borgen Castel del Monte, som kejsar Fredrik II lät uppföra i mitten av 1200-talet. Den till formen åttakantiga byggnaden är ett under av geometrisk harmoni och är invändigt delvis klädd i marmor. Anledningen till den exakta utformningen är höljd i mystik. Efter ett spännande besök i borgen beger vi oss till den historiskt betydelsefulla hamnstaden Trani, som under medeltiden hade konsulat i hela den gamla världen. Vi strosar i stadens gamla judiska kvarter och tittar också in i den normandiska katedralen, som reser sig vid havet. Ca 8 mil.

    Castel del Monte & TraniCastel del Monte
  • DAG 4: Utflykt till Matera

    Idag överger vi för en stund Apulien för det ”orörda”, bergiga Basilicata. Vi närmar oss strax Matera, belägen på kanten till en djup ravin. En guidad promenad ger oss en god bild av den kontrastrika staden. Matera består av en livlig övre del och det mer stillsamma, lägre (grott-) distriktet Sassi, som i en mindre smickrande skildring jämfördes med Dantes Inferno.

    I boningar som huggits ut direkt ur klippan levde här flera av stadens invånare ända fram till på 60-talet, då regeringen omplacerade dem till modernare bostäder. Från 700-talet till 1200-talet tros grottorna ha fungerat som skydd åt bysantiska munkar. Ett 100-tal kyrkor uthuggna ur klippväggarna, s k chiese rupestri, fullbordar bilden av de säregna kvarteren, som utsetts till UNESCO världsarv. Då Sassis stadsbild i mångt och mycket påminner om det Gamla Jerusalem, har stadsdelen förekommit i flera filmer. Under vår utflykt serveras en välkomponerad lunch inklusive vin, vid återkomsten till hotellet middag. Ca 13 mil.

    Utflykt till MateraSassi di Matera Foto: Anneli Skåreby
  • DAG 5: Utflykt masseria samt ostprovning

    Längs med kusten går färden under förmiddagen söderut. På en autentisk ”masseria” – en form av lantegendom, oftast uppförd på 1700- eller 1800-talet – får vi en rundvisning och provar några av traktens utsökta ostar. Efter en god lunch fortsätter vi vår resa. Vi stannar till för vinprovning innan vi slutligen kommer till Martina Franca och Hotel Villa Rosa (avg 4 april), Park Hotel San Michele (avg 4 oktober). Här ska vi bo nästkommande tre nätter. Middag på hotellet. Ca 15 mil.

    Utflykt masseria samt ostprovningPastatillverkning Foto: Anneli Skåreby
  • DAG 6: Utflykt olivoljeproducent & Alberobello

    Under förmiddagen besöker vi en lokal olivoljeproducent för provsmakning. Apulien är för övrigt Italiens största olivoljeproducerande region och olivoljan intar därför föga förvånande en viktig plats i Apuliens hälsosamma kök.
    Vi tar oss så ett stycke norrut och möts snart av en säregen vy. Likt svampar i det torra, med olivlundar, fruktträdgårdar och vinodlingar smyckade landskapet, reser sig små vitkalkade runda hus med konformade tak, s k trulli. Vi har kommit till den charmanta staden Alberobello. Husens ursprung är höljt i dunkel, men de är byggda med kalksten från trakten som staplas utan murbruk. Detta för att lura skattmasen – vår guide förklarar! Vi ges gott om tid att beundra de sällsamma byggnaderna, som löper som en röd tråd genom staden, innan vi slutligen beger oss åter mot Martina Franca. Ca 4,5 mil.

    Trullihus i AlberobelloTrullihus i Alberobello
  • DAG 7: Utflykt till Grotte di Castellana

    Några mil söder om Bari ligger de magnifika grottorna Grotti di Castellana, som beräknas vara 50 miljoner (!) år gamla och mer än 70 m djupa och 3 km långa. En fascinerande värld möter oss under jorden. När solens livgivande strålar letar sig ner i grottorna skapas stor konst såväl för ögat som för själen. Åter ovan jord fortsätter vi till bergsbyn Locorotondo, en verklig idyll. Snirkliga små gator och gränder inbjuder till strövtåg - under en promenad insuper vi den genuina atmosfären. Ca 7 mil.

    Utflykt till Grotte di Castellana
  • DAG 8: Martina Franca-Bari. Flyg hem från Bari.

    Under förmiddagen lyfter vårt plan från Baris flygplats. Ca 9 mil med buss.

    BruschettaBruschetta med solmogna tomater Foto: Anneli Skåreby

Karta

Hotell

Hotel Ferrari Nola, Neapel
Välkommen till 4-sjärniga Best Western Hotel Ferrari , beläget i Nola i utkanten av Neapel. Hotellet erbjuder 102 rum i treivsam miljö. Best Western Hotel Ferrari Via Nazionale delle Puglie 34980 030...
Hotel Riva del Sole, Giovinazzo
Endast ett par kilometer från Bari, längs med Adriatiska havet, ligger Hotel Riva del Sole. Hotellet har 90 rum, trädgård och pool, som kanske lockar efter en dag med utflykter? Hotel Riva del Sole SS...
Hotel Villa Rosa, Martina Franca
Välkommen till Hotel Villa Rosa beläget i Martina Franca. Hotellet har 65 rum och både pool inomhus och utomhus för den som önskar ta sig ett dopp. Hotel Villa Rosa Via Taranto 70 74015 Martina Franca...
Park Hotel San Michele, Martina Franca
Park Hotel San Michele ligger precis intill en stor park i centrala Martina Franca. Hotellet är flertalet restauranger och även en utomhuspool. Park Hotel San Michele Viale Domenico Carella 9 Martina...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

  • Italien - Pass & visum

    Nordiska medborgare behöver inget visum för resor till Italien. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

  • Italien - Vaccination & hälsa

    Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
    Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

  • Italien - Väder & klimat

    Italien är ett avlångt land och har tre klimatzoner; alpint-, tempererat- och medelhavsklimat. Generellt sett kan man säga att norra Italien har kalla vintrar och varma somrar, mellersta Italien bjuder på tempererat klimat samt södra delen har medelhavsklimat vilket betyder varma och fuktiga somrar och snöfria vintrar. Man bör tänka på att vara rätt klädd för klimatet i den delen av landet du skall till.
    Viktigt är bekväma skor under utflyktsdagar.

  • Italien - Valuta, växling & kreditkort

    Italiens valuta är Euro.
    Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Italien. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.
    Banker har vanligtvis öppet måndag-fredag kl. 8:30–13:30 och 14:45-15:45. Undantag kan förekomma.

  • Italien - Transport & kommunikationer

    Att åka runt i Rom och andra stora städer fungerar bra med kollektivtrafik (minibuss/buss/metro). I mindre städer fungerar det också men avgångarna kan vara mer begränsade. Det är lätt att få tag i en taxi. Priset är betydligt högre om du åker nattetid, på helger eller högtidsdagar jämfört med dagtid på vardagar.

  • Italien - Telefon & Internet

    Den internationella landskoden till Italien är +39. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

  • Italien - Shopping

    Många affärer har siesta, dvs. att de håller stängt mitt på dagen, vanligtvis mellan 13:00 och 15:00. De flesta stora varuhusen har inte stängt för siesta utan de har öppet hela dagen. De största varuhuskedjorna heter La Rinascente, Coin och Upim, dessa finns placerade i hela landet. På marknader kan man finna kläder och lädervaror till lägre priser. Mat och dryck är också trevliga souvenirer från Italien. Från Sorrentohalvön köper man gärna med sig en flaska citronlikör, Limoncello.

  • Italien - Elektricitet

    I Italien är det 220 V, samma som i Sverige. Dock kan eluttagens utformande variera, ibland passar våra kontakter och ibland inte. Ett tips är därför att ha med en adapter. De finns ibland att låna på hotellen annars brukar de finnas i närmsta elaffär.

  • Italien - Tidsskillnad

    Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Italien.

  • Italien - Allmänt & blandat

    Dricks: Vanligtvis lämnar man dricks om man är nöjd med servicen och bemötandet. Ett riktmärke kan vara att lämna 1-2€ per person.
    Språk: Italienska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 7this is a picture of the number 3this is a picture of the number 1this is a picture of the number 1