-
Kundbetyg4,6/5
- StatusInga aktiva avgångar just nu
Följ med på en exklusiv resa genom Spaniens kulinariska pärlor, i en liten grupp med max 25 personer för en mer personlig upplevelse! Vi börjar i gastronomins huvudstad, San Sebastián, där vi njuter av stadens utsökta mat och eleganta atmosfär. Därefter utforskar vi Bilbaos rika konstscen innan vi färdas genom det frodiga Kantabrien till Galicien, där vi förförs av regionens fantastiska viner och matupplevelser. Resan avslutas i den historiska pilgrimsstaden Santiago de Compostela – en perfekt avslutning på denna smakresa genom Spaniens unika kulturer!
Programmet i korthet
Dag 1: Flyg till Bilbao och ankomst San Sebastián. (M)
Dag 2: Vinbodega för provsmak. Stadspromenad Getaria & San Sebastián. (F,L)
Dag 3: Stadspromenad Bilbao. Besök Guggenheim-museet. (F,L)
Dag 4: Båttur till Santanderbukten. Santillana del Mar. (F,L)
Dag 5: Utflykt Picos de Europa. Besök i Covadonga. Katedralen i Léon. (F,L)
Dag 6: Vinprovning. O Cebreiro med kyrkbesök. Santiago de Compostela. (F,L,M)
Dag 7: Stadspromenad i Santiago de Compostela. Pilgrimsmässa. (F,M)
Dag 8: Flyg hem från Porto. (F)
F=Frukost L=Lunch M=Middag
Höjdpunkter
- San Sebastián - gastronomins högborg
- Fantasieggande Guggenheim-museet
- Fantastiska vingården Prada y Tope
- Båttur med lunch i Santanderbukten
- Pilgrimsmässa i Santiago de Compostela
God standard på bussen och en otroligt skicklig chaufför. Det kändes säkert.
En jättetrevlig resa i landskap som var okända. Man brukar få se och uppleva mycket på resan och det fick vi även denna gång
Allt fungerade bra!
Har nu äntligen fått lära känna ett område i Spanien som var en vit fläck på min karta, vilken natur och vilka kulturella skatter!
Lena gav mig ett nytt perspektiv på Spanien och dess kultur, som hon förmedlade på ett intressant och pedagogiskt sätt; kände ju bara till de stora badorterna i söder, där jag varit för länge sedan.
Allt fungerade mkt bra.
Var alla utsökta med tillhörande vin. Mycket trevliga restauranger.
Lena P var superduktig. Mycket brett kunnande, alltifrån politiskt system, över historisk utveckling till mat och vin. Imponerande!!!
Resan var välplanerad och innehållsrik med lagom dagsetapper och omväxlande program vad gäller aktiviteter och sevärdheter.
Martin var en strålande guide: kunnig på alla områden, överlägsen förmåga att förmedla kunskapen på ett personligt sätt som gjorde att man verkligen tog in den. Dessutom ledde han gruppen på ett omtänksamt sätt med hänsyn till de olika personligheter som alltid finns.
Bra att luncher med vatten och vin ingick under dagsprogrammen så att man var fri att utforska städerna på egen hand eftermiddag/kväll. Vi vill särskilt framhålla de fina luncherna i Getaria och på stranden i Santander, och den festliga avslutningsmiddagen i Santiago.
Mycket bra. Bra att det var luncher. Vår fördelning med middag vid ankomst och innan avresa var bra.
Vi såg mycket. Många intressanta sevärdheter.
Lena var rolig och välinformerade. En mycket bra guide
Lena är en suverän yrkeskvinna. Precis lagom i allt och mycket ambitiös.
Mycket trevlig och välordnad resa.
Allt bra o jättegod mat
Dag 1: Flyg till Bilbao-San Sebastián
Mitt på dagen räknar vi med att landa i Bilbao, där buss väntar på att ta oss vidare till eleganta San Sebastián. Här ska vi bo två nätter på 4-stjärniga Hotel Silken Amara Plaza. Eftermiddagen är fri att upptäcka på egen hand – säkert lockar ett dopp i Atlanten efter en dag på resande fot. Gemensam middag.
Ca 10 mil med buss.San Sebastian
Dag 2: Utflykt Getaria & San Sebastián
På förmiddagen gör vi ett besök på en genuin vinbodega för att prova det lätt mousserande baskiska vinet txakolí, som vanligen dricks som aperitif. Vår värd berättar mer. Vi fortsätter ett kort stycke och kommer strax till den idylliska fiskebyn Getaria, där såväl den store modeskaparen Balenciaga som den förste världsomseglaren växte upp. På höjderna runt byn växer druvorna som blir till regionens vin. Vi gör en promenad och kanske passar du också på att ta ett dopp i havet? Efter en god och gedigen fisklunch vänder vi åter till San Sebastián.
Under eftermiddagen bekantar vi oss med San Sebastián, eller Donostia, som staden heter på baskiska. Denna tjusiga badort har ett fabulöst läge vid en halvmåneformad bukt flankerad av två bergstoppar med en ö i mitten. Vi strosar på strandpromenaden som löper längs med La Concha, den största av stadens tre sandstränder. Den tjusiga viktorianska arkitekturen påminner om att San Sebastián sedan slutet på 1800-talet varit ett populärt tillhåll för societeten. Vi fortsätter in i Parte Vieja, gamla stan. Restaurangtäta gränder omger det vackra arkadförsedda torget Plaza de la Constitución, som tidigare användes som tjurfäktningsarena. Ett myller av pintxosbarer lockar med baskiska tapas, pintxos. Maten är central i San Sebastián – i staden finns fler Michelinstjärnor än på någon annan plats i världen!
Ca 5 mil.Getaria och vinstockar till det baskiska vinet txakoli
Dag 3: San Sebastían-Bilbao med Guggenheimmuseet
Efter frukost lämnar vi San Sebastián för Bilbao. Vi inleder i den medeltida kärnan, Casco Viejo. Här ståtar katedralen Santiago och här finner vi också, Mercado de la Ribera, Spaniens största saluhall. På en välrenommerad restaurang serveras vi en utsökt lunch bestående av en avsmakningsmeny inklusive vin.
Längs med floden Nervión promenerar vi bort till det spektakulära Guggenheim-museet, som när det invigdes 1997 blev starten för Bilbaos pånyttfödelse med satsningar på ny spännande arkitektur. Den avantgardistiska byggnaden, vars fasad är täckt av titan, är ritad av den amerikanske arkitekten Frank Gehry och ska leda tankarna till en blomma eller ett skepp. Utanför "vaktar" Jeff Koons jättelika hundvalp med en päls av blommor. Vi tar del av museets fina samlingar av modernistisk och samtida konst. Vi checkar sedan in på vårt Hotell Barcelo Nervion.
Ca 13 mil.Bilbao
Dag 4: Bilbao-Santillana del Mar
Efter frukost beger vi oss mot Santander där vi under en kortare busstur och promenad bekantar oss med stadens nobla delar. För en stund byter vi därefter färdmedel och gör en båttur till andra sidan av den tjusiga Santanderbukten. Vi lägger till vid stranden El Puntal, där en läcker strandlunch väntar.
Vår resa går så småningom vidare västerut och vi kommer snart till pittoreska Santillana del Mar, som anses vara en av Spaniens vackraste städer. Här ska vi bo på trevliga Hotel Santillana. Kullerstensgränder och gamla hus i gyllene sten pryder staden, som växte upp kring klostret La Colegiata, en viktig vallfartsort.
Ca 10 mil.Santillana del Mar Foto: Shutterstock
Dag 5: Santillana del Mar-Covadonga-León
Vi tar oss längre in i Kantabrien och kommer på förmiddagen till det väldiga bergsmassivet Picos de Europa, Europas största nationalpark, som har en fantastisk flora och fauna. Ackompanjerade av de ståtliga vyerna överger vi Kantabrien för Asturien. Via byn Arenas de Cabrales, känd för sin blåmögelost, kommer vi till Covadonga. År 722 besegrade här en liten skara män ledda av den västgotiske krigaren Pelayo, som blev kung över Asturien, en betydligt större morisk här. Detta blev starten för den kristna återerövringen av den iberiska halvön.
Vi ser Pelayos grav, som finns i en grotta omgjord till helgedom, och får även tillfälle att titta in i basilikan som står på platsen för den historiska segern. Efter en gemensam lunch sätter vi kurs mot León, som i egenskap av huvudstad i kungariket León spelade en viktig roll under "reconquistan". Vi checkar in på centrala Hotel Silken Luis de León och gör därefter en promenad till den magnifika spansk-gotiska katedralen, berömd för sina färgstarka glasmosaiker.
Ca 30 mil.Bergsmassivet Picos de Europa
Dag 6: Léon-O Cebreiro-Santiago de Compostela med vinprovning
På förmiddagen kommer vi in i det bergiga Bierzo (DO), som på kort tid blivit ett av Spaniens hetaste vindistrikt. Bierzo är främst känt för sina röda viner – under ett besök på en bodega smakar vi på några av de kraftfulla, mörka vinerna. Färden går därefter vidare till den måleriska pilgrimsbyn O Cebreiro. Av många pilgrimer anses sträckan hit vara den vackraste på hela pilgrimsleden. Vi besöker byns 800-talskyrka, där ett under sägs ha ägt rum, och gör även en promenad upp till ett av många viktiga kors som ger skydd och lycka åt alla pilgrimer.
Efter en god lunch fortsätter vi vår resa genom Galicien, vars gröna böljande landskap för tankarna till Irland. Tidig kväll räknar vi med att vara framme i Santiago de Compostela, där vi ska bo två nätter på centralt belägna Hotel Gelmirez. Middag.
Ca 37 mil.Vinprovning
Dag 7: Santiago de Compostela
Efter Rom och Jerusalem var Santiago de Compostela medeltidens viktigaste vallfartsort och besöktes bl a av den heliga Birgitta. Årligen vandrade en halvmiljon pilgrimer hit. Legenden berättar att stoftet av Jesus lärjunge Jakob fördes till Galicien, där man 813 fann hans kvarlevor i Santiago de Compostela, och uppförde en basilika till hans ära. På platsen för denna ståtar idag en praktfull katedral, påbörjad på 1000-talet. Framför breder det vackra torget Praza do Obradoiro ut sig. Vår lokalguide visar oss runt. Vi närvarar också vid den högtidliga pilgrimsmässan och har därefter gott om tid att på egen hand utforska denna historiska världsarvsstad. Kvällens middag är extra påkostad och serveras på en restaurang vid katedralen.
Santiago de Compostela Foto: Shutterstock
Dag 8: Santiago de Compostela-Porto-flyg hem
Parallellt med Galiciens vilda och vackra kust går färden mot den portugisiska gränsen och vidare i riktning Porto, portvinets vackra hemstad. Handeln med Portugals nyfunna kolonier och vinhandeln med England inbringade från 1400-talet och framåt stora rikedomar, vilket gjorde det möjligt att försköna staden. Under senare delen av kvällen beräknas vi vara åter i Sverige.
Ca 23 mil med buss.Porto
Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.
Spaniens valuta är Euro.
Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Spanien. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa.
Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger i Spanien. Kom ihåg att kredit kort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.Att åka runt i Madrid och andra stora städer i Spanien fungerar bra med kollektivtrafik (minibuss/buss/metro). Taxi tas vid taxistånden eller från gatan. Priset är betydligt högre om man åker nattetid på lördagar, söndagar eller helger.
I Spanien är det 230 V. Uttagen ser likadana ut som i Sverige så adapter behövs inte.