Skip to main content

Lena Persson

 • Lena Persson
  Lena Persson

  När man växer upp i en familj där resande ses som en självklar del av livet och dessutom bor på den svenska västkusten, där resten av världen bokstavligen ligger för ens fötter, då är det kanske inte så konstigt att vissa yrkesval hamnar närmre tillhands. 

  Lena Persson har jobbat som guide för Jörns i drygt tio år, men hon har varit på väg hela sitt liv. Hon inledde sin bana i resebranschen i 20-årsåldern genom att arrangera motionsresor och senare flyttade Lena under en period ner till en vinfamilj i södra Frankrike. Det var där på familjens gård i det vackra landskapet söder om Carcassone, som det första fröet såddes till det som skulle bli Lenas kall i livet  – behovet av att lära sig något passionerat och att dela med sig av allt det som inte går att läsa sig till. Vin och hur det tillverkas fångade av naturliga skäl Lenas intresse, inte minst för att hon under tiden på gården fick vara med under vinproduktionen och ta del av vinböndernas hårda arbete.

  Tiden i Frankrike resulterade i studier i vinkunskap och Lena fortsatte även att fördjupa sig i allt det andra som hör till – såsom geologi och europeisk historia, innan hon också började arbeta som vinguide. 

  Att lära sig allt som binder ihop ett samhälle i olika länder är en stark drivkraft som har präglat Lena genom åren och gett henne de fördjupade kunskaper som idag är utmärkande för alla resor som Lena guidar.

  Idag återfinns Lena som guide främst i Spanien, Frankrike och Ryssland, alltid med målet att bjuda sina resenärer på lite mer än det förväntade, alltid ge en annan dimension till guideböckernas standardinnehåll.

  De som reser med Lena kan räkna med att vidga sina vyer rejält, både för hur landets historia har byggt dess kultur och institutioner, men även hur nutidens vindar formar ekonomi och samhälle. Att visa upp Spaniens sjutton olika, helt väsensskilda sidor är något som Lena vurmar särskilt mycket för och där står Baskien i en klass för sig.

  Den här gourmetregionen med sitt unika kulturliv har både alper och kust nära inpå, vilket passar en skidälskande och golfspelande västkustbo som Lena perfekt. Ryssland har Lena hunnit med att besöka över 50 gånger genom åren, vilket har bjudit på en historisk resa i sig själv, med tanke på landets enorma utveckling både politiskt och kulturellt. 

  Att påstå att Lena Persson personifierar ordspråket ”Att resa är att lära” är sannerligen ingen överdrift.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris

Juli 2024

4/7
Se avresetider
Köpenhamn, Kastrup
Direktflyg
Portugals pärlor med kryssning på Dourofloden (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Lena Persson
Mer än 431 295:-BokaSe avresetider
4/7
Se avresetider
Stockholm, ArlandaPortugals pärlor med kryssning på Dourofloden (fr Stockholm), 8 d
Guide: Lena Persson
Mer än 431 295:-BokaSe avresetider
4/7
Se avresetider
Göteborg, LandvetterPortugals pärlor med kryssning på Dourofloden (fr Göteborg), 8 d
Guide: Lena Persson
Mer än 432 295:-BokaSe avresetider

Augusti 2024

28/8
Se avresetider
Göteborg, LandvetterBaskien, Galicien & Kantabrien (fr Göteborg), 8 d
Guide: Lena Persson
426 995:-Fåtal platser kvarSe avresetider
28/8
Se avresetider
Köpenhamn, KastrupBaskien, Galicien & Kantabrien (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Lena Persson
426 995:-Fåtal platser kvarSe avresetider
28/8
Se avresetider
Stockholm, ArlandaBaskien, Galicien & Kantabrien (fr Stockholm), 8 d
Guide: Lena Persson
Mer än 426 995:-BokaSe avresetider

Oktober 2024

18/10
Se avresetider
BussKryssning på Rhen - Amsterdam-Strasbourg, 9 d
Guide: Lena Persson
Mer än 421 295:-BokaSe avresetider
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 7this is a picture of the number 3this is a picture of the number 1this is a picture of the number 1