Skip to main content

Lofoten i norrsken

en vinterresa

Lofotens vilda, vackra natur med mäktiga fjäll som likt en vägg reser sig ur havet är kanske som allra mest betagande på vintern - speciellt under det magiska norrskenet, Aurora Borealis. Tusen färger i skarpa kontraster, nyanser och toner strålar från detta sagolika örike format av istiderna. Omslutna av fjällspetsar samsas här i dalar och vikar små jordbruksbygder med pittoreska rödmålade fiskelägen som speglar sig i de djupa fjordarna. Vi ankommer till Lofoten med Hurtigruten från Vesterålen och gör spännande utflykter med små nedslag för närmre inspektion och reflektion. När väderutsikterna är som bäst sker resans höjdpunkt – en tur för att uppleva norrskenet!

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg fr Gbg/Kph/Sto/Oslo till Evenes och vidare till Harstad. (M)
Dag 2: Hurtigruten mellan Sortland-Svolvaer. Ankomst Lofoten. (F,M)
Dag 3: Fiskebyvandring Svolvaer. Lofotr Vikingamuseum & vikingalunch.* (F,L,M)
Dag 4Lofoten med besök i Henningsvær och Kabelvåg.* (F,L,M)
Dag 5: Dags att flyga hem till Sverige. (F)

*Höjdpunkten för resan är en utflykt för att se det fantastiska norrskenet. Detta kommer att ske en utav kvällarna då väderutsikterna är bäst.

F=Frukost   L=Lunch   M=Middag

 

100% KLIMATKOMPENSERAT!

Full klimatkompensation ingår i priset för resan.

Beräknad klimatpåverkan per resenär är 0,37 ton koldioxid.

Läs mer om vårt klimat- och miljöarbete »

Höjdpunkter

 • Enastående natur, höga fjäll och hav
 • Att få möjlighet att uppleva norrskenet
 • Båttur med Hurtigruten till Svolvær
 • Att uppleva stämningen i en levande fiskeby
 • Utflykt till Nordens Venedig med sina trähus
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,4 av 5
: 4 av 5 stjärnor
 • Ingrid mycket kunnig och omtänksam om alla med sitt lugna sått.
 • Allt fungerade bra.
 • Överdådiga frukostar!
 • Mycket välplanerad resa.
 • Ingrid Johansson är strålande.
 • Mycket bra. Bra upplägg. Planeringen fungerade bra. Vi njöt och hade trevligt hela tiden.
 • Jättebra. Frukosten fantastisk. Middagarna på Svolvaer var mycket bra, bland dom bättre vi ätit.

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Evenes t/r inkl flygskatt & 1 incheckat bagage
 • Bussresor i Norge
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Harstad, 3 Svolvaer)
 • 4 frukostar, 4 middagar, 2 luncher (dag 3 & 4)
 • Båtresa Hurtigruten Sortland-Svolvaer
 • Inträde Lofotr Vikingamuseum
 • Fiskebyvandring i Svolvaer
 • Rundtur på Lofoten
 • Norrskensutflykt (En av kvällarna. OBS! Om vädret tillåter).

Tillägg

 • Enkelrum 2 850:-
 • Avbeställningsskydd 800:-

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till Evenes-Harstad

  Under dagen anländer vi med flyg via Oslo till Harstad-Narviks flygplats, Evenes, där en buss väntar på att ta oss vidare norrut till Harstad. Här ska vi inkvartera oss på trevliga Thon Hotel Harstad, centralt beläget nära kajen och med vacker utsikt över Vågsfjorden. Middag. Ca 4,5 mil med buss.

  HarstadHarstad
 • Dag 2: Harstad-Svolvaer med Hurtigruten

  Efter frukost tar vi plats i bussen och sätter kurs mot Sortland på Langøya, som liksom Hinnøyas västra del tillhör ögruppen Vesterålen. I Sortland, ”den blåa staden” – ett smeknamn som uppstod i samband med festligheterna vid milleniumskiftet då man fick idén att måla staden blå, embarkerar vi ett av Hurtigrutens fartyg för att njuta av en vacker seglats till Svolvær, Lofotens huvudort. Klockan 13 kastar vi loss och styr via Sortlandssundet ut på Hadselfjorden. Ombord ges tillfälle att äta lunch.

  Vi angör strax Stokmarknes på Hadseløya, där det finns möjlighet att göra ett intressant besök på Hurtigrutemuseet, som berättar Hurtigrutens historia och dess betydelse för postleveransen, fisket, frakten mm. Det var här i Stokmarknes, genom ångbåtsbolaget Vesteraalens Dampskibsselskab, grundat av Richard With, som Hurtigruten föddes. 1893 gick den första resan.

  Vi går så åter ombord och fortsätter vår behagliga resa söderut längs ”riksväg 1”. Vår kapten navigerar oss med van hand genom det smala Raftsundet, en två mil lång passage mellan Vesterålen och Lofoten som kantas av upp till 1 000 meter höga fjäll. Vyerna är betagande! Vi passerar den smala, spektakulära Trollfjorden, som skär in i Austvågøya, och styr med den storslagna naturen ständigt närvarande vidare mot vårt slutmål. Vid 18:30-tiden angör vi slutligen Svolvær, där vi ska bo tre nätter på trevliga Thon Hotel Lofoten, fint beläget vid hamnen. På hotellet intar vi även våra middagar. Ca 7,5 mil med buss.

   

  StokmarknesStokmarknes
 • Dag 3: Fiskebyvandring & Lofotr vikingamuseum

  Dagen börjar med en guidad rundtur på Svinøya i fiskebyn Svolvær. Här får du höra berättelserna, ställa frågorna, känna lukten, besöka målaren Gunnar Bergs galleri och uppleva stämningen i en levande fiskeby. Visste du att Svolværs första butik från 1828 fortfarande är bevarad?

  Svinøya är den äldsta delen av Svolvær. Det är fortfarande en levande fiskeby med fiskodlingar, rorbuer, konstgallerier, gamla träbyggnader och fiskrestaurangen Børsen Spiseri, omgiven av Lofotens mäktiga berg och hav.

  Efter denna vandring åker vi vidare för ett besök på Lofotr vikingamuseum i Borg, där vi ska få uppleva vikingatiden i en levande miljö. En rik och mäktig hövdingaätt regerade i forna dagar från Borg-høyden, varifrån de hade vidsträckt utsikt över ett fruktbart och storslaget landskap. Det rekonstruerade hövdingahuset utgör en av museets huvuddelar och kompletteras av arkeologiska utställningar och en vikingaskeppshamn. Under en guidad rundvisning tas vi tillbaka till vikingatiden. Vi tar del av aktuella utställningar och får även se en film samt serveras en vikingainspirerad lunch.

  Åter i Svolvær får vi tid att upptäcka på egen hand – säkert lockar t ex ett besök på Lofoten Krigsminnemuseum, som genom sin samling av uniformer och objekt från andra världskriget ger en bild av en mycket dramatisk period i historien. Ca 11 mil.
   

  Utflykt norrsken
  En av kvällarna under vår vistelse i Svolvær, när väderförutsättningarna är som bäst, gör vi en kvällsutflykt (ca 3-4 h) för att uppleva norrskenet. Anförda av en lokalguide letar vi upp de bästa platserna för att se detta magiska skådespel. Se till att kameran är laddad! Lofoten ligger precis under den s k norrskensovalen, som ligger som en ring ovanför de geomagnetiska polerna – här är chansen att se norrsken som allra bäst.

  Aurora borealis - norrskenAurora borealis - norrsken Foto: Discover Lofoten
 • Dag 4: Utflykt Lofoten

  Idag kommer vi att utforska Lofotens spektakulära värld med nedslag på natursköna och inspirerande platser.

  Vi inleder i det välkända, idylliska fiskesamhället Henningsvær, ofta kallat ”Nordens Venedig”. Byn med sin genuina, färgglada trähusbebyggelse och sina konstgallerier sprider ut sig på flera små öar vid foten av berget Vågakallen och nås via två smala broar. Fram till 1982 var invånarna beroende av en färja för att ta sig till resten av Austvågøya. Efter en promenad och rundtur går vår färd vidare till Kabelvåg för en gemensam lunch.

  På eftermiddagen kommer vi åter till Svolvær. Ca 5 mil.

  LofotenLofoten Foto: Frithjof Fure. Innovation Norway
 • Dag 5: Svolvaer-Evenes-flyg hem

  Efter frukost lämnar vi Svolvaær och tar oss på E10:an, som slingrar sig fram över och längs med sund och fjordar, mot Evenes flygplats. Längs vägen tar vi också paus för lunch. Vi summerar så smått våra intryck av en magisk och minnesvärd vinterresa och kommer med flyg via Oslo åter till våra respektive hemorter. Ca 16 mil med buss.

Väder

jan feb mar apr maj jun
Dag1124912
Natt-2-3-2047
Soltimmar013588
jul aug sep okt nov dec
Dag141411742
Natt99740-2
Soltimmar763210

Avgångar & priser

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris

Februari 2025

26/2
Se avresetider
Köpenhamn, KastrupLofoten i norrsken - en vinterresa (fr Köpenhamn), 5 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 418 295:-BokaSe avresetider
26/2
Se avresetider
Oslo, Gardermoen
Direktflyg
Lofoten i norrsken - en vinterresa (fr Oslo), 5 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 418 295:-BokaSe avresetider
26/2
Se avresetider
Stockholm, ArlandaLofoten i norrsken - en vinterresa (fr Stockholm), 5 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 418 295:-BokaSe avresetider
26/2
Se avresetider
Göteborg, LandvetterLofoten i norrsken - en vinterresa (fr Göteborg), 5 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 419 795:-BokaSe avresetider

Information

PRISVÄRDA HOTELL VID ANSLUTNINGVi erbjuder subventionerade anslutningshotell i Göteborg, Stockholm, Malmö & Köpenhamn före eller efter resan - eller både och! 

Landvetter airport hotel, Göteborg

comfort Hotel Arlanda terminal, Stockholm

Comfort Hotel Copenhagen Airport, Köpenhamn

Quality Hotel View, Malmö
 

Hälsokrav Flyg
Generellt sett är våra resor inte anpassade för personer med rörelsesvårigheter. Man måste kunna gå till sevärdheter på egen hand. På många av våra resor kan en dags besök till sevärdheter motsvara mer än 4 km till fots. Jörns guider kan avråda resenärer med rörelsesvårigheter att följa med på utflykter. På denna resa kan det vara mycket snö, ibland får man pulsa. Vädret kan också göra att vi får lägga om programmet, snöskred kan stänga vägar och vind kan stänga broar. Det kan också vara väldigt halt, då är broddar bra att ha
 
Kom ihåg att ha med bekväma skor på resan!

Karta

Hotell

Thon Hotel Harstad
Thon Hotel Harstad ligger i centrum av Harstad med fantastisk utsikt över Vågsfjord. Hotellet totalrenoverades melllan 2018 och 2019. De vann "Twinings Best Breakfast" år 2018 och 2019, bästa frukoste...
Thon Hotel Lofoten, Svolvaer
Thon Hotel Lofoten ligger idylliskt vid hamnen i Svolvær, mitt i hjärtat av Lofoten. Från hotellet kan du njuta av den fantastiska utsikten över vattnet och fjälltoppen Svolværgeita. Hotellrestaurange...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 9this is a picture of the number 5this is a picture of the number 3this is a picture of the number 2