Skip to main content

Färöarna - en ögrupp i Nordatlanten

med flyg

"Världens mest oförstörda öar", "en av de mest fascinerande platserna i världen", "favoritdestination" – superlativen haglar när den internationella resepressen uttalar sig om Färöarna! Hit åker man inte för att bli solkysst, utan för att uppleva den magiska, orörda naturen, gästfriheten, stillheten och de fina råvarorna. Ögruppen, som utgörs av 18 klippöar, ingår i det danska kungariket, men har en hög grad av självstyre och står utanför EU.

På Färöarna bor vi sju nätter på 4-stjärnigt hotell i huvudstaden Tórshavn och gör utflykter till flera av öarna. 

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till Färöarna och vidare till Tórshavn. (M)
Dag 2-7: Med Tórshavn som bas gör vi utflykter på Färöarna. 
- Stadspromenad i Tórshavn med Nordens Hus och National museum. (F,L,M)
- Utflykt Sandoy med besök i kyrkan & konstmuseum. (F,L,M)
- Utflykt till Kirkjubøur med besök på fårfarm. (F,L,M)
- Utflykt till Vagar & Vestmanna. Båttur till fågelklipporna. (F,L,M)
- Ledig dag i Tórshavn. (F)
- Utflykt till Gjógv & Klaksvik. Besök Christianskyrkan. (F,L,M)
Dag 8: Flyg hem från Färöarna (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

100% KLIMATKOMPENSERAT!

Full klimatkompensation ingår i priset för resan.

Beräknad klimatpåverkan per resenär är 0,31 ton koldioxid.

Läs mer om vårt klimat- och miljöarbete »

Höjdpunkter

 • Sagolika vyer
 • Huvudstaden Tórshavn
 • Hostoriska platsen Kirkjubøur
 • Måleriska Gjógv
 • Fantastiska utflykter till öarna
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,9 av 5
: 4 av 5 stjärnor

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Färöarna t/r inkl flygskatt & 1 incheckat bagage
 • Guidad utflykter på Färöarna
 • Bussresor på Färöarna
 • Bro-, väg- och färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (7 Tórshavn)
 • 7 frukostar, 6 luncher, 6 middagar
 • Stadspromenad i Tórshavn med Nordens Hus och National Museum
 • Utflykt till Sandoy med besök i kyrkan
 • Utflykt till Kirkjubøur med besök på fårfarm
 • Utflykt till Vagar & Vestmanna. Båttur till fågelklipporna
 • Utflykt till Gjógv & Klaksvik. Besök Christianskyrkan
 • Inträden enl. program

Tillägg

 • Enkelrum 14 595:-
 • Avbeställningsskydd via Gouda

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Tórshavn

  Under dagen landar våra flyg från Skandinavien. På flygplatsen väntar vår buss som tar oss till 4-stjärniga Hotel Brandan, men utmärkt läge i centrala Tórshavn. Vi får en välkomstdrink på hotellet och vår guide presenterar veckans program. Gemensam middag på hotellet.  
  Ca 4 mil.

  Flyg till Tórshavn
 • DAG 2-7: Utflykter på Färöarna

  Med Hotel Brandan som bas ska vi under de kommande dagarna uppleva det bästa av Färöarna. Frukostar och middagar intar vi på hotellet. Några av dagarna har vi en lokalguide från Färöarna och på några utflykter guidar vår svenska guide Ingrid, men oavsett, så är guidningarna på svenska. 

  Utflykter på FäröarnaFoto: Hotel Brandan
 • Tórshavn med Nordens Hus & National Museum

  Första dagen bekantar vi oss med Tórshavn, där ca 20.000 (med omnejd) av Färöarnas ca 50.000 invånare bor. Tórshavn, som är en av världens minsta huvudstäder, grundades 825 och har fått sitt namn efter den nordiske guden Tor. Vi strosar i den gamla stadsdelen, Tinganes, vars stenbelagda gränder kantas av charmiga röda och svarta hus med grästak. Här grundades en av världens äldsta lagstiftande församlingar. En bit bort vilar resterna av försvarsanläggningen Skansin, som under den brittiska belägringen användes som huvudkvarter av Royal Navy.

  Vi vandrar också i Tórshavns nyare delar, där hus kantar gatorna, förbi Nordens hus - en scen för nordisk kultur, konstmuseet och teatern. Här serveras vi en enkel lunch. Vi besöker också National musuem som berättar Färöarnas natur- och kulturhistoria. Utställningarna inkluderar stenar och mineraler, fåglar, växter och fiskar, samt föremål från lantbruket och det maritima livet på Färöarna. De berömda Kikjubøstólarnir, som är delar av de ursprungliga bänkarna från Ólavskirkjan (S:t Olavskyrkan) i Kirkjubøur är bland de mest uppskattade kulturföremålen på Nationalmuseet. Dessa fanns i Danmark i många år men har nu återvänt till Färöarna.

  Tórshavn med Nordens Hus & National MuseumTorshavn Foto: Kimberly Coole
 • Sandoy med konstmuseum

  Idag går resan söderut. Med färja (eller tunnel om den är klar) tar vi oss över till Skopun, färöingarnas egen semesterpärla, på Sandoy. Här promenerar vi på landsvägen med slående vacker natur och ett och annat hus. Sandoy räknas som den plattaste av öarna med breda dalgångar, många sjöar, låga fjäll och sandstränder. Här ryms såväl natursköna som historiska pärlor. Vår rundtur tar oss bl a till samhällena Húsavík, vars historia går tillbaka till vikingatiden och Skalavik, där vi serveras lunch. Vi besöker också den gamla kyrkan.
  Ca 7 mil med buss.

  Sandoy med konstmuseumFäröarna Foto: Ingrid Johansson
 • Kirkjubøur & Eysturoy med ullaffär

  Med buss tar vi oss till Eysteroy, örikets näst största ö, där vi besöker en ulltillverkare/ullaffär. Fårskötsel har varit en viktig näring och Färöarna på färöiska heter Føroyar, vilket betyer "Fåröarna". Ull har tjänat som skydd mot vind, regn och kyla. Man brukade säga att "ull är Färöarnas guld". I Gardahúsid äter vi en god lunch och fortsätter sedan till Kirkjubøur, öarnas viktigaste historiska plats. Under medeltiden var denna lilla by i egenskap av biskopssäte Färöarnas kulturella och andliga centrum. Vi besöker den 900 år gamla gården Roykstovan och församlingskyrkan Ólavskirkja, uppförd 1111.
  Ca 12 mil.

  Kirkjubøur & Eysturoy med ullaffärFoto: Jacob Eskildsen
 • Vágar, Vestmanna & fågelklipporna

  Vi väljer den sceniska fjällvägen Nordalaskars, som bjuder på en underbar vy över ön Koltur, när vi idag ställer färden till Vágar. På ön finner man Färöarnas största sjöar, däribland Sørvágnsvatn, som vi passerar på vår rundtur, och landets flygplats, belägen i Sørvágur. Flygplatsen, liksom hamnen och huvudvägen, anlades av britterna under andra världskriget och placerades strategiskt så att landningsbanan inte kunde ses och beskjutas från havet.

  I idylliska Gásadalur, som tronar på en grönskande bergsplatå, bjuds vi på underbara vyer över öarna Mykines och Tindholmúr. Fram till 2003, då en vägtunnel färdigställdes, nåddes den lilla byn endast via en stig över fjällen. Från randen av platån störtar det vackra vattenfallet Múlafossurs ner i havet. Även på dagens utflykt ingår lunch. Vi får också se och lära om fågelklipporna på Vestmanna, en av de äldsta turistattraktionerna på Färöarna. Vi gör en ca 1,5 h lång båttur där vi kommer nära fåglarna och går in i djupa grottor som naturen format genom miljontals år. Guiden ombord berättar om fåglar vi ser och förklarar hur dessa fågelklippor brukade fungera som matkälla förr i tiden.
  Ca 11 mil.

  Vágar, Vestmanna & fågelklippornaGjogv, Eysturoy Foto: Ingrid Johansson
 • Ledig dag - bara vara

  Idag har vi en lugn och skön dag på egen hand. De som vill kan följa med vår guide på en promenad. Lunch och middag intas på egen hand. 

  Ledig dag - bara varaFoto: Hotel Brandan
 • Gjógv, Klaksvik och Christianskyrkan

  Dagens utflykt går till Eysteroy, örikets näst största ö, och Bordoy. Längs med fjordar och sund och över en hög fjällrygg, närmar vi oss Färöarnas kanske mest fotograferade bygd, måleriska Gjógv, belägen i änden av en grön dal. Med ståtliga fjälltoppar som kuliss, grupperar sig här färgglada små hus utmed en vacker å. Via ett antal trappor tar vi oss ner genom en väldig klyfta – på färöiska gjókv – till den lilla ortens berömda naturhamn. Vi vandrar även i det danska kronprinsparets fotspår ut till "Mary's bänk". På Cafe Frida i Klaksvik serveras vi lunch.

  Vi lämnar så Eysteroys nordöstra hörn och beger mot Leirvik. Via en tunnel under havet tar vi oss över till Bordoy och Klaksvík, ögruppens näst största ort, som ligger vackert omgiven av fjäll. Klaksvík är huvudort för Färöarnas nordligaste öar och är också den viktigaste orten för landets fiskeindustri. Under 1950-talet pågick här en bitvis våldsam inrikespolitisk strid, det s k Klaksvíksupproret. Vi tittar in i den smått ovanliga Christianskyrkan, som när den stod klar 1963 saknade torn. Dopfunten av granit var ursprungligen en hednisk offerskål och är ca 4000 år gammal.
  Ca 19 mil.

  Gjógv, Klaksvik och ChristianskyrkanFoto: Ingrid Johansson
 • DAG 8: Ledig dag & avresa Torshavn.

  Idag njuter vi av en sista morgon i Torsavn. Strax efter 14 lyfter våra plan mot Skandinavien. 
  ca 4 mil.   

  Ledig dag & avresa Torshavn.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris

Augusti 2024

4/8
Se avresetider
Köpenhamn, Kastrup
Direktflyg
Färöarna (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Ingrid Johansson
230 995:-Fåtal platser kvarSe avresetider
4/8
Se avresetider
Göteborg, LandvetterFäröarna (fr Göteborg), 8 d
Guide: Ingrid Johansson
232 995:-Fåtal platser kvarSe avresetider
4/8
Se avresetider
Stockholm, ArlandaFäröarna (fr Stockholm), 8 d
Guide: Ingrid Johansson
232 995:-Fåtal platser kvarSe avresetider
11/8
Se avresetider
Köpenhamn, Kastrup
Direktflyg
Färöarna (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 430 995:-BokaSe avresetider
11/8
Se avresetider
Göteborg, LandvetterFäröarna (fr Göteborg), 8 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 432 995:-BokaSe avresetider
11/8
Se avresetider
Stockholm, ArlandaFäröarna (fr Stockholm), 8 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 432 995:-BokaSe avresetider

PRISVÄRDA HOTELL VID ANSLUTNING
Vi erbjuder subventionerade anslutningshotell i Göteborg, Stockholm, Malmö & Köpenhamn före eller efter resan - eller både och! 

Landvetter airport hotel, Göteborg

Comfort Hotel Arlanda terminal, Stockholm

Comfort Hotel Copenhagen Airport, Köpenhamn

Quality Hotel View, Malmö

Hälsokrav Flyg
Generellt sett är våra resor inte anpassade för personer med rörelsesvårigheter. Vi besöker ofta äldre städer med stenbelagda gator. Städerna från förr byggdes också ofta på en kulle, vilket var praktiskt ur försvarssynpunkt, men det innebär å andra sidan att det kan finnas höjdskillnader. I många medeltida städer får bussen inte köra in, utan vi promenerar. Man måste kunna gå till sevärdheter på egen hand. På många av våra resor kan en dags besök till sevärdheter motsvara mer än 4 km till fots. Jörns guider kan avråda resenärer med rörelsesvårigheter att följa med på utflykter.
 

Kom ihåg att ha med bekväma skor på resan!

Karta

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Färöarna - Shopping

  Stickade tröjor, sockor och mössor av färöisk ull är uppskattade presenter.

 • Färöarna - Pass & visum

  Nordiska medborgare behöver inget visum för resor till Färöarna. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Färöarna - Vaccinationer & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett. Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Färöarna - Väder & klimat

  Klimatet på Färöarna är präglat av milda vintrar och kyliga somrar och är ibland mycket fuktigt och regnigt, ofta med dimma, speciellt i juni, juli och augusti. Vädret kan växla inom en timmes bilfärd och ofta kan man uppleva samtliga årets årstider inom ett kort köravstånd på en enda dag.

 • Färöarna - Valuta, växling & kreditkort

  Färöarnas valuta är färöisk krona men vanligast är att man som gäst använder danska kronor.

  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats på Färöarna. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger.

 • Färöarna - Transport & kommunikationer

  Färöarna är inte stort, och det är lätt att göra utflykter från Tórshavn till de närmaste öarna.  Det finns bilvägar som löper mellan de flesta öar och orter. Öarna är sammankopplade via broar, tunnlar eller färjor.

 • Färöarna - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Färöarna är +298. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Färöarna - Elektricitet

  På Färöarna är det 220V, samma som i Sverige. Ingen adapter behövs.  

 • Färöarna - Tidsskillnad

  Färöarna ligger en timma efter Sverige.

 • Färöarna - Allmänt & blandat

  Dricks Varken kypare, taxichaufförer eller hotellportierer förväntar sig dricks då service är inkluderat i räkningen.

  Språk Färöiska och danska

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 5this is a picture of the number 7this is a picture of the number 5this is a picture of the number 5