Skip to main content

Glaciärexpressen genom Alperna i vinterskrud

med Berninaexpressen & julmarknad i Como

Här presenterar vi en unik resa till Italien och Schweiz, där vi bjuder på hisnande vackert vinterlandskap på hög höjd och på räls! Vi reser med den legendariska Glaciärexpressen, som brukar kallas för världens vackraste och långsammaste tågresa i världen. Vid de vackraste vyerna åker tåget långsamt för att ge maximal njutning för sina resenärer. Vi färdas också med UNESCO-listade Bernina Express genom den italienska alpvärlden.

Vi bor en natt vid Comosjön och tar del av den magsiska julstämningen i Como. Vi får också uppleva städerna Chur och Zermatt i Schweiz.

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till Milano. Fri tid på julmarknaden i Como. (M)  
Dag 2: Buss till Tirano. Berninaexpressen Tirano-Chur. (F)
Dag 3: Fri fm i Chur. Glaciärexpressen Chur-Zermatt. Lunch ombord. (F,L,M)
Dag 4: Fri fm i Zermatt. Flyg hem från Milano. (F)

F= Frukost    L=Lunch    M=Middag

Höjdpunkter

 • Bara njuta och förundras av landskapet som passeras
 • Närproducerat hantverk på julmarknaden i Como
 • Vintriga vyer i schweiziska och italienska alperna
 • Känslan att färdas på räls genom orört landskap
 • Skön mix av Italien och Schweiz
 • Fler bilder

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Milano - Como

  Med flyg anländer vi under dagen till Milano. På flygplatsen väntar vår inhyrda buss för att ta oss vidare till staden Como, beläget vid Como-sjön som är ett exklusivt semesterområde känt för sitt dramatiska landskap, mot foten av Alperna. Comosjön är formad som ett upp och nervänt Y, med tre smala grenar som möts vid semesterorten Bellagio. Längst ner på den sydvästra grenen ligger staden Como, hem för renässansarkitektur. 

  Det råder magisk julstämning på julmarknaden i Como och på Piazza Cavour finns ett 50-tal karakteristiska trästugor där man säljer hantverk och lokala produkter. I år har man prioriterat lokala företag med kort leveranskedja och återvinning och återanvändning står i fokus.  På Piazza Duomo beundrar vi den vackra julgranen.

  Vi bor på Hotel Terminus, ett charmigt hotell från 1900, beläget vid sjökanten av Como-sjön. Gemensam middag på kvällen. 
  Ca 5 mil.

  Flyg till Milano - ComoJulmarknad i Como.
 • DAG 2: Berninaexpressen Tirano - Chur

  Efter frukost tar vi plats i bussen för färd till Tirano, varifrån Berninaexpress utgår från. Vi reser norrut med buss längs med Como-sjöns östra sida och njuter av vackra vyer. Så smånigom når vi den lilla staden Tirano med sina 10.000 invånare, inbäddad i dalen som förenar Italien med Schweiz och Österrike. Staden är mest känd för att vara ändplatsen för UNESCO:s världsarv Bernina Express. Väl framme i Tirano finns egen tid för lunch, innan vi tar det röda tåget Bernina Express på eftermiddagen med slutdestinaion Chur. Tåget tar fyra timmar och korsar 196 broar, passerar 55 tunnlar och klättrar till 2.253 meter ovanför havsnivån för att korsa Berninapasset. När vi reser bör det vara vintervita vyer som vi ser!  Vi är frame i Chur 18:22 (preliminär tågtid) och vi checkar direkt in på vårt hotell Drei Könige, som ligger ca 500 meter från järnvägsstationen. Kvällen är fri och det finns en julmarknad "Gastronomy" som har öppet till kl 21.
  Ca 14 mil med buss.

  Berninaexpressen Tirano - ChurVackra vyer väntar med Bernina Express.
 • DAG 3: Glaciärexpressen Chur - Zermatt

  Idag är det dags för nästa höjdpunkt på resan! Vi har fri tid på förmiddagen och vid tidig lunch tar vi plats på legendariska Glaciärexpressen till Zermatt, en resa på ca 6 h. Vi reser genom hisnande vackra alplandskap, otaliga sjöar passeras  och genom mysiga Schweiziska alpbyar omringade av majestätiska och världskända bergstoppar. Det är vackert i vitt och vackert i grönt. Oberoende av tid och säsong – du förtrollas på hela tågresan. Glaciärexpressen går över 291 broar och genom 91 tunnlar, med högsta punkten på ca 2.033 meter genom Oberalp-passet. Slutdestianon för Glaciärtåget är St Moritz, men vi kliver av i Zermatt. Ombord äter vi lunch medan vi ser det vackra majestätiska landskapet passera förbi. Vi når Zermatt, som omringas av 38 bergstoppar, varav Matterhorn är den mest berömda. 

  Vi chekar in på vårt hotell Alpine Hotel Perren, som ligger ca 500 meter från järnvägsstationen. Vi äter en gemensam middag på hotellet.

  Glaciärexpressen Chur - ZermattGlaciärexpressen.
 • DAG 4: Flyg hem från Milano

  Vi har förmiddagen till eget förfogande. Kanske någon vill besöka Matterhorn, detta ikoniska berg som är ett av de mest fotograferade topparna i världen? Berget har en nästan perfekt pyramidform och dess fyrsidiga åsade klipptopp tornar upp sig 4.478 meter över havet i ett alldeles enastående alpint panorama. Vid lunchtid blir vi upphämtade av vår inhyrda buss som ska ta oss till flygplatsen i Milano. Om tiden tillåter gör vi ett stopp i den vackra staden Stresa vid sjön Lago Maggiore. På kvällen lyfter våra flyg mot Skandinavien.
  Ca 18 mil.

  Flyg hem från MilanoMatterhorn, Zermatt.

Karta

Hotell

Alpine Hotel Perren, Zermatt
Alpine Hotel Perren är beläget i en central, men lugn del av Zermatt. Hotellet och dess 70 rum har en personlig atmosfär, här känner du dig välkommen. På hotellet finner du flertalet restauranger. Alp...
Hotel Drei Könige, Chur
Hotel Drei Könige är beläget i hjärtat av Schweiz äldsta stad, Chur. Hotellet har funnit sedan 1793 och är en levande del av Churs historia. Hotel Drei Könige Reichsgasse 18 CH-7000 Chur Schweiz Läs m...
Hotel Terminus, Como
Hotel Terminus är det perfekta hotellet för dig som inte vill missa någon av de många oförglömliga upplevelserna som Como har att erbjuda. Hotellet är vackert beläget alldeles vi Comosjön. Hotellet är...

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Italien - Pass & visum

  Nordiska medborgare behöver inget visum för resor till Italien. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Italien - Vaccination & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Italien - Väder & klimat

  Italien är ett avlångt land och har tre klimatzoner; alpint-, tempererat- och medelhavsklimat. Generellt sett kan man säga att norra Italien har kalla vintrar och varma somrar, mellersta Italien bjuder på tempererat klimat samt södra delen har medelhavsklimat vilket betyder varma och fuktiga somrar och snöfria vintrar. Man bör tänka på att vara rätt klädd för klimatet i den delen av landet du skall till.
  Viktigt är bekväma skor under utflyktsdagar.

 • Italien - Valuta, växling & kreditkort

  Italiens valuta är Euro.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Italien. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.
  Banker har vanligtvis öppet måndag-fredag kl. 8:30–13:30 och 14:45-15:45. Undantag kan förekomma.

 • Italien - Transport & kommunikationer

  Att åka runt i Rom och andra stora städer fungerar bra med kollektivtrafik (minibuss/buss/metro). I mindre städer fungerar det också men avgångarna kan vara mer begränsade. Det är lätt att få tag i en taxi. Priset är betydligt högre om du åker nattetid, på helger eller högtidsdagar jämfört med dagtid på vardagar.

 • Italien - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Italien är +39. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. De flesta städerna har internetcaféer där man kan koppla upp sig. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Italien - Shopping

  Många affärer har siesta, dvs. att de håller stängt mitt på dagen, vanligtvis mellan 13:00 och 15:00. De flesta stora varuhusen har inte stängt för siesta utan de har öppet hela dagen. De största varuhuskedjorna heter La Rinascente, Coin och Upim, dessa finns placerade i hela landet. På marknader kan man finna kläder och lädervaror till lägre priser. Mat och dryck är också trevliga souvenirer från Italien. Från Sorrentohalvön köper man gärna med sig en flaska citronlikör, Limoncello.

 • Italien - Elektricitet

  I Italien är det 220 V, samma som i Sverige. Dock kan eluttagens utformande variera, ibland passar våra kontakter och ibland inte. Ett tips är därför att ha med en adapter. De finns ibland att låna på hotellen annars brukar de finnas i närmsta elaffär.

 • Italien - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Italien.

 • Italien - Allmänt & blandat

  Dricks: Vanligtvis lämnar man dricks om man är nöjd med servicen och bemötandet. Ett riktmärke kan vara att lämna 1-2€ per person.
  Språk: Italienska

 • Schweiz - Pass & visum

  Nordiska medborgare behöver inget visum för att resa till Schweiz. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.

 • Schweiz - Vaccination & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett. Leveranstid är för närvarande cirka 10 dagar.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Schweiz - Väder & klimat

  Schweiz har ett övergångsklimat som styrs av atlantiska luftmassor från väster, kontinentala från öster, medelhavsluft från söder och Mellaneuropas lågtryck från norr. Landet kan delas in i fyra klimatregioner: sydlandet, Alperna, Mittelland och Jurabergen.

 • Schweiz - Valuta, växling & kreditkort

  Schweiz valuta är Schweizisk franc (CHF). 
  Det går bra att växla hemma innan avresa. Du kan även ta ut pengar på plats i en bankomat. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Schweiz - Telefon & internet

  Den internationella landskoden till Schweiz är +41. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Schweiz - Shopping

  Choklad, ostar och klockar är populära produkter att inhandla under en resa till Schweiz. Det är en relativt hög prisnivå på shoppingen i Schweiz, men även god kvalitet. 

 • Schweiz - Elektricitet

  220/230V, ingen adapter behövs. 

 • Schweiz - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Schweiz. 

 • Schweiz - Allmänt

  Dricks: Oftast läggs en serviceavgift till på notan, det räcker därför att runda upp om man är nöjd med servicen.

  Språk: I Schweiz har man hela fyra officiella språk, tyska, franska, italienska och rätoromanska. 

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 8this is a picture of the number 4this is a picture of the number 2this is a picture of the number 2