Skip to main content

Göta kanal - Östergötland

med Visingsö

På initiativ av Baltzar von Platen påbörjades i maj 1810 byggandet av Göta kanal. 22 år senare stod den klar; 190 km i hela sin sträckning och komplett med 58 slussar för att överbrygga nivåskillnader på 92 m! Tänk att få uppleva de vackraste sträckorna och de mest berömda slussarna!

I behagligt tempo glider vi över kanalens vatten förbi bördiga åkrar i lummig natur, förbi grönskande kullar och skogar, idylliska byar, romantiska röda stugor och historiska slott och kyrkor. En rundtur på Visingsö fullbordar vår resa!

Programmet i korthet

Dag 1: Kanaltur med start i Borensberg, vi passerar Bergs åtta slussar (L,M)
Dag 2: Båttur på Göta kanal, Söderköping-Arkösund. (F,M)
Dag 3: Båt till Visingsö. Remmalag. Besök i Kumlaby kyrka. (F)

F=Frukost L=Lunch M=Middag

 

Höjdpunkter

 • I sakta mak glida fram på kanalerna
 • Njut av vår svenska vackra natur
 • Upplevelsen av 13 slussar!
 • Promenad i Gamla Linköping
 • Utflykt till Visingsö i Vättern
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,4 av 5
: 4 av 5 stjärnor
 • Madeleine var mycket bra o trevlig. Bästa guiden!
 • Bra sängar o kuddar. God mat o trevlig personal.
 • Guiden var trevlig, tydlig och kunnig
 • Resan var trevligt upplagd.
 • Guiden var mycket duktig. Hon tillhör de bästa guider jag har träffat. Hon var saklig och mycket kunnig på många områden. Ett rent nöje att få vara med.
 • Bra att få in så mycket intressant på så kort resa

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Linköping & Göta kanal

  Utanför Ljungby hålls första rasten. Från Vätterleden har vi vackra vyer över Vättern och Visingsö. Strax efter lunchtid är vi i Borensberg och går ombord på kanalbåten Wasa Lejon för färden genom Östergötland. Ombord serveras lunch. Vi passerar Bergs åtta slussar innan dagens kanaltur är slut.

  Efter en kort bussresa kommer vi till Linköping och trevliga Scandic Frimurarehotellet, beläget mitt i centrum. Här ska vi bo två nätter och även inta våra middagar.
  Ca 42 mil från Malmö.

  Hemorten-Linköping & Göta kanalKanalbåten Wasa Lejon Foto: Visit Linköping
 • DAG 2: Båttur Söderköping-Arkösund

  Efter nattens vila åker vi till Söderköping, varifrån vi ska göra en vacker båttur till Arkösund med M/S Göta Lejon. 

  Vi passerar Tegelbrukets sluss vidare mot slussen i Mem där Göta Kanal invigdes 1832. Resan tar oss vidare ut i Slätbaken som är en lång Östersjövik vars stränder är kantade av slott och herresäten.

  Vi gör strandhugg på den vackra skärgårdsön Västra Gärdsholmen och Capella Ecumenica, - Hilding Bielkhammars livsverk.

  Väl tillbaka i Linköping bekantar vi oss närmare med vår stad. Vi går en promenad i Gamla Linköping, innan middagen serveras.
  Ca 14 mil med buss.

 • DAG 3: Linköping-Hemorten & Visingsö

  Efter frukost lämnar vi Linköping. Under en Göta Kanal-resa är Visingsö naturligt att besöka, då ju Vättern ingår i kanalens sjösystem. Från Gränna, där vi besöker en polkagristillverkare, tar vi båten över till Visingsö, som på 1600-talet ägdes av Braheätten och var en "stat i staten". Här möter oss öns speciella transportmedel - Remmalaget. Det är utan tvivel det rätta sättet att färdas på här. Naturligtvis gör vi stopp vid Kumlaby kyrka, varifrån man har en bedårande utsikt över ön.

  I Brahekyrkan finns Braheättens klenoder. När man ser den pampiga slottsruinen är det inte heller särskilt svårt att drömma sig tillbaka till “grevens tid” när lyckan och päronen frodades på ön. Tillfälle för lunch.

  Väl tillbaka i Gränna tar vi åter plats i bussen. Vem var Amalia Eriksson förresten, kan man undra? Gåtan löses med smak i munnen! Vi stannar för eftermiddagskaffe innan färden går vidare. Vid 19-tiden beräknas vi vara åter i Malmö.
  Ca 42 mil till Malmö.

  Linköping-Hemorten & VisingsöVisingsö

Karta

Hotell

Scandic Frimurarehotellet, Linköping
Scandic Frimurarehotellet är centralt beläget, bara ett kvarter ifrån Linköpings shoppingstråk och den stoltserande domkyrkan. Hotellet har 260 rum fördelade på 5 våningar. Scandic Frimurarehotellet S...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 7this is a picture of the number 3this is a picture of the number 1this is a picture of the number 9