Vi färdas mot Wapnö Slott, som ligger en bit norr om Halmstad. Många har säkert sett Wapnös produkter på ICA, för Wapnö är en öppen gård som man kan besöka året om, men idag är vi här för att få en försmak av julen och besöka Wapnö julmässa. I Wapnö Magasin möter du en del av landets skickligaste hantverkare. Det julpyntade korsvirkesmagasinet är fylld med bruks – och prydnadsföremål som vittnar om ett unikt hantverkskunnande från både nya och gamla utställare. Även andra våningen på mejeriet är fyllt av genuint hantverk, vackra kläder, smycken mm.
Mängder av delikatesser – känn dofterna, smaka och njut!
I växthuset framför gårdsbutiken och ute på mässområdet hittar du en mängd spännande delikatesser, mest från gårdsbutiker och småskaliga producenter, allt av hög kvalitet. Här handlar du som man gjorde förr, då det alltid skulle provsmakas en bit korv, ost, sill eller godis, du har producenten framför dig och kan ställa frågor om varan och dess ursprung. Passa på att handla speciella läckerheter till julbordet!
Wapnö - en öppen gård
Tag med barn eller barnbarn till Wapnö och se på korna, mjölkningen och de nyfödda kalvarna. Prova på att mjölka våra Wapnökossor, provsitt en riktig traktor och sjung julsånger med vår tomtekör. Mjölkningskarusellen är igång fram till kl 12:00. Som mässbesökare kan du följa mjölkens väg från mjölkningskarusellen till mejeriet, besöka vår BB-avdelning, och har du tur får du kanske se en kalv födas. På Wapnö Julmässa har vi korna runt knutarna!
På Rökeriet i Laholm smakar det bra med en jultallrik. Här röker man samtliga produkter i egna rökar med bokspån. Här finns också en butik där man kan handla godsaker. Vi tar en promenad i Gamleby i Laholm, den äldsta delen av staden. Här finns det gamla gatunätet och den oregelbundna stadsplaneringen från medeltiden kvar. Husen är byggda i korsvirke och tegel, typiskt för södra Halland, och speglar hur de gamla småstäderna som levde på handel, hantverk och jordbruk såg ut. Laholm är den nordligaste utposten för denna sydskandinaviska (dansk-tyska) byggnadskulturen.
Dagens sista stopp blir Ravinen beläget bredvid Norrvikens Trädgårdar i Båstad. Initativtagare till Ravinen är Ulla och Gustav Kraitz, som i tre decennier arbetat aktivt för att visionen om en plats för konst på Bjärehalvön ska bli verklighet. Ravinen ligger på en plats med ändlös utsikt över himmel och hav. Här får vi en introduktion, em-kaffe och sedan tid att se Ulla och Gustavs konst i Kraitz-salen, men också den tillfälliga utställningen (ej klart vad det blir). Efter en härlig dag, som lyser upp novembermörkret, är det dags att ge sig av hemåt igen.