Skip to main content

Malmbanan & Lofoten

Sveriges vackraste tågresa & båttur i Trollfjorden

Storslagna vyer genomsyrar vår nordskandinaviska odyssé från Luleå till Lofotens sagolika övärld i nordväst. Vi åker tåg på den berömda Malmbanan, som tillkom för att frakta järnmalm från de stora malmfyndigheterna vid Kiruna och Gällivare till kusten. Och som porträtterats i det brittiska TV-programmet Extreme Railway Journeys. Vår tågresa tar oss från Kiruna till Narvik, längs Sveriges vackraste tågsträcka. Spännande besök på bla ICEHOTEL 365 förgyller vår färd. Vi avslutar med två dagar på Lofoten, där vi gör en rundtur på öarna och njuter av en båttur på den drömska Trollfjorden!

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till Luleå, besök på Gammelstads kyrkstad. Buss till Boden för övernattning. (M)
Dag 2: Buss från Boden, stopp vid polcirkeln innan ankomst till Kiruna. (F,M)
Dag 3: Stadsrundtur i Kiruna samt besök Icehotel för lunch och guidad tur. (F,L,M)
Dag 4: Tågresa med fantastiska vyer på Malmbanan från Kiruna till Narvik. (F,M)
Dag 5: Vi reser till Lofoten. Båttur på den spektakulära Trollfjorden. (F,L,M)
Dag 6: Rundtur med lokalguide. Vi ser d
et bästa av Lofotens fantastiska öar. (F,M)
Dag 7: Hemresa med flyg från Evenes. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Höjdpunkter

 • Ishotellet i Jukkasjärvi
 • Malmbanan från Kiruna - Narvik
 • Lofotens sagolika örike
 • Polcirkeln
 • Båttur i spektakulära Trollfjorden
 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Luleå och hem från Evenes inkl flygskatter & 1 incheckat bagage
 • Tåg 2:a klass Kiruna-Narvik (Malmbanan)
 • Bussresor i Sverige & Norge
 • Logi i 2-bäddsum med dusch/wc (1 natt Boden, 2 Kiruna, 1 Narvik, 2 Svolvaer)
 • 6 frukostar
 • 2 luncher
 • 6 middagar
 • Besök och guidning i Gammelstads kyrkstad
 • Guidat besök Kiruna kyrka, Stadshuset i Kiruna
 • Guidning på Icehotel
 • Båttur till Trollfjorden
 • Rundtur på Lofoten med lokalguide

Tillägg

 • Enkelrum 2.295 kr
 • Avbeställningsskydd via Gouda

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till Luleå-Boden med Gammelstads kyrkstad

  Under morgon/förmiddag ankommer vi med flyg till Luleå Airport, där en buss väntar på att ta oss vidare till Gammelstad, platsen där Luleå ursprungligen anlades. Här ligger Gammelstads kyrkstad med Nederluleå kyrka och över 400 kyrkstugor - ett fantastiskt minnesmärke som sedan 1996 är upptaget på UNESCOs världsarvslista. Vår inhyrda guide visar oss runt och berättar mer.

  Vi ges tillfälle att äta lunch i Luleå och fortsätter därefter längs med Luleälven till garnisionsstaden Boden, som med sitt strategiska läge där älven korsar Stambanan, vid sekelskiftet gjordes till ankare i det svenska försvaret mot norr. I en cirkel runt staden anlades Bodens fästning - "Låset i norr" med fem artillerifort på och i ett antal berg. Det sista fortet som togs ur bruk, Rödbergsfortet, är intakt såväl invändigt som utvändigt och är numera klassat som byggnadsminne. Vi checkar in på 4-stjärniga Quality Hotel Bodensia, vars två översta våningar består av en härlig relaxavdelning med utsikt över staden. Middag på hotellet. Ca 5 mil med buss.

  Flyg till Luleå-Boden med Gammelstads kyrkstadGammelstads kyrkstad Foto: Shutterstock
 • Dag 2: Boden-Kiruna

  Efter frukost lämnar vi hotellet och beger oss mot Kiruna. Med det fagra norrbottniska landskapet som kuliss tar vi oss allt närmare vår destination. Vi korsar Polcirkeln, där vi också tar oss tid för ett fotostopp. I Gällivare gör vi uppehåll för lunch innan vi slutligen ankommer till Kiruna och vårt hotell Scandic Kiruna, vårt "hem" de kommande två nätterna. Säkert lockar en promenad på stan innan kvällens middag serveras.

  Boden-KirunaKiruna Foto:Jessica Nildén
 • Dag 3: Kiruna & ICEHOTEL 365 i Jukkasjärvi

  Efter frukost ska vi tillsammans med en lokalguide bekanta oss med Kiruna, som grundades 1900 då gruvverksamheten i Kirunavaara startades. Vår guide berättar mer om gruvdriften - varje dygn, 365 dagar om året bryts 150 000 ton järnmalm i LKAB:s brott(!) - och visar oss Gruvstadspark 1, där några av Kirunas äldsta bebyggelser stått. En del av dessa har flyttats till det nya Kiruna. Mer om den omtalade flytten av staden får vi höra under vårt besök i det nya stadshuset Kristallen. Det gamla, prisbelönta stadshuset monterades ner, men delar av det har tagits tillvara, däribland klocktornet, som flyttats till torget vid det nya stadshuset.

  Vi gör dessutom ett besök i Kiruna kyrka, en gåva från gruvbolaget LKAB, som till formen inspirerats av en samekåta och som är rikt dekorerad av tidens främsta konstnärer. Därefter beger vi oss till Jukkasjärvi och ICEHOTEL för lunch och en guidad visning på det i november 2016 invigda ICEHOTEL 365, som kyls ner av midnattssolen och därför kan hålla öppet 365 dagar om året! Här får vi också veta mer om planerna för vinterns ishotell. Sedan det första hotellet byggdes 1989 har det återuppstått i ny tappning varje vinter. Den rena, klara isen som används hämtas från Torne älv - var tionde sekund rinner motsvarande fyra ishotell förbi älvstranden i Jukkasjärvi.

  Vi passar även på att se Bror Hjorts välkända altartavla i Jukkasjärvis fina träkyrka från 1600-talet. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg i Kiruna innan vi åter samlas för en gemensam middag. Ca 4 mil.

  Kiruna & ICEHOTEL 365 i JukkasjärviKiruna kyrka Foto: Kiruna Lappland
 • Dag 4: Dag 4 Kiruna-Narvik med tåg Malmbanan

  En buss tar oss efter frukost till Kiruna station och tåget som ska ta oss på Malmbanan, som invigdes av Oscar II 1903, till Narvik i Norge. Malmbanan, som sträcker sig från Luleå via Gällivare och Kiruna till Narvik, är en av världens äldsta malmjärnvägar och var den första längre järnväg i Sverige som elektrifierades. Beslutet att bygga Malmbanan var ett av de mest lönsamma som har fattats i riksdagen – inkomsterna från Malmfältens gruvor blev en av förutsättningarna för det svenska välfärdsbygget. Banan klarar av 8 600 ton tunga och 750 meter långa tåg, vilket gör den unik, men framförallt utmärker sig Malmbanan för sin tjusiga sträckning.

  Ombord njuter vi av det storslagna landskap som passerar förbi. Längs med Torneträsk och genom Abisko nationalpark färdas vi mot Riksgränsen, en rutt som valts till Sveriges vackraste järnvägssträcka. Har vi tur ser vi såväl älg och björn som andra vilda djur. När tåget passerat Riksgränsen övergår Malmbanan i norska Ofotbanen. Sakta rullar vi förbi Rombaksfjorden, med branta klippor runt omkring, och närmar oss slutstationen Narvik. Med sitt härliga läge vid Ofotfjorden, omgiven av majestätiska berg har staden blivit en populär destination för vandring och bergsklättring på sommaren och skidåkning på vintern.

  Narvik blev en viktig industristad i Norge tack vare sina isfria hamnar, vilka behövdes för att kunna exportera järn från Sverige. Stora delar av staden ödelades 1940 i samband med den tyska ockupationen, men efter kriget utvecklades Narvik till Norges näststörsta sjöfartsstad. Vi ges tid att ta en promenad och äta lunch - kanske tar du Gondolbanen (ca 245 NOK) upp för Narvikfjellet till Øvre Fjellheisstasjon 656 m ö h för en bit mat med strålande utsikt över fjord, fjäll och stad? Övernattning på quality Hotel Grand Royal. Middag. Ca 6 mil med buss.

  Dag 4 Kiruna-Narvik med tåg MalmbananAbisko
 • Dag 5: Narvik-Svolvaer - båttur på Trollfjorden

  På E10:an, som slingrar sig fram över och längs med sund och fjordar, går färden utmed kusten och via den 1 km långa Tjeldsundbroa över till det fjällrika Hinnøya - Norges största och folkrikaste ö och en del av ögruppen Vesterålen. Härifrån reser vi vidare mot Lofotens sagolika örike och dess huvudort Svolaer. Det är fisket som genom åren utgjort grunden för detta idylliska samhälles existens. Numera, när fiskemängderna avtagit, är turismen även en starkt bidragande faktor. Nästan mitt i centrum reser sig det 569 meter höga fjället Svolvaergeita med sina två toppar, en värdig utmaning för de klätterkunniga.

  Vi beger oss till hamnen i Svolvaer där vi ska äta en gemensam lunch. Vi serveras en smakrik fisksoppa innan vi tar oss vidare. Under eftermiddagen ska vi njuta av en underbar båttur (ca 3,5 tim) genom ett storslaget fjäll- och fjordlandskap. Vår båttur kallas för "tyst båttur" då båten vi åker på är en hybrid och delvis går på el. Från den pittoreska hamnen styr vi ut på Vestfjorden och vidare in i det smala Raftsundet, en två mil lång passage mellan Vesterålen och Lofoten som kantas av upp till 1 000 meter höga fjäll. När vi kommit ut till Raftsundet sänks en drönare ner i vattnet. På så vis får vi även utforska det som händer under oss. Med den vackra naturen ständigt närvarande vänder fartyget så åter till Svolvaer, där vi ska bo två nätter på trevliga Thon Hotel Lofoten, beläget vid hamnen. Middag på hotellet.

  Narvik-Svolvaer - båttur på TrollfjordenSvolvaer
 • Dag 6: Lofoten

  Lofoten ligger för våra fötter! Vår lokalguide möter upp efter frukost och ska under dagen visa oss det bästa av dessa fantasieggande öar. Innanför Lofotens mäktiga fjäll som reser sig ur havet och likt en vägg skärmar av Vestfjorden ”gömmer sig” två öriken som formats av istiderna. Omslutna av fjällspetsar samsas här i grönskande dalar och vikar små jordbruksbygder med pittoreska rödmålade fiskelägen som speglar sig i de djupa fjordarna.

  Här och var gör vi små nedslag för närmre inspektion, reflektion och konsumtion. Efter en innehållsrik dag återvänder vi med urladdade kameror till hotellet och en väntande middag.

  LofotenFoto: Terje Rakke
 • Dag 7: Svolvaer-Evenes-flyg hem

  En tidig frukost avslutar vår vistelse i Svolvaer, men de vackra vyerna följer oss hela vägen från Austvågøya till Evenes flygplats. Vi summerar så smått våra intryck av en resa som säkerligen lämnat avtryck i våra hjärtan. Ca 16 mil med buss.

  Svolvaer-Evenes-flyg hemLofoten Foto: Shutterstock

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Juni 2023

16/6
Se avresetider
Stockholm, ArlandaMalmbanan med Lofoten (fr Stockholm), 7 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 421 695:-BokaSe avresetider
16/6
Se avresetider
Göteborg, LandvetterMalmbanan med Lofoten(fr Göteborg), 7 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 422 195:-BokaSe avresetider
16/6
Se avresetider
Malmö, Malmö AirportMalmbanan med Lofoten (fr Malmö), 7 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 422 195:-BokaSe avresetider

Information

PRISVÄRDA HOTELL VID ANSLUTNING
Vi erbjuder subventionerade anslutningshotell i Göteborg & Stockholm, före eller efter resan - eller både och! Börja resan utan stress och promenera utvilad till påstigningsplatsen. Sen är det "bar å åk"!

Scandic Landvetter, Göteborg

Quality Hotel Arlanda, Stockholm

VI KLIMATKOMPENSERAR GENOM ATT RÄDDA REGNSKOG
På den här resan klimatkompenserar vi för flyg- & busstransporten. Buss med diesel - 0,05 kg CO2/km. Flyg - via ICAO Carbon Emissions Calculator
Läs mer!

Karta

Hotell

Quality Hotel Bodensia, Boden
Quality Hotel Bodensia är ett modernt och välkomnande stadshotell anpassat efter resenärer som uppskattar kvalitet och funktion. De har en relaxavdelning på två våningar som rymmer 5 bastur och en hel...
Quality Hotel Grand Royal, Narvik
Quality Hotel Grand Royal är Narviks största hotell och ligger mitt i centrum. Här har du perfekt läge för att utforska staden. Hotellet är utrustat med 139 hotellrum och har 2 restauranger. Quality H...
Scandic, Kiruna
Mitt i nya Kiruna, intill stadshuset, ligger Scandic Kiruna. Med inspiration från Kebnekaise och Lapporten är Scandic Kiruna stadens nya självklara vardagsrum. Scandic Kiruna Stadshustorget 11 981 30...
Thon Hotel Lofoten, Svolvaer
Thon Hotel Lofoten ligger idylliskt vid hamnen i Svolvær, mitt i hjärtat av Lofoten. Från hotellet kan du njuta av den fantastiska utsikten över vattnet och fjälltoppen Svolværgeita. Hotellrestaurange...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 1this is a picture of the number 6this is a picture of the number 4this is a picture of the number 4