Skip to main content

Kryssning på floden Donau

med Budapest, Bratislava, Wien & Prag
 • Nyhet

Sätt på ”An der schönen blauen Donau” och luta dig tillbaks. Slut ögonen och dröm dig bort. Du befinner dig ombord på ett fartyg som i sakta mak kryssar fram på Donau. Runt omkring dig vecklar ett bedövande vackert landskap ut sig. Ett utsökt vin ackompanjerar den läckra maten. Servicen är snabb och vänlig, sällskapet underhållande och trevligt. Små strandhugg görs. Du upplever Valsernas Wien, badhusens Budapest, praktfulla Prag och det brokiga Bratislava. Fyra huvudstäder, var och en med sin oemotståndliga charm. Låter det bra? Johann Strauss d.y.’s mästerliga vals summerar nog det vi alla känner.

Få resor är så bekväma som just flodkryssningar! Vi kryssar fram i stilla mak genom mjuka krökar och lummiga stråk. Det familjära livet ombord, tillsammans med gamla och nya vänner, ger minnen för livet. 

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till Budapest. Cocktail & middag ombord. Folkloreshow. (M) 
Dag 2: Rundtur Budapest. Skön kryss mot Bratislava. (F,L,M)
Dag 3: Rundtur Bratislava. Skön kryss mot Wien. (F,L,M)
Dag 4: Rundtur Wien med Schönbrunn. (F,L,M)
Dag 5: Kryssning i Wachau-dalen & ank. Melk. Utflykt Dürnstein. Galamiddag ombord. (F,L,M)
Dag 6: Avstigning båt. Buss till Prag via Český Krumlov. Stadspromenad Prag. (F)
Dag 7: Stadspromenad i Prag med bl.a slottsområdet. Egen tid. Middag på restaurang. (F,M)
Dag 8: Ev ledig tid i Prag och flyg till Skandinavien. (F)

F= Frukost    L=Lunch    M=Middag

Avresa 16/5 - premiumfartyg MS Douce France
Avresa 21/8 - standardfartyg MS MS France

Helpension ombord under hela kryssningen! Även dryck är inkluderat i samband med måltider och i baren.

100% KLIMATKOMPENSERAT!

Full klimatkompensation ingår i priset för resan.

Beräknad klimatpåverkan per resenär är 0,06 ton koldioxid.

Läs mer om vårt klimat- och miljöarbete »

Höjdpunkter

 • Storslagna huvudstäder längs Donau
 • Idylliskt landskap i Wachau-dalen
 • Bekväm kryssning med mat och vin inkluderat
 • Sagostaden Prag
 • Många vackra broar
 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Budapest och från Prag inkl flygskatt & 1 incheckat bagage
 • Kryssning från Budapest – Passau
 • Bussresor enligt program
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (2 i Prag)
 • Logi i 2-bäddshytt på huvuddäck med fönster & dusch/wc (5 nätter ombord på fartyget)
 • Välkomstdrink
 • Fri dryck ombord vid måltid och i bar (ej specialsortiment t ex champagne)
 • 7 frukostar, 4 luncher, 6 middagar (varav en galamiddag)
 • Guidad rundtur i Budapest, Bratislava, Wien och Prag
 • Traditionell ungersk show med dans & musik
 • Konsert på Wiens Kursalon
 • Inträde Schönbrunn
 • Utflykt Dürnstein
 • Besök i Český Krumlov i Tjeckien

Tillägg

 • Dubbelrum/hytt övre däck 3 290:-
 • Enkelrum/hytt huvuddäck 7 445:-
 • Avbeställningsskydd via Gouda

Utflykter

 • Utflykt Hofburg och Sisi museum
  Utflykt Hofburg och Sisi museum Med buss tar vi oss til Hofburg, habsburgarnas vinterresidens under 600 år. Under deras regeringstid förvandlade de denna lilla fästning från 1200-talet till ett kolossalt och vackert palats. Vi går upp för kejsarens trappa för att nå Sisi muséet, som sträcker sig över sex rum med fokus på Elisabeths privatliv. Elisabeth var kejsarinna av Österrike, drottning av Ungern och hette egentligen Elisabeth av Bayern, men det var under smeknamnet Sisi hon gjorde sig känd. Vi besöker också de 19 officiella och privata rum som tillhörde Franz Joseph och Elisabeth. Ca 3 h.
  Pris: 840:- gäller 2024-08-21
  Pris: 840:- gäller 2024-05-16
 • Utflykt klostret i Melk
  Utflykt klostret i Melk Med buss tar vi oss till klostret, som grundades på 1000-talet. En guide visar oss runt. Vi besöker bl a museet, det världsberömda biblioteket och sängkammaren där ett antal berömda besökare har sovit. Ca 1 h, 45 min.
  Pris: 720:- gäller 2024-08-21
  Pris: 720:- gäller 2024-05-16

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Budapest & ombordstigning

  Med flyg anländer vi under morgonen till Budapest – Donaus drottning. Om flygtiderna tillåter har vi fri tid i Budapest innan vi kliver ombord på kryssningsfartyget som blir vårt ”flytande hem” de kommande dagarna. På avresan 16/5 bor vi på ett "superior" fartyg, MS Douce France och på avresan 21/8 ett "standard" fartyg MS France. Efter att vi tilldelats våra hytter hälsas vi välkomna av besättningen med en välkomstdrink, innan middagen serveras. 

  På kvällen tar vi oss med buss till en teater i centrum där vi får uppleva en tratitionell ungersk show, med folkore, dans och musik.
  Ca 5 mil.

  • Helpension ombord ingår under hela kryssningen! Även dryck är inkluderat i samband med måltider och i baren. 
  • Programmet kan ändras beroende på väder, vatten-nivå i floden osv. Det är kaptenen som ansvarar för säkerheten och bestämmer över anläggningsplatser, samt var, när och hur båten seglar. 
  Flyg till Budapest & ombordstigningBudapest by night med ungerska parlamentet. Foto: Croisi Europe
 • DAG 2: Rundtur Budapest & kryss mot Bratislava

  Vår första ”sjöfrukost” väntar efter en behaglig natts sömn. Efter frukost är det dags för stadsrundtur med buss och till fots (ca 4 h). Budapest som är en del av det gamla österrikisk-ungerska kejsardömet, är en charmig blandning av öst och väst. Stadsdelarna Buda och Pest, som delas av Donau och binds samman av åtta broar, var ursprungligen två städer. Det gamla kuperade Buda kontrasterar med sina kulturkvarter mot den platta Pestsidan med affärskvarter och breda boulevarder. Från Gellérthöjden har vi en fascinerande utsikt över staden och dess praktfulla parlamentsbyggnad. Fiskarbastionen, Mathiaskyrkan och slottsberget är bara några av sevärdheterna. Badkulturen är utbredd och badhusen många och palatsliknande.

  Lagom till lunch är vi tillbaka på vår kryssingsbåt och under eftermiddagen kryssar vi mot Bratislava, Slovakiens huvudstad. Vi närmar oss Donaukröken, där floden vänder tvärt. Vi passerar pärlor som den pittoreska konstnärsbyn Szentendre och de gamla kungliga sätena Esztergom med sin enorma katedral och Visegrád. Ett mjukt kuperat och landskap breder ut sig. Under kvällen intas en god middag ombord. 

  Rundtur Budapest & kryss mot BratislavaCentralmarknaden i Budapest, Ungern.
 • DAG 3: Rundtur Bratislava & kryss mot Wien

  Tidigt på morgonen lägger vi till i Bratislava. Bratislava tillhörde under mer än 1000 år Ungern och var i en 260-års-period även dess huvudstad. 1919 blev staden en del av Tjeckoslovakien och när detta land delades 1993 blev Bratislava huvudstad i Slovakien. Bratislavas brokiga förflutna präglar än idag staden som har en skön blandning av tyska, österrikiska, ungerska och slovakiska influenser. Vi gör en stadsrundtur (ca 3h) med buss och till fots i den pittoreska staden som är så rik på både kultur och historia. 
  Vi äter lunch ombord och fartyget kryssar vidare mot Wien, valsernas och operetternas stad som inspirerat Mozart, Schubert, Beethoven och Strauss-familjen till oanade höjder. På kvällen tar vi oss med buss till Wiens Kursalon där vi ska få avnjuta en konsert. Den första hälften av konserten kommer att tillägnas Mozarts kompositioner och andra hälften ägnas åt Strauss. Under pausen serveras en dryck (ingår).

  Rundtur Bratislava & kryss mot WienBratislava Källa: Croisi Europe
 • DAG 4: Rundtur Wien med Schönbrunn

  Under förmiddagen gör vi en stadsrundtur (ca 4 h) med buss och till fots. Vi kommer att resa på Ringen, en del av de stora förändringarna av den wienska stadsbilden som ägde rum under andra hälften av 1800-talet. Kejsare Franz Josephs bestämde sig för att ta ner vallarna som omslöt stadens centrum och lät bygga denna boulevard kantad av vackra byggnader. Stadens kejserliga förflutna är påtagligt, de historiska skatterna oräkneliga. Vi besöker slottet Schönbrunn, den forna kejsarfamiljens grandiosa sommarpalats. Vi guidas genom många av rummen, som vittnar om hovets prakt. Vi ges lite fri tid att vandra genom slottets trädgårdar. Bussen tar oss sedan till centrum, där vi får egen tid innan det är dags för lunch ombord. Under eftermiddagen finns möjlighet att följa med på en utflykt till Hofburg och Sisi Museum (tillägg).

  Utflykt Hofburg och Sisi museum (ca 3 h)
  Med buss tar vi oss til Hofburg, habsburgarnas "vinterresidens" under 600 år. Under deras regeringstid förvandlade de denna lilla fästning från 1200-talet till ett kolossalt och vackert palats. Vi går upp för kejsarens trappa för att nå Sisi muséet, som sträcker sig över sex rum med fokus på Elisabeths privatliv. Elisabeth var kejsarinna av Österrike, drottning av Ungern och hette egentligen Elisabeth av Bayern, men det var under smeknamnet Sisi hon gjorde sig känd. Vi besöker också de 19 officiella och privata rum som tillhörde Franz Joseph och Elisabeth.
  Pris: 840 kr

  Rundtur Wien med SchönbrunnSlottet Schönbrunn, Wien.
 • DAG 5: Kryss i Wachau & utflykt Dürnstein

  Tidigt på morgonen lättar vi ankar och glider i sakta mak genom Wachaus underbara dalgång. Sträckan anses vara en av de vackraste på Donau. Vi fascineras av de storslagna scenerierna med vinodlingar som i terrasser biter sig fast på sluttningarna. Vinorterna Dürnstein och Spitz, passerar revy. Vi seglar söderut, motströms mot Melk, vars praktfulla benediktinkloster Stift Melk gett staden berömmelse. Klockan åtta lägger vi till i Melks och kan konstatera: Johann Strauss d.y.:s mästerliga vals gör Donau rättvisa!
  På förmiddagen tar vi oss med buss till byn Dürnstein (utflykt ca 3 h). Vi kör genom vackra Wachau med charmiga byar och ruiner av medeltida slott. På en klippa ovanför staden vilar ruinerna av borgen Burg Dürnstein. Här satt den engelske kungen Richard Lejonhjärta fången 1192-1193. Vi har lite fri tid att strosa runt i den medeltida byn. Passa på att smaka av det österrikiska vinet eller den lokala specialiteten aprikoslikör. 

  Under eftermiddagen kryssar båten från Melk till Ybbs. För den som önskar finns möjlighet att följa med på en utflykt (ca 1h 45 min, tillägg) till benediktinerklostret i Melk. Vid 17-tiden lämnar vi Ybbs och sätter kurs mot Passau. Under kvällen blir det kalas ombord med en festlig galamiddag!

  Utflykt klostret i Melk (ca 1h 45 min) 
  Med buss tar vi oss till klostret, som grundades på 1000-talet. En guide visar oss runt. Vi besöker bl a museet, det världsberömda biblioteket och sängkammaren där ett antal berömda besökare har sovit. 
  Pris: 720 kr 

  Kryss i Wachau & utflykt DürnsteinDürnstein Foto: Austrian National Touristboard
 • DAG 6: Avstigning båt & buss till Prag via Český Krumlov

  Innan vi kliver av båten i Passau, njuter vi av en sista frukost ombord. Vi tar avsked av vårt flytande hem och tar plats i vår inhyrda buss för färd mot Prag, Tjeckiens stolta huvudstad. Vi stannar vi till i den sydböhmiska staden Český Krumlov, som upptagits på UNESCO:S världsarvslista 1992 och är en av Böhmens mest pittoreska städer. Här ges egen tid och möjlighet att äta lunch. Längs vägen njuter vi av den pittoreska landsbygden i södra Böhmen och når så småningom Prag, som bedövande vacker breder ut sig över Moldaus strand. Här bor vi med utmärkt läge på Hotel Astoria, ca 450 meter från torget i Galma Stan. 

  Under kvällen tar vår guide med oss på en enklare stadspromenad till Stare Mesto (Gamla staden) och den magnifika Karlsbron från 1300-talet som pryds av barockstatyer, och förbinder Mala Strana med den Gamla staden och Judiska staden. Middag intas på egen hand, här finns gott om mysiga pubar och restauranger. Är man i Prag ska man förstås också prova på det utsökta tjeckiska ölet!
  Ca 30 mil.

  Avstigning båt & buss till Prag via Český KrumlovKarlsbron i Prag Foto: Shutterstock
 • DAG 7: Stadspromenad Prag & fri tid

  En fantastisk stad ligger för våra fötter! Prag är utan tvekan Mellaneuropas arkitektoniskt sett rikaste stad. I stadskärnan med Stare Mesto (Gamla staden), Mala Strana (Lillsidan) och Hradcany, det samlade namnet för hela borgområdet, ligger en mängd vackra byggnader från 1200-1600 talen. Från den fantastiska Pragborgen - som rymmer bl a Strahovklostret, varifrån svenskarna “lånade” Silverbibeln och den pampiga St Veitskatedralen - har vi en storslagen utsikt över Prag. I Guldgränden hade en viss Franz Kakfa sin skrivarlya. Att Prag är en kulturstad av stora mått finner vi många andra bevis på. Mimartister, marionetteatrar och Laterna Magica är underhållning som är synonymt med Prag. Efter frukost blir vi hämtade med buss för färd till Hradcany. En inhyrd guide visar oss runt.

  Eftermiddagen har vi på egen hand i Prag. Gemensam middag på restaurang på kvällen. 

  Stadspromenad Prag & fri tidPanoramavy över Prag med Karlsbron. Foto: Shutterstock
 • DAG 8: Flyg hem från Prag

  Under dagen lyfter våra flyg från Prag. 
  Ca 2 mil.

  Flyg hem från Prag

Avgångar & priser

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris

Maj 2024

16/5
Se avresetider
Köpenhamn, Kastrup
Direktflyg
Kryssning på Donau (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Karin Erlandsson
428 995:-Fåtal platser kvarSe avresetider
16/5
Se avresetider
Stockholm, ArlandaKryssning på Donau (fr Stockholm), 8 d
Guide: Karin Erlandsson
Mer än 428 995:-BokaSe avresetider
16/5
Se avresetider
Göteborg, LandvetterKryssning på Donau (fr Göteborg), 8 d
Guide: Karin Erlandsson
Mer än 429 995:-BokaSe avresetider

Augusti 2024

21/8
Se avresetider
Köpenhamn, Kastrup
Direktflyg
Kryssning på Donau (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Karin Erlandsson
Mer än 426 445:-BokaSe avresetider
21/8
Se avresetider
Stockholm, ArlandaKryssning på Donau (fr Stockholm), 8 d
Guide: Karin Erlandsson
Mer än 426 445:-BokaSe avresetider
21/8
Se avresetider
Göteborg, LandvetterKryssning på Donau (fr Göteborg), 8 d
Guide: Karin Erlandsson
Mer än 427 445:-BokaSe avresetider

PRISVÄRDA HOTELL VID ANSLUTNING
Vi erbjuder subventionerade anslutningshotell i Göteborg, Stockholm, Malmö & Köpenhamn före eller efter resan - eller både och! 

Landvetter airport hotel, Göteborg

Comfort Hotel Arlanda terminal, Stockholm

Comfort Hotel Copenhagen Airport, Köpenhamn

Quality Hotel View, Malmö

Hälsokrav Kryssning
Kryssningar är generellt sett inte anpassade för personer med rörelsesvårigheter. Ombord- och avstigning sker oftast via en ramp. På vissa kryssningsbåtar finns hiss, men hissen når inte alltid alla däck, t ex soldäck. På utflykter används buss för det mesta, men vi besöker ofta kulturmärkta städer med kullerstensgator. Vid några av våra utflykter går vi från fartyget till stadskärnan och man måste kunna gå till sevärdheter på egen hand. Jörns guider kan avråda resenärer med rörelsesvårigheter att följa med på utflykter. 
 
Kom ihåg att ha med bekväma skor på resan!

 

Karta

Mer information

Nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna vi får. Om du inte kan hitta svaret på din fråga, vänligen kontakta oss via info@jorns.se eller ring till oss på 0770 - 787 000.

 • Tjeckien - Pass & visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för resor till Tjeckien. Kontrollera att ditt pass är giltigt även vid hemresan och att det inte är trasigt.
  Visum krävs inte för svenska medborgare som stannar kortare än 90 dagar i landet.

 • Tjeckien - Vaccinationer & hälsa

  Kontrollera gärna med Försäkringskassan och/eller ditt försäkringsbolag att du har reseförsäkring som gäller under resan. Om du inte redan har ett EU-kort från Försäkringskassan så glöm inte att beställa ett.
  Rekommendationer för vaccin förändras ständigt. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information.

 • Tjeckien - Väder & klimat

  Tjeckiens väder är typiskt europeiskt kontinentalt med torra varma somrar och kalla vintrar. I januari så får du räkna med nollgradigt och det kan även blåsa upp till snöstorm. Vår, sommar och höst kan vara mycket behagligt då dagarna som regel är varma och kvällarna svala.

 • Tjeckien - Valuta, växling & kreditkort

  Tjeckiens valuta är Koruna.
  Det går bra att växla hemma innan avresa eller på plats i Tjeckien. Det fungerar också att ta ut pengar i bankomater. Tänk på att banken kan ta en avgift vid uttag utomlands. Kolla med din bank innan avresa. Du kan betala med kort i de flesta större affärer och restauranger. Kom ihåg att kreditkort kan användas i mindre utsträckning utanför de större städerna.

 • Tjeckien - Transport & kommunikationer

  Det är lätt att ta sig fram med lokaltrafiken i de större städerna. På landsbygden är trafiken mer begränsad.

 • Tjeckien - Telefon & Internet

  Den internationella landskoden till Tjeckien är +420. Kontrollera gärna din mobiloperatörs priser innan avresa. Många hotell erbjuder wifi (gratis eller mot betalning).

 • Tjeckien - Shopping

  I Tjeckiens huvudstad, Prag finns det mycket att shoppa. I Prag finner man så väl shoppinggallerior som marknader. Många väljer att köpa med sig glas, kristall eller trähantverk hem. En annan populär klassiker ur den tjeckiska hantverkstraditionen att handla är smycken i bärnsten. 

 • Tjeckien - Electricitet

  230V, dvs samma som i Sverige. Ingen adapter behövs.

 • Tjeckien - Tidsskillnad

  Det är ingen tidsskillnad mellan Sverige och Tjeckien.

 • Tjeckien - Allmänt & blandat

  Dricks: Äter du ute på restaurang i Tjeckien är det brukligt att ge 5-10% i dricks på notan. Åker du taxi så rundar du upp summan som du ska betala om den är ojämn.
  Språk: Tjeckiska.

Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 1this is a picture of the number 6this is a picture of the number 4this is a picture of the number 4