Skip to main content

Tåg till Baltikum

och buss genom Estland, Lettland & Litauen

Med sitt strategiska läge mellan öst och väst har de tre baltstaterna Estland, Lettland och Litauen genomlevt en stormig historia. Sedan självständigheten från Sovjetunionen 1991 har länderna moderniserats i rask takt och skapat nya identiteter, men samtidigt bevarat mycket av sin gamla charm och särart. Vår resa tar oss till de tre huvudstäderna - tre skönheter med olika anletsdrag: från Tallinn med sin medeltida prakt, till Rigas jugendarkitektur och Vilnius eleganta barockbebyggelse. Vi gör också nedslag i pärlor som badorten Pärnu och öborgen i Trakai. Och så provar vi förstås de lokala köken.

Programmet i korthet

Dag 1: Tåg till Stockholm. Bekväma M/S Baltic Queen till Tallinn. (M)
Dag 2: Rundtur Tallinn med buss och till fots. Besök Kadriorg palatset. (F,L)
Dag 3: Buss till Riga. Stopp i Pärnu och Sigulda & Turaida. (F,M)
Dag 4: Guidad stadsvandring i Riga & Nouveau gatorna. Central Market. (F,L)
Dag 5: Färd till Vilnius. Besök Rundale slott & pilgrimsmålet "Korskullen". (F,M)
Dag 6: Rundtur Vilnius. Guidning Museum of Occupations & Freedom Fights. (F)
Dag 7: Stopp vid slottet Trakai. M/S Isabelle till Stockholm. (F,M)
Dag 8: Tåg från Stockholm och hemresa. (F)

F= Frukost    L=Lunch    M=Middag

Höjdpunkter

 • Världsarv i Tallinn, Riga och Vilnius
 • Medeltida lunch i Tallinn
 • Öborgen Trakai
 • Marknaden i Riga
 • Centrala 4-stjärniga hotell
 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Tåg till Stockholm & retur

 • Transfer Cityterminalen - Värtaterminalen 

 • Bussresor i Baltikum

 • Logi i 2-bäddshytt med dusch/wc (1 natt Sth-Tallinn, 1 natt Riga-Stockholm)
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Tallinn, 2 Riga, 2 Vilnius)
 • 7 frukostar

 • 2 luncher (dag 2 & 4)

 • 4 middagar (varav 2 inkl öl/vin)

 • Rundtur i Tallinn, Riga, Vilnius & Trakai

 • Inträde till Peter den Stores sommarpalats i Tallinn och Rundale Slott i Lettland

 • Inträde och guidning till "Museum of Occupations and Freedom Fights" i Vilnius

Tillägg

 • Enkelhytt/rum 2.845 kr
 • Utsideshytt t/r 150 kr/person i dubbelhytt, 300 kr i enkelhytt
 • Utflykt till Centralmarknaden i Riga  med provsmakning av bröd, ost, grönsaker, öl, rökt fisk mm 325 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Stockholm med tåg. Färja till Tallinn

  Med SJ:s snabbtåg X2000 tar vi oss snabbt och bekvämt till Stockholm (biljetter i 2:a klass). På tåget finns det möjlighet att köpa lättare förtäring. Vid halvtretiden anländer vi till Stockholms centralstation, varifrån en buss tar oss vidare till Värtaterminalen. Vi tilldelas så våra hytter på Tallink Siljas moderna färja M/S Baltic Queen med destination Tallinn - kl 17:30 kastar vi loss. Ombord låter vi oss väl smaka av en riklig middagsbuffé och därefter lockar kanske ett besök i taxfree-butiken och/eller en tur till dansgolvet?Ca 63 mil fr Malmö & 48 mil fr Göteborg.

  Vacker vy över hustaken i Tallinn med Finska viken i bakgrunden. Vacker vy över hustaken i Tallinn med Finska viken i bakgrunden.
 • DAG 2: Tallinn

  Strax efter midnatt gör färjan ett kort stopp på Åland och fortsätter sedan sin seglats mot Estland. Ombord låter vi oss väl smaka av en riklig frukostbuffé. Kl 10:15 angör vi så Tallinn - med buss och till fots bekantar vi oss ackompanjerade av en lokalguide med staden, som är en av Östersjöns bäst bevarade medeltidsstäder. På väg upp mot Domberget möter vi Tjocka Margareta - kanontornet vid den Stora Strandporten - som numera hyser Sjöfartsmuseet. På Domberget, en stadsdel med anor från 1200-talet, ligger Tallinnbornas egen Domkyrka, där Pontus de la Gardie och Gustav Vasas syster ligger begravda, men här reser sig också den mer kända Alexander Nevskij-katedralen, som är den rysk-ortodoxa menighetens katedral. Mittemot ligger det rosa Toompea slott, som är landets parlamentsbyggnad, och från den berömda utsiktsplatsen har vi en fin vy över Tallinn med sina många medeltida torn och tegeltak.

  Nedanför Domberget breder den Gamla staden ut sig, ett potpurri av slingriga kullerstensgränder, små kyrkor, torg och vackra medeltidshus. Det är inte för intet som området utsetts till UNESCO världsarv. Hjärtat är det magnifika, kullerstensbelagda Rådhustorget, som omringas av tjusiga hus med medeltida anor. Så här på sommaren vimlar det av uteserveringar. Det majestätiska Rådhuset från 1300-talet är Europas enda bevarade rådhus i sengotik.

  Vår rundtur tar oss också en bit utanför centrum, till den idylliska Kadriorgparken, som rymmer flera små museer, kulturhistoriska sevärdheter och konstgallerier och kröns av ett praktfullt barockslott från 1700-talet. Detta lustslott uppfördes på uppdrag av den ryske tsaren Peter den store, som dedikerade det till sin hustru Katarina. Under ett besök får vi veta mer.

  På en genuin medeltida restaurang serveras vi en god lunch. Efter incheckning på 4-stjärniga Metropol Spa Hotel, beläget i hjärtat av staden, disponeras resten av dagen fritt. Strosa längs de mysiga kullerstensgränderna och bakgatorna och titta in på något spännande museum eller bara slå dig ner på något mysigt café och njut av den vackra arkitekturen. Middag på egen hand.

  Stadsmiljön i Tallinn är på många sätt unik.Stadsmiljön i Tallinn är på många sätt unik.
 • DAG 3: Tallinn - Riga via Pärnu, Sigulda & Turaida

  Efter frukost lämnar vi Tallinn och beger oss söderut genom den estländska landsbygden med lantbruk som fortfarande bär mycket av den gamla kulturens prägel. Vår första anhalt är den anrika badorten Pärnu, estländarnas “Sommarhuvudstad" och tillika landets till ytan största stad. Pärnu grundades av Tyska orden 1241, erövrades av svenskarna första gången 1562 och tillhörde Sverige från 1617 till 1710 då staden blev rysk. Vi njuter av den härliga atmosfären längs de lummiga gatorna, som pryds av trähus i pastellfärger och eleganta villor från 1800-talets slut. Här vill man gärna stanna. Så sent som på 1920-talet var Pärnu faktiskt svenskarnas “favoritcharterställe”! Är vädret fint lockar säkert ett bad vid de långa sandstränderna.

  Längs med kusten går färden vidare mot den lettiska gränsen och vi nalkas en stund därefter den södra delen av Gaujas nationalpark, Lettlands äldsta nationalpark, som sträcker sig 100 km utmed Gaujas floddal. Hälften av parken täcks av skog och här finns också ca 900 växtarter och 150 fågelarter, liksom flera arter av däggdjur. Vi gör uppehåll i Sigulda, som från 1562 under 150 år styrdes omväxlande av Polen och Sverige, tills staden erövrades av ryssarna i stora nordiska kriget. Bakom Siguldas nya slott från 1800-talet finner man ruinerna av Svärdsriddarordens borg, som uppfördes på 1200-talet efter att liverna kuvats. I vackra omgivningar strax norr om staden ligger Turaidas museiområde med sin borg från 1214, Dainuberget, en herrgård och en av Lettlands äldsta träkyrkor, samt monumentet Turaidas Ros, som ruvar på en legend. På de forna Turaidainvånarnas språk betyder platsen Guds trädgård.

  Vi sätter så kurs mot huvudstaden Riga, Baltikums största och mest kosmopolitiska stad, och tillika en arkitektonisk pärla. Här ska vi bo två nätter på 4-stjärniga Avalon Hotel, perfekt beläget nära Rigas gamla stadskärna. En 3-rättersmiddag på en lokal restaurang kröner en innehållsrik dag. Ca 37 mil.

  Det medeltida slottet Turaida är en imponerande byggnad belägen vid floden Gauja i Sigulda. Det medeltida slottet Turaida är en imponerande byggnad belägen vid floden Gauja i Sigulda.
 • DAG 4: Riga

  Riga ligger för våra fötter - under en guidad stadspromenad ska vi lära känna Gamla staden, som breder ut sig vid floden Daugavas högra strand och omges av en ring av boulevarder och parker som tillkom sedan stadsmuren rivits på 1800-talets mitt. Här samas charmerande packhus från medeltiden med bostadshus i holländsk renässansstil, och en magnifik jugendarkitektur.

  Riga grundades formellt 1201 i samband med att den tyske korsfararen biskop Albert von Buxhoeveden lät uppföra en borg på platsen där Rigas slott ligger idag. Med inträdet i Hansan 1282 blev Riga en välmående stad och tre hantverksskrån grundades. Från 1621 till 1710 styrdes staden av Sverige, vilket vi påminns om vid Svenskporten, den enda av de åtta stadsportarna som återstår. Domkyrkan, grundad av biskop Albert, är en blandning av olika stilar och den största helgedomen i Baltikum. Vid Rådhustorget ligger flera pietetsfullt restaurerade och återuppbyggda hus, som hade förstörts av ryssarna, däribland det imponerande Svarthuvudenas hus med sin trappgavel.

  Vår promenad tar oss också till Rigas nya del Centrs, där ser vi flera exempel på stadens unika jugendbebyggelse - eller art nouveau, som stilen benämns i de flesta länder, en koncentration av jugendbyggnader som saknar motsvarighet i världen och därför utsetts till världsarv av UNESCO. En typisk lettisk lunch bestående av tre rätter avrundar promenaden. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg längs Rigas virrvarr av måleriska gator och torg, om du inte vill följa med på en utflykt (tillägg) till den särpräglade Centralmarknaden, en av Europas största marknader, som breder ut sig i fem luftskeppshangarer. En lokalguide visar oss runt och vi får sittandes provsmaka olika typer av bröd, fisk, kött, öl och andra lokala godsaker.

  Svarthuvudbrödernas hus i Gamla Riga.Svarthuvudbrödernas hus i Gamla Riga.
 • DAG 5: Riga - Vilnius via Rundale slott & Korskullen

  Genom Zemgales bördiga jordbruksbygder går vår resa vidare söderut. Regionen är full av slott och herrgårdar som minner om en svunnen storhetstid - på ett av Lettlands allra viktigaste arkitekturminnesmärke i barockstil, Rundale slott, väntar oss ett spännande besök. Rundale slott, som omges av en park i fransk stil och rosenträdgårdar, ritades av den italienske arkitekten Bartolomeo Rastrelli - mannen bakom Vinterpalatset i Sankt Petersburg och Katarinapalatset i Pusjkin, och är tveklöst ett av Baltikums vackraste slott. 1736 påbörjades arbetet med att bygga detta lustslott i barockstil åt Ernst Johann Biron, hertig av Kurland. Arbetet lämnades oavslutat sedan Biron landsförvisats, men vid hertigens återkomst flera år senare renoverades interiören i rokokostil. Under vårt besök ser vi bl a hertigens sovgemak, Gyllene salen och balsalen.

  Vi ges tillfälle att äta lunch och fortsätter därefter vår resa. Gränsen till Litauen korsas och vi närmar oss snart vårt nästa besöksmål - Korskullen, Litauens heligaste plats och en av dess mäktigaste sevärdheter. De tusentals kors och krucifix som genom åren har rests på kullen ger en fingervisning om katolicismens betydelse i landet. Det började dyka upp kors på platsen sedan upproret mot Tsarrysslad 1831 slagits ner brutalt och vid 1800-talets slut stod här 150 stora kors. 1961 när kullen rymde 5000 kors fick den ateistiska regimen i Sovjetunionen nog och brände och skövlade kullen. Men kort därpå dök nya kors upp och regimen upprepade vid ett par tillfällen sin rensning innan platsen några år innan Litauens självständighet slutligen fredades. 1993 höll påven Johannes Paulus II en mässa här inför uppskattningsvis 250 000 personer.

  Vi sätter så kurs mot den praktfulla huvudstaden Vilnius, som breder ut sig vid floderna Neris och Vilnia. Här ska vi övernatta två nätter på 4-stjärniga Hotel Congress Avenue, centralt beläget i Gamla staden. En 3-rätters middag avrundar dagen på bästa sätt. Ca 38 mil.

  Rundāles pils är det mest kända barockslottet i Lettland och är beläget 12 km väster om BauskaRundāles pils är det mest kända barockslottet i Lettland och är beläget 12 km väster om Bauska.
 • DAG 6: Vilnius med med Museet för folkmordets offer (KGB-museet)

  Under en guidad stadspromenad bekantar vi oss med Vilnius gamla stadskärna, en av de största i Europa och klassad som världsarv av Unesco. Här ser vi flera prov på stadens barockmästerverk - inte minst i form av de många kyrkorna, men också magnifik arkitektur i gotisk och nyklassicistisk stil, som t ex den gotiska tegelkyrkan Sankta Anna med sin ornamenterade fasad. Pulsådern är Piliesgatan som löper från Katedraltorget i norr via det 550 år gamla universitetet - ett av de äldsta i Östeuropa, och Rådhustorget till Gryningsporten i gamla stans södra ände. Ovanför tronar Gediminastornet, det enda som återstår av Övre slottet - uppfört av storfurst Gediminas, och idag en symbol för det fria Litauen. Vid Katedraltorget ligger Vilnius katedral, som visat sig i flera olika skepnader - den senaste från sent 1700-tal, och kungliga slottet - storfurstarnas residens.

  Under vår vandring tar vi också del av Vilnius turbulenta historia och de grymma öden som drabbade inte minst den judiska befolkningen - litvakerna. Vilnius var under flera århundraden ett centrum för judisk kultur och andligt liv och räkande drygt 100 synagogor, idag återstår en enda. I stort sett hela den judiska befolkningen på 100 000 föll offer för nazisternas fruktansvärda grymheter under förintelsen. En annat mörkt kapitel i stadens historia möter vi på KGB-museet, eller Museet för folkmordens offer, som ryms i KGB:s gamla byggnad, tidigare Gestapos högkvarter. Här skildras med hjälp av personliga berättelser terrorregimen under Stalin och under forna Sovjetunionen, och motståndsrörelsens kamp.

  Eftermiddagen är fri att på egen hand upptäcka staden. Kanske besöker du stadens självutnämnda republik Uzupis, ett bohemiskt konstnärskvarter med ett rikt kulturliv? Middag på egen hand.

  Högt över takåsarna i Vilnius, syns kyrkspiror vart man än vänder sig.Högt över takåsarna i Vilnius, syns kyrkspiror vart man än vänder sig.
 • DAG 7: Vilnius - Riga med öborgen Trakai.

  Frukosten avslutar vår vistelse i Vilnius och vi beger oss ett stycke västerut till den lilla historiska staden Trakai, som i fornstora dagar var Litauens huvudstad och säte för Litauens storfurstar. Trakai ligger pittoreskt på en halvö omgiven av sjöar och är mest känd för sin mäktiga öborg i sjön Galvé. Via en gångbro i trä promenerar vi ut till borgen, som påbörjades av storfurste Kęstutis på 1300-talet och fungerade som maktsäte under hans son Vytautas den stores regeringstid. I takt med att Vilnius blev allt viktigare förlorade Trakai i betydelse och borgen ödelades så småningom av kosackerna under den ryska invasionen. I början av 1900-talet påbörjades dock efter beslut av ryska myndigheter en restaurering och rekonstruktion som fullbordades 1961.

  I Trakai lever fortfarande en liten minoritet av karaimer, en turkiskättad befolkningsgrupp som bekänner sig till en speciell gren av judendomen, vilket ger staden en exotisk prägel. Deras förfäder arbetade som slottsvakter åt Vytautas de store, som fört med sig dem till Trakai efter ett krig på Krim 1397. Karaimerna har bevarat sina sedvänjor och traditioner och längs med Karaimu Gatvę ligger deras karakteristiska trähus målade i grönt och gult och med tre fönster som vetter mot gatan, liksom deras synagoga Kenesa.

  Vi ges tillfälle att äta lunch och sätter därefter kurs mot Riga. På eftermiddagen kör vi ombord på Tallinks M/S Isabelle som ska ta oss till Stockholm. Efter att vi tilldelats våra hytter samlas vi för en gemensam middagsbuffé. Ca 33 mil med buss.

  Staden Trakai var huvudstad i Litauen under 1300-talet. Staden Trakai var huvudstad i Litauen under 1300-talet.
 • DAG 8: Stockholm- Hemorten med tåg

  På morgonen, efter frukost, lägger vi till i Stockholm. En härlig resa i österled går mot sitt slut - med tåg återvänder vi till våra respektive hemorter.

  © JÖRNS RESOR AB

  Vacker vy över Riga med gamla stan och den stora floden Daugava.Vacker vy över Riga med gamla stan och den stora floden Daugava.

Karta

Hotell

Avalon Hotel Riga
Avalon Hotel är ett 4-stjärnigt hotell med utsikt över handels-och shoppingcenter, Daugavafloden och flera av stadens kyrkor och torn. Hotellet ligger i stadens historiska centrum, i hjärtat av Gamla...
Baltic Queen
Baltiq Queen trafikerar Stockholm-Tallinn och har 12 däck, 927 hytter och rymmer 2800 passagerare. Fartyget renoverades 2019. Fartyget har ett stort utbud av restauranger, shopping och underhållning...
Hestia Hotel Kentmanni, Tallinn
Hestia Hotel Kentmanni är ett elegant hotell beläget på en exklusiv central gata i Tallinn med butiker och restauranger, ca 700 meter från Gamla Stan i Tallinn. Här finns ett mysigt spa med jacuzzi, s...
Hilton Garden Inn, Vilnius
Hilton Garden Inn Vilnius City Centre ligger i hjärtat av huvudstaden, på huvudgatan - Gedimino Avenue. Här finns trevliga butiker, restauranger och närhet till Vilnius Old Town. Hotellet har en trevl...
Isabelle
Isabelle trafikerar Stockholm-Riga och har plats för 2480 passagerare. Du hittar prisvärd shopping, spännande underhållning och restauranger och barer för alla smaker. Passa på att besöka Sky bar på d...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 2this is a picture of the number 7this is a picture of the number 5this is a picture of the number 4