Skip to main content

Midsommar Värmland

med Rottneros & Mårbacka
 • Nyhet

Välkommen till Värmland och Jörns trevliga midsommarfirande! Från Värmland kommer många litterära storheter. Den kanske största av dem alla var Selma Lagerlöf, som tilldelades Nobelpriset i litteratur 1909. Även författarna Erik Gustaf Geijer och Gustaf Fröding kommer från Värmland. Alla dessa storheter följer oss under resans gång, då vi får ta del av deras fascinerande historia. 

Starta sommaren i Värmland och fira midsommar i Sunne med trevligt sällskap. Vi får vara med och resa midsommarstången innan vi tar del av festligheterna!

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Sunne och Hotell Frykenstrand. (M)
Dag 2: Fri förmiddag. Midsommarfirande i Sunne. (F,L,M)
Dag 3: Besök på Geijersgården, Mårbacka och Rottneros Park. (F,L,M)
Dag 4: Besök på Alsters Herrgård. Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Höjdpunkter

 • Värmlands skönhet
 • Traditionellt midsommarfirande
 • Frödings Alsters Herrgård
 • Skulpturparken Rottneros & Selmas Mårbacka
 • Geijersgården
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,2 av 5
: 4 av 5 stjärnor

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Sunne

  Med Värmland i sikte lämnar vi under morgonen Skåne för Halland och beger oss via Göteborg och Kungälv vidare norrut. I trakten av filmstaden Trollhättan görs uppehåll för lunch och vi följer därefter Vänerns vänstra strand.

  Vi passerar Grums och slutligen nalkas vi så Sunne, beläget mellan sjöarna Övre Fryken och Mellanfryken – "de leende löven", och strax därefter Hotel Frykenstrand, som ligger vid vattnet en halvmil norr om staden. Här ska vi bo tre nätter. Middag.
  Ca 62 mil fr Malmö & 35 mil fr Göteborg.

  Hemorten-SunneHotell Fykenstrand
 • DAG 2: Midsommarafton

  Förmiddagen spenderar vi på egen hand. Kanske passar du på besöka hotellets gym & relax? Ett annat alternativ är att gå på promenader i skog, berg och dalar eller ta med din yogamatta ut i trädgården. Du kanske även passar på att dopp i sjön Fryken?

  Vi gör oss sedan iordning för att åka till Sunne Hembygdsförening. Här serveras vi en midsommarlunch med sill, färskpotatis och nubbe. Mätta och belåtna ska vi sedan vara med och resa midsommarstången. Här deltar vi i en genuin midsommarfest! När vi har njutit av festligheterna vänder vi åter till hotellet. Kvällen avslutas med en gemensam middag. 

  MidsommaraftonMidsommarstång
 • DAG 3: Midsommardagen

  Efter frukost lämnar vi Sunne för att bege oss till Ransäter och Geijersgården. Det var här som den svenske författaren och poeten Erik Gustaf Geijer föddes och tillbringade sin ungdomstid i slutet av 1700-talet. Vi beger oss sedan till Mårbacka för en gestaltad specialvisning. Här föddes Selma Lagerlöf 1858 och hit återvände hon. Vi finner hennes hem precis som det såg ut då hon levde här. Vår ciceron berättar mer om Selmas liv och verk, som ju i flera fall hade anknytning till hembygden.

  Vi fortsätter sedan till andra sidan av sjön. Här ska vi besöka Rottneros Park. Vi inleder med en lunch för att sedan ta del av en guidad visning av skulpturparken Rottneros. Det var i sagans Ekeby eller Rottneros Herrgård, som kavaljererna i Gösta Berlings saga bodde. Idag är parken vida berömd för sin skönhet. Under eftermiddagen vänder vi åter till hotellet. 

  MidsommardagenMårbacka
 • DAG 4: Sunne-Hemorten med Alsters Herrgård

  Vår vistelse i Sunne är över och vi beger oss söderut. Vi kommer till Alsters Herrgård, Gustaf Frödings födelseplats. Sedan flera år drivs denna 1700-talsherrgård som en minnesgård över den folkkäre skalden. Under en guidad visning i huvudbyggnaden får vi veta mer om hans liv och gärning. Vi får även tid att ta del av aktuell utställning och strosa i den vackra herrgårdsparken, botanisera i butiken eller ta en fika.

  Vi färdas så längs Vänerns östsida och under eftermiddagen är vi åter i Göteborg, framåt kvällen i Malmö.
  37 mil till Göteborg & 64 mil till Malmö.

  Sunne-Hemorten med Alsters HerrgårdAlsters Herrgård

Karta

Hotell

Hotel Frykenstrand, Sunne
Hotell Frykenstrand ligger strax norr om Sunne, längst med sjön Fryken. Med de natursköna omgivningarna skänker det själen ro i en genuin Värmlandsmiljö. Promenader i skogar, utomhusaktiviteter i dera...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 9this is a picture of the number 5this is a picture of the number 3this is a picture of the number 2