Skip to main content

Norska höjdpunkter - med Icakuriren

Oslo Opera, Bergenban, Flåmsban & nya Nationalmuséet

Här plockar vi "russinen ur kakan" och tar med flera norska höjdbunkter. Vi har lyckats kombinera operan Tosca på Oslo Opera med en av världens vackraste tågresor mellan Oslo och Bergen.  Men vi har fler "russin" i resan, vad sägs om nya Nationalmuséet, båtur på Näröyfjorden, Flåmsban och Bergen!

Djupblå fjordar formade på istiden skär djupt in i bergsmassiven, branta fjäll med forsande vattenfall tornar upp sig och lämnar plats för vidsträckta fjällvidder - Norges natur har få jämlikar! Med tåg och båt upplever vi det storslagna panoramat från första parkett! Vi reser på två spektakulära järnvägar - med Bergensbanen från Oslo till Bergen över den väldiga högfjällsplatån Hardangervidda, och med Flåmsbanan - en av världens brantaste järnvägar, från Myrdal ner till Flåm. De magiska vyerna är vår ständiga följeslagare!

Programmet i korthet

Dag 1: Tåg/buss till Oslo. Enklare måltid. Operan Tosca. (M)
Dag 2: Stadsrundtur. Nya Nationalmuseet. (F,M)

Dag 3: Tåg till Flåm. Båttur på Näröyfjorden. (F,M)
Dag 4: Tåg till Bergen. Stadsrundtur. Edvard Grieg Museum Troldhaugen. (F,M)
Dag 5: Fjordtur till Mostraumen eller ledig dag. Flyg från Bergen. (F)

F= Frukost    M=Middag

Höjdpunkter

 • Oslos spektakulära Operahus
 • Nya Nationalmuseet (öppnade 2022)
 • Tågresan med magiska vyer som ständig följeslagare
 • Spektakulära Flåmsban
 • Båttur på Nærøyfjord
 • Bergen - staden med de 7 fjällen
 • Fler bilder

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten - Oslo med tåg

  Under morgonen och förmiddagen påbörjar vi vår bekväma resa mot Oslo. Transporten till Oslo sker med tåg, buss eller en kombination av båda. Under dagen ankommer vi till Comfort Grand  med utmärkt läge i Oslo centrum. Alldeles runt hörnet ligger Oslobornas nya samlingspunkt - det spektakulära operahuset, som stod klart i april 2008 till en kostnad av 4 miljarder (!) norska kronor. Operan, som är ritad av arkitektkontoret Snøhetta, tog fem år att bygga och är den största kulturbyggnad som uppförts i Norge sedan 1300-talet. Vit carraramarmor klär byggnaden, som likt en skidbacke sluttar ner i Oslofjorden. Vi äter en lättare måltid (1 rätt) på Oslo Opera innan vi njuter av föreställningen Tosca som börjar kl 18:00.

  Hemorten - Oslo med tåg
 • DAG 2: Rundtur Oslo & Nya National museet

  Under en gemensam stadspromenad får vi en introduktion till Oslo. På en höjd längst in i Oslofjorden reser sig Akershus slott, som sedan 1200-talet skyddat staden från angrepp från sjösidan. Rakt över vattnet från slottet ligger trivsamma Aker Brygge och Oslos nyaste kvarter, Tjuvholmen, där den moderna arkitekturen står i centrum. Vi vandrar förstås på paradgatan Karl Johan, där flera av Norges viktigaste institutioner, så som stortinget, universitetet och Nationaltheatret, ryms. Vi besöker Nordens största konstmuseum - Nya Nationalmuseet i Oslo. Muséet öppnar 11 juni 2022 och här får du uppleva äldre och modern konst, arkitektur och design. Allt under ett tak och på helt nytt sätt. En god middag på intilliggande restaurang avrundar dagen. 

  Rundtur Oslo & Nya National museet
 • DAG 3: Oslo - Myrdal med Flåmsbanan & båttur på Näröyfjorden

  Efter frukost promenerar vi till centralstationen, där vi går ombord på Bergenbanan för en fantastisk resa längs med fält, fjordar, skog och fjäll! Många anser att Bergenbanan, som sträcker sig mellan Oslo och Bergen, är världens vackraste järnväg. Den första sträckan, mellan Bergen och Voss, öppnades för trafik redan 1883. Via Drammen tuffar vi mot Geilo och vidare upp på högfjällsplatån Hardangervidda, där banan når sin högsta punkt - 1237 m.ö.h., och genom den 10 km långa Finsetunneln.

  Efter ca 4,5 timmars tågresa når vi högfjällsstationen Myrdal, där vi kliver av för att byta till en om möjligt än mer spektakulär tåglinje - Flåmsbanan, som inte bara är sagolikt vacker utan även en av världens brantaste tåglinjer, på vanlig räls! Turen går genom storslagen natur, förbi cykelrutten Rallarvegen, stupbranta fjällväggar, skummande vattenfall och genom 20 tunnlar. Vid Kjofjossen gör vi ett "fotostopp". På en timme tar oss tåget från högfjällstationen 865 m.ö.h. ner till havsnivå vid fjorden! Från stationen i Flåm har vi endast 100 meters promenad till vårt flotta hotell, 4-stjärniga Fretheim Hotel, tjusigt beläget 200 meter från Aurlandsfjorden. Vi får en fantastisk utsikt mot fjorden eller de omgivande bergen.

  Efter incheckning och kan vi se framemot ytterligare en oförglömlig upplevelese - en båttur på Nærøyfjord från Flåm till Gudvangen. I stilla mak stävar vi fram på den smala fjorden, som utgör en arm av Aurlandsfjorden. Runt omkring oss reser sig mäktiga fjäll med snöklädda toppar som når upp till 1800 m.ö.h. Vattenfall kastar sig ut från bergskrönen, måleriska byar pryder landskapet - idyllen är fullkomlig! Det är inte för inte som detta ett av världens mest storslagna fjordlandskap utsetts till UNESCO världsarv. Längst in i fjorden ligger Gudvangen, där vi ankrar och byter färdmedel. Med buss kommer vi åter till Flåm, där en välanrättad middag hägrar på hotellet.

  Oslo - Myrdal med Flåmsbanan & båttur på Näröyfjorden
 • DAG 4: Flåm - Myrdal - Bergen med Bergenbanan

  Efter frukost checkar vi ut och beger oss till tåget för en enastående resa upp till Myrdal, där vi på nytt ska ansluta till Bergenbanan. Vi intar våra platser ombord på tåget och påbörjar resan ner mot den gamla hansastaden Bergen på Vestlandet. Voss passeras och vi nalkas vid 14-tiden så Bergen, där en buss väntar.

  Under en guidad rundtur bekantar vi oss med "Staden med de sju fjällen", som fick sina stadsrättigheter 1070 då Bergen också var rikshuvudstad i det s k Norgesveldet. Med tiden utvecklades Bergen till landets vikitigaste sjöfartsstad och kulturlivet blomstrade med konstnärer av världsformat. En självklar sevärdhet är den världsarvsklassade träbebyggelsen Bryggen på nordsidan av hamnen (Vågen). Detta område var under 400 år knutpunkt för handeln med Hansan. Vår rundtur avslutas med ett besök på Edvard Grieg Museum Troldhaugen, ett musuem dedikerat stadens store son - tonsättaren Edvard Grieg, som bodde i villan Troldhaugen de sista 22 åren av sitt liv tillsammans med hustrun Nina. Museet omfattar villan, Komponisthytten - där Grieg låste in sig för att få arbetsro, äktaparets gravplats, en modernare museibyggnad och konsertsalen Troldsalen. Övernattning och middag på nyrenoverade Comfort Hotel Bergen, med bra läge på Strandgatan i Bergen.

  Flåm - Myrdal - Bergen med Bergenbanan
 • DAG 5: Bergen med båttur. Flyg hem.

  Under förmiddagen finns det möjlighet att njuta av en behaglig fjordkryssning (ca 3 h, tillägg). Vi lägger ut från bryggan vid det välkända Fisketorget och får under utseglingen en fin vy över Bryggen, Gamla Bergen och resten av hamnområdet. Turen fortsätter under Nordhordalandsbrua och ut på Osterfjorden. När vi närmar oss idylliska Mostraumen blir fjorden så smal att båtarna knappt kommer igenom. Branta berg reser sig på sidorna och vi ställs öga mot öga med flera skummande vattenfall. Vi stannar till vid en fors och provsmakar det friska bergsvattnet. Längst in i fjorden ligger Modalen, Norges minsta kommun. Här vänder skutan och stävar åter mot Bergen.

  Efter båtturen disponeras tiden fritt i Bergen. Om tid finns (beroende på flygtider hem) lockar kanske såväl museibesök - Det Hanseatiske Museum och Bergen kunstmuseum är två goda förslag, som en tur med Fløybanen upp på det 325 meter höga Fløyfjellet. Här bjuds man på ett storslaget panorama över staden, fjorden och de omgivande fjällen.

  I tid för flygen väntar en inhyrd buss på att ta oss ut till Bergens flygplats - under eftermiddag/kväll flyger vi hem.

  Bergen med båttur. Flyg hem.

Karta

Hotell

Comfort Hotel Grand Central, Oslo
Välkommen till Comfort Hotel Grand Central ! Här bor du på ett av Oslos mest centrala hotell, i direkt anslutning till Oslo Central. Ett stenkast bort finner du såväl Oslo opera som Karl Johan. Trots...
Comfort Hotel, Bergen
Comfort Hotel Bergen ligger på Strandgatan som av lokalbefolkningen kallas för "gågaten". Här finns klädbutiker, restauranger, caféer och barer. En kortare promenad från hotellet kommer du till Fisket...
Nyhetsbrev
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 7this is a picture of the number 3this is a picture of the number 1this is a picture of the number 9